Skocz do zawartości
IGNORED

Cisnieniowy ekspres do kawy...jaki?

Robert Gdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Mokate Tostato all’Italiana ze selgrosa: ciężka sprawa, ale pierwsze odpały- smak ziemisty i trudny do akceptacji, zwiększyłem mielenie- drobniej, niby trochę lepiej, ale dalej nie to. Za to ma sporą kofeinę i pobudza, jednak w dość niepokojący sposób (nie trzęsawka, ale coś nie jest tak).

Jakieś porady? Bo opakowanie kilogramowe

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Kawiarka- jedna zwykła, druga brikka. Terażem zalał łyżkę w szklance z wrzątkiem (w robocie) - hmmm no wypiłem, ale posmak ziemi jest obecny. Zmielona drobno- zapach nawet ładny- po zalaniu bez sensu.

Ekspresu nie mam

Zalana kawa w szklance w robocie , bój Ty się ..., to tak samo jak za komuny się kawę żłopało gdy kulturę picia, palarnie kawy po wojnie zniszczono :(

Toż to najgorsze świństwa z każdej! kawy wyciągniesz tak długą ekstrakcją!

Nie po to Włosi walczą żeby kawę parzyć 25 ale nie więcej sekund a Ty tak 10 minut nim zaczniesz kawę z szklanki sączyć! Do pracy załatw sobie przynajmniej jakiś French pres-Caffettiera stantuffo. np taki w plastiku (dobry bo go szybko nie rozbijesz)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Profilaktycznie też przeczytaj najpierw datę produkcji kawy na opakowaniu; nie może od jej wypalenia upłynąć okres dłuższy niż 3 miesiące W Saturnie to się elektronikę kupuje; nie kupiłeś jakiegoś "pułkownika" z przed roku? W Auchanie po prostu ta kawa nie zalegała i była zawsze świeżutka.

W brikkce oby nie aluminiowej tylko z nierdzewki bo znów nie będziesz wiedział co Ci szkodzi wsyp 2 płaskie miarki 7 g ±0,5 bo to nie ekspres kolbowy i niestety trzeba więcej (uwaga dasz za dużo od serca i kawa będzie po prostu za mocna) Samą Brikkę (Bialetti u mnie) ja np. podgrzewam przed zaparzeniem całą gorącą wodą, nie wiem ale po takim bezsensownym? ekstra zabiegu kawa wychodzi w.g. mnie smaczniejsza (moim zdaniem skracamy długość parzenia kawy w kawiarce a co za tym idzie mniej wypłukujemy niesmacznych świństw z kawy, także tego mułu co pisałeś). Później dolewam również gorącej wody do dolnego naczynia do wysokości zaworka i na małym płomieniu lub przy małej mocy (kto co tam ma do podgrzewana)stawiam ją z kawą nasypaną do środkowego lejka. Ekspres skręcam przez ściereczkę do naczyń bo się można nim przy skręcaniu poparzyć.

Kawę jak chcesz łagodniejszą to zaparzaj na najmniejszym płomieniu; jak bardziej nasyconą to wiadomo większy płomień i co za tym idzie wyższe ciśnienie i temperatura wody. Proste jak budowa cepa ale jednak nie dla wszystkich! Z Twojego opisu wynika że wyciągasz z kawy przy parzeniu za dużo nie koniecznie smacznych substancji czyli należy tą kawę zmielić znacznie grubiej! żeby woda nie miała okazji wyciągnąć największych świństw, lub zmienić ich proporcję do pozostałych fajnych smaczków! I tak to kombinując temperaturą jak i wielkością mielonego ziarna powinieneś się wstrzelić w swój gust.

Jeśli pijesz kawę zrobioną jako late lub po prostu lekko ją ścinasz (profanacja ale co tam kawa jest dla nas, poza tym mleko trochę oszczędza żołądek przed garbnikami) mlekiem to jednak to mleko powinno mieć te uczciwe 3,2-3,5% Tłuszczu. Samo mleko z lodówki ponieważ nie masz okazji go spienić parą z ekspresu (jeśli dodajesz to jak spieniasz?) dobrze wlać do rozgrzanego wrzątkiem naczynia. Mleko powinno mieć temperaturę 55stopni żeby później taki mix kawy z mlekiem miał temperaturę 65 stopni Celsjusza!!! W sumie nie ma mądrych ja lubię jak kawa jest właśnie taka parząca a np. niektórzy domownicy piją ją dopiero jak ostygnie do temperatury pokojowej , jak dla mnie brrry ale co mi tam to nie ja ją piję :)

Myślę dalej że to lepszy nałóg niż papierochy ale może masz odmienne zdanie ;)

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

1. Nie wiedziałem, że brikka ma też wersję stalową, tedy mam aluminium- strym, to mi już nie zaszkodzi.

2. Do odmierzania używam wagi elektronicznej 7 lub 14g. Waga służyła do wkładek gramofonowych, ale wobec zastoju w temacie gramofonów- służy do kawy.

3. Podgrzewasz kawiarkę z zapakowaną kawą, czyli podgrzewasz od zera? Ja leję wrzątek do zbiornika, zakładam kawę, dokręcam i czekam.

4. Piję wyłącznie coś w rodzaju 2 x espresso czyli 65-70ml (wiem, bo mierzyłem), czasem tylko dolewam wody do ok 150 ml.

5. Mały ogień- dłuższa ekstrakcja; nie jestem pewny, czy w brikka ciśnienie zależy od szybkości narastania temperatury

6. Zamiast papierosów, zakupię jutro cygaretkę- więcej szmocy

Wracając do Mokate: sugerujesz, że powinienem ją zmielić grubiej?

3. Podgrzewasz kawiarkę z zapakowaną kawą, czyli podgrzewasz od zera? Ja leję wrzątek do zbiornika, zakładam kawę, dokręcam i czekam.

Podgrzewam kawiarkę bez kawy i dopiero do takiej gorącej nalewam wrzącej wody i wkładam środkową wcześniej przygotowaną część z kawą. Skręcam a reszta tak jak w moim tekście wyżej do wyboru do koloru.

4. Piję wyłącznie coś w rodzaju 2 x espresso czyli 65-70ml (wiem, bo mierzyłem), czasem tylko dolewam wody do ok 150 ml.

No zostały nam przyzwyczajenia z parzenia kawy w szklance, kto by tam pił 25ml espresso no musi być trochę objętości.

Woda czy mleko jeden czort ilość kofeiny już jest właściwa ;)

5. Mały ogień- dłuższa ekstrakcja; nie jestem pewny, czy w brikka ciśnienie zależy od szybkości narastania temperatury

Całą "aparaturę" masz już podgrzaną na maxa tak ze nawet na małym ogniu masz krótsza ekstrakcję. bo ciśnienie jest niższe w wyniku mniejszego przyrostu temperatury słynne delta T mnie to nic nie mówi ale podobno tak to by można było liczyć ;)

Po naszemu temperatura jest ale nie ma ciśnienia czyli faktycznie temperatura parzenia jest wtedy trochę niższa ale dłuższy czas co powoduje że garbniki nie są wypłukiwane z fusów a jednak proces parzenia przebiega pomyślnie dla nas i mamy pozbawioną niechcianych dodatków kawulę.

I tak my tu panie o kawie i nikt się nie dołącza... Widać Koledzy wolą się szprycować polityką- bez sensu

A gdzieś ktoś pisał, że jak grzeje od zera to mu łagodniejsza wychodzi

6. Zamiast papierosów, zakupię jutro cygaretkę- więcej szmocy

Polecam tę

Wracając do Mokate: sugerujesz, że powinienem ją zmielić grubiej?

Dokładnie tak, oczywiście w żarnowym młynku.

A gdzieś ktoś pisał, że jak grzeje od zera to mu łagodniejsza wychodzi

Kurcze to jeszcze musi być dobrze zaparzone a nie tylko łagodne :)

• 3 tygodnie później...

Przeprosiłem się z mokate: po prostu zamiast podwójnego, robię 1,5 ilości kawy i 2x wodę (10g na ok 65ml). Niezłe.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

dołóż kapke do czegoś sprawdzonego np - to są sprzęty sprawdzone i polecane -

poczytaj opinie na

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

A takie coś jest coś warte?

Ten Catler chyba wchodzi na rynek (nie jestem pewien) i ceny ma niższe niż porównywalne rancilio- fajny jest model

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to wciąż prawie 5kz

Ciekaw jestem jak sprawują się systemy PID - głównie na ile jest to zawodne i na jaki czas pracy można liczyć?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Świetnie mi smakuje marketowa Segafredo Intermezzo z ciśnieniowego z półki 600zł raczej drobno zmielona.

Zaś Lavazza dziwny kwas,inny aromat. I właśnie Lavazza smakuje mi parzona normalnie w szklance w dużej ilości,jest dobra, a z ekspresu do niczego.

Z PID-em jest już ten model za nie całe 3tzł

Dzięki!

Ale moją wątpliwość budzi cena i wielofunkcyjność- nie wiem, czy przypadkiem co tanie to drogie- po prostu nie wiem, może to strzał w dziesiątkę?

Ostatnio popełniłem niebieską lavazza gran riserva (80% arabika+20% robusty) i uważam, że drobny przemiał odpędzony w bialetti brikka jest co najmniej dobry. Nie wiem jak do ekspresu ciśnieniowego (jestem dopiero na etapie wyboru).

• 1 miesiąc później...

Wiem, że o niektórych kawach mówi się: "siki Weroniki"

Np.ta?

funny_placement_coincidences_failed_so_hard_that_they_actually_won_640_43.jpg

Nie znam japońskiego.

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Muszę przyznać, po dłuższym zaznajomieniu się z Mokate Tostato all’Italiana, że jest to dobra kawka do codziennego użytku. Jednakże wymaga kilkudniowego wietrzenia, bo po otwarciu opakowania zapach jest mało zachęcający i takaż kawa. Po kilku dniach jest już znacznie lepiej

• 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...

Widzę bez gospodarza watek zdechł; czyżby już picie kawy było passe jak pisanie na tym forum?

Coś dla rozruszania.

Jak by ktoś zahaczył o Edynburg to polecam fantastyczną "brytolską" kawę parzoną w Szkocji przez..... Hiszpanów w tym lokalu.

Ukryta Zawartość

Czyż nie apetyczna? Americano też jest super.

post-66871-0-19346100-1501314815_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawa maszynka. Ja często używam Aeropressu, ale wtedy kawa jest bez cremy, choć smak niczego sobie. A i sposobów parzenia całe multum.

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Ja właśnie rozwijam aeropress

jakie są Wasze sposoby parzenia? Jaka temperatura, ile całość powinna trwać, jakiej kawy używacie?

Mi wychodzi coś dobrego raz na 5-6 x, ale to i tak lepiej niż espresso w knajpach (raz na 15-20).

Pozdr

Może to też poruszy wątek :)

używasz tego lewara?

prawie kupiłem na gwiazdkę - ale staneło na Rakecie

- lewar nie mieści się w kuchni pod szafkami...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

używasz tego lewara?

prawie kupiłem na gwiazdkę - ale staneło na Rakecie

- lewar nie mieści się w kuchni pod szafkami...

Dźwigniowy stoi u rodziców, ojciec się bawi. Ja jednak wolę kawę z mniej ekscentrycznego urządzenia. Mam Ascaso Steel Prof i kawa mi bardziej smakuje, ale też dźwignią nie bawiłem się bardzo dużo.

Polecam przetestować kawę Bazzara Picerepuro. Jeśli Ktoś lubię łagodną kawę, bez posmaków co teraz jest takie modne owoców cytrusowych to ta jest super

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.