Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki TV SONY do 3500 tys ?

Robert Mikołap

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich .... chcialbym zakupic telewizor do nowego mieszkania . Na rynku jest tyle opcji ze nie wiem co wybrac . Jedno wiem ze musi byc to TV firmy SONY inna nie wchodzi w gre . Oferowane pieniadze na zakup to 3.... 3,5 tys a przekatna 40...45 cali . Prosze o pomoc w wyborze i propozycje . Pozdrawiam .
https://www.audiostereo.pl/topic/100801-jaki-tv-sony-do-3500-tys/

stachus

A czy odległość od TV ma jakiekolwiek znaczenie skoro Robert Mikołap już wstępnie wybrał wielkość ekranu?

Shrek777

Słuszne uwagi.

Polecam wątek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Odpowiedź jest banalnie prosta. Wybierz wielkość, a potem najwyższy model na jaki cię stać.

A co takiego cudownego posiada marka Sony, iż inne nie wchodzą w grę?

..... Nic takiego po prostu od zawsze mam Te marke i chce kontynuowac bo nigdy mnie nie zawiodla ...moze dziwne lecz mam takie poytywne doznania zwiazane z ta marka

Podstawowa sprawa jaką masz odeległość od telewizora do miejsca siedzenia?

Odleglosc okolo 3 metrow od miejsca w ktorym bede siedzial ..... ilosc Cali moze ulec zmianie gdyz doradzam sie i byc moze ta ktora podalem bedzie zbyt wielka dla tej odleglosci

Odpowiedź jest banalnie prosta. Wybierz wielkość, a potem najwyższy model na jaki cię stać.

A co takiego cudownego posiada marka Sony, iż inne nie wchodzą w grę?

........ czy jednak warto kupic Sony ....jesli czytam ui sam juz zaczynam watpic co do serwisu.... co poradzisz kolego ..tzn jaka marke

?

Sony sprzed lat w erze kineskopów to nie samo co dziś... Jeśli chodzi o odleglość może być 46(choć na sygnale hd mógłby być jeszcze większy), pierwszy przywoity model sony to hx750, ale musisz dołożyć zaczyna się od 4tyś. Za 3,5tyś masz 46ex650, ale to kipeska opcja nie polecam. W tej cenie masz kilka dobrych tel. ale nie sony.

Sony sprzed lat w erze kineskopów to nie samo co dziś... Jeśli chodzi o odleglość może być 46(choć na sygnale hd mógłby być jeszcze większy), pierwszy przywoity model sony to hx750, ale musisz dołożyć zaczyna się od 4tyś. Za 3,5tyś masz 46ex650, ale to kipeska opcja nie polecam. W tej cenie masz kilka dobrych tel. ale nie sony.

zauwazylem problemy z serwisowaniem sony.... jaka firme polecasz w tej samej cenie ?

Czasy się zmieniły teraz kupujesz model bo każda z firm w calarzu np. 46cali ma 4-5 modeli. Osobiscie polecam Panasonica plazme 50st50, lg 47lm670, samsung 46es6800/6900 (róznica w kolorze ramki) według mnie w takiej kolejnosci. Każdy z nich da lepszy obraz niż sony a kosztuje pare stówek taniej.

W jaki sposob patzrzec treba na odleglosc od tv ... 50 cali ..odleglosc okolo 3 metrow ... nie jest tak ze 50 cali to 5 m od danego trzeba siedziec ? Mozesz mi wyjascnic na czym to polega bo chce by ogladanie stanowilo mile wrazenia a nie bol glowy i inne problemy co idzie z wielkoscia przekatnej . Oczywiscie zalezy tez na wielkosci ekranu bo w kinie domowym ma znaczenie .

Prawda jest taka że w podobnej cenie otrzymasz podobny TV. Niektóre te same matryce są używane w różnych markach TV.

W obecnych czasach wybór marki sprzętu zależy tylko od osobistych preferencji i specyfikacji technicznej. Wadliwość to również loteria.

Jeżeli TV będzie w większości używany do filmów, a nie zamierzasz kupować projektora to polecam plazmę 60".

Jeżeli TV będzie w większości używany do programów telewizyjnych to może być mniejszy 46"-50".

Kwestia odległości to tylko własne preferencje. Osobiście jestem zwolennikiem jak największych TV.

Jeżeli jesteś zwolennikiem 3D to im większy TV i mniejsza odległość tym lepsze efekty 3D.

Kupując swój LED 46" kierowałem się głównie możliwością obsługi wszystkich rodzajów plików filmowych, bezproblemową obsługą dysku z nagrywaniem oraz rozbudowaną funkcją SMART, gdzie obecnie chyba Samsung góruje.

Kolejną sprawą było zużycie prądy (plazma zużywa średnio 2x więcej prądu od LED), gdyż u mnie TV jest włączony po parę godzin dziennie, również przy każdym osłuchu muzyki itp...

No i ważny czynnik cena dlatego kupiłem tylko 46", ale to również było świadome, ponieważ do uzyskania namiastki kina zdecydowanie sprawdza się tylko projektor i ekran rzędy 100" wzwyż, więc docelowo nie muszę mieć większego TV.

W jaki sposob patzrzec treba na odleglosc od tv ... 50 cali ..odleglosc okolo 3 metrow ... nie jest tak ze 50 cali to 5 m od danego trzeba siedziec ? Mozesz mi wyjascnic na czym to polega bo chce by ogladanie stanowilo mile wrazenia a nie bol glowy i inne problemy co idzie z wielkoscia przekatnej . Oczywiscie zalezy tez na wielkosci ekranu bo w kinie domowym ma znaczenie .

Osobiście mam plazme panasonica 42 i max, mam odległość do 3m, Najczęsciej oglądam jedank bliżej 2-2,5m. Z moich doświadczeń wynika że 3m plus to może być przekatna 50 cali zwłaszcza przy filmach gdzie masz pasy na górze i dole. Tak naprawdę jak kupisz 42cale to początkowo też bedzie w mieszkaniu duży, ale z czasem się "oswoisz" i będzie ok. Pamietaj że jakość obrazu w tv zależy od dobrego sygnału, a te mamy coraz lepsze. Jak masz dekoder np. n i 50 na 3 m bedzie dobrze (zwlaszcza gdy lubisz filmy i sport).

Co do technologii to spory trwają nieustannie, nie tylko na tym forum. Tutaj musisz pójść do sklepu i na takim samym syganle obejrzeć obie technologie. Ja posiadam plazme i raczej znowu wybrał bym ja ponownie(zwłaszcza st50 świetny obraz/wyposaznie za tą cenę), ale niektóre ledy rówież dają dobry obraz. Wszystko zalezy co Ci się spodoba.

Juz pisalem w innym watku, w zwiazku z tym ze mieszkam w niemczech i. czytam tutejsze magazyny A/V i w kazdym z nich pisze. ze. przy sygnale HD przyjmuje sie odleglosc okolo 3 wysokosci TV.

EX650 to zwykły TV 50 Hz (oznaczenie XR100) ... też nie polecam. JA bym kupił minimum 100 Hz (oznaczenie od XR200 w górę). Chyba najniższy spełniający te kryteria, z obecnie produkowanych to HX750 ... 40" kosztuje poniżej 3tys i do SD i 3m to jest dobra wielkość ... do HD przydało by się coś większego, ale cena za 46" to ponad 4 tys.

Jesli chodzi o cene jestem gotow dodac troszke i zatrzymac sie na 4,5 tys . Jednak zalezy mi przede wszystkim na dobrych parametrach i trawlosci sprzetu . Oczywiscie rowniez cale w taki razie moge powiększyć .... max do 50 . Zawsze chcialem Sony ale czytajac link o problemach z reklamacjami i tym ze inne firmy goruja w tej technologii ze sam dla siebie zmienic upodobanie do tej marki . Jest tez kwestia czy led czy plazma .... roznica jest tylko w poborze mocy czy tez sa inne ? Znajac zycie sprzedawca w sklepie bedzie chcial zareklamowa " swoj " typ tv a ja chce zakupic dobry ty nie kierując sie marka a tylko technologia w nim zawarta i parametrami . Czytajac te wszystkie odp ...troszke zglupialem bo hjest w czym wybierac prawde mowiac .

Za mało danych , można jedynie podać modele które mogą spełniać ogólne kryteria:

- Panasonic 47ET5

Ukryta Zawartość

- Sharp 46LE 540

Ukryta Zawartość

- Philips 46PFL 5507

Ukryta Zawartość

- Toshiba 46YL 863

Ukryta Zawartość

- Samsung 46 ES 6100

Ukryta Zawartość

Za dopłatą

- Philips 47PFL 6007

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

- Sharp 46LE 830

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciezko jest wybrac ten jedyny TV . Dzis bylem w sklepie i troszke jestem w szoku ....doszedlem do wniosku ze ostateczny budrzet na zakup po weryfikacji wszystkich pomocy zaokranglam do 5500 zl . Co powiecie na temat Panasonica TH-P50VT50 ... panasonic TX-p55st50e ... moze macie lepsze propozycje

Ciezko jest wybrac ten jedyny TV . Dzis bylem w sklepie i troszke jestem w szoku ....doszedlem do wniosku ze ostateczny budrzet na zakup po weryfikacji wszystkich pomocy zaokranglam do 5500 zl . Co powiecie na temat Panasonica TH-P50VT50 ... panasonic TX-p55st50e ... moze macie lepsze propozycje

Tak jak wczesniej sugerowałem, plazma to dobry wybór. Ja na Twoim miejscu brałbym 50vt50, przekąna bardziej wskazana do odległości, najlepsza jakość obrazu na rynku i świetne wyposażenie.

Tak jak wczesniej sugerowałem, plazma to dobry wybór. Ja na Twoim miejscu brałbym 50vt50, przekąna bardziej wskazana do odległości, najlepsza jakość obrazu na rynku i świetne wyposażenie.

W necie znalazlem dwa opisy choc w parametrach to te same modele moze tylko to niepelna nazwa modelu .... pozdrawiam i dziekuje za porady ... po zakupie podziele sie wrazeniami

To jest dokładnie to samo:

Ukryta Zawartość

Ale poczekałbym na nowe modele - bo te nie są już produkowane.

Ukryta Zawartość

Czekac ...mhmhm moge zaledwie dwa dygodnie bo zakupuje tv do nowego mieszkania a jak dlugo mozna czekac na nowe modele ktore i tak nie wiadomo czy beda "lepsze" od poprzednika ...

Będą lepsze bo widziałem porównanie modeli na prezentacji.

Trudno oczekiwać innego stwierdzenia od kogoś, kogo profesją jest właśnie branża telewizorów. A jak będzie w rzeczywistości - zobaczymy. Dla przykładu seria 50 Panasonica wcale nie jest (jak marketing próbował wmówić klientom) "znacząco lepsza" od poprzedniej serii 30. Zmiany są kosmetyczne, trudno (bądź wcale) zauważalne, a w niektórych sprawach jest wręcz gorzej.

Trudno oczekiwać innego stwierdzenia od kogoś, kogo profesją jest właśnie branża telewizorów. A jak będzie w rzeczywistości - zobaczymy. Dla przykładu seria 50 Panasonica wcale nie jest (jak marketing próbował wmówić klientom) "znacząco lepsza" od poprzedniej serii 30. Zmiany są kosmetyczne, trudno (bądź wcale) zauważalne, a w niektórych sprawach jest wręcz gorzej.

Dlatego pozostaje przy tym "starym" modelu bo z doswiadczenia wiem jak Ty kolego piszesz z e nowe nie zawsze musi byc lepsze

Ale 35000 tys zł to chyba przesada. :)

to zla wpiska ...... dalej juz wiadomo o jaka su me chodzi ...moze to taki trik by ktos sie zain teresowal lecz nie bylo to celowe dzialanie . Chcialem zmienic ten bledny tytul lecz juz nie moglem tego uczynic'
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.