Skocz do zawartości
IGNORED

Cisnieniowy ekspres do kawy...jaki?

Robert Gdansk

Rekomendowane odpowiedzi

> Piotr_1

Nigdy nie lubiłem ciepłej wody.

Ale polecam spróbowanie wody gorącej (nie wrzątek, powiedzmy taka 30%/70% z zimną),

takiej żeby czuć to gorąco w przełyku.

W tym coś jest.

Jak się udało ?

Po prostu powiedziałem sobie, że tak chcę.

Ostatnio mi takie postanowienia jakoś dobrze wychodzą.

Nie wiem jak to się stało, ale zauważam że zobojętniałem

na wszystkie niezobowiązujące zobowiązania i nałogi.

:)

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

• 2 tygodnie później...

Koledzy poradźcie mam kupić ekspres kolbowy do kawy dla 20 chłopa jaki kupić i co zrobić żeby przy nim nie był Sajgon.

Do tej pory był automat i nie było dużo sprzątania.

Oczywiście kawa powinna być tip top.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Koledzy poradźcie mam kupić ekspres kolbowy do kawy dla 20 chłopa jaki kupić i co zrobić żeby przy nim nie był Sajgon.

Do tej pory był automat i nie było dużo sprzątania.

Oczywiście kawa powinna być tip top.

Przyznam, że wyzwanie duże w kontekście porządku i czasu jak będzie spędzany przy robieniu kawy. Rozumiem, że ekspres do firmy.

Ja mam w pracy z kumplem oddzielny ekspres kolbowy i zrobienie 2 espresso dla nas dwóch to zabawa, a co dopiero dla 20 facetów, czy nawet 5 osób - tak pod jedno po drugim.

Ewentualnie kupić kolbowy na pod i do tego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale jak to smakuje to nie wiem, na pewno łatwiej utrzymać porządek, powtarzalność kawy też zapewne będzie ok.

Co do ekspresu to klasycznie polecę Ascaso. Za te ok 1300zł to trudno coś kupić innego, ewentualnie Gaggia Classic, ale z nią styczności nie miałem.

Ukryta Zawartość

Kolba do biura bez baristy z odpowiednimi normami i zapleczem (bez baru :) to absurd. Można nie patrzeć innym na ręce ale wzw oraz inne przyjemności wolę zostawić z tyłu, niestety higieny lepiej nie omijać. Jeżeli szefostwo nie chce postawić baru z obsługą to pozostaje coś automatycznego lub półautomatycznego.

Może być i ascaso, np. to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (tu jest filmik), kupować przez polskiego dystrybutora i serwis - www.ascaso.pl

Dość trwałe i bezproblemowe są zakłady Jury, Nivona to ich tańsza marka

Ukryta Zawartość

Oczywiście automat to ni pies ni wydra jednak warunki bojowe tj. biuro powodują że lepiej zrezygnować z kolby, to nie to miejsce.

Nie bez powodu we Włoszech kawę pije się w przerwach, nie w biurze ale wychodzi się do baru przy ulicy czy w budynku (w zależności od miejsca, nawyków etc.). Z automatu tam nie wypiją a nikt nie będzie się babrał w pracy z kolbą (do tego kupa osób przy sprzęcie - różne ryzyka etc.).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

<br />Kolba do biura bez baristy z odpowiednimi normami i zapleczem (bez baru :) to absurd. Można nie patrzeć innym na ręce ale wzw oraz inne przyjemności wolę zostawić z tyłu, niestety higieny lepiej nie omijać. Jeżeli szefostwo nie chce postawić baru z obsługą to pozostaje coś automatycznego lub półautomatycznego.<br />

Mam dokładnie takie same zdanie no ale hasło zostało rzucone :(

Aktualnie w posiadanej Jura Impressa Z5 wymieniliśmy sporo rzeczy, łącznie z pompą teoretycznie jak by wymienić blok i parę drobiazgów znów to powinno chodzić dłużej? Na naprawy z bieżącą wyjdzie że "utopiliśmy" w kawie ok 2'500zł-było by znacznie więcej gdybyśmy naprawiali u tzw wiodących serwisantów :) No ale poszło już ok 35'000 kaw i pewnie znów coś zupełnie przypadkowego padnie.

Teraz się zastanawiam czy pozostać przy nowej Jurze czy poszukać czegoś parzącego jeszcze lepszą kawę ale co z trwałością?

Wariant lepszej kawy jest bardziej kuszący tylko co bo Jura to już przyzwoity produkt (wiem z kolby a nawet małego Bialetti można znacznie lepiej).

Wariant lepszej kawy jest bardziej kuszący tylko co bo Jura to już przyzwoity produkt (wiem z kolby a nawet małego Bialetti można znacznie lepiej).

Bialetti to tak serio taka rewelacja?

Mam brikka 2, czyli model o wyższym ciśnieniu od standardowej moki:

Młynek z ceramicznymi żarnami (Hario Skerton).

W kawę zaopatruję się w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) biorę tylko świeżo palone.

Mój sposób użycia Brikki:

1. Kawę mielę przed parzeniem, nigdy nie mielę "na pył", raczej grubo.

2. Do pojemnika nalewam wrzątek do linii

3. Do sitka wsypuję kawę, nie używam tampera - za to kilka razy stuknę sitkiem o stół

4. Mokę trzymam na gazie aż ekstrakcja się zakończy.

Panowie, co mogę poprawić w procesie, żeby kawa była lepsza?

Ukryta Zawartość

No cóż kolega ma full wypas ;) z wyższym ciśnieniem ale coś za coś.

Preferuję kawy aromatyczne z dużym Body.

Proponuję poza oczywiście doborem dobrej kawy następujące próby:

1. zmiana ilości dostarczanego ciepła na gazie czyli wolniejsze lub szybsze zaparzanie (preferuję przy 100% Arabicy wolniejsze)

2. podgrzanie wstępne przed zasypaniem kawy naczynia (gorącą wodą)ale nie koniecznie nalewanie gorącej wody :)

3. zmiana wielkości mielonego ziarna (do Arabicy preferuję średnią)

4. w ogóle nie ubijam

5. ilość nasypanej kawy; za mało źle za dużo też nie dobrze

6. dopasowany wielkością Bialetti do ulubionej ilości kawy, to może być już za późno bo Bialetti kupiony :)

7. jakoś tak nie mam przekonania że nagle w cudowny sposób aluminium stało się zdrowe; preferuję nierdzewne wyroby od Bialettiego.

8. używam 100 letniego ręcznego młynka przechodzącego z dziada pradziada; kiedyś to była jakość wykonania.

9. mleko (ważne od kogo i ile procent) biorę i nalewam do gorącego naczynia i spieniam ręcznie końcówką od miksera bo miksera szkoda wyciągać :)

10. obok musi być kochana kobieta bo inaczej kawa tak dobrze nie smakuje :)

11. oprócz gorącej kobiety naczynie do którego wlewamy kawę i mleko tez powinno być gorące bo inaczej jak dla mnie to co wyżej jest bez sensu.

• 2 tygodnie później...

Panowie, co mogę poprawić w procesie, żeby kawa była lepsza?

A próbowałeś innej wody? Ja czasem przy okazji przywożę sobie z innej gminy bo jest dużo lepsza. Zastanawiam się też, czy nie popróbować ze sklepowymi źródlanymi?

A próbowałeś innej wody? Ja czasem przy okazji przywożę sobie z innej gminy bo jest dużo lepsza. Zastanawiam się też, czy nie popróbować ze sklepowymi źródlanymi?

To bardziej czuć przy zielonych herbatach. Kawa zabija smak wody, standardowo do większych ekspresów leci ta o twardości 3DH tak ze raczej miękka ma to na celu zabezpieczenie ekspresu przed zwapnieniem przewodów, grzałek ,e.t.c.

Ja tam nie wnikam jaka wodę jest używana w większych ekspresach, nie wiem też czy jest to kwestia twardości, zawartości chloru, związków żelaza czy innych kamieni, ale wiem, że jak zaparzę kawę wodą z sąsiedniej gminy, gdzie nota bene ujęcie jest w dolinie Stobrawy w strefie Euro2000, czuję wydobyty pełniejszy aromat i smaczki których nie ma kiedy zaczerpnę wody z mojego kranu, także jeśli kawa zabija smak wody to myślę, że woda częściowo może też zabić smak kawy.

A tak na marginesie, zasmakowałem się ostatnio w Caruso Imperiale Crema :)

Przećwiczę to:)

Gdyby ktoś z forumowiczów poszukiwał taniego ekspresu (automatu), mam na zbyciu od rodziców automat saeco odea go. Automat zadbany, kupiony z półtorej roku temu jako używany. Regularnie czyszczony, po niedawnym przeglądzie serwisowym (około msc temu). Powód sprzedaży: remont kuchni. Mamie nie pasuje do aktualnego wystroju wnętrza (nowy musi mieć kolor "chrom" i kropka).

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

• 11 miesięcy później...

Ukryta Zawartość

Chcę sobie coś takiego kupić (co robi kawę "pod ciśnieniem" jak prawdziwy ekspres) - jest jakaś alternatywa, czy tylko ta Brikka?

Ukryta Zawartość

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Z czystym sumieniem moge polecic Bialetti Venus. Mam od kilku lat i nie chce nic innego. Wczesniej byl ekspres Tchibo na kapsulki, Saeco nina a teraz jest kawiarka.Tylko zazaczam ze pierwsze 5 kaw idzie do zlewu, trzeba ja dobrze wyparzyc zanim zaczniemy sie delektowac ....

Pozdrawiam.

Mam tę Brikke. Kawa ok choć mi nie udało sie cremy przelać do kubka. Osiada na ściankach Brikki. Co do kawy to jednak lepsza jest z ciśnieniowego. Mam ascaso steel i młynek no ale koszty inne.

Z czystym sumieniem moge polecic Bialetti Venus. Mam od kilku lat i nie chce nic innego. Wczesniej byl ekspres Tchibo na kapsulki, Saeco nina a teraz jest kawiarka.Tylko zazaczam ze pierwsze 5 kaw idzie do zlewu, trzeba ja dobrze wyparzyc zanim zaczniemy sie delektowac ....

Pozdrawiam.

Ale chyba tylko Brikka robi kawę ze zwiększonym ciśnieniem?

A co do aluminium, niektórzy tu twierdzili że truje. Po co robi się niektóre kawiarki z aluminium?

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Po co robi się niektóre kawiarki z aluminium?

Bo alu przewodzi ciepło błyskawicznie. Niestety.. nierdzewna byłaby śliczna ale trzeba byłoby grzać i grzać. Aluminium jest podobno szkodliwe a spawanie aluminium napewno bardzo.

Zakładając że miałyby takie same grubości ścianek, poza tym alu się odlewa łatwo i pewnie tanio a nierdzewna identyczna,inny byłby proces produkcji i koszty.

Mam tę Brikke. Kawa ok choć mi nie udało sie cremy przelać do kubka. Osiada na ściankach Brikki. Co do kawy to jednak lepsza jest z ciśnieniowego. Mam ascaso steel i młynek no ale koszty inne.

Jest różnica między normalną kawiarką, a taką Brikką która podwyższa ciśnienie?

Jest różnica między normalną kawiarką, a taką Brikką która podwyższa ciśnienie?

W smaku kawy nie jestem przekonany. Włosi całe życie korzystają z 1 kawiarki i chyba w tym jest sekret, im więcej kaw zrobi tym lepsza kawa. I to są chyba aluminiowe właśnie.

Brikka jak się postara potrafi dać cremę, ale nie można dopuścić do mocnego wrzenia. Przy okazji polecam kawę New York. Wersja z rubusta i dodatkiem Blue mountain. Na opakowaniu wybite są na szaro xxxxx

Przy okazji polecam kawę New York. Wersja z rubusta i dodatkiem Blue mountain. Na opakowaniu wybite są na szaro xxxxx

a gdzie osiągalna???

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Fajne porównanie:

• 1 miesiąc później...

Co sądzicie o takim młynku, strasznie tani:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wczoraj bylem z lidlu i z glupa wzialem sobie kawke Deluxe Colombia Supremo (taka w beczce drewnianej)Musze przyznac , ze szczeka mi opadla jaki ma swietny smak. Polecam sprobowac. Mnie bardzo posmakowala a nie jest droga.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.