Skocz do zawartości
IGNORED

Audio-Extasa, handlarz Allegro.

rafal735r

Rekomendowane odpowiedzi

Widzieliscie aukcje tego czlowieka lub raczej instytucji? Skad oni biora wogole ceny sprzetu? Przeciez to jest narzut od 200% do 500% normalnej ceny rynkowej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

?👈

https://www.audiostereo.pl/topic/101795-audio-extasa-handlarz-allegro/

Tak kaseta magnetofonowa za 1000 zł robi wrażenie :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

Jego kazda aukcja robi wrazenie, szkoda ze tylko wywoluje szok cenowy.

Jego ceny są bardzo niskie w porównaniu do cen które obowiązywały za komuny, kiedy człowiek zarabiał miesięcznie 30-40 $.

No wiecie Panowie...a, co to jest cena rynkowa ?

Napewno nie wyzsza niz podczas zakupu takiego sprzetu gdy byl NOWY.

Jego ceny są bardzo niskie w porównaniu do cen które obowiązywały za komuny, kiedy człowiek zarabiał miesięcznie 30-40 $.

No tak, mozemy sie tu odnoscic do wielu rzeczy.

?👈

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Często oglądałem aukcje tego pana i też się zastanawiałem nad cenami z kosmosu. To trochę tak, jakby nie zauważył, że w Polsce była denominacja. Ale najciekawsze, ze czasem coś ktoś kupuje i facet ma pozytywne komentarze.

No wiecie Panowie...a, co to jest cena rynkowa ?

To cena, za którą nabywca po zbadaniu rynku, nabędzie towar.

Po zbadaniu rynku, czyli porownaniu z cenami konkurencji.

Nabędzie, czyli że dojdzie do transakcji.

Fajne ceny. Mam wrażenie, że ta firma usiłuje wykonać pewien manewr sprzedażowy. Powiedzmy, że wartość wzmacniacza to 1tys zł. NAM, jako sprzedającym nie odpowiada ta cena, wiec wystawiamy go w cenie 6tys zł i trwa to jakiś czas. Gdy klienci opatrzà się z tą ceną, zmniejszamy ją do 3 tys. W ten sposób jesteśmy w stanie sprzedać sprzęt, którego poprzednia wartość wyniosła 1tys zl za jakieś 2, 5 tys zł. i jeszcze klient ma wrażenie zakupu okazyjnego.

W tak zwanym międzyczasie sami od siebie parokrotnie "kupimy" taki sprzęt,

żeby klient nie tylko miał wrażenie, ale żeby był pewien, że kupując za połowę "rynkowej wartości" robi interes życia.

Pisałem już o tym chyba z rok temu w wątku o Extremach, gdzie wszyscy się podniecali "wartością rynkową" kolumn,

które to rzekomo na zachodzie się sprzedają od ręki w niebotycznych cenach, nierzadko sięgających ponad 30.000zł,

tylko u nas w Polsce nie wiedzieć czemu nie można ich było przez miesiąc czasu sprzedać nawet za 16.000zł.

Manewr wyprzedzający (z niby kupowaniem od samego siebie w celu podniesienia "rynkowej wartości") jest stary jak internet

i tylko tutaj jeszcze ktoś się daje na to nabierać. Nie dotyczy zresztą tylko audioextazy, ale naszych rodzimych handlarzy tak samo.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
Gość StaryM

(Konto usunięte)

Owszem parantulla masz rację. Tak to sie u nas często robi. Temu służą też wątki z "odkryciami" i "wzmacnianie" wartości niektórych klocków.

Ale tu kupił ktoś w lutym magnetofon

http://allegro.pl/pioneer-rt-707-magnetofon-szpulowy-i3024428731.html

i dał kupę kasy i nie wygląda, żeby to było lewe konto.

Pytanie, czy ten magnetofon był tyle wart? Nie znam się na tym, ale suma wydaje się ogromna.

;)

Kiedyś chciałem coś bardzo mieć.

I miałem to. Nie pytajcie nawet o cenę ;)

I takich przypadków jest wiele.

Stosowałem techniki odwrotne do wzmacniania, ale dużo nie udało się zjechać…

Jest warte tyle za ile jest to się w stanie sprzedać.

Oczywiście prawa wzmacniania i odkrywania mogą mieć tu zastosowanie.

I co z tego?

Cena to. to co płacisz. Wartość to, to co dostajesz.

Warren Buffet

Za Wikipedią:

Cena – ilość pewnego dobra (najczęściej pieniądza), za przyjęcie której sprzedający jest gotów zrzec się swoich praw do danego dobra, lub też kupujący jest gotów ją kupić, aby do tego dobra nabyć prawa. Cena może dotyczyć m.in. towaru lub usługi. Według większości teorii ekonomicznych cena równa się wartości danego dobra. Według szkoły austriackiej wartość nie jest wielkością obiektywną i taka równość nigdy nie zachodzi, gdyż wtedy nigdy nie doszłoby do wymiany (każda strona musi bardziej wartościować to co otrzymuje od tego co daje w zamian).

Dla mnie cena to kategoria wielkości, której wartością jest kwota. ;)

poprostu niemaszki zauważyli cena staroci w polsce i też zapragneli zostać milionerami w kwartał

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Ale tu kupił ktoś w lutym magnetofon

Ukryta Zawartość

i dał kupę kasy i nie wygląda, żeby to było lewe konto.

Ale konto nie musi być wcale lewe.

Każdy w miarę rozgarnięty handlarz ma przynajmniej cztery konta. Dwa na allegro i dwa na audiostereo.pl :)

Jak doliczyć do tego jeszcze konta żony, dzieci, szwagra i znajomych, to w życiu ładu nie dojdziesz

kto co od kogo niby kupił i komu to niby sprzedał, tylko cena za każdym razem jest coraz większa.

Większość handlarzy głównie z tego przecież żyje, więc mają obcykane patenty na skubanie naiwniaków z gotówki,

tylko niektórym ciągle to nie chce się w głowach pomieścić i dają się doić jak leszcze z pierwszej łapanki

wypisując przy okazji idiotyzmy o niebywałej okazyjności zakupu 20-letnich kolumn w cenie 25.000zł,

od znanego na forum handlarza, który te same kolumny wystawiał miesiąc wcześniej za 16.000zł i bez powodzenia jakoś...

Ukryta Zawartość

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Tak kaseta magnetofonowa za 1000 zł robi wrażenie :)

Ukryta Zawartość

Koleś chyba z drzewa spadł :D - w Peweksie kosztowały chyba 5$ za 90-tkę, kupowałem swojego czasu do mojego RSB965 :D

Ukryta Zawartość

Może ta działalność to jakiś antykwariat? Sam poluję na pewną staroć, o której marzyłem w dzieciństwie i jeżeli znajdę ją w "kolekcjonerskim" stanie, to sądzę, że będę chętny nawet nieźle przepłacić w stosunku do dostępnych raz na ruski rok "szrotowych" egzemplarzy. Bynajmniej nie ma to żadnej wartości użytkowej, czy dźwiękowej dla mnie. Wszyscy popukaliby się w głowę, ale ja będę szczęśliwy. Czy to już wariactwo? :)

Koleś chyba z drzewa spadł :D - w Peweksie kosztowały chyba 5$ za 90-tkę, kupowałem swojego czasu do mojego RSB965 :D

Trzeba było wtedy kupić paletę z myślą o dzisiejszych czasach :)

nie wygląda, żeby to było lewe konto.

Powiem Ci tak , mój Stary a i Wam ,Kolegom - też : śledzę od kilku(nastu) miesięcy wyczyny tego typa i wiem jedno : Kupują "od niego" ludzie , mający na koncie (w opiniach) teksty , typu: "kwiatki przepiękne , myszka zacna , szlafmyca użyteczna niesłychanie , laczki nieślizgliwe polecam "..., etc ....... Te typy tak mają , a niczego bardziej nie cierpię , jak przekręciarstwa. Zobaczcie sobie zresztą ostatnią "opinię" od niejakiego - banana , bobusia ? - sr.ł go pies , nie pomnę... Predzej uwierzę , że Feel zagra , jak Led Zeppelin a Dąda zaśpiewa , jak - nie przymierzając - Van Morrison. PS - to moje "śledzenie" wynika nie z charakteru pracy(!);) , ino - wicie - gostek twierdzi , że ma Dragona. Od lat chcę kupić :)) "Temu typu" nie wierzę nawet w to , że ma śledzionę. Pozdrawiam - Jacek.

Może ta działalność to jakiś antykwariat? Sam poluję na pewną staroć, o której marzyłem w dzieciństwie i jeżeli znajdę ją w "kolekcjonerskim" stanie, to sądzę, że będę chętny nawet nieźle przepłacić w stosunku do dostępnych raz na ruski rok "szrotowych" egzemplarzy. Bynajmniej nie ma to żadnej wartości użytkowej, czy dźwiękowej dla mnie. Wszyscy popukaliby się w głowę, ale ja będę szczęśliwy. Czy to już wariactwo? :)

Nie! Buractwo :)

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.