Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo dobrze grają celestiony F28, miałem i polecam! Moze uda sie je kupic cos koło tysiaka, w tej cenie to bedzie czarny koń jeśli chodzi o jakośc dzwięku. Mają piękną scenę, ciepłe brzmienie, super basior i detaliczne wysokie. Można też brac model f38! Ale tu bas ubije w 20m2 :D Są łatwe do napędzenia i wg. mnie same ohy i ahy na ich temat :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z tych celestionów to bedzie głębszy i lepszy bas niz z JBL-a e80/e90/e100, Tonsilów (no moze poza siestą), o jakiś Altusach, STX-ach nie wspominając...

Ukryta Zawartość

Gość rochu

(Konto usunięte)

Hm..

Mając duże pomieszczenie zastanowiłbym się nad odgrodami, możliwie największymi. To szansa na duży i nieskrępowany bas.

OB niekoniecznie na starych Sabach czy Isophonach, chociaż zdjęcie poniżej jakoś mnie urzeka.

Na kolumny mam 1000zl maxymalnie no chyba ze bylyby jakies do 1200 to bym juz poczekal i dozbieral ale wolalbym sie zmiescic w 1000 no 1000 z leciutkim groszem. Kurcze jezeli bym zdecydowal sie na celestiony F28 to ponad 700zl ponad budzet wiec musialbym szukac uzywanych i to napewno bedzie ciezkie. A co myslicie o jamo s708, s606. No i ciagle zastanawiaja mnie te magnaty...

a ps jeszcze przez jakis czas zastanawial mnie ten zestaw KODY

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lecz nie mialem mozliwosci odsluchu. Cena jak na taki zestaw jest trafiona lecz czy nawet taka cena jest warta tego zestawu bo kompletnie nic nie wiem na jego temat poza parametrami z allegro ktore nie koniecznie sa prawdziwe.

Ukryta Zawartość

1100zł za komplet kina domowego ??? Raczej kaszana z tym mi sie kojarzy KODA.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Tak jak poprzednik, radzę daj sobie luzik z Kodą.

6 głośników za 1150 zł? PORAŻKA:( Jeśli odliczyć na suba (aktywnego) 300-350 złotych i kilkaset na 3 małe - to ile są warte przednie stereo? 400-500 zł max. To na nich opiera się "jakość" odsłuchu. Do tego trzeba mieć ampli AV, z którego w życiu nie wyciagniesz takiego dźwięku, jak choćby ze starego ampli z allegro za kilka stówek.

Jak już - wróć do pomysłu z JBL. Używki E-90 powinny się kręcić w granicach 1500 złotych. Za 1700 masz nowe E-80.

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

AdamosS90, 28 Mar 2009, 13:08

>Na kolumny mam 1000zl maxymalnie no chyba ze bylyby jakies do 1200 to bym juz poczekal i dozbieral

>ale wolalbym sie zmiescic w 1000 no 1000 z leciutkim groszem. Kurcze jezeli bym zdecydowal sie na

>celestiony F28 to ponad 700zl ponad budzet wiec musialbym szukac uzywanych i to napewno bedzie

>ciezkie. A co myslicie o jamo s708, s606. No i ciagle zastanawiaja mnie te magnaty...

przecież tu masz nowe F28 poniżej 1k, F38 niewiele droższe

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

koda mnie wczesniej interesowala ale pomyslalem ze za ta cene lepiej kupic dobre stereo a jezeli juz bym cos kiedys myslal to sobie je rozbuduje na dobre kino. Lecz narazie skupie sie na dobrym stereo ktore nie potrzebuje suba ani monitorkow i da naprawde dobry efekt. Tylko ze nie mam gdzi odsluchac tyc Celestionow f 28;/

ps co to Tonsili jakos sie zrazilem odsluchiwalem altusy kazde po kolei 75, 110, i 200 i maestro. Maestro lekko lepiej ale altusy to nie to... moze do naglosnienia pubu gdzie chalasuja ludzie przy piwie pasuja ale do domu i odsluchu spokojnego moim zdaniem nie. Wiec jakos zrazilem sie do wszystkich altusow chodz wiem ze maja wielu zwolennikow ja wole postawic na cos innego.

Avance 503 grają "uczciwie" jak za te pieniądze. Bezpieczny wybór na poczatek. Ale też pokój nie moze być za mały.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Szkoda, że nie masz jak posłuchać celestionów, bo to udane skrzynki. W budżetówce nie mają wg. mnie wielu konkurentów! Firma jest mało popularna, ma skromniutką ofertę tanich modeli, ale za to dobrych, a nie typowych do łupanki w kinie domowym. Celestion jest jeszcze starszą firmą, niż JBL!!! To zatem jakie kolumny jesteś w stanie odsłuchać?

Aaaa, tak w ogóle dla Twojej wiadomości - miałem okazję testować JBL-e e80 i celestiony podpięte do tego samego wzmacniacza równocześnie. Nawet nie ma porównania... Jedyna róznica, że e80 grają głośniej, ale to chyba nikogo nie dziwi ;) Poza tym przepaść...

zukzukzuk, 31 Mar 2009, 15:06

>Avance 503 grają "uczciwie" jak za te pieniądze. Bezpieczny wybór na poczatek. Ale też pokój nie

>moze być za mały.

no właśnie u mnie miałyby być "na początek" do pierwszego zestawu. z denonem 735 r. pokój 17m2 ale połączony z 10m2 kuchnią. muza rock i metal (nie za ostry). w innym wątku dałem rys. pomieszczenia ale nikt nie odp. sprawdzi się to?

zukzukzuk, 31 Mar 2009, 15:06

>Avance 503 grają "uczciwie" jak za te pieniądze.

Według mnie bardzo dobry wybór. Posiadałem je i z żalem odsprzedawałem. Do pokoju 16-20 m2 wysmienite. Podłączenie do nich jakiegokolwiek suba jest bezsensowne. Dźwięk miały sprężysty i mięciutki. I dużo fajnego basu. Idealne do dłuższych odsłuchów. Za 1000 zł powinieneś dostać używane.

W przypadku tych głośników recenzje gazet sprawdziły się w 100%.

ps. w odróżnieniu co do niektórych życzliwych w tym wątku zachwalam je lecz nie sprzedaję i nie wiem kto ma. Jakby co.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Dozbieraj lepiej:

Ukryta Zawartość

Zadzwon do kolesiea to napewno utargujesz jeszcze ze stowe. Do metalu swietne.

Ukryta Zawartość

?👈

no właśnie wahamm się jak wahadło u zegara między tymi omegami 503 a quantumaami 505. no jeszcze rozpatrywałem paradigm 7v3. niestety nie mam możliwości odsłuchu żadnych z nich.

czy słuchał ktoś omeg i quantum? wiele ossób poleca zarówno jedne jak i drugie. kwestia finansowa jest tu drugorzędna. chodzi mi o lepsze kolumny. koles miał je przez 4lata i był bardzo zadowolony, szczerze mi je poleca. tu też widzę, że troche ludzi je ma. Magnaty równie dobrze się trzymaja i mają rzeszę zwolenników. czy coś w konstrukcji, brzmieniu przemawia zdecydowanie za jednymi/drugimi?

za Magnatami na pewno fakt, ze beda w cenie 1,3kzl nowe na gwarancji. omegi z kolei używki ale do wyhaczenia poniżej 900zl z tego co patrzyłem na allegro.

Nie wiem co tu o Quantumach napisac. Swietne wykonanie jak za taka cene. W kolumnie jest "wmontowana" fajna podstawa z MDF. Polypropelynowe elementy w zwrotnicy. Bodajrze w sekcji wysokotonowej czy sredniej? Nie pamietam. Metalowe maskownice (dobre zabezpieczenie przed dziecmi). Podwojny BR tez moze byc plusem, bo zawsze mozna pozatykac po jednym BR jesli mamy za duzo basu zamiast ciagle krecic pokretlem.

?👈

jeśli chodzi o Paradigmy i Magnaty to jest to inna szkoła brzmienia od Avance, kolumny te grają bardziej efektownie, więcej basu i góry, mniej zrównoważony dźwięk od Avance ale w niektórych gatunkach taki styl może się to znacznie bardziej podobać ;)

Paradigmy od Magnatów różnią się tym, że grają bardziej ciepło i miękko na basie i średnicy, w Paradigmach średnica jest też nieco wycofana, słabiej wypada tu muzyka wokalna lub jazzowa (niezbyt naturalne brzmienie instrumentów), za to bas jest rewelacyjny (nawet chwalone pod tym względem Magnaty takiego nie mają), góra w obydwu kolumnach dosyć wyostrzona

Co do Avance Omega - wielkiego doświadczenia nie mam, ale to są naprawdę b. udane kolumny, niezwykle muzykalne i uniwersalne: ja na nich słuchałem jazzu i klasyki, mój brat rapu, żona rocka. I trudno było im wytknąć braki mimo tak różnego repertuaru! Na początek to bardzo dobry wybór, bo daje Ci dobry punkt odniesienia dla ewentualnych dalszych poszukiwań. Naprawdę z czystym sumieniem polecam.

Powrót po dłuższej przerwie...

Witam.

Zakupiłem ostatnio wzmacniacz Denon PMA-757 i teraz myślę nad kolumnami do niego.

Puki co nie miałem okazji odsłuchu Wzmaka na jakichś konkretnych kolumnach ale wydaje mi się że ma dość ostre wysokie tony a średnicy jakby mało chciałbym więc w miarę możliwości dobrać kolumny które nieco uzupełnią pasmo. Z budżetem nie jest za ciekawie, na kolumny mam max 1000zł. Muzyki słucham różnej, kolumny muszą mieć sporo basu gdyż suba raczej nie planuje a nie ukrywam że lubię solidne uderzenie :)

Co myślicie o Magnatach 1000 ? wyglądają dosyć solidnie ale jak jest z dźwiękiem ?

a może coś innego w tych pieniądzach ?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

• Pokaż nowe odpowiedzi