Skocz do zawartości
IGNORED

O czym jest forum audiostereo

mlb

Rekomendowane odpowiedzi

Widzę postepy, kolega mlb łaskawie zaproponował aby uzytkownicy sami sobie stworzyli tabelkę jak ich najlepiej karać.

Zupełnie jak własnemu dziecku kazać spisać kodeks wykroczeń.

Bo karać nalezy przecież jedynie dzieci, dorosli są bezkarni.

jar1 - to nie jest do końca prawda. Przecież temat podniósł StaryM. I ma absolutną rację - dowolność w przydzielaniu punktów to idealny temat do wiecznych sporów z moderacją i zarzucanie jej braku obiektywizmu.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

mamlak najlepsze sa stare standarty gdzie ty siedzisz pod stolem.

będę miłosierny i będę słoika ci już przypominał

a dla czego tylko do punktów? - to nawet drogówka jest bardziej ludzka

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Nie tylko do punktów.

Dla każdego powodu (oprócz Multikonta) - widełki zarówno na ilość punktów jak i dla czasu wygaśnięcia takich punktów. Przepraszam, zapomniałem wcześniej podać: czas wygaśnięcia można podawać zarówno w ilości godzin jak i ilości dni.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Przecież temat podniósł StaryM.

To niezupełnie tak. Raczej zakwestionowałem w ogóle sensowność tej drabinki. Jedynym powodem banowania na forum powinno być działanie niezgodne z prawem (spam, namawianie do przestępstwa, stalking, rasizm, ksenofobia itp), ale to też nie w przypadku pojedynczego zachowania tylko recydywy ciągłej. No i zgodnie z regulaminem zakładanie wielu kont, ale tu też widziałbym raczej ostrzeżenie, pytanie, które konto user chce zostawić i dopiero po recydywie ban.

Natomiast jeśli zostanie np trolling to zawsze będzie można zbanować kogoś za inne poglądy. Tak przecież banował palton niektórych użytkowników.

Jak zostawimy nieostre pojęcia obraźliwego zachowania to znów, w każdej dyskusji da się zbanować połowę dyskutujących - będzie to tylko zależało od tego, kogo popiera moderator.

Podstawowa zasada o której ja wspominałem od początku to transparentność.

Zamiast usuwania postów bez śladu usunąć treść zostawiając uwagę moderatora. Jeszcze raz podam przykład:

[treść usunięto ponieważ była wulgarna / usunął moderator: x]

W przypadku usunięcia wątku, co powinno być absolutnie wyjątkowe, od razu powinna być adnotacja moderatora w wątku propozycje i uwagi do forum. Każdy by tam zajrzał i przeczytał powód usunięcia.

Proszę nie wycofuj się z tego co powiedziałeś:

A ja i kilka innych pytających osób nie doczekaliśmy się wyjaśni8eń w sprawie banowania. Za co, na jak długo? Nic na ten temat w regulaminie nie ma? Swego czasu sam interweniowałem w sprawie jednego użytkownika, który został zbanowany za jedną wypowiedź (kulturalną i bez wyzwisk, ani rasistowskich lub ksenofobicznych podtekstów), która podważała zdanie innego użytkownika forum.

Nadal będzie można banować uznaniowo?

Chciałem to potraktować poważnie, ale o ile wcześniej każdy wszystko wiedział o moderowaniu, to teraz nastała głucha cisza...

No nic - poczekajmy trochę, może ktoś się zdecyduje.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Proszę nie wycofuj się z tego co powiedziałeś:

Z tego się nie wycofuję. Chciałem się dowiedzieć jakie są zasady banowania. Z informacji na forum wynikało bowiem, że panuje pełna uznaniowość. Jak zobaczyłem screen z tymi powodami do banowania, to je skrytykowałem. I stąd moje uwagi. Nadal twierdzę, że najważniejsza byłaby transparentność.

Nie możemy zmienić obecnego mechanizmu banowania - IP.Board to produkt komercyjny and you either get it or leave it.

Z tego co wiem - Administracja ma jakieś skromne możliwości zmiany kodu - ale wiecie jak to jest: robisz po swojemu ale tracisz wsparcie techniczne, za które oczywiście dodatkowo płacisz bo się zwyczajnie opłaca. Ale tu nie znam szczegółów....

Nadal twierdzę, że najważniejsza byłaby transparentność.

No właśnie. Idę obejrzeć nowego papa.

Widzę postepy, kolega mlb łaskawie zaproponował aby uzytkownicy sami sobie stworzyli tabelkę jak ich najlepiej karać.

To jest wobec tego jakiś "Folwark zwierzęcy" w/g G. Orwella, czy jak???

Tabelki, punkty, transparentność, zasady moderacji.

Tak... to wszystko do pierwszego nawrotu poczucia bycia Bogiem, do pierwszej "nocnej sesji".

Wszyscy dookoła wiedzą o co chodzi. i owijanie w bawełnę tu w niczym nie pomoże temu forum.

Przypomnę qb_1:

Zaloze sie, ze bedzie widac silna korelacje.

Skad to Wasze zamilowanie do przecietnosci, mdlosci i bezbarwnosci? Skad to zamilowanie do sztucznego usmiechania sie i przymilania do siebie, oraz do wpierdalania sobie noza w plecy z hamerykanskim "it's nothing personal" po fakcie.

Skad to zamilowanie do panujacej powszechnie politycznej poprawnosci?

Wole forum rozpierdolone przez Vlad'a, Qubric'a i paru innych, niz beznadziejnie nudna ostoje nudy, mdlosci i studium charakterologicznej brzydy zakompleksionych gnid.

Proponuje sie zastanowic, zanim wrocicie do domu i zaczniecie sie wk***iac na dzieci sasiadow, wyliczac ile zarabiaja znajomi itd. Zacznijcie k**wa zyc, a nie 'rzyc' ;-)

A teraz pocalujcie mnie w dupe :-))

Najważniejszym dla pańcia jest zawsze odpowiedni wybór obrozy dla psiuńcia. :)

Wracając do tematu wątku, czy forum ma być czysto audiofilskie czy nie?

Gdybym był włascicielem kazałbym sobie wykonać zliczenia: ilości wejść dziennie na każdą zakładkę. I dynamikę w ciagu ostatnich kilku miesięcy.

Z tego byłaby odpowiedź, czy warto zostawiać tylko coś w stylu zakładki HiEnd.

A może tobą powinna zainteresować się moderacja? Jątrzysz gdzie popadnie nie stroniąc od epitetów. Zobacz jakie ma StaryM poparcie Forumowiczów a jakie ty, mimo że jest młodszy stażem. Z czym do ludzi.

I do tego jesteś Klubowiczem...słuszną linię ma nasza Redakcja.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Populizm zwyczajowo ma spore poparcie.

Krzyknij, że producent kabla za 300zł wydymał cię na na 299zł bo koszt produkcji jest tak znikomy i jutro masz polane tysiąc kolejek.

To proste.

A ponieważ wiem, ze to proste i wiem co populizm- nie ruszają mnie zasługi z krainy głuchych.

Dlatego dla higieny Forum proponuję wywalenie tej paranoi z punkcikami...

Obserwacja moja jest taka, że jak napiszę źle o kablach to jestem wynagradzany. Jak SzuB napisze źle o mnie też jest wynagradzany. Natomiast jak obaj napiszemy neutralnie, wszyscy mają to w dupie... ;)

Punkciki nie służą do niczego, a jak widać zaczynają być problemem.

Mlb, przemyślcie proszę, Wy Moderacja i Administracja celowość punktowania.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

A może tobą powinna zainteresować się moderacja? Jątrzysz gdzie popadnie nie stroniąc od epitetów. Zobacz jakie ma StaryM poparcie Forumowiczów a jakie ty, mimo że jest młodszy stażem. Z czym do ludzi.

I do tego jesteś Klubowiczem...słuszną linię ma nasza Redakcja.

To nie takie proste. Gdyby były punkty ujemne to zapewne mógłbym też liczyć na sporą pulę.

Z drugiej zaś strony zaś to ciekawe, czy bycie klubowiczem daje immunitet? To dość interesujące zagadnienie.

Inną kwestią jest poziom dyskusji, zwracałem już na to uwagę. Taki frywolny trucht lub Yul nigdy nie wyartykułowali w dyskusjach żadnego rzeczowego argumentu ograniczając się do tzw. argumentów ad personam. Wydaje im się, że jeśli nadadzą mi ośmieszające atrybuty, nazwy, to tym samym nikt nie zwróci uwagi na rzeczową dyskusję i prawdę bądź fałsz wypowiedzi.

My w ogóle jako społeczeństwo mamy tendencje do "dokopywania" innym. Chyba słusznie wczoraj zauważyła profesor Monika Płatek, że gdyby Polacy mieli więcej dobrego seksu, to byliby bardziej zadowoleni z życia i mniej skłonni do tego, by wyżywać się na innych.

Co do punktów, to zgadzam się z Grzegorzem, choć jak zwykle nie do końca. Można praktykować punktację jako podziękowanie za pomoc, taką możliwość miałby tylko użytkownik zaczynający temat. Punktowałby tych, których wypowiedzi mu pomogły. Z możliwości punktowania wyłączone są wtedy takie działy jak Bocznica. Jednak wymagałoby to nowej funkcjonalności, której ten silnik nie ma, a jak słusznie zauważył mlb - to produkt zamknięty, komercyjny, jak czegoś nie ma, to nie ma. Na tym polega wyższość open source. ;)

• Administratorzy

Ilu jest moderatorów?

Zawsze aktualny spis moderatorów jest dostępny na dole strony głównej - nad listą zalogowanych osób,

Sprawdź nasze recenzje sprzętu w Magazynie Audiostereo:

https://www.audiostereo.pl/magazyn/

Chcesz zostać partnerem audiostereo? Zajrzyj tutaj.

...

Co do punktów, to zgadzam się z Grzegorzem, choć jak zwykle nie do końca. Można praktykować punktację jako podziękowanie za pomoc, taką możliwość miałby tylko użytkownik zaczynający temat. Punktowałby tych, których wypowiedzi mu pomogły.

...

Tak bywa na wielu forach.

Tu na Forum, dostaję punkty nie za pomoc. A paru osobom pomogłem o czym świadczą info na e-mail, PW...

• Administratorzy

Co do punktów, to zgadzam się z Grzegorzem, choć jak zwykle nie do końca. Można praktykować punktację jako podziękowanie za pomoc, taką możliwość miałby tylko użytkownik zaczynający temat. Punktowałby tych, których wypowiedzi mu pomogły. Z możliwości punktowania wyłączone są wtedy takie działy jak Bocznica. Jednak wymagałoby to nowej funkcjonalności, której ten silnik nie ma, a jak słusznie zauważył mlb - to produkt zamknięty, komercyjny, jak czegoś nie ma, to nie ma. Na tym polega wyższość open source. ;)

W najnowszej wersji IPB 3.4 jest coś takiego jak "najlepsza odpowiedź". To poniekąd coś takiego jak proponujesz. Przykładowo jakiś nowy zadaje pytanie w Stereo, odpowiadają mu starsi użytkownicy forum i potem na samej górze ma wyszczególnioną najwłaściwszą odpowiedź od innych użytkowników. Tutaj więcej o tej funkcji:

http://community.invisionpower.com/blog/1174/entry-8192-ipboard-34-dev-update-best-answer-feature/

Ewentualnie można rozważyć wdrożenie czegoś takiego.

Sprawdź nasze recenzje sprzętu w Magazynie Audiostereo:
https://www.audiostereo.pl/magazyn/

Chcesz zostać partnerem audiostereo? Zajrzyj tutaj.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.