Skocz do zawartości
IGNORED

Trójka vs Trójka

bartleby

Rekomendowane odpowiedzi

Mieszkam we Wrocławiu i mam tu w eterze 2 Trójki. Jedna jest na 99.8 i jest nadawana z Wałbrzycha a druga nadaje lokalnie z nadajnika na Ślęży na 100.2. Słucham tej z Wałbrzycha, bo ma wszystko na swoim miejscu i brzmi jak trzeba, chociaż zdarza jej się trochę gorzej odbierać. Trójka z lokalnego nadajnika ma świetny odbiór, ale jakość w porównaniu do Wałbrzych jest beznadziejna, dosłownie jakbym założył wiadro na głowę.

Czy ktoś ogarnia te tematy i może wyjaśnić mi w 2 słowach na czym to polega proszę? Czy tam siedzi za konsoletą jakiś talib i poustawiał wszystko pod swoje talibskie ucho żeby mnie wqr*ić? A może we Wrocławiu wszystko jest ok a to w Wałbrzychu jakiś dres ustawia wszystko tak, żeby zadowolić mojego wewnętrznego, pierwotnego dresa?

https://www.audiostereo.pl/topic/101065-tr%C3%B3jka-vs-tr%C3%B3jka/

Nadajniki różnią się mocą i to dużo .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

, to mówisz , że z nadajnika słabszego jest lepiej , ja nie wiem dlaczego , pewnie coś tam w przetwarzaniu psują .

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Nadajniki różnią się mocą i to dużo .

http://nadaje.com/miasta/Wroclaw.html

Z tego zestawienia wynika, że powinno być odwrotnie - przecież Wrocław ma silniejszy nadajnik, który jest na miejscu.

Chyba jednak u kolegi bartleby odzywa sie "atawistyczne dresiarstwo"... ;)

Trójka z lokalnego nadajnika ma świetny odbiór, ale jakość w porównaniu do Wałbrzych jest beznadziejna, dosłownie jakbym założył wiadro na głowę.

, to przyczyna może być w tym że jest za mocny sygnał , jeżeli masz antenę i w pobliżu silny nadajnik to stosuje się " tłumiki sygnału antenowego " , więcej nic nie powiem , czytałem o tym gdzieś na forum , pogogluj odpowiednie frazy .

czester ma rację.

W tunerze ( w miarę dobrym) powinieneś mieć jeden klawisz który jest na takie sytuacje - za silny sygnał, za blisko nadajnik, itd.. I nie trzeba żadnych tłumików itp.

Mam zbiorczą antenę na osiedlu, idzie nią jeszcze analogowa kablówka i cyfrowa. Trochę droga impreza żeby w ciemno kupować ten tłumik. Mieszkam na zachodnich obrzeżach miasta, nie mam blisko do Ślęży. To jest dziwne o tyle, że przecież nie ma możliwości, żeby jakieś urządzenie (nadajnik?) zmieniało barwę głosu tak, jakby się ktoś mocno pobawił equalizerem. Nic z tego nie rozumiem.

Shrek777, w tunerze z 21 wieku? Wiesz jak się dziś traktuje tunery... Mam Harmana 3490.

Mam zbiorczą antenę na osiedlu, idzie nią jeszcze analogowa kablówka i cyfrowa.

Płacisz za dostarczenie mediów , więc wzywaj obsługę , niech wyjaśniają , może nie masz np . " odpowiedniej " zwrotnicy do sygnału TV i radiowego .

Weź odłącz antenę i podłącz drut do gniazda antenowego do wewnętrznego bolca i sprawdź czy muli dźwięk , może na drucie złapiesz sygnał , będziesz miał jakieś rozeznanie .

, a te tłumiki to chyba takie , są tanie np . regulowane :

tlumik-antenowy-tv-regulowany-tra-03-.jpg

Ukryta Zawartość

big_mtr20a.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

[...] To jest dziwne o tyle, że przecież nie ma możliwości, żeby jakieś urządzenie (nadajnik?) zmieniało barwę głosu tak, jakby się ktoś mocno pobawił equalizerem. Nic z tego nie rozumiem.

To może nie być wina nadajnika, tylko łącza pomiędzy warszawskim centrum (skąd jest rozsyłany sygnał), a nadajnikiem. Łącza są satelitarne, z każdym lokalnym nadajnikiem połączony jest stosowny odbiornik satelitarny. Jeśli taki odbiornik szwankuje, efekt jest właśnie taki (spieprzona modulacja z wszystkimi tego negatywnymi konsekwencjami).

Napisz nowy temat , w tytule niech będzie Wrocław , ktoś na pewno odezwie się z Wrocławia i powie czy ma takie same objawy .

Ten tłumik to kup w ostateczności , kiedy inne możliwości skończą się .

Hej , a ja mieszkam z 40 km na południe od Białegostoku i z nadajnika Białystok Krynice 96.0 ostatnio miałem takie objawy na trójce ściszania głosu , taka jakby modulacja , a przełączając na nadajnik Siedlce Łosice 96,5 ( antena kierunkowa skierowana w przeciwną stronę ) nie było takich objawów .

To może nie być wina nadajnika, tylko łącza pomiędzy warszawskim centrum (skąd jest rozsyłany sygnał), a nadajnikiem. Łącza są satelitarne, z każdym lokalnym nadajnikiem połączony jest stosowny odbiornik satelitarny. Jeśli taki odbiornik szwankuje, efekt jest właśnie taki (spieprzona modulacja z wszystkimi tego negatywnymi konsekwencjami).

Dziwna sprawa ale nie ma opóźnienia sygnału czasu na łączach tak że nie byłbym taki pewny że to leci via satelita :)

Ludkowie mili ogólnie jest już słabo z FM najlepiej nadawany był PRII ale po "reformie" ludzi z PIS po prostu zostało rozpirzone wszystko (przypomnę zostały zabrane łącza dla IPR)

Z 3PR też się popsuło z wiadomych czystek politycznych także w naziemnym personelu technicznym. Znikomy procent idzie w sprzęt, wiadomo mamy mieć już od paru lat "cudowny" DAB :)

Unia wszystko sp...li uzdrawiając nas na siłę.

Wracając do nadawania można tylko mieć gdybania że w jednych nadajnikach i łączach jest lepszy sprzęt i lepiej obsługiwany a w innych inny.

Przykład na 3PR w innej lokalizacji:

30km od nadajnika Choragwica o mocy 60KW dżwięk gówniany jak by ktoś papierem ściernym po uszach jechał, za dużo dzieje się wokół sygnału czym lepszy wzmak i kolumny tym gorzej!

50km od nadajnika Rabka o mocy 5KW dżwiek bardzo miły plastyczny ale pewien dyskomfort z wyższego poziomu szumów.

70km od nadajnika Katowice Kosztowy o mocy 60kW dzwięk średni technicznie z lekka domieszka plastyki ale bez szumów i tam została skierowana antena.

Ogólnie jest na lepszym sprzęcie ciągły dyskomfort po przełączeniu na napęd CD odczuwana jest natychmiastowa ulga uff skończyło się brudy poszły sio !!!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Tu można poczytać o przyczynach utraty jakości od postu nr. 5 :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziwna sprawa ale nie ma opóźnienia sygnału czasu na łączach tak że nie byłbym taki pewny że to leci via satelita :)

[...]

Opóźnienie przez satelitę geostacjonarnego jest niewielkie i trudne do wyłapania na słuch. Do większości nadajników dosył jest po satelicie (tak się składa, że znam jednego z facetów, którzy serwisują te łącza), do niektórych jest już streaming po IP.

Opóźnienie przez satelitę geostacjonarnego jest niewielkie i trudne do wyłapania na słuch. Do większości nadajników dosył jest po satelicie (tak się składa, że znam jednego z facetów, którzy serwisują te łącza), do niektórych jest już streaming po IP.

No cóż melomani mają dobry słuch i sygnał czasu wraz z jego opóźnieniem to dla nich pikuś!

Posłuchaj skonfrontuj i zdaj relację.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• 4 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.