Skocz do zawartości
IGNORED

2-drożne podłogowce na Scan-Speak'ach, które wybrać?

Belfort

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem z Poznania, u mnie gra 2-way podłogówka na SS Illuminator (z tym, że z koniczynką a nie nacinany) z kopułką Morela. Jedynie to nie DIY tylko Studio 16Hz ale coś posłuchać można.

Dziękuję Łukasz za zaproszenie. Z pewnością skorzystam, niedługo się odezwę.

Belfort abyś dobrze mnie zrozumiał. Te tanie kondensatory poleciłem jako możliwość zastosowania tylko w tym jednym miejscu ze względu na oszczędność która nie będzie miała wpływu na jakość dźwięku.

Teraz rozumiem. Dzięki serdeczne. Z pewnością je wykorzystam, aby obniżyć koszty na początku, później wsadzę coś lepszego.

ZRT Zapha do takiego pokoiku można traktować w kategoriach dobrego żartu;)

Zobacz sobie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ten ostatni dobrze zagra z MF, słuchałem z cyrusem i caspianem. Było super, membranę bierną można tak ustawić, że w małym pokoju będziesz słyszał niski bas a nie jakieś buczenie.

Dzięki EMiL za Twoje propozycje. Nie wspominałem o tym, ale chciałbym, aby za jakiś czas te kolumny zagrały także w ok 50 m2 poddaszu. Poza tym nie wiem jak to ująć, ale coś mnie ciągnie do tych Scanspeaków, intuicja albo coś. Mówisz, że nie ma szans, aby ZRT zagrały w moim obecnym pomieszczeniu? Postaram się o dobre wygłuszenie pokoju.

Chociaż projekt ER18DXT dał mi do myślenia. Jest sporo tańszy i ze względu na to, że na ZRT bym miał całość środków pewnie dopiero za miesiąc, lub dwa, to chciałbym jak najszybciej wymienić moje żałosne Bolero 200 na coś dobrego. Dlatego myślę, czy by na początku nie zrobić tych ER18DXT, podpiąć ich do mojego Technicsa, a w tym czasie składać na ZRT + resztę, przy okazji doświadczając także Seasów. Hmmm...

Moim zdaniem w obudowie około 15 -17 może całkiem dobrze zagrać w tych niecałych 15 m2.

Najlepiej zrobić obudowy testowe do wersji z br. a potem można zatkać otwór i zmniejszyć objętość obudowy, wypełniając czymś nie wpadającym w rezonans np. butelkami z wodą i dobrać optymalny rodzaj i wielkość obudowy.

Kisiel w swoich odpowiednikach dla ZRT stosował w wersji z br. ok. 26l.

Dzięki Jamelo, będę kombinował.

BTW.

Dzisiaj wpadłem na kilka znakomitych recenzji przetwornika Halide DAC HD

Ukryta Zawartość

i to jest obecnie mój faworyt. Słuchał go ktoś?

Poza tym jakie kable głośnikowe najlepiej by było zastosować do tego mojego zestawu? Zakładam, że kabel sygnałowy był by niepotrzebny gdybym miał ten Halide DAC HD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak sobie myślę jeszcze czy rzeczywiście nie zacząć od tych ER18DXT, lub czegoś w podobnych kosztach, podłączyć ich na chwilę do Technicsa, do tego kupić np. Meridiana 551, albo Naim Nait 3 (którego notabene już miałem, ale na moich kolumnach w ogóle nie grał lepiej od mojego Technicsa, potrzebowałem pieniądze i niestety sprzedałem go za ok 1200), albo w ogóle coś jeszcze lepszego używanego w podobnych kosztach czyli ok. 1500 i być może jakiś lepszy DAC w okolicach 500 zł.

I dopiero wtedy myśleć o moim docelowym koncepcie, czyli: ZRT + Yaqin 100B + Halide DAC HD, gdy już będę mógł słuchać czegoś.

Tylko co do tego halide miałbym wątpliwości. Nie słuchałem, ale nawet gdybym słuchał i nawet gdyby mi się podobał to i tak nie kupiłbym DAC'a zasilanego pojedynczym 5V z USB.

Tylko co do tego halide miałbym wątpliwości. Nie słuchałem, ale nawet gdybym słuchał i nawet gdyby mi się podobał to i tak nie kupiłbym DAC'a zasilanego pojedynczym 5V z USB.

januss73 a spójrz na to:

Ukryta Zawartość

Wg mnie jeśli ludziom, którzy porównywali tego DAC z Bifrostem (który ma swój w miarę dopracowany zasilacz) bardziej się podobał i się tak nim zachwycali to musi być coś niezłego w tym DAC'u. Poza tym czy czyste 5V z baterii laptopa nie jest lepsze niż jakikolwiek zasilacz?

Ukryta Zawartość

Na temat recenzji to ja się nie wypowiadam, a jeśli już je czytuje to nie jako materiał informacyjny ;)

W laptopie coś takiego jak czyste 5V z baterii nie występuje, bo ta sama bateria zasila laptopa :)

Sam konwerter usb/spdif na TAS1020 który jest w tym DAC'u kupić można za parędziesiąt euro, lub jeszcze taniej u jarkac (o ile będzie jeszcze sprzedawał) Do tego poważny DAC, który posłużyć może nie tylko do kompa ale i np odtwarzacza dvd, kiepskiego cd czy tunera telewizyjnego. I to wszystko będzie pewnie tańsze jak ta zabawka.

No ale to temat o podłogówkach. Co do SS jakieś doświadczenie z nimi mam. Mają dwie wady. Są drogie i mało skuteczne. Przy czym to właśnie między innymi kosztem skuteczności grają tak jak grają. Jak dostarczy im się adekwatnego prądu trudno szukać konkurencji (mowa o midwooferach oczywiście) Te ich wynalazki z nacinaniem membrany, czy jak to w najnowszych iluminatorach naklejanie koniczyny w celu usztywnienia membrany i likwidacji niepożądanych fal stojących zwyczajnie zdają egzamin. Chociaż na mój gust przy koniczynach to już konkretnie pojechali z ceną. Jakiejś jakościowej przepaści do revelatorów nie ma.

No a kopułki to wiadomo. Ilu recenzentów tyle poglądów. Osobiście będę próbował teraz 2905/9900. Popróbuje też 2904/9800, które nabyłem niegdyś nie chcący licytując tak żeby raczej przegrać :)

Do tego poważny DAC, który posłużyć może nie tylko do kompa ale i np odtwarzacza dvd

A możesz polecić jakiś poważny DAC z najlepszym wg Ciebie stosunkiem cena/jakość w granicach 1000 - 2000?

Co do kolumn, to właśnie po rozmowie z jednym z forumowiczów przestawiłem się z Yaqina na Ugodę, którą pewnie zrobię już niedługo, nawet do tych Seasów. Myślę teraz jaki dobrać do tego przedwzmacniacz.

Docelowo do tych SS zacząłem myśleć o klonie P-7100. Swoją drogą jestem pod wrażeniem tego forum w kwestii tego wzmacniacza :)

A możesz polecić jakiś poważny DAC z najlepszym wg Ciebie stosunkiem cena/jakość w granicach 1000 - 2000?

W tej kasie jeżeli ma grać do tylko DIY.

Docelowo do tych SS zacząłem myśleć o klonie P-7100. Swoją drogą jestem pod wrażeniem tego forum w kwestii tego wzmacniacza :)

Hehe, ze skrajności w skrajność. Myślisz, że złożenie takiego p-7100 to małe piwo?:)

->Belfort

Przemyśl sprawę pod kontem złożenia zestawu z elementów dobrych marek z drugiej ręki.

Potem jak się z tym wszystkim otrząśniesz to na poddasze zrobisz sobie jakieś 3 drogi.

Wydawać pieniążki na dac na podstawie recenzji...

W tej kasie jeżeli ma grać do tylko DIY.

Mógłbyś polecić coś konkretnego?

Hehe, ze skrajności w skrajność. Myślisz, że złożenie takiego p-7100 to małe piwo?:)

Nie nie, wcale tak nie myślę, użyłem słowa "docelowo". Uważam po prostu, że warto do czegoś dążyć i że to będzie w miarę odpowiedni wybór po Ugodach.

Lubię mieć ogólnie ułożony plan działania do którego będę zmierzał, wtedy szybciej się realizują takie plany, przynajmniej w moim przypadku. Poza tym mogę w międzyczasie spróbować gdzieś posłuchać.

Wydawać pieniążki na dac na podstawie recenzji...

Masz rację, musiałbym to najpierw usłyszeć. Jednak sądzę też, że jeśli ktoś nieporównywalnie bardziej osłuchany ode mnie twierdzi, że jedno urządzenie jest 2 klasy wyżej w jakości reprodukcji od drugiego, to hmm, włącza mi się coś w rodzaju zaufania.

Wie ktoś może czy ktokolwiek z tego forum budował te Seasy? Nie mogę znaleźć nic na ten temat na tym forum.

Ukryta Zawartość

Albo może słyszał? Jest coś co można sprawdzić w sklepach co gra podobnie?

Coraz bardziej chcę je potraktować jako wstęp do mojej muzycznej przygody i rozgrzewka przed ZRT.

Ukryta Zawartość

jeszcze mozesz rozwazyc ten projekt:

Ukryta Zawartość

Wg mnie jest lepiej przemyslany, z lepsza kopulka, aczkolwiek ciezko bedzie wykonac taki waveguide.

Ukryta Zawartość

Może i bez związku z tematem, ale na początek, zanim zaczniesz wydawać pieniądze na lewo i prawo,

proponowałbym od kogoś pożyczyć jakiekolwiek dwudrożne kolumny na SS i dobrze ich u siebie posłuchać.

Po przesiadce z mułowatych i przebasowanych Bolero na pojedynczą 18-tkę można popaść w ciężki szok,

przynajmniej jeśli chodzi o ilość niskich tonów, tym bardziej jak tu czytam docelowo ma to zagrać w 50mkw...

Moim skromnym zdaniem nawet wpakowanie po dwie 18-tki na kolumnę, to będzie mało na taki metraż, przykro mi :)

Trzy drogi z konkretnym wooferem na dole, to rozumiem, ale nie malusi midwooerek w dwudrożnej kolumience.

Koniecznie czegoś posłuchaj zanim pójdziesz w koszta, bo kasę wydaje się szybko i łatwo, znacznie trudniej cokolwiek odzyskać...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Dzięki parantulla za rady, ale może źle się wyraziłem przedstawiając cały ten mój plan. Teraz jestem w małym (<15m) pokoju i tu chcę na początku zrobić tanie Seasy, żeby zacząć słuchać muzyki. Chcę je podłączyć do moejgo obecnego słabego DAC'a i wzmacniacza Technicsa. Bas jest w tym momencie ostatnią rzeczą na której mi zależy, chociaż myślę, że nawet z tych 18-tek będzie go sporo w moim <15m pomieszczeniu. Zależy mi głównie na scenie, stereofonii, przestrzeni, detalach i średnicy.

Mając już te Seasy mam plan zrobić 2 monobloki Ugody. BTW właśnie wymyśliłem, że być może wcale nie będę potrzebował preampa do nich, a skorzystam z regulacji głośności w komputerze (ma to sens?). Jak już będą te monobloki i będę miał czego słuchać chcę się zabrać za ZRT, jednocześnie kombinując lepszy DAC. Myślę o DAC X z tego forum. Jak już będę to miał, wtedy chcę zacząć składać ZRT do tego małego pokoju, a jak już je złożę, planuję zacząć myśleć o P-7100. Jednak od września przenoszę się do Kaliforni i tam chcę sobie zabrać tego P-7100 jednocześnie planując jakiś zestaw trójdrożny do niego, a ZRT + Ugody chcę podarować ojcu, który na poddaszu będzie mógł sobie ich słuchać.

Od 20 lat opowiada mi on o jakimś subwooferze z wielkiej rury, o którym gdzieś czytał w jakieś książce o audio kiedyś i mówi, że chce go w końcu niedługo sobie zrobić, to będzie jak znalazł do tych ZRT na 50 metrowym jego poddaszu odsłuchowym. Ojciec również pasjonuje się Audio.

Taki mam plan, jeśli warto by było w nim coś zmienić/ulepszyć to proszę o rady. Jestem ogólnie bardzo zielony w tym temacie i za kazde dobre słowo niezmiernie wdzięczny. Jak narazie to ogólnie już prawie wszystko dzięki Wam drodzy koledzy się zmieniło na lepsze w mojej koncepcji za co Wam serdecznie dziękuję. Nawet nie marzyłem o tym, żeby mieć tak dobry sprzęt za tak relatywnie małe pieniądze.

Ogólnie wiadomo, przed zrobieniem Seasów chętnie bym ich posłuchał i być może wybrał coś innego, tylko gdzie albo jak? Poza tym już bez słuchania wiem, że zagrają one nieporównywalnie lepiej niż moje Bolero, więc jestem skłonny zaryzykować.

15mkw zamiast 50mkw diametralnie zmienia postać rzeczy :)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

A jeszcze w kwestii 2 drożnych ScanSpeaków:

jak się ma projekt Illumina 66 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na R3004/662000) do ZRT?

I jak wygląda porównanie D3004/660000 z R3004/662000?

W sumie wcześniej planowałem te kolumny jako kolejne po tych jakie rozważałem na początku, ale jak już będę robił te małe Seasy na początek, to jako kolejne może lepiej te Illuminy zamiast ZRT?

Ukryta Zawartość

Chwila szukania i mamy:

Ukryta Zawartość

ZRT to jedyny pewny i pomiezrony oraz dostępny za free projekt na lepszych Scanach.

Fajnie grały z Yaqinem MC-100B i Ugodą.

Poza budą 38 litrów :)

Ale Zaph robi dla Madisound wiec musiał polecić ich " uniwersalną " budę .

Troelsa konstrukcje odpuść.

ZRT w objętości 28-32 litry w zależności czy priorytetem będzie impuls czy zejście. 30 litrów to złoty środek.

Nie znam midwooferów Illuminatorów ale z pozostałych najlepiej mi grał 18W8545 który ma mało basu i potrzebuje elektrowni do napędzenia.

Piękna średnica , świetna mikro i makro dynamika oraz szybkość .

Tu nawet Yaqin MC-100B i Ugoda mocowo wymięknie .

Tweetery 9300 , 9500 , 9700 odradzam . To stare i przeciętne na chwilę obecną konstrukcje .

Chociaż 9300 w Viennach gra miło .

D3004/6600 gra o niebo lepiej ale po łagodnej stronie życia. Ten z cyckiem jest bardziej ostry.

Sam po sprzedaniu ZRT stoję przed wyborem nowych kolumn .

Miło bym widział u siebie 3 Way z konkretnym wooferem ale lipa z takimi projektami jest .

Ukryta Zawartość

Sam po sprzedaniu ZRT stoję przed wyborem nowych kolumn .

Miło bym widział u siebie 3 Way z konkretnym wooferem ale lipa z takimi projektami jest .

Dokładnie jest tak jak mówisz, nic z wielkim wooferem nie ma. No chyba że ta lodówka na stronie Zaph'a na głośnikach SB. Ja jakoś nie mogłem się do tego przekonać i wybrałem HarpiaDIY. HarpieDIY się wygrzały i na dłuższy czas mam spokój z wymianą kolumn (osobiście polecam, bardzo rzetelne granie). Może kiedyś coś bardziej wyczynowego będzie. Coś w stylu potężnego 4way. Ale to po adaptacji pomieszczenia pod audio.

W ogóle przymierzam się do porównania moich Harpii z jakimiś kolumnami na dużym basowcu. Generalnie chodzi mi po głowie, jak gra ten L26RFX/P no i jaka różnica w basie. Przy tych samych natężeniach dźwięku i względnie podobnym strojeniu, bo to dość istotna kwestia. Kwestia porównania do moich dwóch osiemnastek.

Ukryta Zawartość

Robiłem wg tego projektu, z większą obudową - 25 litrów. Grało dobrze i na pewno jeszcze u kogoś gra. Prosta zwrotnica z solidnego źródła. Wersja 4-omowa midwoofera nie wymaga od wzmacniacza cudów, grało dobrze z CA640, Nad 326, Denon1500.

Trzy ścieżki są naturalnym następstwem projektów na dwóch Rewelatorach i z zasady nie będą strojone w okolicach 40Hz. L26 bardzo dobrze zagra poniżej 30Hz, co dla osiemnastek jest w ogóle niedostępne a rozciągnięcia, impulsu i wyrównania, nawet nie trzeba porównywać, to zupełnie inna para kaloszy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Robiłem wg tego projektu, z większą obudową - 25 litrów. Grało dobrze i na pewno jeszcze u kogoś gra

Widziałem tą zwrotnicę i czytałem na jakimś innym forum Twoje wpisy o tych kolumnach.

Popytałem też bardziej obeznanych w temacie i dostałem info że nie jest to poprawna zwrotnica.

Tu ZRT jest najbardziej pewna i poprawnie zestrojona.

Ukryta Zawartość

ZRT w objętości 28-32 litry w zależności czy priorytetem będzie impuls czy zejście. 30 litrów to złoty środek.

Ale strojone na 30 Hz wg starego litrażu? Tzn. port bez zmian 5/12 cm? Identyczna zwrotnica?

D3004/6600 gra o niebo lepiej ale po łagodnej stronie życia.

Co przez to rozumiesz?

Zna ktoś może dostępne obecnie komercyjne produkty podobne brzemieniowo, albo chociaż klasą brzmienia do ZRT?

I Najlepiej też to samo w kwestii Ugody?

Zna ktoś może dostępne obecnie komercyjne produkty podobne brzemieniowo, albo chociaż klasą brzmienia do ZRT?

I Najlepiej też to samo w kwestii Ugody?

Na pewno coś się znajdzie, tylko pytanie za jakie pieniądze :).

Ale strojone na 30 Hz wg starego litrażu? Tzn. port bez zmian 5/12 cm? Identyczna zwrotnica?

długość br dobiera się do objętości obudowy przy założonym strojeniu. Dla 30l przy tym samym strojeniu długość wynosi ok 18 cm. Choć wydaje mi się, że lepsze wrażenia soniczne w 15 m2 będą w przy nieco wyższym strojeniu: 35-40 Hz.

Na pewno coś się znajdzie, tylko pytanie za jakie pieniądze :).

Obojętnie za jakie pieniądze, chcę tego posłuchać.

długość br dobiera się do objętości obudowy przy założonym strojeniu. Dla 30l przy tym samym strojeniu długość wynosi ok 18 cm. Choć wydaje mi się, że lepsze wrażenia soniczne w 15 m2 będą w przy nieco wyższym strojeniu: 35-40 Hz.

OK, dzięki, będę kombinował. Rozumiem, że w zwrotnicy nie trzeba nic zmieniać?
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.