Skocz do zawartości
IGNORED

alternatywa dla Black Gate-STD jaka?

nikifor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Arczi35 czy możesz mi powiedzieć co to za wynalazek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bo miałem takie w ręce i są czarne ze złotymi napisami a i gromada ich na ebay.

Ukryta Zawartość

Masz wszystko napisane w opisie z ebay-a :

Name]

ELNA Capacitors For Audio

[Producing Area]

Made In Thailand (Thailand Factory Of Elna)

[specifications]

330uF / 25V

[series]

SILMIC II (RFS)

[Quantity]

Eash bid is for 6 pieces

- Capacitance

Tolerance: ±20%

- Tanδ: ≤0.10

- Temperature Range: -40°C ~ 85°C

- Dimensions: Φ12.5mm x 25mm(Diameter x Height), Pitch 5mm, 0.6mm tinned copper wire

- Quality: New; Year of Production 2009; Adapted to the RoHS directive (2002/95/EC)

Starsza wersja SILMIC II ale już zgodna z normą RoHS

Te ciemnobrązowe Elny Silmic II ze złotymi napisami to produkcja jeszcze nie spełniająca norm RoHS i zniknęła z katalogu Elny w 2008roku. Od 2008 roku Silmic II RFS (RoHS) zostały ubrane w jasnobrązowe koszulki z białymi napisami i tylko takie można teraz kupić u dystrybutorów w USA, w PCX w Kanadzie, czy w Europie, i tylko takie widziałem montowane fabrycznie w aktualnie produkowanych sprzętach europejskich, i wszystkie są z jednej fabryki w Tajlandii. Elna nie ma fabryk w Kanadzie czy USA, ma tylko 3 fabryki ( Japonia, Malezja i Tajlandia). ARS to nie Elna Silmic II tylko strasza Silmic I . Na Ebay jest duzo Silmic z wykopalisk chyba, 1989, 1994 rok

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Kondensatory mające po 24 lata, inaczej wyglądająca stara produkcja, albo specjalne zamówienia z ze złoconymi nogami z przed 19 lat, nie mające nic wspólnego ze wspólczesną produkcją i potem różne teorie na ten temat.

+

0

Dlatego zadałem pytanie do arczi co to jest bo produkcja jest 2009 a nie 2008 lub niżej.

A angielski znam bardzo dobrze i wiem co w opisie jest .

I taki trochę zdziwiony byłem.

Mam mniejsze pojemności ze stocku hificollective i faktycznie są jasno brązowe z białymi napisami.

Tu mam raczej pytanie co są warte?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może to końcówki w ciemnych koszulkach, które robili równoległe jakiś czas i które poszły na lokalny rynek azjatycki. Sprzedają to tylko w Chinach, HK i tamtych okolicach.

Nie testowałem, ale raczej nie powinno być różnicy, bo w środku powinno być to samo. Pewnie kwestia tej nieszczęsnej ładnej złotej farby z zawartością metali ciężkich, której szkoda było zmarnować :). Jak Nichicon z Muse KZ przeszedł na RoHS to z ładnych metalicznych złotych nadruków, zrobiły się byle jakie żółte, oraz matowe i czasami pomarszczone koszulki, ale dźwięk został ten sam.

Brązowe są starsze jest to produkt japoński, zawiera ołów, bardzo ceniona seria ARS, jej wyższa elitarna wersja to ARSA produkowana tylko dla wybranych odbiorców ( Sansui ) o jeszcze bardziej szlachetnym brzmieniu, nóżki w tej wersji są wykonane z Cu - beztlenowej i pokryte solidną warstwą złota.

Seria ARSA nie występuje w katalogach dla szerszej grupy odbiorców.

Nowe Silmici to seria RFS, zgodne z normami ochrony środowiska, ze szkodą dla dźwięku :-).

Pomiędzy ARS, a ARSA jest jeszcze wersja Super Gold ARS. Pełne rozwinięcie ARSA to Silmic Alpha Super Gold ARS.

Dla lepszego skomplikowania, to powyższe serie występują w wariantach Silmic (1) oraz Silmic II.

Pozdrawiam

Pygar

Ukryta Zawartość

post-45609-0-43249800-1376508121_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Brązowe są starsze jest to produkt japoński, zawiera ołów, bardzo ceniona seria ARS, jej wyższa elitarna wersja to ARSA produkowana tylko dla wybranych odbiorców ( Sansui ) o jeszcze bardziej szlachetnym brzmieniu, nóżki w tej wersji są wykonane z Cu - beztlenowej i pokryte solidną warstwą złota.

Seria ARSA nie występuje w katalogach dla szerszej grupy odbiorców.

Nowe Silmici to seria RFS, zgodne z normami ochrony środowiska, ze szkodą dla dźwięku :-).

Pomiędzy ARS, a ARSA jest jeszcze wersja Super Gold ARS. Pełne rozwinięcie ARSA to Silmic Alpha Super Gold ARS.

Dla lepszego skomplikowania, to powyższe serie występują w wariantach Silmic (1) oraz Silmic II.

Jak dla mnie wszystkie te wersje ARSA, Super Gold to wymysł chińczyków bo oprócz nich nikt tego nie sprzedaje. Sam producent o nich nie wspomina. Osobiście nie widziałem również żeby kondensatory o nazwie ARSA oraz Super Gold firmy Silmic były montowane w urządzeniach audio jakiegokolwiek producenta. Wersja ARS - owszem ale te pozostałe to jeden wielki znak zapytania czy coś takiego firma ELNA wypuściła na rynek.

Jak dla mnie wszystkie te wersje ARSA, Super Gold to wymysł chińczyków bo oprócz nich nikt tego nie sprzedaje. Sam producent o nich nie wspomina. Osobiście nie widziałem również żeby kondensatory o nazwie ARSA oraz Super Gold firmy Silmic były montowane w urządzeniach audio jakiegokolwiek producenta. Wersja ARS - owszem ale te pozostałe to jeden wielki znak zapytania czy coś takiego firma ELNA wypuściła na rynek.

Pisałem przecież, że to są selekcjonowane partie na ścisłe zamówienie do najwyższych modeli Sansui. W średniej półce nie było ich wcale, w najwyższych modelach montowali je tylko w kluczowych miejscach, natomiast w limitowanych edycjach MOS i VINTAGE jest ich całe mnóstwo.

To są najlepsze Elny jakie świat widział, zdarzają się niezwykle rzadko ( końcówki poprodukcyjne pozostawione jako zapas serwisowy ).

Nie ma ich w żadnym katalogu bo "nie dla psa kiełbasa" :-)

Dzięki ich specyficznym właściwością w najlepszych konstrukcjach Sansui opartych o tranzystory osiągnięto to co jest prawie nie możliwe, czyli brzmienie legendarnej lampy Sansui Au - 111.

Wszystkie Silmicki zarówno jedynki jak i dwójki mają wyprowadzenia z miedzi beztlenowej, Cerafiny i Tonerex też. Nie wiem po co się złoci wypowadzenia w kondensatorach, skoro złoto jest gorszym przewodnikiem od miedzi.Poza tym tworzy się jeszcze jedno przejście metal-metal, mamy miedź, potem złoto i cyna po przylutowaniu. Jedyne wytłumaczenie to takie, że ktoś zamiast lutowania wsadzi to w podstawkę, a złocenie właśnie się stosuje w elementach stykowych/złączach/gniazdach.

Myślę, że tu bardziej chodzi o efekt naskórkowości w obrębie granicy złoto-miedź oraz zabezpieczenie powierzchni miedzi przed utlenianiem.

Miałem okazję słuchać kabli głośnikowych i interkonektów wykonanych z pozłacanego srebra, efekt - najwierniejsze przekazanie muzyki bez "swojego" sposobu na "granie".

Możliwe, że tu jest ukryta tajemnica korzystnego wpływu powłok ze złota.

Żeby było "śmieszniej" to widziałem w limitowanych edycjach pozłacane mostki (druciki) w miejscach do tego przewidzianych.

Zaznaczyłem je na zdjęciu czerwoną obwódką.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na pozłacanych wyprowadzeniach efekt naskórkowości prowadzi do tego, że sygnał o wyższych częstotliwościach płynie po złocie, czyli gorszym przewodniku. Co pogarsza sprawę :). Sanyo w OS-CON seria SG do audio, stosowało miedziane wyprowadzenia, pokryte srebrem, i to jest logiczne, bo srebro to najlepszy przewodnik.

dorabiacie dziwne teorie tam gdzie jej nawet producent nie wymyślił, tak jak i przy elementach stykowych raczej chodzi o to, że złocone końcówki lepiej się lutuje niż cynowane, połączenie uzyskuje się w niższej temperaturze i istnieje mniejsze prawdopodobieństwo powstania zimnych lutów, uzyskuje się więc lepszą trwałość połączania.

Na pozłacanych wyprowadzeniach efekt naskórkowości prowadzi do tego, że sygnał o wyższych częstotliwościach płynie po złocie, czyli gorszym przewodniku. Co pogarsza sprawę :). Sanyo w OS-CON seria SG do audio, stosowało miedziane wyprowadzenia, pokryte srebrem, i to jest logiczne, bo srebro to najlepszy przewodnik.

W takim razie czemu wielu producentów korzysta z gorszego przewodnika jakim jest złoto i robi z niego ścieżki na płytkach drukowanych :-)

Samo lepsze przewodnictwo to nie wszystko ...

Nie wiem czy "miłośnicy" teorii o efekcie naskórkowości w złoconych przewodach zadali sobie odrobinę trudu, aby spradzić jaka jest głębokość wnikania fali elektromagnetycznej np o częstotliwości np 10 kHz. Dla miedzi to około 0,6 mm. A grubości powłoki złota są rzędu pojedyńczych mikrometrów ! ( dla adiofili - przy 100kHz głębokość wnikania to około 200 mikrometrów)

Pozdrawiam

Panowie, ja z odrobinkę innej beczki: posiadam pre i końcówkę Audio Analogue Bellini i Donizetti. W obu kondensatory wygładzające zasilanie dla wzmacniaczy operacyjnych to elektrolity Daewoo RSS 4,7 uF 50V. Każdy elektrolit Daewoo bocznikowany jest kondensatorem poliestrowym Wima 0,1 uF 63V. Czy w takim układzie warto wymieniać Daewoo na np. Elna Silmic II, czy istniejące Wimy załatwiają sprawę?

Odpowiedź na to pytanie nie jest oczywista: zmień i posłuchaj:)

prawdopodobnie mało kto dokonał takiej operacji na tych klockach.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Pytanie, czy gra warta jest świeczki? Projektant już wszystkie zbocznikował poliestrami Wima. Po za tym one nie są w ścieżce sygnału, w Bellinim w ścieżce sygnału nie ma ani jednego konda. W końcówce wejściowe wymieniłem na Jantzen Silver Z-cap.

pict

Ukryta Zawartość

post-3238-0-09616700-1376919823_thumb.jpg

post-3238-0-36366200-1376919829_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To raczej normalne, że w samym torze nie ma kondensatorów, bo na tym polega sztuka dobrego projektowania.

Ja bym się nie martwił.

Prawdopodobnie nikt nie "słyszał" tych kondensatorów Daewoo, więc nie oczekiwałbym odpowiedzi na takie pytanie.

Ciekawe czy to nie są inne kondensatory z "koszulką" Daewoo?

Najprościej jest podmienić elektrolity na tę samą pojemność i zostawić oryginalne boczniki.

Jak się wszystko wygrzeje za parę tygodni będziesz wiedział czy jest "lepiej" czy "gorzej" .

Inaczej niż metodą prób i błędów się nie da.

Przy dokładnym schemacie doświadczeni koledzy powiedzą Ci czy te kondensatory są istotne i czy można nimi coś osiągnąć czy tylko "mają mieć pojemność".

Powodzenia

Pygar

No to schemat! Jak ktoś rzuci okiem wprawnym i się wypowie to będzie super!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym zrobił tak:

wlutował podstawki w otwory po tych kondensatorach, dzięki czemu można by je łatwo wymieniać, następnie podmieniałbym do skutku, aż znalazłbym brzmienie, które mi odpowiada.

Osobiście wstawiłbym zamiast elektrolitów jakieś kondy typu mkp, mkt itp. Dla mnie grają lepiej niż elektrolity. Najpewniej na pierwszy rzut poszłyby pomarańczowe philipsy mkt:

coś takiego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.