Skocz do zawartości
IGNORED

Hackintosh z MAC OS X - zamiennik Mac za pół ceny

Wojtek_M

Rekomendowane odpowiedzi

Odpowiesz na pytanie od czego wolisz windowsa? I dlaczego?

Nie wiem czy wogóle śledzisz wątek. W poprzednich postach pisałem jakie systemy używałem lub się nimi tylko bawiłem. A dlaczego? Bo jest bezproblemowy, szybszy i jest na niego więcej użytecznych programów.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Mnie interesuje dlaczego teraz wolisz windowsa ? I od jakiego innego systemu poza ms?

Bezproblemowy? Czy szybszy? Polemizował bym ale widać porównywałeś jeżeli tak to z jakim systemem i na jakich testach czy operacjach?

Ok, wiecej programów,

A jakie używasz?

Focal + Naim

Dla informatyka z 25-cio lestnim stażem może problemowy. Dla uzytkownika nie. Chłopie. Nie czytasz wątku tylko brniesz w jakieś nie wiadomo co. Nie czytasz bo dopiero doczytałeś co pisałem o systemach jakie w mniejszym lub większym stopniu poznałem. Po co mam ci więcej pisać. Skąd wiem, że wogóle przeczytasz?

Jakich używam. Takich jakie są mi w danym momencie potrzebne. Bezproblemowy. Np. w limuksie po zapytaniu każdy guru odsyłał mnie do jakiegoś faq (jak to brzmi mozna się domyśleć) bo on wielki guru nie odpowie na proste pytanie. Chociaż odesłanie do faq zajęło tyle samo znaków co konkretna odpowiedź. Potem linuksowcy się dziwią, że ten system ma 2% rynku. A Windows po prostu działa.

Znudziła mne już ta rozmowa jako, że nie mam ochoty ani potrzeby nikogo do niczego przekonywać. Miłej dyskusji.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Linux czy osx czy winda w prostym znaczeniu też działa,

Prawdą jest że Linux wymaga większego zaparcia i dociekania, doświadczenia ale jest najbardziej elastycznym i w domowych zastosowanich również się sprawdza,

Nie brnę w nie wiadomo co, tylko sam napisałeś że wolisz w8 bo jest najwygodniejszy w obsłudze, więc moje pytanie kieruje do ciebie aby sie dowiedziec z czym porownywałeś w8 ? I tylko tyle,

Każdy system posiada wady i zalety co jest oczywiste ale żeby to widzieć trzeba poznać inne alternatywy mieć skalę porównacza wynikającą również ze swojego doświadczenia a nie z periodyków,

Dobrym jest dla ciebie systemem Windows i bardzo dobrze ale też nie uogólniach pewnych cech np więcej programów ok aplikacje są ważne ale wiesz prawda jest też taka że nie ilość a jakość użytkowa jest ważna,

Focal + Naim

Windows jest najlepszy i tyle - DLA MNIE. Szybki, stabilny łatwy w obsłudze, uniwersalny itd. itp. Do tej pory zapewniał mi wszystko co potrzebowałem więc nie muszę nawet się zastanawiać nad innym. Tyle, że dla mnie system to tylko podstawa. Prawdziwy uzytek to zewnętrzne programy. Z tych systemowych prawie nigdy nie korzystałem i nie korzystam także w W8. Może dlatego to dla mnie najlepsze ze wszystkich okienek. Po zainstalowaniu czego trzeba i poustawianiu jak lubię jest wspaniały. Nie miałem W7 więc może ten byłyby jeszcze lepsze, ale nie wiem, więc nie piszę. XP zainstalowany bodajże w 2004 roku pracuje stabilnie do dziś. Zwisów miał zaledwie kilka w całym tym okresie. Stabilność to w głównej mierze kwestia doboru sprzętu. Trafisz na jakiś gówniany element to i zwiechy będą co chwila.

Wirusy? Jakie wirusy? Owszem był kiedyś mój okres "warezowy" ale jak to się mówi, nie ma dymu bez ognia. Kiedy wyrosłem z tego okresu, do dziś o wirusach zapomniałem (oczywiście program AV jest). Co pewien czas robię gruntowniejsze badanie i jak na razie cisza. Najczęściej syreny włączają się jak znajomi coś przynoszą na pendrakach swoich dzieci. Swoją drogą wszędzie w fachowej prasie można wyczytać, że OSX jest dużo bardziej dziurawy od okienek i tylko małemu zainteresowaniu (z powodu dużo niższej popularności) jest mniej odnotowywanych ataków.

Liznąłem zaledwie trochę Linuksa i jak nie muszę to z daleka. Pewnie za głupi jestem do niego albo za leniwy. Apple? Dwa razy próbowano mi go przedstawić i dopóki to ktoś operował podobał mi się. Kiedy próbowałem ja, szlag mnie trafiał, chyba gorszy niż pierwsze pięć minut z W8. Niestety jestem beton i taka zmiana nie dla mnie. Inna sprawa, że kiedy syn zauważył o czym wątek czytam, to stuknął się w głowę. Miał jakieś Maki w szkole i jego zdaniem to wieszający się syf. Nawet próbowałem bronić Apple, ale był pewien swego zdania.

Podsumowując moje mądre dywagacje to takie gadanie o wyższości jednego systemu nad drugim tak naprawdę chyba jest bez sensu. Są różne oczekiwania, różne potrzeby, różne przyzwyczajenia, różne specyfikacje, różne przeznaczenie i można by tu jeszcze dużo tak wymieniać. Moje oczekiwania spełnia PC z oknami, dla Miksona będzie to zapewne OSX dla ... itd.

Może by tak jakiś multisystem :) zdrówko dla wszystkich

Inna sprawa, że kiedy syn zauważył o czym wątek czytam, to stuknął się w głowę. Miał jakieś Maki w szkole i jego zdaniem to wieszający się syf. Nawet próbowałem bronić Apple, ale był pewien swego zdania.

A uznawanie się przez system za piracki liczy się czy nie?

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

A uznawanie się przez system za piracki liczy się czy nie?

Oj chyba dziś nie piłeś jogurciku. Albo ja nie piłem i Cię nie kumam. trochę jaśniej plis.

Oj chyba dziś nie piłeś jogurciku. Albo ja nie piłem i Cię nie kumam. trochę jaśniej plis.

Ale czego nie rozumiesz? Jest sobie system operacyjny. Używany rzadko. Instalowany z oryginalnego nośnika. System sam uznaje się za piracki.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Ok.Łyknąłem. Ja takiego nie znam i się z czymś takim nigdy nie spotkałem. Jeśli coś takiego się dzieje, to zapewne jakaś awaria. W którym miejscu nastąpiła? Może sam hardware, może coś innego. Kto to wie?

Dodam jedynie, że samo Twoje pytanie to raczej rozumiałem. Niezrozumiałe dla mnie jest połączenie tego pytania z fragmentem zacytowanym przez Ciebie. Taka pierwsza myśl co ma ayran do cysterny.

Windows jest najlepszy i tyle - DLA MNIE. Szybki, stabilny łatwy w obsłudze, uniwersalny itd. itp. Do tej pory zapewniał mi wszystko co potrzebowałem więc nie muszę nawet się zastanawiać nad innym. Tyle, że dla mnie system to tylko podstawa. Prawdziwy uzytek to zewnętrzne programy. Z tych systemowych prawie nigdy nie korzystałem i nie korzystam także w W8. Może dlatego to dla mnie najlepsze ze wszystkich okienek. Po zainstalowaniu czego trzeba i poustawianiu jak lubię jest wspaniały. Nie miałem W7 więc może ten byłyby jeszcze lepsze, ale nie wiem, więc nie piszę. XP zainstalowany bodajże w 2004 roku pracuje stabilnie do dziś. Zwisów miał zaledwie kilka w całym tym okresie. Stabilność to w głównej mierze kwestia doboru sprzętu. Trafisz na jakiś gówniany element to i zwiechy będą co chwila.

Wirusy? Jakie wirusy? Owszem był kiedyś mój okres "warezowy" ale jak to się mówi, nie ma dymu bez ognia. Kiedy wyrosłem z tego okresu, do dziś o wirusach zapomniałem (oczywiście program AV jest). Co pewien czas robię gruntowniejsze badanie i jak na razie cisza. Najczęściej syreny włączają się jak znajomi coś przynoszą na pendrakach swoich dzieci. Swoją drogą wszędzie w fachowej prasie można wyczytać, że OSX jest dużo bardziej dziurawy od okienek i tylko małemu zainteresowaniu (z powodu dużo niższej popularności) jest mniej odnotowywanych ataków.

Liznąłem zaledwie trochę Linuksa i jak nie muszę to z daleka. Pewnie za głupi jestem do niego albo za leniwy. Apple? Dwa razy próbowano mi go przedstawić i dopóki to ktoś operował podobał mi się. Kiedy próbowałem ja, szlag mnie trafiał, chyba gorszy niż pierwsze pięć minut z W8. Niestety jestem beton i taka zmiana nie dla mnie. Inna sprawa, że kiedy syn zauważył o czym wątek czytam, to stuknął się w głowę. Miał jakieś Maki w szkole i jego zdaniem to wieszający się syf. Nawet próbowałem bronić Apple, ale był pewien swego zdania.

Podsumowując moje mądre dywagacje to takie gadanie o wyższości jednego systemu nad drugim tak naprawdę chyba jest bez sensu. Są różne oczekiwania, różne potrzeby, różne przyzwyczajenia, różne specyfikacje, różne przeznaczenie i można by tu jeszcze dużo tak wymieniać. Moje oczekiwania spełnia PC z oknami, dla Miksona będzie to zapewne OSX dla ... itd.

Może by tak jakiś multisystem :) zdrówko dla wszystkich

Czyli twoje doświadczenie z innymi systemami jest praktycznie zerowe a wypowiadasz się niemalże jak autorytet! To jest w tym wszystkim najzabawniejsze, gdzieś coś kiedyś ktoś, , ,,, to że jesteś zadowolony z windy nie oznacza że ktoś musi oraz że winda jest najlepsza na świecie, jedynie się zgodzę że najpopularniejsza

Winda nie jest bezpiecznym systemem, wystarczy poserfować po necie i masz możliwość posiadania konia trojańskiego lub innego syfu w systemie, nie każdy antyvirus dla ciekawości to wyłapie, na osx nie ma takiego zagrożenia podobnie na linuxa, każdy system jest dziurawy ale zagrożenie największe jest w windzie z racji popularyzacji i konstrukcji samego systemu,, wystarczy poczytać po necie , co do stabilności to właśnie maki zawsze były w tym lepsze gdzie winda na jednym kompie potrafi stabilnie pracować na drugim juz nie bo producent wypuścił niedopracowane sterowniki,, więc to oczym piszesz ma sie nijak do rzeczywistosci

Focal + Naim

Człowieku może czas do lekarza. Ja piszę jak autorytet? Jaki autorytet. Gdyby tak miało wyglądać, nałgałbym jaki to ja fachowiec i ilu to ja systemów nie obracałem (przypomina Ci to coś?). Wręcz przeciwnie, napisałem, że nie jestem żadnym autorytetem, ale z punktu widzenia jakiegoś tam jednego z milionów użytkowników. Napisałem po prostu prawdę jak to wygląda. Napiszę teraz w Twoim stylu. Jak włazisz tam gdzie nie powinno się włazić to masz stada wirusów, jak masz badziewny sprzęt to se kup lepszy, nie bądź żyła, to skończą się bluescreeny. Jak masz pirackie oprogramowanie to się nie dziw, że masz i jedno i drugie

. Napisałem Ci prawdę, czemu Ty mnie nie znając mnie, próbujesz to podważać. Wciskasz mi, że kłamię. Brzydko panie, brzydko.

Powtórzę więc jeszcze raz i jest to najprawdziwsza prawda. Od bodajże 2004 roku mój XP pracuje stabilnie (zaledwie kilka zwiech) i nie musiałem nic naprawiać, czy reinstalować. Dodam, że Vista na notebooku od momentu kupna, a więc także parę ładnych lat, również była stabilna i nigdy nie reinstalowana. Obecnie na nim jest W8 i dalej nic się złego nie dzieje. Cholera cuda jakieś czy co?

Mój syn natomiast reinstalował system już kilka razy, bo włazi gdzie nie trzeba, nie dba o podstawowe zasady bezpieczeństa, nawet zapomina o AV, instaluje mnóstwo śmiecia z niepewnego źródła itd.

Prawda jest taka, że nie ma systemu idealnego. Każdy jest dziurawy (tak piszą fachowcy, autorytety), każdy ma swoje plusy i minusy co powoduje, że jedni wolą pierwsze inni drugie. Przyczyną kłopotów z oknami najczęściej są sami uzytkownicy.

mam odmienne zdanie o bezpieczeństwie wind jako administrator systemów wielokrotnie spotykałem się z problemami z którymi widocznie akurat nie zetknąłeś się, więc kończąc i krótko,

winda nie daje dobrego zabezpieczenia danych o czytym pisałem wcześniej, użytkownicy są różni potrafią chodzić po różnych stronach ale jeżeli system operacyjny z systemową ochroną antywirusowa pozwala na wczepianie się koni i spywerów i malwerów to oczym my tu dyskutujemy?

co do stabilności to owszem jak trafisz na dobry stabilny sprzęt co w tej chwili raczej jest bezproblemowe to pozostają jeszcze sterowniki a z tymi też jest różnie najczęściej wychodzi to podczas odpalania gier ,

też miałem o dziwo i spotkałem z windami na których systemy pracowały rekordowo po kilka lat ale najczęściej były to kiedyś komputery księgowych bez sieci, obecnie bez sieci się nie pracuje i użytkownicy potrafią nieświadomie załatwić system co objawia się najróżniejszy sposób przez wyświetlania reklam, przekierowywanie, otwieranie niechcianych stron, zamrażanie przeglądarek, czy najgroźniejsze wczytywanie danych z ciastek lub totalna destrukcja danych etc

reasumując dla przeciętnego usera winda średnio wytrzymuje rok maks dwa i trzeba reinstalować ponieważ ma już problemy w systemie wynikające najczęściej z instalowania przeróżnych darmowych programów a jest tego wiele na necie w wyniku czego powstają błędy w rejestrze systemu,, dodatkowo problemy wynikają też z łatwego wczepiania się niechcianego softu przez www i braku samej konserwacji systemu, , i to nie tylko z mojego doświadczenia piszę , każdy administrator to potwierdzi - winda najczęściej instalowana jest raz na dwa lata (średnio) ,

zgadzam się że przyczyną problemów w windach są użytkownicy ale też konstrukcja systemu które ułatwia taką "destrukcję" , dlatego winda nie jest bezpieczna dla osoby która nie ma takiej świadomości. w osx czy linuksie ten problem nie występuje a przynajmniej nie w tej skali więc relatywnie mimo mniejszej popularności te systemy są bezpieczniejsze bo nie mają wrażliwego rejestru oraz nie ma tylu wirusów czy możliwości wczepiania się przez www koni etc, i praktycznie te systemy mają "dłuższe życie" po zainstalowaniu.

Focal + Naim

To może ja się wypowiem jako użytkownik Windows oraz macosx. Od ponad roku użytkuje macosx wcześniej był to tylko Windows zaczynając od 95. Powrotu do windowsa nie ma na chwile obecna. Wszystkie argumenty podał mikson. Dziękuje :)

Macbook Pro , Apple Airport Express ---> Audiolab M-DAC---> Roksan Caspian M1 NG----> Minas Anor IIIs (2,5way) ----> B&W ASW600

To się zaczęło, ludzie którzy nie widzieli na oczy (lub są tak ograniczeni że nie chcieli poznać) mac os x czy skonfigurowanego linuxa plują jaki to windows świetny, ci którzy mieli z nimi styczność marnują czas próbując coś włożyć do zamkniętych głów. Czuje się jakbym wszedł na jakieś marne "pcciarskie" forum.

Otwarta głowo. Jakbyś przeczytał choć trochę wstecz, to zauważyłbyś, że zaczęło się od plucia na W8 jaki to syf bez interfejsu dotykowego, zamiast go sobie chociażby skonfigurować (tak jak to piszesz o linuksie), albo się z nim dokładniej zapoznać. Tak więc opluwany, to był W8 przez, ujmę to Twoimi słowami, "ludzi którzy nie widzieli na oczy (lub są tak ograniczeni że nie chcieli poznać)"- oczywiście to zbytnie uogólnienie i nie do końca prawdziwe jak wykazały to inne wypowiedzi, ale skoro tak napisałeś, to chyba ja też mogę, co? Dodam jeszcze, że w fazie wersji testowej, kiedy to miałem pierwszą styczość z testową wersją W8, szlag mnie trafił w ciągu pierwszych pięciu minut i dałem sobie spokój. Dzisiaj cieszę się, że w ostatnim dniu promocji zdecydowałem się zmienić Vistę na W8 i jestem bardzo zadowolony.

Ja nie pluję na OSXa ani na Linuksa, bo to są również świetne systemy (w pewnych aspektach przewyższające okna, ale w pewnych wręcz odwrotnie), ale dla mnie świetny i zarazem wystarczający do wszystkiego czego potrzebowałem jest Windows. Może i jestem beton, co zresztą sam pisałem, ale należę do ludzi pragmatycznych. Jeśli mam samochód który całkowicie spełnia moje wymagania, to po co mi inny. Jeśli mam dobrą osobówkę, to po co mi sportowy, i tak ścigać się nie będę, po co mi ciężarówka jak piachu nie muszę wozić itd.

Nie ma systemu idealnego, każdy ma swoje wady i zalety. Jednak dzisiaj różnice są bardzo małe i takie wojny są bez sensu.

Win8 to trochę strzał w stopę z strony MS bo ludzie przyzwyczaili się do menu start, a do tego pierwsze godziny pracy kończą się ciągłym wysuwaniem paska bocznego i innych gadzetów dotyku. Tak poza tematem to fajny program StartW8 (mniej popularny od Start8, darmowy) świetnie się sprawdza czy to normalnie, czy jako zawsze widoczny w coherence.

Nawet twórcy gier coraz więcej uwagi wkładają w Mac OS czy Linux.

Pod audio Mac OS X jest najwygodniejszy bo prosty i skonfigurowany system z dużym priorytetem i z elementami czasu rzeczywistego dotyczącymi procesu audio.

Linux wymaga konfiguracji, ale nadal działa to dość wygodnie i z dobrym pryjorytetem.

Windows dzieli proces audio z sieciowym, bit-perfect wymaga wtyczek, dodatków, konfiguracji i zastępowania elementów systemu. Nie ma nawet co marzyć o czasie rzeczywistym.

A zupełnie w temacie Hakintosha to ciężka sprawa dopasować czy zmusić do działania wszystkie podzespoły pod Mac OS, kiedyś próbowałem coś zdziałać, ale nawet nie uruchomiłem dobrze systemu. W końcu to system przygotowany pod konkretne podzespoły i z nimi działa najlepiej.

ja właśnie piszę z osx na laptopie asusa :) działa stabilnie i gry można odpalić :) więc można jak widać :)

wszystko jest kwestią dobrego podpasowania sprzętu pod możliwości suportowania sterowników w osx bez dodatkowo podkładanych kextów które w pewien sposób "łatają" osx aby pewne urządzenia czy funkcje działały poprawnie,,

Focal + Naim

widzisz ja w odróżnieniu od nich mam duże doświadczenie zdobywane na przestrzeni lat często większej niż oni tam mają jako sprzedawcy, znam różne systemy ich wady i zalety, więc ta religia jak sugerujesz absolutnie mi nie grozi.

Focal + Naim

• 4 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

powstał właśnie model płyty pod najnowszego osx

instaluje się bez problemów i wszystko jest suportowane

w tym linku można złożyć sobie też konfigurację w ciekawej alu obudowie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lifeq/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) redq/

znajomy właśnie ściąga taką płytę wychodzi ponad tysiaka ale warto mieć zaprojektowaną specjalnie pod osx :)

d5ca7da3e166d33b4f51cfd71b554b95_large.jpg?1362414415

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

• 4 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

ms ugiął się pod presją rynku? :)

szkoda że nie będzie można wyłączyć kafli.

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Ja się wypowiem :)

Win 3.1(93...98)->Win NT 4.0(98..2002)-> Win XP(2002..2006)->Win Vista RTM(2006..2009)->Win7(2009..teraz)

oraz... Linux ~1998, oraz NextStep (Poprzednik Mac OS X) gdzieś na początku 2000' i... MacOSX

for Developers ~2005 (w 2005 działał po prostu na PC) oraz teraźniejsze jego odmiany na Mac (bez hack).

i... jedyny Windows który trzeba było reinstalować bo się rozwalił sam z siebie to był XP, reszta super stabilna.

Maca daje się używać, wiele rzeczy lepszych ale do "zastosowań profesjonalnych" jak to było z początku

wątku jest jednak PC, nie Mac. Aczkolwiek do domu myślałem nad Macem jako player "mp3" i komp do

poczty i WWW. Mac jest ładniejszy :)

ale Mac to nie iPhone żeby rozbrajał konkurencje na dzień dobry :) a Windows to nie Android :)

zastosowania profesjonalne raczej są określane przez oprogramowanie które jest do tego wymagane, ale zgadzam się że obecnie na windę jest więcej biznesowo profesjonalnego oprogramowania a szkoda bo sam osx jest świetnym systemem. Do obszaru zastosowań domowo i semi pro osx jest doskonałym wyborem.

Focal + Naim

• 2 tygodnie później...

Ja z kolei jestem makówką od dawna. Mam starego 8-rdzeniowca już od 5 lat. Niestety, córka, ex i partnerka mają pc z w7 i w8. No i oczywiście, to we mnie wlepiają oczęta, gdy trzeba coś zrobić. Powiem krótko: nienawidzę wind. Za niepotrzebne potwierdzenia przy każdej instalacji, za konieczność ustawiania wszystkiego i wszędzie z nazwami których nie znam, za ciągłe komunikaty czego i dlaczego nie można, za nagłe znikanie funkcji i konieczność restartu. Cieszę się, że nowe windy są stabilniejsze. W bezpośrednim kontakcie są jednak wulgarne, prostackie i prymitywne. Całkowicie nieprzyjazne dla użytkownika. Estetyka interfejsu przyprawia mnie o niestrawnność.

Wolę też kupić starego maca niż złożyć hacintosha. Bo tak przynajmniej wiem, że wszystkie komponenty są solidne i nie czekają mnie żadne niespodzianki. Nie mam czasu ani ochoty „nabierać biegłości” i „wiedziec jak to się ustawia”. Chcę w spokoju usiąść i pracować cały dzień nie myśląc o żadnych setupach. A to, że nie jest to najszybsza maszyna z najszybszą grafiką, mniej mnie już martwi.

Bardzo lubię te mity o bezpieczeństwie MAC OS :) Co jak co ale marketing Aple ma świetny Wystarczy wpisać w google proste pytanie.. (np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

A w studiach to Mac`ów używa się ze względu na "zasiedziałość" tego systemu. Sprawa jest dość odległa i sięga czasów kiedy procesor główny komputera nie radził sobie z obróbka audio. MAC OS potrafił obsłużyć zewnętrzne DSP czego n ie potrafił Windows 95. Aple również wykupywało firmy produkujące dobre oprogramowanie audio (np. LogicAudio) Teraz to sens jest żaden szczególnie ze softu na PC jest z 10 razy więcej niż na MAC

To jest dyskusja czy lepszy jest Mercedes czy też BMW. Każdy jest dobry :)

Ukryta Zawartość

Bardzo lubię te mity o bezpieczeństwie MAC OS :) Co jak co ale marketing Aple ma świetny Wystarczy wpisać w google proste pytanie.. (np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

A w studiach to Mac`ów używa się ze względu na "zasiedziałość" tego systemu. Sprawa jest dość odległa i sięga czasów kiedy procesor główny komputera nie radził sobie z obróbka audio. MAC OS potrafił obsłużyć zewnętrzne DSP czego n ie potrafił Windows 95. Aple również wykupywało firmy produkujące dobre oprogramowanie audio (np. LogicAudio) Teraz to sens jest żaden szczególnie ze softu na PC jest z 10 razy więcej niż na MAC

To jest dyskusja czy lepszy jest Mercedes czy też BMW. Każdy jest dobry :)

Jasne. "Powinni zainteresować się ochroną antywirusową" == masowość wirusów pod windę. MacOSX to UNIX i z tego już chociażby powodu jest profesjonalny bo jako taki został zaprojektowany. Ponieważ MacOSX bazuje na BSD to nie żadnych przeszkód w korzystaniu z pkgsrc. Windows niezależnie od wersji to przerośnięty DOS.

Ukryta Zawartość

Czyzby magiczne DAC'i audio gd nie byly obslugiwane przez mac OSX? Marketing naganiacza siegnal juz chyba kazdego watku.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Jasne. "Powinni zainteresować się ochroną antywirusową" == masowość wirusów pod windę. MacOSX to UNIX i z tego już chociażby powodu jest profesjonalny bo jako taki został zaprojektowany. Ponieważ MacOSX bazuje na BSD to nie żadnych przeszkód w korzystaniu z pkgsrc. Windows niezależnie od wersji to przerośnięty DOS.

Nie twierdze ze Windows jest bezpieczny, tylko powszechna wiedza na ten temat jest dużo wyższa i więcej narzędzi zabezpieczających jest dostępnych dla Windowsa. MAC OS to nie tylko Darwin ale całe api złożone między innymi z JAVA, Quick Time...., które to są dziurawe jak ser szwajcarski. Nie ma co słuchać świetnego marketingu Apla, tylko poczytać raporty o zagrożeniach. (np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i grzecznie zainstalować antywirusa na MAC`u. Wiadomo ze determinantem powstawania złośliwego oprogramowania jest popularność platformy. a ta w przypadku MAC`a rośnie. Nie ma systemu bez dziur i to też się tyczy systemów opartych o UNIX. Po prostu nie ma kodu idealnego...

Ja akurat wybrałem Windowsa nie dlatego ze jest ładny (bo nie jest :P ) tylko dla tego ze jest uniwersalny. Oprogramowanie jakiego używam do pracy, jest tylko w wersji PC, a podobne na MAC jest duuuuzo droższe nie wnoszące niczego więcej w funkcjonalności. Pomijając kwestie kosztów podobnej platformy sprzętowej w wersji MAC.

Każdy współczesny Windows to spadkobierca linii Windowsa NT, który to nie ma nic wspólnego z DOS. Linia Windowsów opartych na DOS zakończyła się na Windows Milenium.

Czyzby magiczne DAC'i audio gd nie byly obslugiwane przez mac OSX? Marketing naganiacza siegnal juz chyba kazdego watku.

Dziękuje za jak zwykle merytoryczne uwagi (ps. warto by zainwestować w nową klawiaturę jak ci się zepsuł prawy alt )

MAC OS wspiera natywnie transfer asynchroniczny Audio-USB, czego niestety nie robi Windows ( i to jest niezrozumiałe w polityce Microsoft`u). W przypadku MAC OS X i DAC Audio-GD wystarczy podpiąć i działa

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.