Skocz do zawartości
IGNORED

B&W 800D 801D 802D

MaQueen

Rekomendowane odpowiedzi

A B&W Nutylius. Spica, Dunlavy,Klipsch Horn,Tannoy Westminster. JBL Paragon. Audio Physic Virgo2, Sonus Faber Gurnieri, Yamaha ns 2000. i na długo pozozstają w pamięci. Każde w różnych przedziałach cenowych,podłogowce i monitory. I zapewne jeszcze wpiszesz parę pozycji.Sly rozumiem że jesteś zapoznany z propozycjiami Kenrick Sound. A przecież odnawiają właśnie starego JBLa. No ale sam wiesz ile ludzi tyle opini. Moja wypowiedź miała raczej na uwadze to iż wiele firm wyprodukowało naprawdę zacne rzeczy.I jak to że kij ma dwa końce, te same firmy jak i inne w tej branży robią potworne knoty. Taką firmą jest chociażby JBL,czy B&W. I tego już chyba się nie zmieni. A w tym wszystkim chodzi o naszą satysfakcjie, z nabytej rzeczy. Jedni podchodzą emocjonalnie twierdząc że to co ich to najlepsze inni poprostu szukająw tym drogi, a jeszcze inni traktują to jaką świetną zabawę.Zauważyłeś chyba jaką frajdę daje nam to że będąc na jakiejś wystwie słuchamy sprzętu za chore ceny sięgające setek tysięcy. A nasz system domowy za kilka czy kilkadzieśsiąt tyś. Nie odbiega ,lub nawet przewyższa to co słyszymy na pokazać. Więc jak to powiadasją bądź tu mądry i pisz wiersze.Pozdrawiam i mam nadzieję że z wiekiem słuch nam będzie służył.

Nie słyszałem powyższych kolumn ale na przykładzie np wzmacniaczy czy odtwarzaczy CD sprzed 20 lat to bardzo wątpię w tą tezę.

Dzisiejsze sprzęty są co prawda znacznie droższe i jest to chora polityka cenowa ale brzmieniowo deklasują to co produkowano 20 lat temu,

przy czym mówię o sprzętach z górnej półki a nie chińskiej masówce bo tu znów jest odwrotnie.

Tanie masówka 20 lat temu mam wrażenie że była lepsza niż obecna chińska tania masówka.

Wszystko zależy jak na to spojrzymy, jeżeli weźmiemy tu top of the top. To pewnie masz rację. Kiedyś budowano z inną myślą niż dzisiejsza,po za kilkoma wyjątkami-mowa tu o nowych klockach. Ludzie nadal szukają doskonałości i dążenia do perfekcji. Ale gdzie ta granica.Czy przez przypadek jest to kres możliwości ludzkiego dzieła.

Masz całkowitą rację.

Problem polega tylko na tym ,że ze mnie taki "zwierz" , który wiecznie poszukuje nowej zdobyczy (również dżwiękowej).

AIDA , o której rozmawialiśmy jest nadal w moim kręgu zainteresowania (choćby ze względów estetycznych) ale po wspomnianych "recenzjach" nie jestem już taki pewny jak na początku.

Nie wiem czy to jeszcze po prostu nowa kolumna czy może już dzieło sztuki (piszę tutaj o doznaniach estetycznych).

Tylko co mi przyjdzie z patrzenia jak dżwięk nie przystaje do obrazu?

Nie chcę tutaj pisać,że AIDA to zły produkt . Jest po prostu za drogi jak na to co sobą prezentuje dżwiękowo (tak twierdzi kilku moich znajomych , którzy te kolumny słuchali przez dłuższy czas ).

Ale "wyrok zapadnie" za tydzień.

Jeżeli chodzi o wspomniany Westlake to tutaj mamy zgoła odwrotną sytuację :)

Wracając do B&W 800D nadal uważam ,że są to wspaniałe kolumny (w swojej klasie cenowej a może nawet i poza nią).

Grają dżwiękiem b.zrównoważonym w całym paśmie.

Bzdury opowiadają ludzie , którzy twierdzą , że kolumny B&W grają efekciarsko jak na wiejskiej zabawie w remizie.

B&W 802D są trochę za małe do moich końcówek mocy i grały już na granicy bólu. B&W 800D grają swobodnie i z dystyngowanym (jak na Brytyjczyka przystało) dżwiękiem. Nie ważna czy grasz cicho czy głośniej . Żadnych przebarwień, wibracji clippingu - po prostu wielka swoboda nawet na moich dwóch potworach ;)

Wczoraj dostałem w końcu długo oczekiwane kable AC Siltecha (RM2) z wtykami Oyaide i po wpięciu w system stało się to czego oczekiwałem - opad szczeny i wysyp zębów na parkiet ;)

Jarku to nie poroblem że jesteś> zwierzakiem < jak to ujołeś, Typ ludzi takich jak ty dąży do perfekcji w każdym calu. nie chciałbym być źle odebrany. Po prostu zawsze jest chyba lepiej zgubić z mądrym ,niż z głupim znaleść.Pozdrawiam
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

I jak to że kij ma dwa końce, te same firmy jak i inne w tej branży robią potworne knoty. Taką firmą jest chociażby JBL,czy B&W.

Nie wiem czy dobrze ciebie zrozumiałem. Masz na mysli, że JBL i B&W to knot czy może "prietiwpołożnie"?

a Western Electric czy Altec ? - chyba jest sporo starych głośników które zabijają nową produkcje...

I tą myśl popieram. Acz kolwiek też bym chciał aby nowe było jak najlepsze.

Nie wiem czy dobrze ciebie zrozumiałem. Masz na mysli, że JBL i B&W to knot czy może "prietiwpołożnie"?

Te dwie podane firmy zrobiły fenomenalkne konstrukcje, jak totalny paździesz, dla mas. Ale pewnie wywodzi się to z tego że trzeba zarabiać na masie aby tworzyć perfekcję .

1-często jest tak że każda pliszka swój ogonek chwali, wiadomo ale bywa też też że długo szukamy tego co naszym zdaniem jest najlepsze i podejmujemy przemyślaną decyzję o zakupie a potem bronimy swojej decyzji bo właśnie była przemyślana i wynikała z wielu porównań, odsłuchów i uwzględniała nasze preferencje.

2-wiem, że jest wiele zacnych firm z przeszłości ale większość z nich nie przetrwała próby czasu i zniknęła z rynku.

Można szukać ich dzieł ale to raczej władowanie się w kłopoty i spore koszty oraz ślub na całe życie z takimi sprzętami bo później są z reguły

trudno zbywalne. Myślę, że celując w wysoką ligę lepiej dopłacić, negocjować ile się tylko da ale kupić coś ze współczesnej produkcji.

Nie koniecznie nowe.Może być kilkuletnie,zadbane z pewnego źródła od pierwszego właściciela.

3-co do pokazów na Audio Show itd to prawie nigdy nie gra dobrze, sprzęty są niewygrzane, dobierane przypadkowo wg klucza dealera z tego co ma w sprzedaży a poza tym tak ustawione i wyregulowane żeby gawiedź zrobiła...WOW!!Ale super!! a to nie jest słuchanie na dłużej i nic nie mówi i prawdziwej naturze prezentowanych sprzętów.Nie można nic oceniać na podstawie takich pokazów.Można jedynie obejrzeć wykonanie, na żywo kolorystykę i pogadać z dealerem/producentem, nic poza tym.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

jak totalny paździesz, dla mas

Totalny pażdzierz powiadasz? ;)

Jak interesują ciebie takie klimaty i chcesz zobaczyć albo pomacać pażdzierza nad pażdzierze kup kabel AC MIT-a ! :)

pogadać z dealerem/producentem, nic poza tym.

Hola , hola kolego !!!!

Zapomniałeś jeszcze o najważniejszych osobach tzw. "Łowcach darmowych gadżetów " ;)

Ponadto targi jak to targi służą generalnie zacieśnianiu kontaktów handlowych ..... szczególnie na zapleczu wystawcy ;)

Nie jeden po takich "rozmowach" nie trafiał w drzwi wyjściowe hali wystawowej ( a raczej nie są one wąskim gardłem wystawy) ;)

Obydwie te firmy cenię i jest ich fanem z lekkim wskazaniem na U.S. Lecz chodzi mi o to iż przy ogomnej ofercie dwóch firm roztrzał jakości jest ogromny.Przy flagowcach chylę czapkę, jednak i produkty, zwłaszcza te ze średniego przedziału cenowego . zwłaszcze dzisiejsze. to nie stety nieporozumienie. Dla porównania weżmy takiego ATC, czy Rogersa nawet ich tanie propozycję biją na głowe. Oferta jest równa prawie w każdym przedziale cenowym.

Bo takie są prawa rynku. B&W czy JBL sprzedaje dużo bo ma ofertę dostosowaną do potrzeb rynku a że rynek jest jaki jest to i oferta jest adekwatna.

Taki Rogers to prawie nie istnieje na rynku, udział zerowy co nie znaczy że są złe, wręcz przeciwnie.

Ale takie są prawa ekonomii.Kto chce mieć duży udział w rynku ten musi być elastyczny.

I pomału dochodzimy do wspólnych konkuzji, aż dziwne. Dla przykładu podam jeszcze jedną firmę z Europy,i tą jedną z najstarszych a 80 lat niemiecki Isophon lub około 40 letni,brytyjski Harbeth. Do tej pory trzyma poziom,choć ceny nie których oferowanych modeli to również kosmos. I zgadza się że jest to nisza. Ale tak jak Pagani,Maclaren,czy Bugatti,Lamborgini to też nisza wśród samochodów,czy najlepsza,to pojęcie względne ,napewno piekelnie szybka droga i świadcząca o zasobności portfela.

Totalny pażdzierz powiadasz? ;)

Jak interesują ciebie takie klimaty i chcesz zobaczyć albo pomacać pażdzierza nad pażdzierze kup kabel AC MIT-a ! :)

Hola , hola kolego !!!!

Zapomniałeś jeszcze o najważniejszych osobach tzw. "Łowcach darmowych gadżetów " ;)

Ponadto targi jak to targi służą generalnie zacieśnianiu kontaktów handlowych ..... szczególnie na zapleczu wystawcy ;)

Nie jeden po takich "rozmowach" nie trafiał w drzwi wyjściowe hali wystawowej ( a raczej nie są one wąskim gardłem wystawy) ;)

Jakiś 2 miesiące temu odsłuchwałem wyłącznie z ciekawości nowe 803D, przy elektronice, Gryphona wzmacniacz +cd. okablowanie Audioqest. w pokoju akustycznie przystosownym do odsłuchu. Jak cała myśl inżynierów B&W idzię w tą stronę to ja się wypisuje z ich klubu.Ale to tak na marginesie.
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

I pomału dochodzimy do wspólnych konkuzji, aż dziwne. Dla przykładu podam jeszcze jedną firmę z Europy,i tą jedną z najstarszych a 80 lat niemiecki Isophon lub około 40 letni,brytyjski Harbeth. Do tej pory trzyma poziom,choć ceny nie których oferowanych modeli to również kosmos. I zgadza się że jest to nisza. Ale tak jak Pagani,Maclaren,czy Bugatti,Lamborgini to też nisza wśród samochodów,czy najlepsza,to pojęcie względne ,napewno piekelnie szybka droga i świadcząca o zasobności portfela.

Jakiś 2 miesiące temu odsłuchwałem wyłącznie z ciekawości nowe 803D, przy elektronice, Gryphona wzmacniacz +cd. okablowanie Audioqest. w pokoju akustycznie przystosownym do odsłuchu. Jak cała myśl inżynierów B&W idzię w tą stronę to ja się wypisuje z ich klubu.Ale to tak na marginesie.

B&W803D i B&W800D mają tyle cech wspólnych co Eskimos i Nigeryjczyk ;)

Masz 100% rację, lecz nezmiernie ważną rzeczą jest to że na obydwóch widniej jedno logo B&W.a cena to nie 2750zł lecz lekko powyżej 30000złI bądżmy tu mądrzy Ktoś kto wiele słucha zestwów, a chyba do takich ludzi tu należymy. To trochę to trąci nie smakiem. Nie sądzisz? Oczywiście 800-802 to zupełnie inna liga, lecz zawsze kurczę to jedna stajnia. Ale tworzyć takie chabety przy pełnokrwistych championach to trochę nie ładnie.

Bo takie są prawa rynku. B&W czy JBL sprzedaje dużo bo ma ofertę dostosowaną do potrzeb rynku a że rynek jest jaki jest to i oferta jest adekwatna.

Taki Rogers to prawie nie istnieje na rynku, udział zerowy co nie znaczy że są złe, wręcz przeciwnie.

Ale takie są prawa ekonomii.Kto chce mieć duży udział w rynku ten musi być elastyczny.

I tu się kłania jedna sugestia .Każda potwora znajdzie swojego amatora.
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ale tworzyć takie chabety przy pełnokrwistych championach to trochę nie ładnie.

Tak jak pisał wcześniej Sylwek B&W to nie manufaktura tylko korporacja.

Produkują "na każdą kieszeń".

Mówiąc twoimi słowami B&W to nie Ferrari,Zonda czy Bugatti to raczej Mercedes, BMW .

Ma w swojej ofercie na pewno b.dobre jak i średnie produkty.

Dla bogatego ale również i tzw. "kowalskiego".

Gdyby produkowali tylko B&W 800D na pewno nie osiągneli by takiego sukcesu .

Produkty masowe dają środki na rozwój i ulepszanie produktów niszowych (i vice versa).

A tak w ogóle myślę że konfiguracja B&W+Gryphon+kable Audioquest to nie była najlepsza opcja.

Niby wszystkie komponenty wysokiej klasy ale nie w tym zestawieniu.

Gdyby np do tych kolumn dać inny, cieplejszy wzmacniacz np Jeff Rowland albo Burmester albo jakąś ciepłą lampę i nasycone, ciemniejsze ale rozdzielcze okablowanie np MIT Oracle ZIII na zasilaniu lub nieco wyżej topowy Harmonix SM M2R, do tego IC np jakiś MIT, Transparent lub Shunyata Python Z-Tron albo Harmonix GP, głośnikową Anacondę Z-Tron i wtedy nagle mamy system grający zupełnie inaczej a na tych samych kolumnach!

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

A tak w ogóle myślę że konfiguracja B&W+Gryphon+kable Audioquest to nie była najlepsza opcja.

Gdyby np do tych kolumn dać inny, cieplejszy wzmacniacz np Jeff Rowland albo Burmester albo jakąś ciepłą lampę i nasycone, ciemniejsze ale rozdzielcze okablowanie np MIT Oracle ZIII na zasilaniu lub nieco wyżej topowy Harmonix SM M2R, do tego IC np jakiś MIT, Transparent lub Shunyata Python Z-Tron albo Harmonix GP, głośnikową Anacondę Z-Tron i wtedy nagle mamy system grający zupełnie inaczej a na tych samych kolumnach!

Tak też było u mnie. Długie poszukiwania aby dobrać odpowiednie okablowanie i lampy do B&W 800D.

Teraz lampy już mam z głowy (dobrana konfiguracja NOS) a okablowanie chyba też. Kombinacja MIT-a i Siltecha w połączeniu z konkretnymi lampami dała to co mi się podoba.

Ale tak przecież jest ze wszystkimi innymi produktami i B&W niczym w tym przypadku się nie wyróżnia.

Mam nadzieję ,że z nowymi kolumnami "zabawa" nie zacznie się od początku ;(

Biznez to życie =życie to dupa i jak jest umytea też ładnie pachnie.

Zgadza się.Zagra inaczej, czy dobrze to już inna sprawa. Tym bardziej że z kolumnami różnego typu obcuje na co dzień. Lecz życie to również biznes ,biznes to dupa, umyta również pachnie. bez urazy.

Z diamentu można zrobić piękny brylant, a ze szkła jedynie jego imitację.803D słuchałem również w innych zestwieniach. I jescze jedne kiedyś już wsponiałem swojego czasu trafiły do mnie B&W za 7500zł w detalu nówki produkowane już CHRD. Oczywiście po wyjęciu z krtonu ładnie się prezentowły lecz dźwięku ni ch...Co się okazało jakies małe chińskie rączki zaponiały podpiąć kable pod zwrotnice. Przecież to partactwo i i nie przystoi w końcu ikonie w dziedzinie Audio.

Ja jednak jakoś wolę starsze sprawdzone rzeczy. Podstawowa sprawa to koszt nabywania. moje zestawy oparte są na używkach. Jakoś tak bardziej ekonomicznie.Przy sprzedaży często nie tracę nic, a przy nie których klockach in plus.

• 1 rok później...

Słucham na B&W 801N i jestem dość zadowolony. Ale pojawiła się możliwość zamiany/kupna 801D ; zwracam się do osób które miały przyjemność porównywać 801N i 801D czym się one różnią między sobą - czy tylko głośnikiem wysokotonowym ? Jak to przekłada się na ich brzmienie?

• 3 lata później...

To za oryginalne zworki/jumpers do B&W 800, czy moze ktos ich uzywa i moze sie wypowiedziec o ich jakosci?

$_84.JPG

W moich ATC mam firmowe blaszki, myslalem o powyzszych zworkach jako podmianie.

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

To chyba nic specjalnego - zwykły kabel + wtyki. Zawsze to na pewno lepsze niż blaszki (brrrrr) ale chyba za niewielkie pieniądze można kupić coś zdecydowanie lepszego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ukryta Zawartość

Dziekuje za wsparcie ;)

Ukryta Zawartość

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

• 2 tygodnie później...

Bo to kwestia z czym połączymy dane kolumny plus jakie mamy preferencje. Ja słuchałem 804 jak i 803 i w obu przypadkach byłem zadowolony, aczkolwiek 803d dużo większe na mnie zrobiły wrażenie i to nie podlega dla mnie dyskusji. Więc zapewne im wyżej tym jeszcze lepsze będa doznania z B&W

Tak jak pisał wcześniej Sylwek B&W to nie manufaktura tylko korporacja.

Produkują "na każdą kieszeń".

Mówiąc twoimi słowami B&W to nie Ferrari,Zonda czy Bugatti to raczej Mercedes, BMW .

Ma w swojej ofercie na pewno b.dobre jak i średnie produkty.

Dla bogatego ale również i tzw. "kowalskiego".

Gdyby produkowali tylko B&W 800D na pewno nie osiągneli by takiego sukcesu .

Produkty masowe dają środki na rozwój i ulepszanie produktów niszowych (i vice versa).

Dokładnie myślę tak jak Ty, producenci kolumn w chwili obecnej w większości przypadków produkują już kolumny dla Kowalskiego ponieważ z drogich i bardzo drogich kolumn trudno by było im "wyżyć" :-) kolumny, elektronika , kable to nie auto dla których ludzie wydają mega pieniądze.

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Bo to kwestia z czym połączymy dane kolumny plus jakie mamy preferencje. Ja słuchałem 804 jak i 803 i w obu przypadkach byłem zadowolony, aczkolwiek 803d dużo większe na mnie zrobiły wrażenie i to nie podlega dla mnie dyskusji. Więc zapewne im wyżej tym jeszcze lepsze będa doznania z B&W

Też chciałem zmienić 804d3 na 803d3... niby lepiej.. ale przeskok nie tak duży. Dopiero 802d3 to jest to... no i zostały... :-)

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

...

Kuli to widzisz w moim wypadku to co ja usłyszałem , dla mnie była bardzo duża różnica, a jak dodam do tego, że 803 były zimne i nie grały ze 3 tygodnie, to po dwóch godzinach na 804 jak mi przełączył Gość w salonie na 803 (pomimo, że zimne były) to od razu była różnica, wiec nie dziwie się temu, że ty na 802 jeszcze większa odczuwasz różnicę. Ale dla mnie 803 gra zdecydowanie lepiej niż 804 i mało tego 803 można włożyć do salonu powiedzmy 20-25 m, a 802 już nie da rady .. za mały metraż - niestety. Myślałeś o centralnym HTM1 D3? Czy ten , który masz na spokojnie wystarcza ? Jaki masz metraż salonu?

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Kuli to widzisz w moim wypadku to co ja usłyszałem , dla mnie była bardzo duża różnica, a jak dodam do tego, że 803 były zimne i nie grały ze 3 tygodnie, to po dwóch godzinach na 804 jak mi przełączył Gość w salonie na 803 (pomimo, że zimne były) to od razu była różnica, wiec nie dziwie się temu, że ty na 802 jeszcze większa odczuwasz różnicę. Ale dla mnie 803 gra zdecydowanie lepiej niż 804 i mało tego 803 można włożyć do salonu powiedzmy 20-25 m, a 802 już nie da rady .. za mały metraż - niestety. Myślałeś o centralnym HTM1 D3? Czy ten , który masz na spokojnie wystarcza ? Jaki masz metraż salonu?
Ten mniejszy wystarcza... chyba ze salon masz z 50-60m2 to wtedy ten większy pewnie warto...

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.