Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

Chodziło mi po prostu o to czy zmienić logitechy na coś większego i drewnianego, myślałem o kulumnach używanych, pokroju altusów czy takich jak dałem, takie kolumny da się kupić właśnie za 150-200zł. Ale jak mówicie, że nie, to nie ;)

Tonsil Perfect, nie są idealne

One nawet nie zbliżyły się do słabych. Totalne dziadostwo.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Jak chcesz maltretować sąsiadów Altusy będa jak znalazł. Na pewno te Logitechy takie wydajne nie są. No naprawdę kwestia do czego to ma ci służyć , jakie masz oczekiwania? Zakup głośników musi być dostosowany do wielkości pokoju, a o tym się nawet nie zająknąłeś. Kolumnom trzeba zapewnić optymalne warunki pracy, pytanie czy jesteś w stanie to zrobić, czy może jedna będzie pod sufitem na meblościance, a druga pod stołem?

Dzięki za dotychczasowe propozycje.

Może dodam, że jak można zobaczyć na fotce, obecny jest aktywny subwoofer więc zależy mi głównie na tonach wysokich i średnich...

Gość symek321

(Konto usunięte)

Dzięki za dotychczasowe propozycje.

Może dodam, że jak można zobaczyć na fotce, obecny jest aktywny subwoofer więc zależy mi głównie na tonach wysokich i średnich...

Te eltaxy wspomagania sub-a nie potrzebują, są naprawdę świetne przy swojej cenie.

Edytowane przez symek321

Lepiej to pojęcie względne. Zależy jak celebrujesz słuchanie muzyki... W sumie czy w ogóle je celebrujesz. Ja przy kompie mam plastiki (całkiem nieźle grają) i całkiem przyjemnie mi się słucha tego co mam na dysku i ogląda teledyski z YT. Ale jak chcę posłuchać Edzi Górniak, Celine Dion czy innych artystów gdzie liczy się wokal (lubię wokal) a nie umca umca no to plastiki nie mają szans na osiągnięcie odpowiedniej jakości.

Jeśli słuchasz muzyki głównie siedząc przy komputerze lub też wykonując jakąś "pracę w domu" no to zastanów się czy jest sens bawić się w sprzęt audio...

Nie musi.

Jaki sprzęcik masz na myśli kolego? Lubię głośno posłuchać, może się skuszę ;>

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Witam,

Potrzebuję pomocy w doborze głośników.

Podstawowe informacje:

- Salon ok. 6,5 x 4,5 m (głośniki na dłuższej ścianie)

- Amplituner Marantz NR1602

- Budżet 2,5 tys. PLN

- 50/50 Filmy,TV vs. Muzyka

- Muzyka: od instrumentalnej przez pop do lekkiego rocka

Uprzedzając pytania, amplituner będzie działał w opcji multichannel, podpięte do niego będą 2 x Dali zensor 1 (sypialnia), 1 głośnik do zabudowy (łazienka), oraz 2 głośniki w salonie.

O ile kwestia sypialni i łazienki nie jest tak ważna i już w sumie wybrałem odpowiednie głośniki, o tyle z salonem mam spory problem.

Słuchałem Dali lektor 2 i zensor 1 podpiętych pod marantza i brakowało mi tam dolnych rejestrów. Co ciekawe nie bardzo słyszałem różnicę pomiędzy nimi, więc chyba audiofilem nie jestem i raczej nie będę ;)

I tu moja prośba, czy moglibyście zaproponować jakieś głośniki w podanym wyżej budżecie które lepiej się sprawdzają w dolnych partiach?

Z moich porównań tego co na papierze wytypowałem jeszcze Cantony Chrono 502.2, czy może ktoś słyszał te głośniki, może porównać do Lektorów 2?

Starałem się wybierać wśród podstawkowych i z bass reflexem z przodu, ponieważ głośniki będą stać na niskiej komodzie blisko ściany ( komoda kończy sie jakieś 60 cm od podłogi i 40 cm od ściany) i z tego co słyszałem nie ma sensu stawiać podłogówek w takiej pozycji? Dali Zensor 5 mają 103 cm, więc może mogłyby tam stanąć jednak? Z racji tego, że to podłogówki tej samej firmy o podobnych parametrach technicznych może ten bas będzie głębszy?

A może dać spokój, do salonu też kupić Zensor 1 i jakiś delikatny aktywny subwoofer za 1300 PLN?

Pozdrawiam serdecznie i bardzo proszę o rady doświadczonych forumowiczów

Witam!

Bardzo proszę o poradę. W "spadku" po mnie, moja mama odziedziczyła zestaw Technicsa:

amplituner SA-EX500

CD SL-PS670A

Podłączone jest to do monitorów noname, które zresztą są już bardzo sfatygowane. Całość brzmi tragicznie. Wiem,że i tak z tego sprzętu nie wiele się nie wyciągnie (poza tym moja mama audiofilką nie jest:), ale chciałbym aby grało to przynajmniej poprawnie.

Zastanawiałem się nad Koda 2000B, ale nie ma używek, a zakup nowych kolumn przekroczy znacznie wartość samego amplitunera i CD:) Może coś innego byście polecili? Przede wszystkim chodzi o używki.

Pozdrawiam,

Octagon.

Dosyć "uniwersalne" moim zdaniem nie gorsze od kody

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam .

Potrzebuję Waszej podpowiedzi jakie głośniki najlepiej spisują się z elektroniką Cambridge Audio .

Kilka podpowiedzi , pokój 24m2 , słucham wszystkiego jak każdy 40-sto latek z naciskiem na muzykę z lat 70-99 :)

Koszt ? 2-3k , mogą być używki .

Na które głośniki powinienem zwrócić uwagę ? A których unikać ?

Pozdrawiam .

Tofik01

co możecie powiedzieć o kolumnach Wharfedale Amber 20.5 ?

mam możliwość kupienia w promocyjnej cenie (same 2 podłogówki, bez reszty zestawu), ale niestety niewiele jest informacji na ich temat

grałyby w pokoju 25m2, póki co jeszcze bez wzmaka jestem, ale to się zmieni od razu po zakupie kolumn

ewentualnie jak wypadają w porównaniu do Oli 40?

mają BR z przodu, co jest dla mnie plusem, bo stałyby przy ścianie

muzyka - trance, hip hop, wszelako pojęta muzyka elektroniczna/klubowa

Witam!

Bardzo proszę o poradę. W "spadku" po mnie, moja mama odziedziczyła zestaw Technicsa:

amplituner SA-EX500

CD SL-PS670A

Podłączone jest to do monitorów noname, które zresztą są już bardzo sfatygowane. Całość brzmi tragicznie. Wiem,że i tak z tego sprzętu nie wiele się nie wyciągnie (poza tym moja mama audiofilką nie jest:), ale chciałbym aby grało to przynajmniej poprawnie.

Zastanawiałem się nad Koda 2000B, ale nie ma używek, a zakup nowych kolumn przekroczy znacznie wartość samego amplitunera i CD:) Może coś innego byście polecili? Przede wszystkim chodzi o używki.

Pozdrawiam,

Octagon.

Może jeszcze jakieś propozycje zanim znowu dokleja parę innych wątków.

Witam wszystkich serdecznie. Przywiozłem z Niemiec kolumny SINFONICA OPUS 3, kolumny prezentują się bardzo ładnie. Są sprawne lecz do wymiany zawieszenie membran. A moje pytanie jest do was takie. Co to jest za firma i ogólnie co to są za kolumny bo nigdzie w sieci nic nie mogę znaleźć na ich temat? Pozdrawiam i czekam na jakąś odpowiedź.

Kto najpierw kupuje a potem pyta co kupił? Trochę to nie po kolei. Co z tego, że ktoś napisze że są beznadziejne albo świetne? Jeśli podobają się i głośniki jeszcze nie wylatują z membran to tylko cieszyć się i pochłaniać uszami kolejne płyty.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Witam

Poszukuję niedużych i niedrogich kolumn podstawkowych do wzmacniacza Unitra Fonica PW 8010.

Do tej pory używałem kolumn Tonsil ZgP 20-8-019 lecz są dla mnie nieco za duże i nie odpowiadają mi brzmieniowo.

Stawiam na szerokie pasmo przenoszenia, chcę aby głośniki nie były zamulone, miały dosyć ciepły bass, grały czysto i wyraźnie.

Mam pokój około 12m2 a muzyka jaką słucham to głownie rap.

Pozdrawiam i liczę na małą pomoc w dobrym wyborze :)

Witam!

Zacznijmy od tego że mam mały pokój 310x340. Na podłodze gruby dywan. A jako jednostkę napędzania używałem kino domowe 5.1 Amplituner Onkyo TX-SR507 plus nie bijcie, zestaw Klipsch Synergy F3 B2 i C2. Efektowne jak i centralny sprzedane zostały mi tylko wielkie czarne mućki. Postanowiłem kupić do nich wzmacniacz. Kupiłem używanego HK 6500 w stanie idealnym. No i moje wrażenie z F3 jest takie, że z chęcią bym je wyrzucił przez okno. Nie da się tego słuchać muzyka dudni, dźwięk do bani, jedynie to czasem wysokie mi się podobają ale jednak to nie to. Na dzień dzisiejszy słucham muzyki z laptopa przeważnie FLAC bo mp3 mnie męczy. Jako źródło CD mam PS3. Muzyka różna POP, Dance, RnB, Rap, Reggae no i starsze tytuły z lat 80's i 90's jednym słowem słucham wszystkiego. Od czasu do czasu dobry film no i konsola też do grania jest. I tutaj zwracam się do was z prośbą, jakie bym mógł sobie postawić monitory w tym pokoju. Kwotą jaką dysponuje to 2000zł. Powiedzmy zaczynam zabawę z Stereo :)

Ja wiem o co mu chodzi. Liczy, że kupi 20-letnie kolumny dobrej klasy, które z racji wieku będą obecnie tanie.

Rozbawił mnie napuszony tytuł wątku.

Niemniej nie jest to wcale takie proste. Bo dobre modele są mimo wszystko w cenie, a jak są tanie to szroty jakieś.

• Pokaż nowe odpowiedzi