Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Proszę o radę w doborze kolumn pod poniższy zestaw. nad c370, marantz CD-40(póki co niemodyfikowany ale zdecydowanie planuję zlecić modyfikacje), interconect klotz GY-107, przewody głośnikowe klotz LY240. Upodobania muzyczne, głównie rock, czasem trochę ambientu i elektroniki, jak również cięższe brzmienie. Co sobie cenię, dużo detali wciągającą scenę, w ostrzejszych utworach bas, który da się również odczuć. Pokój ok 17m^2, do tej pory używałem jamo e-350. Kolumny oczywiście powinny być używane w jak najbardziej atrakcyjnej cenie! Chętnie widziane równeiż linki! Myślałem o acoustic energy aegis 3, lub evo aegis 3 bądź tannoyach m4.

Pozdrawiam.

chyba najlepszy budżetowy produkt Acoustic Energy to 100, lub 100i. poza ograniczonym rozciągnięciem basu i niewielkakalą dynamiki trudno im coś zarzucić, a scena i detale b. dobre (w tej cenie)

• Użytkownicy+

Wicja, dospać nie możesz w niedzielę;)

A w temacie, to pierwsze pytanie, jaki jest budżet? Jeśli się zmieszczą w zakładanej cenie, to Dynaudio Audience 50. Nie znoszę ich do akustycznego grania, ale w rocku sprawdzają się dobrze. Do łupania, potrzebna jest podstawa basowa i dynki to posiadają, przeciwnie do AE.

Witam ponownie!

Budżet skromny powiedzmy 1000-1500zł, ze wskazaniem na dolną granicę. Nie ukrywam, że zależy mi również na poprawnie oddawanych niskich częstotliwościach (Black Sabbath, Dire Straits, Godsmack, Perfect Circle, Tool - muzyka ta zdecydowanie wymaga tych składowych, Oldfielda bez sprężystego basu też sobie nie wyobrażam:)). Oczywiście kolumny nie mają być ostatecznymi, w przysżłości planuję budowę własnych. Teraz jednak chciałbym odświeżyć i poprawić brzmienie obecnego zestawu, góra e350 jest męcząca, dynamika niezła jednak scena totalnie nie wciąga.

Pozdrawiam.

Cześć!

Mam 2500zł na kolumny. Wchodzą w grę nowe i używki.

Obecny sprzęt:

AUDIOLAB 8000S + DAC BERESFORD 7510 Stage 2+ i Kolumny Klipsch F2

Słucham praktycznie każdego rodzaju muzyki: Lata 80, 90, pop, trochę rocka (raczej lekki), trance i głównie to co na listach.

Klipsche dają radę, mają super bass, ale szukam większego wyrafinowania w dźwięku, delikatności i czystości (Klipy to takie dyskotekowe krzykacze z boskim basem), coś bardziej w stronę dobrego hifi.

Lubię dobry wokal, nie dudniący, szybki bas, może być delikatnie ocieplona średnica, słucham dość głośno. Wyrosłem już z grania łubu-dubu. Warunek to przedni bass reflex, bo kolumny blisko tylnej ściany (tego niestety nie zmienię).

Moje typy:

nowe:

TAGA HARMONY F100 v2 2500zł

STX fx 300 2400zł

Indiana Line Tesi 560 2400zł

używane: Focal 714

Monitor Audio RS6

Kef IQ70

Dodam, że nie przerażają mnie firmy Polskie, ani Chińskie. Doświadczenie niejednokrotnie pokazało, że mało znany pretendent chcący zaistnieć na rynku, musi wyprodukować na prawdę dobry sprzęt z niewielką marżą, aby zainteresować i odciągnąć klientelę od znanych marek, które "jadą" na wyrobionej przez lata opinii i już się tak nie starają, bo mają firmowy znaczek (no i muszą bulić ogromne nakłady na marketing i reklamę).

Słucham Waszych propozycji i sugestii. Nie chciał bym tylko kolumn starszych niż 5 lat.

pozdrawiam

Edytowane przez Drzymek

Witam,

Mam już niesamowity mentlik w głowie odnośnie wyboru kolumn. Szukam czegoś o przyzwoitym brzmieniu w stereo. Temat trafił tutaj chociaż amplituner zupełnie nie pasuje do tego działu. No ale po kolei, źródło do stereo to NAD C541, ampli połączone jest jeszcze z konsolą PS3 więc oczywiście kino też jest wykorzystywane, ale najbardziej zależy mi na poprawie odbioru muzyki, bo samo kino na obecnie podpiętych KODA F51 pozostałych po poprzednim ampli, nie brzmi najgorzej. Yamaha Avantage 1010 była kompromisem między wzmacniaczem stereo niższej klasy i dobrym kinem, ale do rzeczy. Szukam kolumn stereo, najlepiej 2 drożnych lub 2,5 drożnych. Zależy mi na jakości a nie ilości głośników. Mogą być niewielkie ale dobrze grające, interesują mnie głównie używane, do 1000-1100zł za parę. Oczekuję poszerzenia sceny, bardziej zróżnicowanego i plastycznego basu którego kody nie mają w ogóle, mniej gryzącej góry i więcej detali w średnich i wysokich tonach. Moje typy z obecnie dostępnych na alledrogo to:

Wersja najtańsza:

Celestion F30 za ok 600zł+ wysyłka

Infinity Reference 30 za 500zł + wysyłka

Klipsch F1 za 800zł + wysyłka ( na początku byłem nastawiony na RF62 ale po zakupie ampli, zdecydowanie przekraczają mój budżet)

Trochę drożej:

Kef Q55 za ok 1100zł

Dali Blue 5005 za 1100zł

Ruark Templar za 1100zł

I trochę przekraczające założoną kwotę Kef IQ7 za 1700zł.

Na początku była opcja kupienia Focal Cobalt 810 za 1700 zł ale nie wypaliło niestety, w kwestii marzeń to kiedyś Focal u mnie zagości ale to daleka przyszłość.

Uciekła mi też okazja kupienia Paradigm Monitor 7 v3 za 900 zł z centralką. Podane propozycje to oczywiście nie jakieś High Endy ale myślę, że między kodami i tak będzie przepaść. Muzyka to bardzo różna ale na pewno nie szukam sprzętu do techno i tym podobnego łupania chociaż od kolumn oczekuję jednak dynamiki dobrego odsłuchu trochę mocniejszej muzyki jak metal i cięższe jego odmiany. Jeśli macie jakieś ciekawsze propozycje z allegro lub od Was to proszę, będę wdzięczny. Acha, okablowanie to 2x4mm posrebrzane na bananach prolinka. Ale to chyba bez większego znaczenia.

Liczę na fachową pomoc i wasze opinie na temat tych sprzętów z uzasadnieniem a nie tylko "bierz najdroższe". Chodzi mi też o to, czy np. 2,5 krotna przebitka między opcją najtańszą a najdroższą czy pośrednią będzie warta tej kwoty. Zależy mi na jak najlepszym stosunku cena jakość jaki da się tu uzyskać a nie zakupie najdroższych.

Czas na cos ode mnie.

Wczoraj mialem przyjemnosc na maly odsluch kolumn: Mordaunt-Short Aviano 1, Monitor Audio BX2, Rogers LS2

Sprzet to: Audiolab 8000A, Marantz MKII CD52 CD player

Sluchalismy plyt Katie Melua oraz Dark Side of the moon.

Wrazenia byly zadziwiajace, jednoznacznie najmniej podobaly nam sie Monitor Audio BX2. Problem z nimi to ich gora, sa zbyt jasne atakuja gora zostawiajac w tle srednice. Brzmialy bardziej jak po jakies cyfrowej obrobce, zimne brzmienie. Po prostu nie moj typ. Kolejne kolumny jakie poszly w ruch to Mordaunt-Short Aviano 1 i musze przyznac ze bylem zdziwiony, zdystansowane ,wszystko o wiele bardziej poukladane, bas ladny szybki i zdefiniowany a scena przyjemna, vokal brzmial lagodnie i gora nie razila jak u poprzednika. Przyjemne monitory. Jako ostatnie podpiete zostaly Rogers LS2. Wyglad ich tzn rozmiar glosnika sredio-nisko tonowego podpowiadal ze po nich nie mozna sie wiele sie spodziewac ,jakze sie mylilem.

Piosenke MONEY walkowalismy na przemian z kazda para kolumn po kilka razy bo dokladnie zweryfikowac roznice, to niesamowite jak te monitory graly, scena nagle wytworzyla sie od prawej do lewej kolumny jako calosc, kompletne uzupelnienie zakresu czestotliwosci, zadnej klotni miedzy dolem srednica i gora wszystko jaky scalilo sie w MUZYKE! a selektywnosc dzwieko i instrumentow jakby wyszla krok w strone sluchacza. Bylismy pod wielkim wrazeniem tych kolumn.

Podsumowujac nasz odsluch bezkonkurencyjnym winnerem byly Rogers LS2 ,pozniej Mordaunt-Short Aviano 1 ktore graly ok ale czegos im brakowalo, przezroczystosci i tej pelni LS2, natomiast BX2? - nie wiem skad maja tak dobre opinie i recenzje ,moze do innej muzyki nadaja sie bardziej, u nas graly najkrocej gdyz nie byly satysfakconujace.

Ciekawe, gdyz sam posiadam Audiolab 8000a i B&W 601 S2 i po odsluchaniu tych samych utworow znow brakowalo mi spojnosci i tego czegos co mialy Rogers LS2. Trudno dostac te kolumny ale firma jest godna poszukiwan i nowych doznan. Duzo czytalem o tych Rogersach LS2 i innych modelach i co niektorzy posiadajacy je w przeszlosci i wypowiadajacy sie o nich bardzo pozytywnie wspominali duzo dobregoo monitorach Arcaydis DM1 tazke moze warto ich posluchac.

Mnie osobiscie Rogers LS2 pokazalo nowe odniesienie brzmienia, uwielbiam moje B&W 601S2 so swietnie ale teraz juz w glowie brzmia mi inaczej:) Bardzo bede probowal znalesc mozliwosc odsluchu Rogersow LS7 , i wspomnianych Arcaydis DM1.

Pozdrawiam

Edytowane przez Mikolaj Zmyslony

A sprawdzałeś o jaki model STXa "z wolumenowskiego blaszaka" chodzi?

Niskie modele uznanych firm z reguły grają gorzej od "flagowców" specjalistów od budżetówki...

"z wolumenowskiego blaszaka"

Też mnie to ubawiło...

Edytowane przez RADUL

Uciekła mi też okazja kupienia Paradigm Monitor 7 v3 za 900 zł z centralką.

Wiem o które chodzi (aukcja z Tarnowa?). Miałem je chęć kupić o 1 w nocy po 1 min od wystawienia, ale mnie naszło żeby pobawić się w detektywa.

To nie były 7v3, tylko 7se mk3 a te produkowane były jakieś 15 lat temu. W dodatku kopułki w centralnym i w prawej kolumnie lekko wgniecione.

Sorry, ale na 15 letnie kolumny to mogę się porwać jeżeli jest to jakiś high-end i od konesera. A te były od handlarza (ma jeszcze 3 zestawy B&W i Dali).

STX fx 300 to akurat zacna kolumna, która swoje kosztuje. Natomiast nie zgodzę się że KEF IQ70 to niski model. Niskie są z serii C5, C7. IQ70 to taka średnia półka.

Niskie modele uznanych firm z reguły grają gorzej od "flagowców" specjalistów od budżetówki...

Zmierzasz do tego, że na przykład najniższy model Sonus Faber Venere 1.5 nie ma szans do twojego flagowca STX? :-)

RADUL- nie idź tą drogą, proszę cię

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Jak napisałem, mam słabe rozeznanie dlatego pytam co polecacie. Ktoś wie co to za kolumny Infinity Reference 30 i do czego można je porównać, ewentualnie jak wypadają na tle tych tańszych propozycji które podałem??

Ja bym brał Dali - 104, 505 lub 5005. Dali 104 chodzą już od 600 zł.

Paradigm Monitor 7 v 3 to był dobry model !!!

Tanie Klipsche i Infinity sobie odpuść.

A jak jest z dynamiką kolumn dali?? Bo z różnych recenzji w prasie wnioskować można, że firma preferuje raczej kolumny o spokojnym charakterze.

Generalnie trudno się nie zgodzić z tym co napisał kolega. 505-tki to kapitalny model. No i stary Paradigm. Podpisuję się pod tą wypowiedzią justasa.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Szybko, ostro, przejrzyście, mocno, z wykopem, z bardzo dobrym stereo i sceną. Ja bym łagodził ciepło brzmiącym źródłem i kablami - np. VdH.

Zaciekawiony reklamą Dali Zensor1 poczytałem opinie o tych kolumnach w whathifi i stereophile.com. Ogólne wrażenie bardzo dobre, pozwolę sobie zacytować podsumowanie z tego drugiego:

"In the Zensor 1, DALI has produced an astoundingly realistic loudspeaker for its size and price. The Zensor 1's flaws are minimal, and its strengths compete with bookshelf speakers costing twice as much, or more. I'm astounded at how so minuscule a speaker can create such a big sound over such a broad range of music. This attractive little baby sets a new benchmark in its class that will be tough to beat. Well done!"

jak widze w tej chwili parka za 1098,-. Ktoś może słuchał tych kolumn?

Jestem Europejczykiem.

Dali ... muł ? Nieprawda !!!

Bas strasznie się ciągnie a jeśli wzmacniacz nie będzie wystarczająco szybki to będzie czasami nawet brumić

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Serdecznie witam Szanownych Forumowiczów.

Chciałbym nabyc jakies kolumny stereo tak do 500zł ale nie mam pojecia co kupić. Moje graty to:

NAD 3240PE

Żródło to raczej komp poprzez zewnetrzna karte dzwiekowa stereo cyfrowo- analogowa creative SB0270, sporadycznie dekoder PEACE PVR.

Muzyka to: rock, duzo rock symfoniczny z vocalem kobiecym, niekiedy muzyka elektroniczna jakies drum bass czy techno (bardzo malo).

Pokój 25m2. Nie potrzebuje "uderzenia" tylko raczej jakosci aczkolwiek przy muzyce elektronicznej mile widziany poweer. Nie mam zadnego kompaktu ani dac. Pliki z kompa to MKV. NIe mam cisnienia na kupno- moge czekac. Teraz grają u mnie jakies wiekowe unitry chyba jakas seria ZG wiec szalu nie ma i po zamianie na cokolwiek innego mysle ze róznica bedzie znaczna.

Kolumny moga byc podłogówki jak równiez monitory (nie wiem czy nie beda za male).

Z monitorów bardzo podobaja mi sie Tannoy M2, podłogówki nie wiem moze jakies TDL RTL3 albo Jamo (te latwiej kupic)- nie mam pojecia.

Jakie sa Wasze sugestie lub propozycje. Kupno zewnetrznej karty SB juz dalo efekt ale mysle ze te kolumny Unitry to juz straszny archaizm i mozna by je zmienic.

Pzdr

Damian

Skup się WYŁĄCZNIE na podłogówkach - bo masz duże pomieszczenie i słuchasz muzyki którą dobrze odtworzą tylko podłogówki. TDL RTL3 to dobra propozycja. Do Nad-a pasują również Paradigmy Monitor 7/9/11, Dali 606/6006 lub B&W DM 603.

• Pokaż nowe odpowiedzi