Skocz do zawartości
IGNORED

Paradigm 9v7 problem z wysokimi tonami

linden

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jest to mój pierwszy post na forum, chociaż przyznam iż biernym obserwatorem bylem już od dłuższego czasu.

Ostatecznie po odsluchach kilkunastu zestawow stereo zdecydowalem sie na zakup kolumn Paradigm 9v7 + HK3490 + CD HD980.

Minely juz dwa miesiace od zakupu i niby wszystko jest ok poza kwestia wokali. Od jakiegoś czasu zauważyłem ze wysokie tony strasznie syczą. Np. nagrania Grzegorza Turnau-a brzmią okrutnie. Wszystkie zmiękczenia typu "sz" "cz" są dla ucha bardzo bolesne, mimo iż pokrętło "treble" mam przekręcone na godzinę dziewiątą. Oczywiście problem dotyczy wszystkich płyt w mojej kolekcji (płyty są oryginalne rzecz jasna). Na początku w czasie "wygrzewania" nie usłyszałem tego problemu i raczej nie była to kwestia podniecenia nowym sprzętem itd. Co ciekawe wszystkie instrumenty brzmią czysto nie ma tutaj mowy o tego typu przesterach.

Czy da się jakoś nie inwazyjnie sprawdzić co jest przyczyną takiego stanu rzeczy ? Mam gwarancję door to door także nie problem aby wysłać kolumny do serwisu ale szczerze mówiąc wolałbym oszczędzić im przejażdżki firmą kurierską.

Pozdrawiam.

Witaj,

konfiguracja, którą posiadasz może sprzyjać pewnym rozjaśnieniom w górze pasma, ale żeby zmiękczenia były tak agresywne, to dziwne. Spróbuj przenieść system do innego pomieszczenia o innej akustyce, można także próbować wpłynąć na brzmienie innym okablowaniem.

Sprawdź najpierw kwestie akustyki i daj znać.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Od jakiegoś czasu zauważyłem ze wysokie tony strasznie syczą.

Trochę dziwi mnie to stwierdzenie, bo z niego wynikało by że coś się z systemem stało. Druga rzecz która mnie dziwi to CD. Nie słuchałem co prawda HD980, ale jeśli brzmi on podobnie do HD970 to było by bardzo dziwne.

HD970 okrzyczany swojego czasu CD roku miałem w domu przez tydzień. Bas był, zwarty i twardy, środek jako taki, ale góra była maksymalnym nieporozumieniem. Ciepła, bardzo mocno zawoalowana, żeby nie powiedzieć stłumiona. Wymiana IC jak sądzę nie wiele pomoże. Na Twoim miejscu podłączył bym jakiś inny CD do tego zestawu, najlepiej grający ciepłym dźwiękiem i sprawdził czy będzie zmiana na plus. Jak masz możliwość pożyczenia od kogoś HD970 to to zrób. Kolumny mają aluminiowe kopułki, więc góra na pewno będzie dosadna. Jeśli dodatkowo wzmacniacz i CD grają jasnym dźwiękiem to takie połączenie się nie sprawdzi. Wszystko to przy założeniu, że sprzęt jest sprawny.

Powodzenia

M.

HK3490 + CD HD980.

Identyczny problem mieli moi znajomi. HK980 + CD 980 + Heco Celan 800. Mimo ustawienia zwrotnicy na LINE w kolumnach była tragedia w słuchaniu. Zmienili HK na rzecz Denona i jest rewelacja. I do końca nie wiemy czy to była wina wzmacniacza czy CD.

Miałem już dość dawno ale Monitory tejże firmy ( kopułka tytanowa ), więc to żaden dowód, ale porównaj przyzwoitymi słuchawkami to, co masz na wyjściu CD i wzmacniacza, a będziesz wiedział wszystko. Jasne, że dużo zależy tu od osłuchania i dobrej woli, ale jeśli chodzi o moje doświadczenia, to sprawa dotyczyła jednak przede wszystkim instrumentów, a nie wokali. Nie chcę Cię pogrążać, ale moje Monitory po kilku próbach leczenia nie zostały nawet sprzedane, ale wręcz utylizowane. Można próbować walczyć z twardymi kopułkami np. pojemnościami czy układem szeregowym RC, ale to ma też swoje wady. W moim przypadku ani CD, ani budżetowy wzmacniacz nie był absolutnie winny problemom z górą pasma, seplenieniem wokalistów, metalicznością wielu instrumentów czy wręcz agresją. Używam teraz ( reszta toru oczywiście bez zmian ) kopułki tekstylnej i niczego mi nie brakuje, a już na pewno nie odczuwam nadmiaru pewnych barw czy dźwięków. Ja bym próbował na Twoim miejscu, ja wiem, może zamiany, bo o zwrocie raczej trudno mówić, bo moim zdaniem "ten typ tak ma"; ale najpierw musisz zdobyć pewność, że chcesz takiej zmiany mimo "naturalności instrumentów", w co zwyczajnie nie wierzę.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Witam, jest to mój pierwszy post na forum, chociaż przyznam iż biernym obserwatorem bylem już od dłuższego czasu.

Ostatecznie po odsluchach kilkunastu zestawow stereo zdecydowalem sie na zakup kolumn Paradigm 9v7 + HK3490 + CD HD980.

Jeśli wysokotonowiec jest ten co w 7v7 i podobnie zestrojony, to winne są kolumny (widać podbicie o ponad 5 dB wzgl. średniego SPL)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Spróbuj przenieść system do innego pomieszczenia o innej akustyce

Akustyka może faktycznie potęgować problem.

, można także próbować wpłynąć na brzmienie innym okablowaniem.

Nie tędy droga.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kopułki tekstylnej

Mimo takiej kopułki w Celanach też była tragedia. Z Denonem jest rewelacja.

Nie tędy droga.

W tym przypadku właśnie stawiał bym na wymianę Interkonakta na taki, który nie wyostrza góry.

W tym przypadku właśnie stawiał bym na wymianę Interkonakta na taki, który nie wyostrza góry.

Widziałeś kiedyś interkonekt który podbija górę o więcej niż 0,00005 dB (właściwie to prędzej ucinać może)? W porównaniu do "gór i dolin" kolumny głośnikowej, czy "gór i dolin" wynikłych z akustyki pomieszczenia inny interkonekt jest jak kropla w morzu. ... oczywiście jeszcze pozostaje kwestia "wiary".

Widziałeś kiedyś interkonekt który podbija górę o więcej niż 0,00005 dB

Trochę przygody z kablami i będziesz widział o czym pisze. W systemie trzeba zniwelować "symbiany" a więc kabel może wiele wnieść.

Trochę przygody z kablami i będziesz widział o czym pisze.

Trochę przygody z kablami miałem i przez to jestem tylko bardziej sceptyczny co do nich - paradoksalnie to na początku bardziej wierzyłem w ich wpływ. ... jak kiedyś w ślepym teście usłyszę różnicę (lub przynajmniej ktokolwiek na świecie usłyszy w kablach prawidłowo zrobionych, o typowym przekroju i niewielkiej długości, z miedzi, a nie jakieś węglowe z puszkami ) to zmienię zdanie.

W systemie trzeba zniwelować "symbiany" a więc kabel może wiele wnieść.

A nie sybilanty czasem? Poza tym jak "zniwelujesz" sybilanty, to stracisz na precyzji. One mają być ... tylko nie mają być nienaturalnie podbite (a wiele kolumn przez podbicie góry pasma, ma sztucznie uwypuklone sybilanty).

Dodatkowo jak kolumna ma rezonans wysokotonowca to też można "liczyć" na nienaturalnie "zgrzytanie" sybilantami (a kolumny pasywne z metalowym gwizdkiem często nie mają odfiltrowanego rezonansu)

Przyznam ze po przeczytaniu wszystkich odpowiedzi jestem załamany. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Poki co wstawiłem zestaw do pokoju z otwartym holem (ok 30-35m2) i zasadniczo nie ma żadnej poprawy. Kolumny stały metr od ścian z każdej strony, miedzy nimi 1,2x odległości w jakiej ja znajdowałem się od nich. Sprawdziłem tez kable (dotychczas używałem kabli melodika 2x2,5), w sumie była to zmiana na kable miedziane z alledrogo za 2zl/m którymi mam podłączone kino domowe. Rezultat był jedynie taki ze w czasie odtwarzania muzyki na tych kablach kolumny w dosyć dziwny sposób interpretowały bas. Góra i środek bez zmian.

Całe podejrzenia skierowałem teraz na odtwarzacz CD, który z regularnością ok 1 razu na godzinę/półtorej sie zwiesza. Wiekszość płyt które mam jest w stanie idealnym, mimo to CD gra normalnie i w środku utworu zawiesza sie na amen. Pomaga tylko wyciągnięcie zasilania z gniazdka.

Na dziś wieczór ściągnę do domu znajomego który w temacie siedzi już kilka lat, niech się wypowie, a przy okazji przywiezie swój zestaw Cambridge Audio z kolumnami Dali. Będę miał jakiś porównanie.

mimo "naturalności instrumentów", w co zwyczajnie nie wierzę.

Uwierz ze Europa Santany brzmi naprawdę krystalicznie i choćbym bardzo chciał nie jestem w stanie doszukać się w tym brzmieniu żadnych "zakłóceń".

Tylko, że "Europa", choćby z powodu peselu ;-) krystaliczna być nie może; no, ewentualnie jako kiepska MP3. Prosiłem Cię, żebyś zrobił konfrontację na wyjściu CD i wzmaka z pomocą przyzwoitych, liniowych słuchawek, a dużo się dowiesz. Przyjemne to z kolei być nie musi, bo chodzi o zwykłą diagnozę.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

CD HD980 to dobry odtwarzacz.

U mnie ze wzmacniaczem HK980 i kolumnami 7v6 spisywał się świetnie.

Żadnego syczenia i agresywnej góry.

Ty masz jednak amplituner HK, i tu może być pierwsza przyczyna.

Stawiam jednak na usterkę cedeka.

Do kolumn raczej bym się nie doczepiał. Chyba, że są zdecydowanie różne od moich 7.6

Mają one wyraźną i dobitną górę, ale na pewno nie takie objawy o których piszesz.

Podłącz najpierw inne źródło dla porównania.

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Wczorajsze odsłuchy doprowadziły mnie do wniosku ze to jednak kolumny są winne całemu zamieszaniu. Po podłączeniu ich pod CA z serii 8xx efekt był słyszalny nawet "lepiej" niż na moim HK3490. Sprawdzaliśmy wszystkie możliwe kombinacje. Wzmacniacz i CD grają bez zarzutu, kable są ok. Będę kontaktował się Polpakiem i przy okazji sprawdzę co powie serwis na zawieszanie się mojego HD980. Dam znać jak będę już coś wiedział oraz jak cala sprawa się zakończyła

.

• 3 tygodnie później...

Minely juz dwa miesiace od zakupu i niby wszystko jest ok poza kwestia wokali. Od jakiegoś czasu zauważyłem ze wysokie tony strasznie syczą. Np. nagrania Grzegorza Turnau-a brzmią okrutnie. Wszystkie zmiękczenia typu "sz" "cz" są dla ucha bardzo bolesne, mimo iż pokrętło "treble" mam przekręcone na godzinę dziewiątą. Oczywiście problem dotyczy wszystkich płyt w mojej kolekcji (płyty są oryginalne rzecz jasna). Na początku w czasie "wygrzewania" nie usłyszałem tego problemu i raczej nie była to kwestia podniecenia nowym sprzętem itd. Co ciekawe wszystkie instrumenty brzmią czysto nie ma tutaj mowy o tego typu przesterach.

Czy da się jakoś nie inwazyjnie sprawdzić co jest przyczyną takiego stanu rzeczy ? Mam gwarancję door to door także nie problem aby wysłać kolumny do serwisu ale szczerze mówiąc wolałbym oszczędzić im przejażdżki firmą kurierską.

Pozdrawiam.

Witam!

Jak potoczyły się losy twojego problemu??

Ja mam ten sam problem: wszystko jest ok tylko głoski "s" "sz" są uciażliwe jakby wykonawcy seplenili.

Zestaw: Denon pma 720 + bx5 i słucham też na ampli pioneer 920 VSX + bx5.

Na wzmacniaczu jest najgorzej. Na odsłuchu wszystko wydawało sie ok, może dlatego że bx5 były jeszcze nie wygrzane. Na pionerze jest ok może z racji tego że pioneer gra ciemno nawet jestem zadowolony z tego połączenia. Natomiast wracając do wzmacniacza myślę o zmianie, gra przewaga wysokich.

Może ktoś zaproponuje wzmaka?

Co znaczy, że na wzmacniaczu jest najgorzej? Porównywałeś przy odłączonych głośnikach wyjście słuchawkowe CD i WZM?

Czy się różniły, czy nie. A jeśli to w którą stronę? Takie porównanie to jest klucz do dotarcia do "winnego" całego zamiąchu. Inaczej to ciągle będzie "Cienie we mgle" Allena i nic więcej. A wyrwany oczywiście z kontekstu fragment recenzji w AUDIO o BX5: " Monitor Audio BX5 grają radośnie, ekspresyjnie, nie bojąc się nawet metalicznych akcentów na górze pasma" co przy niektórych rodzajach okablowania może moim zdaniem te efekty potęgować. Niestety wiele twardych kopułek wykazuje, jak to eufemistycznie określa wielu forumowiczów "własny charakter". A może przyczyna jest gdzie indziej...

Na wzmacniaczu jest najgorzej tzw. wokale seplenią i jest to męczące dla ucha, natomiast amplituner nie sepleni ale trochę jakby przeciągał "s" do tego można się przyzwyczaić.

Sprawdzałem w drugim większym pokoju zestaw denon+bx5 no i jednak to samo - sepleni.

Kable mam Van den hul ponoć łagodzą górę. Akurat słuchawek nie posiadam ale to sprawdzę.

Domyślam się, że to wina wzmacniacza ponieważ kolumny kupując dobierałem do ampli pioneer. Po zakupie wzmacniacza zaczęło się niezadowolenie.

Jaki proponujecie wzmacniacz do kolumn bx5?

Nad 326, rotel ra-10, yamaha a-s 500, pioneer a-50?

Marantz pm6004 i hk980 odpada bo słuchałem.

Witam!

Trzy wzmacniacze wypożyczyłem do domu, nie było problemów :) kolumny wymienić? bx5 mają dobre opinie, mnie zadowoliły na odsłuchu. W takim razie czekam na propozycję kolumn. Jednak ja się upieram na wymianie wzmacniacza.

Może to problem źródła dźwięku ? Miałem Paradigmy v7 u siebie i góra była bardzo detaliczna i wyraźna, bez żadnego seplenienia. MA BX tak samo, bardzo dobry tweeter, znacznie łagodniejszy od Paradigmów choć może ciut bardziej "matowy".

Witam!

To nie jest problem źródła dźwięku. Obojętnie czy podłącze PS3, tuner tv, blu ray, amplituner jest tak samo. Może głośnik wysokotonowy jest wadliwy? Mam je na gwarancji. Czy może zadziała serwis?

Witam

Linden, jak zakończyła się sprawa z reklamacją kolumn?

Mam podobną sytuację jak ty. U mnie grają z HK980 i wysokie syczą, seplenią i nie da się tego słuchać. Jest też jakoś mało średnich tonów, a bas jak z subwoofera. Mam je od kilku dni. Teoretycznie jeszcze mogę odesłać, bo były kupowane przez internet.

Pozdrawiam

Może to problem źródła dźwięku ? Miałem Paradigmy v7 u siebie i góra była bardzo detaliczna i wyraźna, bez żadnego seplenienia. MA BX tak samo, bardzo dobry tweeter, znacznie łagodniejszy od Paradigmów choć może ciut bardziej "matowy".

Ja mam takie samo doświadczenie.

Może trzeba zmienić źródło....? Albo rzeczywiście wadliwe kolumny......

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Podłączałem także do amplitunera HK130 i jest to samo. Źródła były różne: dac Beresford TC-7510 gfmod, cd Marantz 5003, telewizor, bluray, wszędzie to samo.

Zauważyłem, że te kolumny mają strasznie odchudzoną średnicę, tzn. np. werble, gitary, wokal, czy inne instrumenty operujące w średnim zakresie nie mają swojego ciężaru. To normalne, czy ten typ tak ma?

Niestety ten typ tak ma.Pamiętam jak sam miałem ten problem.Wzmak onkyo który miał mocno wypchniętą średnicę i mocno przyciętą górę dawał radę.Poprawiało co nieco jeszcze sytuacje podłączenie bi-wire.

Niestety ten typ tak ma.Pamiętam jak sam miałem ten problem.Wzmak onkyo który miał mocno wypchniętą średnicę i mocno przyciętą górę dawał radę.Poprawiało co nieco jeszcze sytuacje podłączenie bi-wire.

Nadal używasz tego sprzętu, czy masz inny?

Raczej ten typ tak nie ma. Piszesz zapewne o starszych wersjach Monitorów. Może Dynaudio to wciąż nie jest, ale o żadnym odchudzeniu nie ma mowy.

v6, v5 - średnica na swoim miejscu ale odchudzona, v4 i niższe - średnica cofnięta ale nasycona.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.