Skocz do zawartości
IGNORED

Śpieszmy się kochać plazmy... :(

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Po co wymyślać koło na nowo? Może i komuś pasuje rozmiar 42 cale, ale od dawna są określone normy dla jedynej - optymalnej odległości oglądania pozwalającej na uzyskanie odpowiedniej widoczności detali, oraz optymalnych warunków kinowych, odległość ta jest oczywiście zależna również od rozdzielczości obrazu, chociażby dla ekranu 42 cale przy rozdzielczości Full HD optymalną odległością jest 1.25 m, dla ekranu 50 cali przy rozdzielczości Full HD jest to 1.58 m, dla ekranu 65 cali przy rozdzielczości Full HD jest to 1.98 m itd ...

Zaraz pewnie ktoś napisze, że to bzdura, że mu lub jej odpowiada inna odległość, ale takie są standardy przyjęte wśród specjalistów na całym świecie, określone w literaturze specjalistycznej i tego się nie oszuka

Wydaje mi się, że to już trochę przesadzone. Żadnego telewizora full hd nie ogląda się komfortowa z takiej odległości małej jak okolice 1 metra ;)

Prawie widać piksele, może 4k jak będzie to okej. Na ekranie AMOLED w komórce mam dużo większy ścisk pikseli, są malutkie, no taki ekran 60' jakby był to mógłbym oglądać nawet z 1m ;)

Dlatego jest różnica czy się ogląda tv 32' z 1m czy tv 65' z 2m (około), choć teoretycznie widać będzie podobnie. Podejrzewam, że są to pomiary specjalistów ale tylko i wyłącznie pod kątem WIDOCZNOŚCI detali, a przecież bardziej istotny jest komfort oglądania.

Ja jak przeszedłem z 21/25' na 37' to miałem problem przy oglądaniu z 2,5m - strasznie oczy mi się męczyły. Miałem po drodze 46', który w momencie zakupu wydawał mi się duży, komfortowy i idealny. Teraz mam 50' i jest już trochę za mały. Fajny byłby taki 65' z 2,5m, a do filmów hd z pasami coś koło 80'.

Obecnie filmy z pasami na 50' dobrze mi się ogląda, jak się przysunę do tv tak na 1,8-2m. 1.6m przy pełnym ekranie to chyba trochę mało komfortowe byłoby, ale biorę poprawkę, że to tylko kwestia przyzwyczajenia do obecnej wielkości ekranu, tak jak do tej pory było.

Piszę tylko o tym, że znakomita większość uważa, że przyjemność oglądania TV wzrasta wraz z wielkością ekranu.

Uważają tak dobrowolnie, bez przymusu.

Są różne szkoły myślenia i chyba możemy się nawzajem szanować.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Ale ja bardzo lubię jak ludzie się różnią w poglądach. Tylko wtedy rozmowa jest interesująca.

Tylko nie wyjeżdżaj z argumentami, ze jak coś nie jest w Twoim guście to musi być od razu jarmarczne.

Tak mówili o HD że w Polsce to za 50 lat.

A Polska jest tak samo szybko jak w innych krajach Europy.

A 4K z badań wynika że wprowadza się szybciej o 50% niż HDTV.

Pierwsze profesjonalne kamery HD były w 2000 r. Który rok mamy teraz? Wtedy nie było kryzysu. Gdy go uwzględnimy to wychodzi jakieś 20 lat patrząc obiektywnie.

Zapominasz o najważniejszym.

Zdecydowana większość nowych właścicieli TV, przeszła z CRT na HD Ready i Full HD.

Oni nie kupią teraz nowego TV z 4K, bo po co ?

To dla kogo mają nadawać transmisje w 4K, dla 2-3 tyś. odbiorników które może będą działać w polskich domach za jakiś czas ???

Pozdrawiam

Pygar

..To teraz tak Panowie..

W którym kierunku idzie ta cała "wiazualna elektronika"... w kierunku OLED FULL HD, czy LCD 4K, 8K , czy może istnieje jeszcze jeden kierunek OLED 4K,8K.....?

Mnie wydaje się że technologia 4k , 8k idealnie wspiera wielkie formaty czyli projektory dobrej klasy, tylko dla nich będzie sens rozdzielczości tak szczegółowej.. chodzi oczywiście o cenę za każdy cal (szczęścia).. bo w przypadku tv to będa chore ceny i chora logistyka ( chodzi mi o drogę takiego tv 90-120" ze sklepu do domu kowalskiego który sprzedał nerki wszystkich członków rodziny i teraz po zakupie wymarzonego wielkiego tv myśli jak go wnieść do swojego "dużego salonu" w blokowisku, gdzie głównym wyzwaniem jest klatka schodowa ).... ;))))))))

... chyba ze takie tv będą składać z podzespołów u nas w domu na miejscu ( jak meble z IKEI ) :))))))... ale to i tak nie wiele zmieni bo matryca musiała by być zwijana jak ekran do projektora....;)))))

Królami w produkcji 4K są Chiny. I to chyba oni bedą głównymi odbiorcami tej technologii. Dla mnie na obecną chwile 3D,4K,8K, LDE czy OLED to ślepa uliczka. Trwa intensyne poszukiwanie tej najwłasciweszej techologii. Póki co jej NIE MA.

Mnie wydaje się że technologia 4k , 8k idealnie wspiera wielkie formaty czyli projektory dobrej klasy, tylko dla nich będzie sens rozdzielczości tak szczegółowej

Zalety 8K są z łatwością zauważalne na 85". Niekonieczny od razu projektor.

Sharp już dawno prezentował modele 4k Na targach Ifa w Berlinie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ci którzy byli mogli na własne oczy to sprawdzić.

Ukryta Zawartość

Zalety 8K są z łatwością zauważalne na 85". Niekonieczny od razu projektor.

Ponownie wybierasz mini rozmiar ( oczywiście jeśli chodzi o 8k ) ;))) ( już jeden posiadasz do fullHd )... ;))

...jak się bawić to się bawić i dążyć do 120"......:)))))))))

.. sprawa druga cytat mój wyrwałeś z kontekstu , chodziło mi także o sensowną cenę, a tv 85" 8k będzie kosztował tyle co z pięć dobrej klasy projektorów i kilka zdrowych nerek :))) - licząc ogólnie

Teraz plazma panasa 85" ( fullhd) to koszt około 140 tysi czyli cal wychodzi..... 140000:85= 1647 pln...

powiedzmy dobrej klasy projek to 20000+ dobry ekran 10000,co daje 30000:120"=250pln za cal... oczywiście dodajemy małe malowanko ścian w ciemnym kolorze i oczywiście małą separację z naszą drugą połową ;))) i tak wychodzi taniej za cal.... a mamy ekran 120 a nie 85...

tv panas 103 cale to koszt około 300 tysi, a więc jeszcze mniej zabawnie i więcej nerek..... ;)))))))))))))))))))))

Sony KD-84X9005 to koszt około 115000, to cal wychodzi 1369 pln, ale już za 4K...nadal drogo ;))))))))

Sharp już dawno prezentował modele 4k Na targach Ifa w Berlinie.

Ukryta Zawartość

Ci którzy byli mogli na własne oczy to sprawdzić.

Czy Sharp jest producentem plazmy. Jeśli nie to po co te wpisy?

Ukryta Zawartość

No ale po co, skoro podobno wielu uważa, że 42'' to ideał.

To 42" nie jest 8K, a o tym mówiłem. Apeluję o zaniechanie wpisów w duchu zaczepno-kłótliwym.

Tak naprawdę w Polsce jest tylko jeden program nadawany w HD. Jest to TVP HD. TVP1HD i TVP2 HD to porażka ( wystarczy zobaczyć jakosć Teleekspresu czy porannych programów nadawanych ze studia- szok), niczym nie różniące się od SD. TVN czy Polsat nadają programy w HD ale ich bitrate jest słabiutki. Ten kto nie korzysta z zagranicznych stacji, które i tak są masakrowane przez providerów, nie zaznał prawdziwego HD.

Do tej jakości w Polsce spokojnie wystarczy HD Ready.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Tak naprawdę w Polsce jest tylko jeden program nadawany w HD. Jest to TVP HD. TVP1HD i TVP2 HD to porażka ( wystarczy zobaczyć jakosć Teleekspresu czy porannych programów nadawanych ze studia- szok), niczym nie różniące się od SD. TVN czy Polsat nadają programy w HD ale ich bitrate jest słabiutki. Ten kto nie korzysta z zagranicznych stacji, które i tak są masakrowane przez providerów, nie zaznał prawdziwego HD.

Do tej jakości w Polsce spokojnie wystarczy HD Ready.

Problem z tym, że w standardzie HD jest bardzo często nadawany materiał SD. Nie czepiał bym się bitrate, gdyż potrafi być całkiem dobry: widziałem na przyrządach 12 Mb na TVP-2.

Standardu emisji w HD Ready (na szczęście) nie ma.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Oni nie kupią teraz nowego TV z 4K, bo po co ?

Na pewno coś kupią. Bo trwałość tych TV które kupili jest kiepska.

I tak będą musieli wymienić, więc koncerny mają się o co bić.

Wydaje mi się że uogólniasz mocno.

Co to znaczy "Bo trwałość tych TV które kupili jest kiepska".

Są modele jak w każdej dyscyplinie które mogą się psuć. Ale historycznie właśnie psują się rzadziej - bo odsetek napraw w stosunku do produkcji spada.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Ale oczywiście, że ilość napraw spada. Bo TV są najczęściej nie do naprawy i lądują od razu w koszu.

Wydaje mi się, że mam 100% racji twierdząc, że trwałość obecnych TV w porówaniu z końcówką produkcji CRT, jest dużo, dużo niższa.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.