Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór amplitunera

m22

Rekomendowane odpowiedzi

Przyszedł czas na wymianie mojego Denona 3311 nie dlatego że gra źle ale wczoraj umarł po raz trzeci

a gwarancja nie długo się kończy Straciłem już do nie go zaufanie i siły

Salonik około 17m kolumny to MA RX6 RX1 i centralny sub Rel T5 60%Film i Tv 40% muzyka różna głownie stream z dysku komputera

Budżet 6-8 tyś Moje typy

Pioneer SC LX75/76

Yamaha RX A3010 niezła cena ewentualnie 3020

Marantz SR 7007 choć mam trochę obaw że to taki sam cud jakościowy jak mój Denon

https://www.audiostereo.pl/topic/101132-wyb%C3%B3r-amplitunera/

Na jakiej funkcjonalności Ci zależy najbardziej ?

Sprzęt nowy czy używany też rozważasz ?

W tej cenie znacznie lepiej zainwestować w dobrą końcówkę i procesor ( ewentualnie słabszy ampli z dobrym pre ).

Do funkcji sieciowych i muzyki z dysku polecam tani player sieciowy .

Pozdr

Brzmieniowo ( nie wiem jak wygląda sprawa trwałości obecnie ) fajnie wypadały wysokie modele HK .

Słuchałem też Onkyo ( chyba model 500x ) i nie było zgrzytu w porównaniu z amplifikacją stereo do ok 3 tys.

W tym przypadku rozumiem , że minimalizm estetyczny Tobą kieruje ?

Brak obrazu na wyjściach HDMI usterka powtórzyła się po raz drugi

Między czasie nie reagował na polecenia pilota nie był to problem pilota

Brzmieniowo ( nie wiem jak wygląda sprawa trwałości obecnie ) fajnie wypadały wysokie modele HK .

Słuchałem też Onkyo ( chyba model 500x ) i nie było zgrzytu w porównaniu z amplifikacją stereo do ok 3 tys.

W tym przypadku rozumiem , że minimalizm estetyczny Tobą kieruje ?

Tak dokładnie

Niestety płyty główne HDMI lubią się zepsuć w każdym AVR dlatego odnośnie zaleceń producenta trzeba przestrzegać niezasłaniania otworów wentylacyjnych poprzez stawianie na AVR'ach Blu Rayów czy wciskaniem go w ciasną szafkę. Z niedziałającym pilotem już się w Denonie spotkałem i też nie był to problem pilota czy baterii. Onkyo też lubi się sypnąć w tej kwestii - moje 5007 też tak miało a i na forum naszym i zagranicznych można sporo na ten temat poczytać. W HK nie wiem jak jest z gwarancją bo kiedyś dawali tylko rok, no i bardzo zawężona jest lista kolumn z którymi te klocki dobrze grają (to nie tylko moje zdanie). Jedynie pozostaje Yamaha. Ale jak masz taki budżet to może pomyśl nad którymś z nowych Cambridge Audio 651/751 albo tego Arcama 360. Można powiedzieć że to topowe Amplitunery jeśli chodzi o jakość i wykonanie, no i nie słyszałem (może z racji mniejszej popularności) wielu informacji od ludzi, żeby to się jakoś ekstra psuło, choć w dzisiejszych czasach niestety daje się odczuć, że produkuje się sprzęt na 3 lata, a potem jak się skończy gwarancja to właśnie wtedy on zalicza padakę i trzeba go wymieniać na nowy. Marantz i Denon to jest właściwie to samo, Pioneer jest OK, mam w domu w drugim pokoju do gierek na PS3/X360 największą taniochę VSX322 i gdyby nie jego nieintuicyjna obsługa, tandetne marketowe wykonanie i jeszcze parę innych mankamentów, które pewnie wyższe modele (w tym LX-y)mają poprawione, byłby niezłym sprzętem, ale wracając do serii LX to nigdzie nie jest napisane, że ma on aluminiowy panel przedni, może to nie ma wpływu na dźwięk, ale jakoś ma się lepsze samopoczucie co do dobrze wydanych pieniążków. Pomyśl nad tymi CA i Arcamem, z twoimi MA na pewno dadzą radę

Witaj,

napewno namawiam na posłuchanie amplitunera Marantz SR 7007, zupełnie inaczej zabrzmi Pioneer SC-LX76 lub SC-LX86, chociaż jest to także urządzenie godne uwagi. Pod względem brzmienia natomiast warto także brać pod uwagę amplituner Arcam AVR 360 - prostszy ale świetnie grający.

Zapraszam na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

O Arcamie słyszałem wiele dobrego od strony brzmienia choć jego wygląd trochę mnie przeraża

Ktoś mi też mówił że jego możliwości multimedialne są troszkę jak by nie z tej epoki i menu ekranowe jak na Atari

Kusi mnie ten Pioneer ktoś może słuchał lub posiada takie zestawienie z kolumnami MA RX6

A co powiecie na temat Yamahy nikt jej nie słyszał czy jest taka słaba ?

• 2 tygodnie później...

Zdecydowałem się na amplituner Pioneer sc lx76

Jestem pozytywnie zaskoczony nie sądziłem że to będzie taka różnica względem mojego starego 3311

Gra bardziej obszernie soczyście pojawiła się inna scena której wcześniej po prostu nie było fajny bas w kinie domowym dodało dużo dynamiki i szybkości

Fajna intuicyjna obsługa

Hdmi cec w końcu działa tak jak powinno

Podepnę się pod temat - jaki amplituner polecilibyście do zestawu Dali Blue (6006, C1000, 1001) ? Używany w kwocie do ok. 1600zł. Zależy mi tylko na dźwięku, wszelkie opcje video nie mają znaczenia, bo obraz będzie puszczony z pominięciem amplitunera. Onkyo 805? Warto dokładać do 905ki, czy przy tych kolumnach to przesada?

Tak porównywałem z Y-a 3010 plus głośniki MA RX8 tylko stereo Yamaha grała trochę inaczej ale też bardzo fajnie z dużym rozmachem Amplitunery nie były kalibrowane a to podobno bardzo istotne u Yamahy

Niestety była tylko dostępna tylko w kolorze silwer i z wystawy więc niezbyt naciskałem na testy i odsłuch

Podepnę się pod temat - jaki amplituner polecilibyście do zestawu Dali Blue (6006, C1000, 1001) ? Używany w kwocie do ok. 1600zł. Zależy mi tylko na dźwięku, wszelkie opcje video nie mają znaczenia, bo obraz będzie puszczony z pominięciem amplitunera. Onkyo 805? Warto dokładać do 905ki, czy przy tych kolumnach to przesada?

Owszem to inne amplitunery ale 905 za 1500 się nie dostanie. Wiec kwestia czy warto dołożyć ile?

600zł około, bo obecnie na allegro jest za 2150.

Czytałem, że 905 ma lepsze zasilanie i lepsze burr browny. Kwestia tylko, czy 805ka nie będzie już wystarczająca do tych kolumn? Seria Blue gra fajnie, ale nie jest to high end ;).

Jakieś alternatywy? Może mógłby się wypowiedzieć ktoś, kto ma posiada lub posiadał Onkyo 805/905? Jak określilibyście charakter brzmienia?

mialem do czynienia z Onkyo 805/905 i pozniejszymi 808 / 818 itp.

Wydaje mi się ze wystarczył by Ci 805. Jedną rzecza w stero która sprawia ze amplitunery Graja lepiej jest możliwość mostkowania kanałow przednich w 905. Owszem gra to lepiej ale sprawdzałem to na dużych głosnikach o wielkiej mocy. Przeczuwam że przy normalnych głosnikach roznica ta będzie mniej słyszalna.

Nie miałem okazji testow kinowych

Pisałem gdzieś tam w poście powyżej o niewkładaniu AVRów w ciasne meble i nieukładanie na nich innych elementów systemu. Ale za to moje Onkyo też przeszło wymianę płyty HDMI, a nic na nim nie stoi, a on sam stoi na meblu a nie w nim. Płyty HDMI nagrzewają się niemal tak mocno jak układy na kartach VGA. Producenci tych kart stosują rozmaite radiatory albo wentylatory - myślę że tu jest problem padających płyt HDMI w AVRach - brak radiatorów na jej elementach.

mialem do czynienia z Onkyo 805/905 i pozniejszymi 808 / 818 itp.

Wydaje mi się ze wystarczył by Ci 805. Jedną rzecza w stero która sprawia ze amplitunery Graja lepiej jest możliwość mostkowania kanałow przednich w 905.

W 805 jest biamping. Ale ja w bi-ampie cudów nie zauważyłem. Delikatna poprawa basu. Poza tym obydwa miałem, grały swego czasu z ikonami 7. Lepiej było oczywiście z 905-tki. Generalnie charakter dźwięku podobny ale 905-tka dawała radę , również z późniejszymi Goldami MA gdzie 805 już miała niedomagania prądowe. Za 2100 to kawał fajnego sprzętu, tylko załóż jakiś dodatkowy wiatraczek:) Ale to dotyczy również 805-tki. Grzeją się niemiłosiernie, nie wiem jak z wpływem tej temperatury na trwałość bo sprzedałem jeszcze na gwarancji. Osobiście jakbym miał kupić nowy ampli za 2100 i 905-tkę nie zastanawiał bym się w ogóle.

No tak bo Bi amping i Mostkowanie to nie to samo. W bi ampingu faktycnie poprawia sie nieco bas przez to ze pelna moc idzie na glosniki niskotonowe. 905 pewnie trudniej jets dostac w dobrym stanie bo kto by sie chcial pozbywac tego ampli jesli bylby w idealnym stanie.

Gość Gość

(Konto usunięte)

No tak bo Bi amping i Mostkowanie to nie to samo. W bi ampingu faktycnie poprawia sie nieco bas przez to ze pelna moc idzie na glosniki niskotonowe. 905 pewnie trudniej jets dostac w dobrym stanie bo kto by sie chcial pozbywac tego ampli jesli bylby w idealnym stanie.

Nie tak do końca. Ja mam trzy lata 905-kę tylko do kina bo stereo mam w innym pokoju, na frontach ma inny wzmak więc zbytnio wyeksploatowana nie jest. Wizualnie nie do odróżnienia od nowej z pudełka. Zresztą pudełko i inne drobiazgi oczywiście też mam. I zastanawiam się powoli nad osobnym processorem i końcówką siedmiokanałową. Więc 905-ka pójdzie do ludzi. A na pewno nie jestem jedyny który idzie w tym kierunku. Już parę propozycji widziałem. Szukaj, czasami się pojawiają w dobrych pieniądzach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.