Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizor 40-46 jaki ? ratunku ok 2500zł

piotr6

Rekomendowane odpowiedzi

Jest prawda, cała prawda i g.... prawda. Nie będę się zniżał do proponowanego przez Ciebie poziomu pyskówki. Pozatym sugeruję troskę o swoją kasę, a nie o moją.

Nie jest najlepszą gdyż ma 50" (a miało być do 46") i kosztuje 4000 zł (a miało być ok. 2500 zł).

Optymalny wybór przy tak zdefiniowanych warunkach brzegowych to TX-P42ST50 za 2727 zł.

Arton,

W tych fotkach masz zbyt duże nasycenie koloru i brak płynności na trzeciej fotce.

W jednym i drugim przypadku pasy /EBU BARS/ o amplitudzie 75%.

obrazarton0851.jpgobrazarton0811.jpg

To może materiał źródłowy ma takie nasycenie? Co?

Zdjęcia ze stop klatki. No cóż znafców pełno. Co jeden to leprzy.

A może te Twoje zdjęcia po prostu wyglądają na każdym monitorze komputerowym inaczej i można je o kant tyłka potłuc? Nie potrafisz tego zrozumieć? Musisz nadal spamować?

Pisałem już równie dobrze możesz nagrać mikrofonem własne głośniki i chwalić się jak świetnie grają, a będą grały tak świetnie jak głośniki na których będziemy słuchać + przekłamania mikrofonu.

Co do filtra to Arton ma rację, kąty widzenia w pionie dramatycznie ogranicza, owszem poprawia czerń ale ogranicza jednocześnie poziom jasności. Mam również takie nieodparte wrażenie, że ten "pro" filtr w VT30 jest identyko z tym zastosowanym w GT30 ale najzwyczajniej w świecie grubiej naniesiony i bardziej "profesjonalnie" nazwany. Serii 50 nie znam za dobrze ale zapewne w kwestii filtrów niewiele różni sie od 30.

A może te Twoje zdjęcia po prostu wyglądają na każdym monitorze komputerowym inaczej i można je o kant tyłka potłuc? Nie potrafisz tego zrozumieć? Musisz nadal spamować?

Pisałem już równie dobrze możesz nagrać mikrofonem własne głośniki i chwalić się jak świetnie grają, a będą grały tak świetnie jak głośniki na których będziemy słuchać + przekłamania mikrofonu.

Jakaś epidemia? U wszystkich monitory są rozkalibrowane? Ja myślałem, że tylko jedna osoba ma takie problemy.Nie wydaje mi się by przeciętnie rozgarnięty człowiek nie potrafił skalibrować monitora. Chyba znowu z ludzi robisz durniów? Jestem przekonany, że do obsługi telewizora i komputera wystarcza jedna osoba. Czy nie?

Co do filtra to Arton ma rację, kąty widzenia w pionie dramatycznie ogranicza, owszem poprawia czerń ale ogranicza jednocześnie poziom jasności.

Poziomu jasności pod kątem prostym do ekranu nie ogranicza. serie ST, GT i VT osiagają taką samą maks. luminancję, która wynosi około 120cd/m2, przy pomiarze planszy 10.8% wypełnienia. Kąty pionowe ogranicza znacznie, ale korzyści jest z tego bardzo dużo, a nikt chyba nie ogląda pod takimi kątami?

serie ST, GT i VT osiagają taką samą maks. luminancję, która wynosi około 120cd/m2

Zaglądam do Raportu z Kalibracji, oczywiście Twojego autorstwa. Sprawdziłeś ustawiony przeze mnie tryb Normalny (wiem, miałeś do niego rozliczne zastrzeżenia). Jasność 159.3 cd/m2, zmierzona przez Ciebie. I wcale nie są to ustawienia na maxa. To w końcu jak jest z tą maksymalną jasnością plazm? 120 czy może o 33% więcej?

120 czy 150cd, a LCD 400.... Kogo to obchodzi... To tak jakby dziadki kupiły sobie rajdówki na niedzielny wypad na msze i się kłóciły, że jeden wyciąga 200 a drugi 250kh/h a i tak jadą wg przepisów :)

O jasność niech się martwią gamonie co nie potrafią zaadoptować mieszkania aby mieć komfortowe warunki do oglądania. Wtedy jak im coś wypala gały to żeby coś dostrzec na tv, muszą też go zamieniać w halogen.

Te pomiary to marketingowa ściema do niczego nie potrzebna. Wszyscy wiemy jak sprzęt audio potrafi ładnie na papierze wyglądać.

Śmierć producentom miarek! ;)

Zaglądam do Raportu z Kalibracji, oczywiście Twojego autorstwa. Sprawdziłeś ustawiony przeze mnie tryb Normalny (wiem, miałeś do niego rozliczne zastrzeżenia). Jasność 159.3 cd/m2, zmierzona przez Ciebie. I wcale nie są to ustawienia na maxa. To w końcu jak jest z tą maksymalną jasnością plazm? 120 czy może o 33% więcej?

Tak, na normalnym, dynamicznym, gry też chyba, można wyciągnąć więcej jasności na małych planszach, ale to właśnie wiąże się z konsekwencjami (o których opowiadałem w trakcie). Można też wyciągnąć więcej jeżeli się ustawi zimną biel, bo większa ilość niebieskiej składowej podbije luminancję. No, ale nie ważne. Puenta jest taka, że po kalibracji, czyli sprowadzeniu wszystkich parametrów do wzorcowych i próbie wyciągnięcia max jasności nie przekroczy się ~120cd/m2 bez względu jaki filtr ekranowy jest użyty, więc sama jego obecność nie zmniejsza jasności na wprost ekranu.

O jasność niech się martwią gamonie co nie potrafią zaadoptować mieszkania aby mieć komfortowe warunki do oglądania.

A dlaczego uważasz, że ci co nie chcą adoptować swojego mieszkania do komfortowego oglądania plazmy to "gamonie" ?

Ja zaadaptowalem sobie pokój do glądania w dzień, ale ta adaptacja mnie drażni. Wolę pewne niedogodności oglądania bez adaptacji.

Don kiedyś uważałem Ciebie za bardzo obiektywnego, ale widzę że się zmieniasz.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Słoneczny czy pochmurny?

A jaki wolisz ?

:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D[/size]

No dobra tak kończy się nadużywanie trunków :-) (........oglądania oczywiście TV).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Te pomiary to marketingowa ściema do niczego nie potrzebna. Wszyscy wiemy jak sprzęt audio potrafi ładnie na papierze wyglądać.

To że nie rozumiesz co dany pomiar mówi, a czego NIE mówi, nie oznacza jeszcze że nikt tego nie rozumie.

Puenta jest taka, że po kalibracji, czyli sprowadzeniu wszystkich parametrów do wzorcowych i próbie wyciągnięcia max jasności nie przekroczy się ~120cd/m2

Nawet przy kwadracie 10x10 cm ? ;)

120 czy 150cd, a LCD 400.... Kogo to obchodzi...

To zależy w jakim tempie jasność będzie spadać w wyniku eksploatacji. (czy rezerwa jest potrzebna, jak duża ona powinna być, ... czy nie)

Jakaś epidemia? U wszystkich monitory są rozkalibrowane? Ja myślałem, że tylko jedna osoba ma takie problemy.Nie wydaje mi się by przeciętnie rozgarnięty człowiek nie potrafił skalibrować monitora. Chyba znowu z ludzi robisz durniów? Jestem przekonany, że do obsługi telewizora i komputera wystarcza jedna osoba. Czy nie?

Mało kto ma monitor skalibrowany i nie byłbym taki pewien czy Canon PowerShot SX240 HS którym zrobiłeś te zdjęcia nie przekłamuje barw (np. nie przesyca na domyślnych ustawieniach). Poza tym pomijam fakt że takie zdjęcie z powodów specyfiki fotografowania może wręcz wprowadzać w błąd.

CZEGOŚ BRAKUJE W TYCH OBRAZACH?

Brak dynamiki, przesycona zieleń, brak głębi barw (wąski gamut/przestrzeń barw) - jeszcze mam wymieniać? ... a winny nie jest (poniekąd*) telewizor.

* - poniekąd winny jest, bo standard obowiązujący w telewizji czy na blu-ray obejmuje dosyć wąską przestrzeń barw, równą jak dobrze pamiętam sRGB czyli gdzieś z grubsza 1/3 przestrzeni barw widzianej przez człowieka

Kylie

Jak ci canon nie odpowiada to chyba zenit będzie lepszy.Masz wątpliwości to obejrzyj na żywo ale nie w trybie kinowym.

Aria

Nie rozumiesz co to znaczy np. przesycenie kolorów? To znaczy że na zdjęciu zrobionym danym aparatem, nasycenie jest większe niż w rzeczywistości ... i właśnie w kompakcie Canon'a się z czymś takim spotkałem, przy barwach ustawionych domyślnie (na szczęście w tamtym modelu dało się to przesycenie zniwelować w zaawansowanych opcjach)

ps. o fotografii widzę masz blade pojęcie wylatując bezsensownie z Zenitem (aparaty "kliszowe" też mogą mieć różnie przekłamane barwy i to zależy głównie od kliszy)

ps2. i o jakim "trybie kinowym" w ogóle piszesz ... EIZO nie ma czegoś takiego jak "tryb kinowy" LOL

Masz jakiś problem z ustawianiem nasycenia? Potrzebujesz pomocnika? Czy to zmienia jakość plazmy Panasonica?

Jak sprawdziłeś wartość nasycenia? A może chcesz z siebie durnia robić? No cóż masz prawo/

Przebiegałem (dosłownie) wczoraj przez jedną z galerii handlowych i mając na uwadze ten temat wpadłem do sklepu pod szyldem rtv mix cośtam. Oczywiście rzut okiem tylko na plazmy, lcd z grubsza pomijałem. Zauważyłem panasonica x50, st50, lg pa4500, samsunga ps51e530. Niestety telewizory były wyłączone (jedyny włączony był samsung ps60e530 i obraz mi się podobał) a nie miałem czasu żeby poprosić sprzedawcę aby włączył wybrane przeze mnie modele. Ale to co mnie od razu raziło w oczy, to szarość matrycy we wszystkich plazmach oprócz panasonica ST50 (w x50 również była szara). Tylko we wspomnianym st50 była po prostu czarna. We wszystkich plazmach mogłem zobaczyć "lustrzane odbicie" wszystkiego co znajdowało się dookoła, co nie ukrywam bardzo mnie irytowało gdyż to samo mnie wkurza w posiadanym dotychczas kineskopie. Czy jestem skazany na tanie lcd? Jeśli tak to jakie? Pokój mam nasłoneczniony, szczególnie po południu, rolety są i trochę pomagają ale wiadomo że nie o to chodzi aby siedzieć w kompletnej ciemni.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.