Skocz do zawartości
IGNORED

Jakość muzyki kupinionej przez I Tunes

Bartek75

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Coraz częściej kupuje muzykę przez I Tunes - póki co głównie do słuchania na I-Phonie. Ale docelowo chciałbym kupować muzykę do słuchania na sprzęcie HiFi. Czy są jakieś opcje co do jakości plików - minimalizowanie starty vs klasyczne CD?

Witam. Wiadomo, że najlepszą jakość mają pliki Wav, Flac. Moim zdaniem jeśli chcesz mieć dobrą jakość, to lepiej kupić płytę CD i ją przerobić, np. na Flac. Z tego co wiem, w necie można kupić pliki muzyczne w formacie Flac (powstał polski sklep internetowy), ale moim zdaniem jest to nieopłacalne. Za cenę całej płyty w formacie Flac kupisz już oryginalną CD i sam ją przerobisz na kompie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

(proszę zobaczyć ceny)

pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam. Wiadomo, że najlepszą jakość mają pliki Wav, Flac. Moim zdaniem jeśli chcesz mieć dobrą jakość, to lepiej kupić płytę CD i ją przerobić, np. na Flac. Z tego co wiem, w necie można kupić pliki muzyczne w formacie Flac (powstał polski sklep internetowy), ale moim zdaniem jest to nieopłacalne. Za cenę całej płyty w formacie Flac kupisz już oryginalną CD i sam ją przerobisz na kompie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

(proszę zobaczyć ceny)

pozdrawiam.

Faktycznie, plyty po 70 zl:) Pogielo ich. Zeby to jeszcze byly geste formaty moznaby zrozumiec, a tak to taniej wyjdzie kupic oryginal, ewentualnie uzywany cd i zripowac do flaca. Dwa razy wiecej za dwa razy mniej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak pierwszy raz zobaczyłem ceny, to musiałem umyć twarz zimną wodą, bo nie mogłem uwierzyć.

Proszę zobaczyć niektóre wypowiedzi na innym forum.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kwestia jest taka. Kiedyś bodaj Steven Tyler wypowiadał się w tym temacie w którymś z wywiadów. Chodzi o to, że jesli dajmy na to Aerosmith wydaje album i jest on sprzedawany przez itunes w podziale na poszczególne utwory to sprzedają się mniej wiecej 3-4 single reszta na siebie nie zarabia stad ceny pojedynczych plików są wyższe i w sumie wychodzą dużo drożej niż gdyby kupić cały album w sklepie. Działanie ma na celu zniwelować "niehandlowość" reszty albumu.

Pitu pitu pitu handlowe Stevena.

Zapomniał tylko dodać iż te 3-4 utwory sprzedają się w takiej ilości iż biją na głowę ilość sprzedanych albumów które je zawierają.

Jeśli już to działanie ma na celu podnieść tylko maksymalnie zysk - tylko....

P.S. A ten polski sklep przypomina mi sklepiki osiedlowe - ta sama mentalność.....

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Mam małą zagwozdkę z tym ITunes. Jakośc plików jest bardzo dobra, ale trudno mi połapać czy to są pliki stratne czy bezstratne, gęste czy 16 bit?

I tak jak patrzę w eksploratorze Windows to pliki mają rozszerzenie MPEG4-audio, pliki o wadze 5MB-18MB

Gdy z poziomu I Tunes klikam we właściwości, zakładka ogólne- mam takie dane-kupiony plik muzyczny AAC, transmijsa 256kb/s, próbkowanie 44,100kHz

Tymczasem na dole w ścieżce do tego pliku podane jest rozszerzenie m4a :)

Płyty wydane w 2012 roku, tzw audiofilskie, ale także staruteńskie nieaudiofilskie z 85 roku mają identyczne rozszerzenia i parametry. Ki diabeł?

ja też mam problem ze zrozumieniem informacji na temat plików na iTunes. Ogólnie niby apple ma super hiper user ekspiejens, ale odszukanie informacji u nich to czasem maskara.

????

kiedys gnebilem ten temat i przeszukalem dziesiatki info glownie na forach amerykanskich i wszyscy twierdza ze na pewno nie sa to pliki bezstratne...a co do samej jakosci porownujac te same utwory w formacie i tunes a flac to niebo a ziemia.

Roksan Caspian m2, Epos m12.2,Cambridge Audio Stream Magic 6

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Witam,

Coraz częściej kupuje muzykę przez I Tunes - póki co głównie do słuchania na I-Phonie. Ale docelowo chciałbym kupować muzykę do słuchania na sprzęcie HiFi. Czy są jakieś opcje co do jakości plików - minimalizowanie starty vs klasyczne CD?

Chyba rzeczywiście najbardziej opłaca kupić płytkę i zripować ją do formatu ALAC (Apple Lossless Audio Codec) akceptowanego przez urządzenia z "i" na początku. Ewentualnie kupować np. w HDTracks gotowce w formcie ALAC. Nie wiem, czy jest taka możliwość w iTunes bo nie posiadam "jabłkowych" gadżetów"...

Mam małą zagwozdkę z tym ITunes. Jakośc plików jest bardzo dobra, ale trudno mi połapać czy to są pliki stratne czy bezstratne, gęste czy 16 bit?

I tak jak patrzę w eksploratorze Windows to pliki mają rozszerzenie MPEG4-audio, pliki o wadze 5MB-18MB

Gdy z poziomu I Tunes klikam we właściwości, zakładka ogólne- mam takie dane-kupiony plik muzyczny AAC, transmijsa 256kb/s, próbkowanie 44,100kHz

Tymczasem na dole w ścieżce do tego pliku podane jest rozszerzenie m4a :)

Płyty wydane w 2012 roku, tzw audiofilskie, ale także staruteńskie nieaudiofilskie z 85 roku mają identyczne rozszerzenia i parametry. Ki diabeł?

Na bank masz pliki w stratnym formacie. ALAC (mający rozszerzenie m4a tak jak AAC) jest objetościowy podobny FLACzków. Możesz sprawdzić sobie swoje pliki takim ustrojstwem:

Ukryta Zawartość

Przy bezstratnych plikach będziesz miał Conclusion CDDA ...%, przy stratnych MPEG 100%. Czasem moga trafić się bezstratne z opisem MPEG 95% ale to rzadkie przypadki. BTW frywolny: audiofil słuchający "jabłkowych" odpowedników mp3? Fuj! Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.