Skocz do zawartości
IGNORED

Cisnieniowy ekspres do kawy...jaki?

Robert Gdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Takie coś jeszcze polecają z szeroko dostępnych:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kup porównaj i dasz nam znać :)

Dziś kupiłem kolejną 1000g paczkę ziarnistej Mokate Tostato all’Italiana w Auchan cena bardzo ludzka bo 26 zeta z groszami.

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Byłem dziś w MediaM i nie było, może kupię tą z carrefoura.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Dziś kupiłem kolejną 1000g paczkę ziarnistej Mokate Tostato all’Italiana w Auchan cena bardzo ludzka bo 26 zeta z groszami.

Jutro specjalnie pojadę do Auchan, mam nadzieję,że nie trafię na leżak magazynowy z krótką datą przydatności .

audiokarma.org

Jutro specjalnie pojadę do Auchan, mam nadzieję,że nie trafię na leżak magazynowy z krótką datą przydatności .

?

Nie rozumiem jeszcze nie miałem w grodzie Kraka a konkretnie w M1 takiej wtopy bo po prostu jest tam duża rotacja towaru a nie jak w mniejszych osiedlowych sklepach gdzie faktycznie towar lubi sobie dłużej na półce zalec bo nie ma odpowiedniego targetu klientów.

Niestety w lokalnym Auchan (Białystok) nie było tej kawy, nawet pytałem pracownika działu, stwierdziła ,że nie ma nie było i zapewne nie będzie.

Natomiast były takie kawy, czy dobre, tego nie wiem, zamówię chyba tak jak zwykle z palarni.

EUS1510002_25_1-200.jpg

audiokarma.org

Ha! Jest palarnia w Gdańsku, tam się udam:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

No przecież można sobie przez internet zamówić,łącza nie ma czy co ;)

W sumie to dziwne to wybrzydzanie? Byłem dziś w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kawa z ekspresu ,szorstka na języku z nutą zardzewiałego naczynia z znośnym wzorkiem na górze i frykasami typu cynamon ale taka sobie a zapłaciłem 26 zeta za dwie kawy. dokładnie tyle co za cała kilową paczkę która mi zapewnia radosne picie świetnej kawy w domu codziennie przez miesiąc!

No kurde co jest nie tak?

Lejcie co chcecie do tych swych naczynek ale w takim razie koniec z marudzeniem OK

Ukryta Zawartość

No przecież można sobie przez internet zamówić,łącza nie ma czy co ;)

W sumie to dziwne to wybrzydzanie? Byłem dziś w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kawa z ekspresu ,szorstka na języku z nutą zardzewiałego naczynia z znośnym wzorkiem na górze i frykasami typu cynamon ale taka sobie a zapłaciłem 26 zeta za dwie kawy. dokładnie tyle co za cała kilową paczkę która mi zapewnia radosne picie świetnej kawy w domu codziennie przez miesiąc!

No kurde co jest nie tak?

Lejcie co chcecie do tych swych naczynek ale w takim razie koniec z marudzeniem OK

Nie lubię się "pieprzyć" z internetem przy drobnych zakupach więc lubię kupować gdzieś przy okazji coś możliwie najlepszego i nie zabijającego ceną. Do flemming-cafe mam niedaleko . W necie piszą że kawę parzą słabo, ale palą dobrze. Ceny też spox.

Ukryta Zawartość

Nie lubię się "pieprzyć" z internetem przy drobnych zakupach więc lubię kupować gdzieś przy okazji coś możliwie najlepszego i nie zabijającego ceną. Do flemming-cafe mam niedaleko . W necie piszą że kawę parzą słabo, ale palą dobrze. Ceny też spox.

Lej co chcesz, kura tez swój rozum ma ale warto go czasem użyć oczywiście nic Ci nie narzucam.

Przypomina mi się sytuacja w byłej firmie, prosiłem grzecznie dziewczyny w sekretariacie żeby do bardzo w sumie już przyzwoitego ekspresu biurowego Jura z którego pili projektanci i zarząd kupowały zamiast brązowej Lavazzy niebieską bo można w nim zrobić smaczniejsza kawę a one z uporem maniaka dalej kupowały brązową bo w podłym ekspresie Siemensa (z górnej jego pułki nie dającego za niskie ciśnienie jak i temperaturę) który u siebie miały bardziej podchodziła im ta brązowa.

Rację miał każdy z nas ale dla czego dwie panie "truły kilkunastu" pracowników tego nie rozumiem? Mogły dla siebie zamówić osobna partię a nie uszczęśliwiać wszystkich.

Z innej beczki nie uważam za kawy kawy o smaku cytrusów i.t.p. no po prostu nie! a teraz taka moda w palarniach żeby być oryginalnym na siłę :(

Zamawiałem u słynnego Antonio, sygnalizowałem mu o co chodzi a on z uporem maniaka mi taką wysłał i tak oto skreśliłem podobno najlepszą palarnie kawy w swoich zamówieniach i tak bywa :)

Zamawiałem u słynnego Antonio, sygnalizowałem mu o co chodzi a on z uporem maniaka mi taką wysłał i tak oto skreśliłem podobno najlepszą palarnie kawy w swoich zamówieniach i tak bywa :)

Hehe, dokładnie to samo miałem, mam, choć jeszcze się nie poddałem i może jeszcze potestuję tego typu kawy. z XCafe teraz co mam zamiar zamówić lub z eurocafe.

Ale jest rzeczywiście trend do nut cytrusowych

Hehe, dokładnie to samo miałem, mam, choć jeszcze się nie poddałem i może jeszcze potestuję tego typu kawy. z XCafe teraz co mam zamiar zamówić lub z eurocafe.

Ale jest rzeczywiście trend do nut cytrusowych

Palą co umiom ;)

Zastanawiam się czy nie sprawić sobie maszynki do palenia ale kilo przerobu miesięcznie to za mało roboty żeby pózniej maszynkę wyjmować. No ale świeżo prażona i pod swój gust kawa to kropeczka kolejna nad i ;)

• 5 tygodni później...

Żłopię kawę ze wspomnianego przeze mnie flemming cafe i jest b.OK. "El Salvador shg" była dla mnie za gładka. "Gwatemala San Jeronimo" - pycha!

Mielę w Mini Mill Slim Hario, a parzę w Bialetti Brikka. Generalnie polecam, nie mam specjalnego porównania. Mam okazję pić kawę z maszyny co to mieli i od razu parzy i robi to gorzej od Brikki. Chociaż sama Brikka trochę "żyje własnym życiem", rzadko bo rzadko, ale potrafi kompletnie zj***ć kawę i za wcześnie wypuścić ciśnienie. Smakuje wtedy jak z ordynarnego przelewowca.

• 2 tygodnie później...

Mokate Tostato all’Italiana ziarnistą 1 kg kupiłem wczoraj Selgrosie.

Dziś przyszła pora na pierwszą filiżankę.

Na początku nie mogliśmy się dogadać, 3 kolby poszły do kosza.

Ale czwarta wyszła już właściwie w punkt.

Kawa posiada większość cech 'drogich', świeżych kaw.

Stopień palenia jest średni, delikatne olejki na powierzchni ziaren.

Widać ,że jest to mieszanka Arabiki i Robusty.

po zaparzeniu - wyrazista, gęsta, kremowa o smaku lekko czekoladowym

Zarówno espresso jak i cappu stosunek jakości do ceny 9/10

Popracuję jeszcze nad stopniami mielenia/ubijania, sądzę,że da się z niej wycisnąć jeszcze więcej.

Ogólnie zakup udany. W tej cenie i ogólnou-dostępności nie ma konkurencji.

audiokarma.org

• 2 tygodnie później...

.

Popracuję jeszcze nad stopniami mielenia/ubijania, sądzę,że da się z niej wycisnąć jeszcze więcej.

Ogólnie zakup udany. W tej cenie i ogólnou-dostępności nie ma konkurencji.

Można w zasadzie zgodzić się z oceną końcową, jednak zawartość ok. 10% zniszczonych ziaren obniża punktację.

Weź proszę zrób espresso z przebranych ziaren i drugą kawę z tych tylko zniszczonych, porównaj i daj znać jakie różnice (wnioski) :)

A dla miłośników kawiarek polecam próby parzenia kaw z dodatkowo załażonym papierowym filtrem od aeropressu.

• 2 tygodnie później...

Bawiłem się kiedyś w wypalanie surowej kawy w maszynce do popcornu. Rezultaty były hmmmm umiarkowane/dobre. Ocena stopnia wypalenia na wzrok i słuch (1 i 2 crack). Niewątpliwą zaletą było bardzo dokładne oddzielenie ziaren od łupinek (chaff) i wyplucie tych ostatnich na zewnątrz. W porównaniu z Gene Cafe- skądinąd świetną domową wypalarką (zdechła z przepracowania nieboga) - maszynka do popcornu: znacznie lepsza ale tylko w zakresie usuwania łupinek/łusek (nie mylić z miąższem pełnego owocu kawowca). Nie wiem, jaka temperatura panowała w maszynce i oczywiście nie ma możliwości regulacji temp. Ale myślę, że można uzyskać świetne rezultaty a zabawa naprawdę przednia i niedroga. Teorię można sobie przyswoić z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na polskie fora szkoda czasu. Kawy surowe w niezłym wyborze:

Ukryta Zawartość

Problemem pozostaje zmielenie kawy- naprawdę dobre młynki elektryczne to pokaźny wydatek, a dobre ręczne do espresso praktycznie nie istnieją, może z wyjątkiem:

Ukryta Zawartość

test:

Ukryta Zawartość

Ta ostatnia stronka wygląda na wiarygodną.

Pozdrawiam i do palenia przystąp!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Pozdrawiam i do palenia przystąp!

Kolega w czasach PRL-u, a wiadomo jak było z dostępnością artykułów nie do końca pierwszej potrzeby, gdy dostał zieloną kawę to opowiadał, że wypalał na patelni z odrobiną oleju. :)

Problemem pozostaje zmielenie kawy- naprawdę dobre młynki elektryczne to pokaźny wydatek, a dobre ręczne do espresso praktycznie nie istnieją, może z wyjątkiem:

Ukryta Zawartość

test:

Ukryta Zawartość

Bardzo dobry trop przy wyborze młyna.

Solidnie przemyślana konstrukcja. Zakres dopasowania przemiału do swoich potrzeb ogromny, pyłu mało (w skali % ?), w sieci krąży wynik 2,3%. To ważne dla tych co odpylają kawę. W opisie tego nie ma , a mogło by zostać zawarte. Dekielek jest z silnym magnesem i całkowicie eliminuje możliwość wypadnięcia rączki z ośki podczas mielenia. Pojemność słoiczków po 40g kawy, jednak rozmiar i gwint nie spotykany w słoikach odstępnych w handlu.

Kropelka oleju i piszcząca gałka (opisana w artykule) przestaje drażnić.

Jest to kopia (udoskonalona) zassenhaus panama przez co mieli podczas edycji Mk2 problemy z prawami autorskimi, jednak się dogadali. Nadwyrężając budżet przy mk3 dopięli swego i mamy finalną ofertę. Muszą teraz trochę zrobić reklamy, ale generalnie warto za jakość dać ocenę wysoką, cena mimo wszystko powala. Pamiętajmy, dostajemy mobilne doskonale pracujące urządzenie, prawdziwie szalone el’comendante. ;))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No właśnie- cena: czy w tej cenie można kupić elektryczny równie dobry? Ale widać, że Kolega miał z tym młynkiem do czynienia- potwierdzasz wnioski testu? I czy można zastąpić go panamą? Chodzi mi o espresso

Pozdrawiam

Szukałem mobilnego młynka i brałem pod uwagę panamę jednak wybrałem w/w gdyż jest łożyskowany (łożyska toczne)w dwóch punktach i ma sporo innych wymienionych zalet. Do panamy lub qito jakieś drobne uwagi były( gorsze łożyskowanie -luzy, kiepski chwyt rączki) lecz dalej jest to dobry młynek z żarnami stalowymi. Wszystkie testy, które dotyczą młynka el’ c… są potwierdzeniem tego czego doświadczyłem osobiście, nie natrafiłem na jakieś rozbieżności.

O młynkach zassenhaus dowiesz się więcej w rozmowie z obsługą sklepu świeżopalona.pl i tam pewnie powiedzą, który będzie odpowiedni do espresso w danej kwocie.

Jestem pod wrażeniem, to istny Hi-End kawoszy!

Aż mi smaka zrobiliście i lecę zaparzyć kogutka po turecku w mojej starej szklance z koszyczkiem:)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

O ile dobre wiem, to ten sposób nazywany jest "kawa po kowbojsku" hihi. Sposób rozpowszechniony też w Skandynawii- tak, że nie jesteśmy jakimś ewenementem- spoko. Do tego typu parzenia trzeba mielić grubo.

Po turecku wymaga mielenia jeszcze drobniej, niż do espresso. To najdrobniejszy przemiał ze wszystkich kaw.

Kawa grecka, która jest odrobinkę większa (wciąż drobniejsza niż do espresso) wzięła się stąd, że Grecy pracując niewolniczo pod zaborem tureckim, mieląc dla Turków- mogli pić kawę ze ...zmiotek, pozostałości po procesie dla panów...

Kogutek superb!!!

Poszukuję sprawdzonej, Polskiej kawiarni kawy z wysyłką on-line i niewygórowanymi cenami? Lubię wyrazisty, klasyczny smak espresso. Zdarza mi się pijać cappucino od czasu do czasu. Żadnych wynalazków, sprawdzona klasyka wysokiej jakości. Ktoś, coś?

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

• 4 tygodnie później...

Jakieś nowe rekomendacje kaw w rodzaju Mokate Tostato all’Italiana czyli dużo, dobrze i tanio?

Jakieś nowe rekomendacje kaw w rodzaju Mokate Tostato all’Italiana czyli dużo, dobrze i tanio?

W Auchan mnie wkurzyli bo przestali zamawiać tą kawę (parzoną w Czechach) która jakiś czas uspokoiła moje poszukiwania bo była tania i moim zdaniem bardzo dobra, minimalnie ustępująca a może nawet nie? Kenijskiej Arabicy sprzedawanej w Almie za 100% wyższą cenę? Kierownik stoiska w Auchan nie chciał mi ujawniać przyczyny, obok stały te wszystkie śmierdzące kiepskie ale za to droższe kawy, pewnie zmieniają politykę aby sprzedawać kawy tylko "Premium" LOL

Z rozpaczy poszedłem w M1 na kawkę Tchibo parzoną w ekspresie. Kawa o pretensjonalnej nazwie Barista za ok 56 złotych kilo ma moim zdaniem potencjał, niestety nie potrafią jej parzyć, trudno ich problem może następnym razem kupię kilo do domu ale dla czego to nizej.

Od centrali Mokate ( globalcoffeegroup.pl) dostałem taką odpowiedź::

W odpowiedzi na zapytanie dotyczące kawy tostato italiana Premium - ziarnista 1000g chciałam poinformować, że wysyłkę tego asortymentu realizujemy również do sieci Selgros oraz Makro. Polecam także zakupy za pośrednictwem naszego sklepiku internetowego:

Ukryta Zawartość

tel. (33) 854-91-35

Przez internet nie będę zamawiał, do żydowskiego Selgrosa mi o 500m za daleko mimo ze mam kartę do nich a Makro to już drugi koniec miasta i mimo posiadanej karty też mnie nie skuszą na tak małe zakupy :)

Po drodze uparłem się jednak na kawy parzone w Czechach jednak nie udało mi się trafić w tą samą palarnię mimo wspólnego ich przedstawiciela na Polskę. Kawy moim zdaniem są ciut słabsze od Mokate Tostato all’Italiana mają mniejsze body ale za to są bardzo łagodne i ciężko zepsuć parzenie, wyciągnąć coś więcej też ciężko :) Ot takie tolerancyjne w parzeniu kawy które polecam mielić jednak dosyć drobno jak chcemy mieć jeszcze to coś!

Kawy wybrałem jak zwykle na węch u mnie to zawsze nr1 w wstępnych ocenach przy zakupach ziarna kawy.

W tym wyborze zakupiłem dwa różne opakowania kawy

Kawa nr 2

Ukryta Zawartość

Miłe zaskoczenie bo mimo że jest to kawa z Azji to jest pijalna :) Kawa jest bardziej owocowa w smaku ale tym razem uznam to za zaletę.

Ziarna sa dosyć drobne w obu kawach tak że strefa klimatyczna raczej wiadoma ;)

Kawa nr 1

Ukryta Zawartość

Kawa moim zdaniem bardziej ciekawa i z ciut większym body i w porównaniu do Mokate Tostato all’Italiana trochę z mniejszym posmakiem mniej takiej lekkiej cierpkości na języku. Jednak kawosza ciągną bardziej zakrecone smaki i pewnie bedę szukał znów :)

Obie kawy są już w stanach mniej niż średnich tak że może po drodze kupię na próbę (wygoda bo sprzedaż na wagę) 10 deko Tchibo Barista, zobaczymy kto lepiej da radę i więcej dobrego wyciągnąć z tej kawy ja czy profesjonalny serwujący kawę serwis szkolony przez specjalistów koncernu Tchibo ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

teraz widzę że w media markt mają ale z małopolskiego- tylko w Tarnowie.

Nieźle...

No dobra- a co z lavazzą?

o i jeszcze tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No dobra- a co z lavazzą?

Kiedyś w robocie piłem parzoną w Jura Impressa (takie lepsze idioten automaty do parzenia kawy w biurach ale daleko im do kolbowych, przegrywają również z Bialetti o Santosie nie wspominając) Była to zarówno niebieska jak i brązowa, dziewczyny w sekretariacie miały jakieś "empulko" Simensa lub Boscha i im smakowała kawa brązowa. W szwajcarskiej (już produkowanej w Chinach) Jurze brązowej Lavazzy nie szło pić mimo kombinacji z ustawieniami a niebieską Lavazzę do roboty szło pić ale jak to mówią marka dobrze reklamowana ale za reklamą cuda nie szły. Byłbym zapomniał w obiegu bezpośrednim poza marketami w zaopatrzeniu dla biur Lavazza była w jakiejś śmiesznej cenie za kilowy worek, jak by inny świat :))) Jak masz w robocie w zaopatrzeniu kogoś to ci coś takiego może zamówić w normalnych cenach z dostawą do firmy gratis, jeszcze na początek próbki Ci zostawią :)

Parszywy świat dla klienta końcowego :(

o i jeszcze tu:

Ukryta Zawartość

Zadzwoń, do Saturna ganiam tylko po płyty CD ostatnimi czasy rzucili tam japońskie wydawnictwa w jakiś bardzo sensownych cenach.

Ukryta Zawartość

absinth, lepiej uważaj na niego...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

echhhh skąd tu wytrzasnąć prawdziwy absynt...

Raczej pytanie skąd tu wytrzasnąć bardzo dobrą i nie drogą kawę?!!!

Z rozpaczy poszedłem w M1 na kawkę Tchibo parzoną w ekspresie. Kawa o pretensjonalnej nazwie Barista za ok 56 złotych kilo ma moim zdaniem potencjał, niestety nie potrafią jej parzyć, trudno ich problem może następnym razem kupię kilo do domu ale dla czego to nizej.

Koledzy errata coś nieuważny wtedy byłem przy płaceniu kartą za parzoną w ekspresie na miejscu w sklepie Tchibo kawy!

Tchibo sprzedaje kawę Barista w cenie i owszem ale za kilo 92 złotych! Na półce jest bezczelna cena kawy ale za...500gram !

Dobrze że w Oz-tach nie sprzedają bo by się człowiek już zupełnie pogubił przy płaceniu ;)

Tak że powinno być full wypas u mnie w domu od ok tygodnia, tak jednak do końca nie jest o czym niżej.

Kupując specjalnie dla WAS ! ;) Baristę "skazany byłem" lub co najmniej pouczony? przez panie z Tchibo na głupie uśmiechy (lub głupimi uśmiechami) bo raczyłem!? zapytać czy przed wyborem z dwóch odmian Baristy można je powąchać.

Nie było ruchu, środek tygodnia i Panie się mocno nudziły, jednak była u nich konsternacja i zdziwienie że muszą coś innego robić poza szuflowaniem do torebek lub mieleniem kawy. Ot taka wymagająca robota prawie jak na sortowni węgla w kopalni; jednak jakaś szara komórka zadziałała i nawet bez specjalnego upierdliwego opóźnienia otrzymałem dwa naczynka do powąchania za co im chwała, mistrzostwo świata i medal olimpijski!

Wąchając obie próbki okazało się że jest Tchibo Barista bardziej śmierdząca i mniej śmierdząca! Ot taki kiszony szwedzki śledź którego nie da rady wąchać ale później w ustach smakuje świetnie. Przerażony myślą o tym śledziu wybrałem mniej śmierdzącą kawę Tchibo Barista o wdzięcznej nazwie "Barista Cafe Crema".

W domu była następna część pouczenia żeby nieobyty burak i cham wiedział co pije!

Otóż na opakowaniu poza stwierdzeniem że na pewno jest to 100% Arabika (sypana z dużego co jakiś czas uzupełnianego "silosa") wyprodukowana bez zbyt krwawego wyzysku na biednych FAKT! plantatorach kawy (co ma uzasadnić cenę kawy stówa za kilogram) i później tradycyjnie? palonej metodą bębnową (dalej nie wiem, po domach to robią?) otrzymałem informację że ma "łagodny owocowy charakter"

W sumie ciekawa sprawa bo tych owoców to za bardzo się w smaku nie mogłem doszukać ale niech im będzie :) Kawa ma za to przyzwoitą gęstą konsystencję nie mylić z body niby to samo a jednak nie! Kawa jest w smaku lekka dosyć łagodna ot na rano do rogalika i bez niego jednak nie bardzo bo ciągnie się w ustach szorstki posmak papieru ściernego co miałem jakiś czas okazję wcześniej stwierdzić pijąc na miejscu kawę parzona przez ekspertki z Chibo. Kombinując w domu z tą kawą ilość papieru ściernego w porównaniu do tego w pijalni kawy Chibo uległa pewnej redukcji no ale nie poradziłem sobie, pewnie to sprawka tych rodzinny bębnów w których ten koncern moloch wypala kawy (polecam poczytać jak duża jest ta o dziwo rodzinna firma i ile znaków firmowych posiada, kupiła,e.t.c.)

Na koniec moja opinia jako zwykłego codziennego siorbacza kawy, czy wchodzę w tą owocowa kawę; krótko i wyraźnie nie! nie!! nie!!! Za taką kasę przy tym smaku sorry rolnicy z rajów kawowych nie poprę waszego cennego wysiłku. Wina jednak nie leży po Waszej stronie, końcową cenę ustala kto inny! Znając życie jak byście coś świetnego wymyślili z gatunkiem tej kawy to pewnie kosztowała by ona 500 zeta dla klienta a u Was progres byłby dalej znikomy.

Poszukiwania kawy na codzienne siorbanie dalej trwają! chyba jednak zamówię na odległość czego nie lubię z racji że nie powinno się robić zapasów kawowych Mokate Tostato all’Italiana z małej czeskiej palarni chrzanić korpo.

Wiem jestem niepoprawny wygodny i uparty co do kawy :)

A inni to tylko czytają i nawet nie piją kawy bo tu żadnych wpisów nie ma ;P

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.