Skocz do zawartości
IGNORED

Tripath TK2050 z sure electronics

KrzysiekA

Rekomendowane odpowiedzi

Porównanie tk do irs to jak kajaka do kontrtorpedowca na korzyść irs

To porównanie chyba nie jest najszczęśliwsze, jeśli wziąć pod uwagę subtelność obcowania z otoczeniem z obydwu pokładów, to wolę kajak.

Szukam w słuchaniu muzyki raczej przyjemności niż osiągów, więc ciekawią mnie wszystkie opinie, lampa na razie nie wchodzi w grę. Bardzo spodobała mi się opinia janosikx z dnia 29.12.2013 (jest konkretna).

Bogdan - z całym szacunkiem do Ciebie i twojej wiedzy, ja pewnie nie dorastam Ci do pięt z doświadczeniem na tym forum, napisz proszę coś konkretnego .

Porównanie tk do irs to jak kajaka do kontrtorpedowca na korzyść irs

Powiem szczerze nie wiem skąd taka różnica w percepcji ale ja zdecydowanie wolę TK. Być może wynika to z zasilania. Ja TK zasilam z przetwornicy a irs z trochę za słabego transformatora.

Pewnie różnica gustu też jest istotna.

W TK lepsza kontrola basu chociaż jest go mniej niż w irs i lepsze zróżnicowanie barwy. W irs bas jest trochę podbarwiony. Barwa jest irs jest trochę uproszczona w porównaniu do TK ale mimo to przyjemna.

TK gra bardziej neutralnie i z większą kulturą. Pewnie dla niektórych może być za nudny.

• 3 tygodnie później...

Nie mogłem się powstrzymać i kupiłem jedną z najtańszych wersji, 18.04$/57.83zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-4767-0-02097100-1409823113_thumb.jpgpost-4767-0-94577600-1409823139_thumb.jpgpost-4767-0-34346100-1409823159_thumb.jpgpost-4767-0-54924300-1409823174_thumb.jpg

Czekałem trzy tygodnie i przyszło, straszne maleństwo.

Podłączyłem zasilacz impulsowy 24V/2A i dodatkowo dałem Panasonic FC 3300/35 na we zas płytki wzmacniacza, myślałem że będzie za słaby i z ciekawości zmierzyłem pobór prądu, przy dość głośnym słuchaniu ( mały pokoik <10m2, monitorki 87dB ) około 200mA !!! Trochę się grzeje 45 stopni C na radiatorku, cewki chłodniejsze, około 40'C, ale jak widać są bardzo blisko radiatorka.

No i słucham już drugi dzień, mam porównanie tylko do gainclona lm3886, z którego jestem bardzo zadowolony. Pierwsze wrażenie to zdecydowanie więcej szczegółów w każdym materiale muzycznym, sporo niższy bas, ale też nieco inny, przestrzeń porównywalna, ale też jakaś inna, muszę się jeszcze więcej osłuchać.

Jak widać na zdjęciach cewki w filtrach wyjściowych nieco mniejsze od katalogowych. Kondensatory elektrolity na zasilaniu też mniejsze niż opis na płytce, dlatego dołożyłem ten wspomniany wcześniej.

post-4767-0-73803400-1409826457_thumb.jpg

Na płytce są dwa potencjometry, nie doszukałem się jeszcze do czego służą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mimo moich powyższych uwag odnośnie TK przyszłość raczej widzę "impulsowo" - już dzisiaj ta technologia gra bardzo dobrze,

ue pod kierownictwem takich osobistości jak nasze słoneczko pewnie zaraz po odkurzaczach weźmie się za audio i zacznie od zakazu produkcji

wzmacniaczy w klasie a ( dla naszego i otaczającego nas środowiska oczywiście ,no i żeby prundu starczyło dla pędzącego 250 pendolino, brrrrrr ).

wtedy pozostanie poddanie sie woli jełopów ( nigdy ), albo podziemie lub partyzantka !!!!

Wystarczy, że zabronią produkcji klasycznych transformatorów. Można to zrobić np. poprzez zdefiniowanie maksymalnej masy trafa na wat mocy i tylko impulsowe się załapią.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Tak też wyczytałem, tylko nie spodziewałem się że po tej regulacji szczęka mi opadnie i zacznę na nowo odkrywać swoją płytotekę.

Odnośnie jeszcze tej regulacji, nie mogłem ustawić zera, cały czas są minimalne wahania od -5mV do +5mV (około), przed regulacją miałem na jednym kanale około 500mV na drugim około 300mV.

Tymi +/-5mV sie nie przejmuj, ale 0,5V to było już sporo.

Mam podobnego i równie taniego TK2050, a dokłądnie 2 takie, i bardzo sobie chwale. Super basik jak na takie maleństwo i jest bardzo detaliczny. Zasilałem tym w biapmingu po cyfrowej zwrotnicy 2-way i powiem że w zasadzie rewelacja :)

możesz porównać go jeszcze z Zen Pass, bo widzę że też się nim bawiłeś :)

Zen Pass przynajmniej w mojej aplikacji to mistrzostwo świata :)

Mam na myśli finezje dzwieku - ale to kosztuje bardzo dużo eksperymentowania

Polecam Zen Pass kazdemu, ale do tego trzeba tez mieć głośniki

• 2 miesiące później...

Koledzy, kupiłem ostatnio chiński wzmacniacz na TK2050 z ebaya.

Ukryta Zawartość

Przesyłka szła 14 dni roboczych.

Gra bardzo dobrze, a stosunek jakości do ceny jest niesamowicie wysoki.

Jedynym mankamentem jest delikatne syczenie z głośników wysokotonowych, słychać je tylko przy absolutnej ciszy w pokoju.

A, i Chińczycy przymocowali radiator na klej termoprzewodzący, więc nie da się go zdjąć.

Pasmo przenoszenia mnie zamurowało, 20Hz-20kHz bez żadnego przysiadu na krańcach. Spadek wzmocnienia o 3dB dopiero przy 52kHz.

Wzmacniacz zbudowany jest dokładnie tak jak w nocie katalogowej układu. W stanie jałowym na wyjściu kanału jest 80mV RMS składowej zmiennej o częstotliwości 720kHz. Dokładając dolnoprzepustowy filtr LC drugiego rzędu o L= 2x 3u3 i C=100n składowa zmniejszyła się do 15mV RMS. Różnicy w dźwięku ani w delikatnym syczeniu nie zaobserwowałem.

Sam wzmacniacz ma trochę małe wzmocnienie, bo tylko 15x, ale można je zwiększyć zmieniając dwa rezystory. Wzmocnienie TC2000 wynosi 1, a do rezystorów jest dostęp aby je przelutować.

Kilka słów na temat doboru zasilacza. Nie do końca rozumiem, dlaczego tak wiele jest głosów na różnych forach, że moc zasilacza powinna być większa od mocy końcówki. Jeśli wzmacniamy sinusoidę, to tak, powinien posiadać moc taką jak wzmak (plus sprawność wzmaka). Ale przy normalnej muzyce, w domu, nie ma sensu zakładać kilkuset watowych zasilaczy impulsowych. Układ zasilany z zasilacza laboratoryjnego przy 24V pobierał stosunkowo mało prądu. Mówię mało, bo nie jestem w stanie zmierzyć jego dokładnej wartości słuchając muzyki. Ale ograniczenie prądowe ustawione było na 1A i dopiero przy nisko schodzącym basie w dubstepie delikatne czasami mignęła kontrolka ograniczenia prądowego. Suwak głośności w komputerze oczywiście był ustawiony na maksymalną wartość. Sąsiedzi chyba po dzisiejszym dniu przestaną mówić mi dzień dobry... Wystarczy dodać np. 10mF na zasilaniu i zwykły zasilacz od laptopa wystarczy żeby napędzić dość wymagające kolumny. Testy na większej mocy robiłem z rezystorami.

O dźwięku jest wiele informacji na forach, więc nie będę się rozpisywał, bardzo czysty, szybki, precyzyjny, każdy dźwięk jest jasno wyartykułowany, góra jasna, w miarę ciepła. Domyślam się, że może być to wynikiem dużych stromości napięcia jakie wzmacniacz może generować. Szybkość narastania napięcia za filtrami wynosi 2,4V/us (generator ma 80V/us). Niesamowita jest kontrola basu - zasługa dużego dumping factoru (ograniczonego rezystancją mosfetów wynoszącą ok 200mOhm).

Jeśli ktoś chciałby zobaczyć konkretne przebiegi, w wolnej chwili mogę zrobić oscylogramy.

Ukryta Zawartość

Ten szum będziesz słyszał, bo w uproszczeniu sama końcówka pracuje ze swoim maksymalnym wzmocnieniem. To jest tak jakby w klasycznym wzmacniaczu odkręcić potencjometr na maks przy odłączonych, czy nawet zwartych wejściach. Co do mocy, to w klasycznych układach chodzi o to żeby nie dopuścić do przesterowania, co się wiąże z pojawianiem się wyższych harmonicznych naszego zniekształconego sinusa, a co w konsekwencji grozi uszkodzeniem głośników i samego wzmacniacza. W klasie D nie ma czegoś takiego jak przesterowanie.

Przy normalnym domowym zastosowaniu i zasilaniu z 19V jest lekko ciepły (35stC). Przy 24V zasilania, obciążeniu na dwa rezystory 6R mocą 20W/ch radiator był dość ciepły, multimetr pokazał 55stC. Wzmacniacz leży na razie na stole, bez żadnej obudowy. W nocie katalogowej TK2050 można szybko znaleźć ile energii traci układ w zależności od zasilania, obciążenia i mocy. Czyli wychodzi na to, że radiator ma rezystancję termiczną ok 5stC/W.

Przejrzałem teraz ebay i nie ma żadnego od Sure na TK2050/TP2050.

Wcale bym się nie zdziwił gdyby reszta na TK2050, np. ten co kupiłem, były zrobione w tej samej fabryce, w której robi Sure.

Przeca one wszystkie wyglądaja tak samo. Bierz pierwszego z brzegu bo i tak go będziesz przerabiał, np. wymieniał kondensatory, cewki itp.

Coś słabo szukacie :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poza tym korzystniej się je kupuje na ali.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na stronie

Ukryta Zawartość

nie znalazłem nic na tk 2050 ale jest tam sporo fajnych zabawek.

Na aliexpres taniej jest dopiero przy pięciu sztukach. inaczej na ebayu kilka centów taniej.

Ukryta Zawartość

Tripath, którego już nie ma dość długo robił kości TP2050, może nawet robiła to firma ST jako OEM, ciort ich wie. Teraz ST dalej je robi, ale pod swoją nazwą. Głowy nie dam ale STA508 to pewnie to samo co TP2050. Przynajmniej porównując noty wiele różnic nie ma. Chinole pewnie też sprzedają przedrukowane STA508, jako TP2050 :)

Hifimediy robi podobne, albo nawet lepsze

chyba najbardziej udany projekt :

Ukryta Zawartość

ale TK2050 to już staroć... ;)

Lepszy brzmieniowo może być już nowszy TPA3116

Ukryta Zawartość

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

ale ja wspominałem o TPA3116 :)

Moim zdaniem gra lepiej, ale to subiektywna ocena. Bezpośredniego porównania nie było, ale w odstępie miesiąca. W dodatku z innym zasilaczem, a to nie jest bez znaczenia.

Sądzę, że TK2050 to ślepa uliczka. Zmieniając elementy szybko dochodzi się do konkluzji, że nic się już nie da z tego zrobić.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Którą wersję 3116 polecacie? Zastanawiam się nad jedną z tych dwóch.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

z zamówieniami z sure-hifi jest problem, ponieważ nie chce wysyłać do Polski.

Ukryta Zawartość

Którą wersję 3116 polecacie? Zastanawiam się nad jedną z tych dwóch.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale te to są chyba w klasie D a nie w klasie T (Klasa D ze zmienną częstotliwością przełączania) i Tripath'em to chyba niewiele mają wspólnego.

Sam jestem ciekaw jak to brzmi. Z wszystkich wzmacniaczy w klasie D

jakie próbowałem Tripath brzmiał najlepiej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.