Skocz do zawartości
IGNORED

Śpieszmy się kochać plazmy... :(

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

No wybacz, ale to już niezależnie od trybu, musi świecić jak jasna cholera, przynajmniej w mojej skali ;)

Don kontrast to stosunek (bez skojarzeń proszę ;-) ) bieli do czerni. Więc nie wiem dlaczego przy nastawieniu kontrastu nawet na maksimum musi "świecić jak jasna cholera". Moim zdaniem wcale nie musi. Ale może się mylę.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Zgadza się, ale w plaźmie nie masz dodatkowo regulacji podświetlenia jak w LED :)

Czyli moc świecenia panelu zależy tylko od tego parametru.

Nie musi aż tak świecić. THX z Kontrastem 60 to jasność 112.2 cd/m2. Idealnie w sam raz. Nie za dużo, nie za mało. Więc nie teoretyzuj proszę. Najpierw zobacz.

A dla mnie nie idealnie ani w sam raz, tylko dużo za dużo :)

Don kontrast to stosunek (bez skojarzeń proszę ;-) ) bieli do czerni. Więc nie wiem dlaczego przy nastawieniu kontrastu nawet na maksimum musi "świecić jak jasna cholera". Moim zdaniem wcale nie musi. Ale może się mylę.

Masz oczywistą rację. Nie musi. Jasność przy ustawieniu Kontrastu na 60 jest (na moim): tryb THX - jak podałem wyżej, tryb Profesjonalny - 85 cd/m2. Don111 toczy akademicki spór.

Jaskrawość (celowo nie piszę jasność, żeby nie mylić z tą "jasnością" ustawianą w menu tv) to rzecz względna, najmniej ważna przy kalibracji. Możesz sobie regulować dowolnie, ważne tylko żeby przebieg gammy był prawidłowy w całym zakresie i telewizor go nie kaszanił. Wtedy będziesz widział szczegóły i wystarczająco kontrastowy obraz.

Tak, mówimy o jaskrawości. Chciałem wykazać, że jest ona funkcją nie tylko ustawienia Kontrastu w menu, ale również trybu obrazu. Np. Kinowy jest u mnie ciemniejszy od THX i tylko trochę jaśniejszy od Profesjonalnych.

Zgadza się, ale nawet ten najciemniejszy tryb na maksymalnym kontraście jest jasny. zdecydowanie za jasny jak dla mnie, no chyba że jest bardzo jasno w pokoju, albo np tv stoi na tle okna lub jasnej ściany. Ale generalnie rozumiem że można tez taki obraz lubić, jak jestem u połowy znajomych to mają tak właśnie ustawione telewizory, że mnie oczy bolą po 2 minutach patrzenia, oni widocznie tego problemu nie mają. Jednak stawiałbym na "przyzwyczajenie", bo nagle jak zmienią z takiego obrazu na dużo ciemniejszy, to wydaje się że to jakaś pomyłka, nie da się oglądać. Ale posiedź chwilę w zaciemnionym pomieszczeniu, bez światła, włącz tv i wtedy obraz będzie wyraźny mimo najniższego kontrastu. A można też w drugą stronę, zmniejsz kontrast na minimum i poczekaj te 5 minut, niech będzie to obraz wg Ciebie nie do oglądania, po 5 minutach zwiększ kontrast np na połowę - obraz będzie albo akurat albo zbyt jaskrawy i to będzie normalna rzecz.

A dla mnie nie idealnie ani w sam raz, tylko dużo za dużo :)

Ale właśnie wartość 110-130cd/m2 jest uznawana za najbardziej prawidłową (to nie moja opinia). Jak przy wartości <90cd/m2 odtworzyć jaskrawość śniegu np. w transmisji z olimpiady zimowej albo w filmie którego akcja rozgrywa się w wysokich górach ? Oczywiście można ograniczyć sie do oglądania filmów gdzie dominują sceny ciemne, ale chyba nie o to chodzi. Przypominam, że to co używamy w domach to telewizory a nie ekrany do odtwarzania tylko i wyłącznie filmów.

Ale posiedź chwilę w zaciemnionym pomieszczeniu, bez światła,............

Nie każdy lubi oglądać TV w kompletnie zaciemnionym pomieszczeniu. Ja np. nie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

@ Don111

Jeżeli 85 cd/m2 jest dla Ciebie za jasne to może masz jakieś problemy ze wzrokiem? Pytanie bez cienia złośliwości, raczej powodowane troską.

Naprawdę nie widzę celowości, aby się zmuszać do przyzwyczajania samego siebie do czegoś co mi się nie podoba. Nie jestem masochistą.

@ Lech36

Ja natomiast lubię oglądać w całkowitej ciemności. Mimo że obraz mam tak jasny, jak napisałem.

Media donoszą o nowej plaźmie Samsung F8500. Zachwyty, że to "najlepsza czerń ze wszystkich dostępnych na rynku telewizorów". No to sprawdzamy (w cd/m2, w kolejności: black screen / ANSI checkboard):

Samsung F8500: 0.006 / 0.012

Panasonic ST60: 0.005 / 0.007

Panasonic ZT60: 0.003 / 0.004

Samsung ma najlepszą czerń? Ręce opadają...

(dane za hdtvtest.co.uk)

Ja natomiast lubię oglądać w całkowitej ciemności. Mimo że obraz mam tak jasny, jak napisałem.

Ja nie lubię, ale oczywiscie mogę - nie przeszkadza mi to. Telewizory, które mam nie powodują jakiegokolwiek dyskomfortu przy oglądaniu w ciemności.

Samsung ma najlepszą czerń? Ręce opadają...

Na obraz nie składa się sama czerń, ale również biel. Samej czerni bez bieli nie można porównywać, więc jak chcesz porównywać czernie to podaj przy jakiej bieli one mają taką jak cytowana wyżej wartość. Inaczej to co napisałeś jest całkowicie niemiarodajne (przynajmniej dla mnie).

@ Lech36

Napisali, że Samsung ma najlepszą czerń. Więc udowodniłem, że to nieprawda. Tylko tyle.

Na obraz składają się nie tylko czerń i biel. Czerwony, zielony i niebieski również.

tutaj skrót z najnowszych testów GT60 - jest bardzo dobrze

http://rms.pl/telewizory/panasonic-tx-p42gt60-opinie-test-recenzja

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Na obraz składają się nie tylko czerń i biel. Czerwony, zielony i niebieski również.

0

A ja myślałem, że tylko czerń ;-), więc dodałem biel :-). Robienie konkurencji tylko z czerni może być mylące i jeszcze do tego może generować efekty uboczne np. zielone kropki w ciemnych scenach lub coś podobnego (opinia niefachowa).

Napisali, że Samsung ma najlepszą czerń

Jeżeli na nim nie występują te opisywane przez Was zielone kropki w ciemnych scenach to może być prawda.

Czyli rozumie że don chodzi po ulicy w okularach przyciemnianych a bobcat słabo widzi wieczorem? :D

Don jest najprawdopodobniej kino-fanem i taki przekaz obrazu traktuje jako referencyjny. Inni (np. ja) mają inne parametry obrazu referencyjnego. Nie związane z kinem/filmem. Być może błędne wg przyjętych ogólnych zasad przyjętych dla filmu, ale dla mnie prawidłowe. Chociaż filmy przy moich preferencjach też wyglądają imponująco (wg mojej opinii i mojej żony też)

Całkowicie się zgadzam z Lechem36. Dla mnie obraz referencyjny to nie jest obraz ciemny. Oglądamy telewizor. A nie ekran do projekcji filmów. Kłopotów z widzeniem wieczorem i w nocy jakoś u siebie nie stwierdziłem.

Jeżeli na nim nie występują te opisywane przez Was zielone kropki w ciemnych scenach to może być prawda.

Na pewno nie występują,zarówno w Samsungu jak i Panasie, bo poziom czerni mierzy się po skalibrowaniu tv (ewentualnie na najlepszym trybie kinowym jaki posiada dany tv) a po tym zabiegu nie ma mowy o jakiś kropkach.Czytając dokładniej temat dowiedziałbyś się że efekt ten występuje na trybie normalnym i dynamicznym, czyli trybach "podkręconych" przez producenta.

efekt ten występuje na trybie normalnym i dynamicznym, czyli trybach "podkręconych" przez producenta.

Bądźmy precyzyjni. Występuje na trybie Normalnym i Dynamicznym w niektórych modelach telewizorów. Proszę mnie nie zrozumieć źle: nie mówię o ditheringu dostrzegalnym z kilkunastu centymetrów gdy dobrze się przyjrzeć. Mówię o dających po oczach zielonych kropach widocznych z miejsca, gdzie normalnie oglądamy.

Bądźmy precyzyjni. Występuje na trybie Normalnym i Dynamicznym w niektórych modelach telewizorów. Proszę mnie nie zrozumieć źle: nie mówię o ditheringu dostrzegalnym z kilkunastu centymetrów gdy dobrze się przyjrzeć. Mówię o dających po oczach zielonych kropach widocznych z miejsca, gdzie normalnie oglądamy.

W niektórych modelach czyli w Panasonicu:) Przykład GT30:) Gość tu pisze ze widzi to z odległości ok 2,5 do 3 metrów:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) To że na audiostereo nikt nie poruszał tego problemu na innych seriach poza 50 nie znaczy że na innych nie występuje:) Tu przykład G25

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , VT50

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i dla przypomnienia GT50

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Zwróćcie uwagę że każdy ma ten problem, a bierze się to z podkręconego trybu normalnego. Jest tego mnóstwo w internecie i w przeróżnych modelach i seriach, wystarczy nie ograniczać się do jednej strony

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nihil novi. Nie chcesz (nie potrafisz?) przedstawić merytorycznych argumentów. W zamian za to próbujesz jątrzyć i wszczynać awantury. Nie dam się w to wciągnąć.

Nie interesuje mnie co Maciek rzucił kiedyś od niechcenia na Forum. Proszę o podanie linku do testów/badań G30, podczas których wyszły zielone kropy.

Mogą to oczywiście również być testy/badania autostwa Maćka. Przyjmę KAŻDY materiał rzetelnie udokumentowany. Że co proszę? Nie ma takiego? A to pech... Nie dla mnie rzecz jasna of course.

Materiał rzetelnie udokumentowany powiadasz? A może najpierw Ty przedstaw swój "rzetelnie udokumentowany" materiał co do serii ST? Dla mnie to co napisał Maciek o Twoim TV jest wystarczające. Jak rozumiem - dla Ciebie już nie, choć gdy pisze o Twoim G30 dobrze, to wtedy jest rzetelny, zgadza się?

Nie interesuje mnie co Maciek rzucił kiedyś od niechcenia na Forum.

Na właśnie widzę, że nie interesują Cię żadne wypowiedzi, które nie pasują do Twoich tez/przekonań. Na wszelki wypadek przypomnę Ci jedną z takich "rzuconych od niechcenia" (po czym poznajesz?) wypowiedzi:

Nie prawda. Modele z serii "30" tj. VT30, GT30, G30 i ST30 mają taką samą przypadłość. Wspominałem o tym w poście

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i celowo używam tu słowa "przypadłość", a nie "wada", bo dla czego od razu uznawać to za wadę i niezdatność do użytku? Jeżeli interesuje kogoś poprawna reprodukcja obrazu to wystarczy mu jeden tryb - prawdziwe kino. Jeżeli chce ustawić po swojemu to też ma pełne możliwości regulacji tego profilu. Nazywanie tego wadą ma sens jedynie w odniesieniu do norm (które m.in. mówią, że wszystko powinno być widoczne ;) ). O tym też napisałem w poście:

Ukryta Zawartość

Przypominam też Bobcat jak na Twoim TV zapauzowałem na scenie z drzewem w cieniu i przechodzenie na tryb normalny powodowało znikanie wielu liści. Przyznałeś wtedy, że ten problem występuje także u Ciebie i skwitowałeś zdaniem "czego oczy nie widzą tego sercu nie żal", więc po co ciągnąć dalej ten temat? ;)

Z powyższego wynika m.in. że w G30 skopany jest tryb normalny, co jak rozumiem dyskwalifikuje G30 jako TV i pozwala traktować ten model jako bubel.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze raz GT30 278428d1322836244-panasonic-gt30-owners-thread-part-4-picture-028.jpg

Więc proszę nie siać głupot że tylko ST ma tą przypadłość, i że G,GT,VT jest super a ST nienadające do oglądania.

Dla potwierdzenia wiarygodności zdjęcia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post numer 746, gość wstawia dwa zdjęcia, jedno bez śnieżenia drugie ze śnieżeniem

Ukryta Zawartość

Więc proszę nie siać głupot że tylko ST ma tą przypadłość, i że G,GT,VT jest super a ST nienadające do oglądania.

Trzymajcie mnie niedźwiedzie. Bo nie zdzierżę. Jakieś kłopoty z językiem angielskim? Zajrzałem na podany przez Ciebie link, a tam napisane: "On normal at default no noise, when I click the brightness up once you can instantly see the noise. Is this a fault with my TV? I have attached a couple of pics First is the noisy picture, it looks like little green dots. Second pic is the default 'normal' pic settings without the noise."

Czyli: kropy występują wtedy, gdy rozkręcisz parametry do jakichś ekstremalnych wielkości ("when I click the brightness up once you can instantly see the noise"). Przy oglądaniu na zwyczajowych ustawianiach - ich nie ma. "On normal at default - no noise". Natomiast jeżeli dobrze Cię zrozumiałem - u Ciebie kropy wystąpiły nie na jakichś wyżyłowanych ustawieniach, ale od razu, "na dzień dobry" po włączeniu trybu Normalnego lub Dynamicznego.

Trzymajcie mnie niedźwiedzie.Bo nie zdzierżę. Czytaj chłopie co się do ciebie pisze! Stronę wcześniej napisałem ci :

W tej scenie o której mowa wystarczy zjechać z jasnością w trybie NORMALNYM o 2,3 punkty i zielone kropki znikają, ale tracisz wtedy szczegóły

Jaki ekstremalne wielkości??? "when I click the brightness up once you can instantly see the noise" bo kliknął jasnością o 1??? Każdy panel jest inny, inaczej ustawiony, więc u mnie pojawiły się na ustawieniu na 0 a u niego na ustawieniu na 1, gdzie skala jest od -30 do +30.EKSTREMALNIE POWIEM CI. A co z pięcioma linkami jakie wcześniej podałem na tej stronie???Masz 5 różnych telewizorów!BOBCAT TY W OGÓLE NIE MASZ POJĘCIA O CO SIĘ KŁÓCISZ CAŁY CZAS OD ROKU I PRZESTAŃ CIĄGNĄC JUŻ TEN TEMAT W KAŻDYM WĄTKU!

Kilka razy podawałem ci już klipy do ustawiania tv, wystarczyło spróbować ustawić tv na trybie normalny tak, żeby było widać jak najwięcej szczegółów, wtedy zobaczyłbyś o czym mowa, zobaczyłbyś też jak ładnie skacze poziom pierwszych odcieni szarości na trybie normalnym w zależności o zawartości obrazu jaki jest wyświetlany. Tyle ze nie zrobiłeś tego więc nie masz zielonego pojęcia o co chodzi a głosisz jakieś chore tezy. Gdybym nie zwracał uwagi na szczegóły w cieniach tak jak ty ( bo sam powiedziałeś że czego oczy nie widzą tego sercu nie żal) to zjechałbym sobie jasnością na trybie normalnym i po kropkach nie ma śladu, ale nie o to tu chodzi.

przedstaw swój "rzetelnie udokumentowany" materiał co do serii ST

hdtvtest.co.uk. W wyszukiwarce wprowadza się model telewizora i dostaje na temat każdego z nich bardzo dużo do czytania. Materiał solidny, rzetelnie udokumentowany, z wynikami pomiarów laboratoryjnych. Proponuję najpierw się z tym zapoznać, a potem (z chęcią) porozmawiam.

gdy pisze o Twoim G30 dobrze, to wtedy jest rzetelny, zgadza się?

Bynajmniej. Znów pudło. Na temat G30 rzeczony portal brytyjski podkreśla jego liczne plusy, ale również wymienia słabsze strony. A mimo to nie zmieniam swojej (wysokiej) oceny ich materiałów. Nie wiem skąd się u Ciebie wzięło przeświadczenie, że wszystko co kupię uważam z definicji za cudowne. Lubisz się grzebać w archiwaliach i wyszukiwać wpisy sprzed wielu miesięcy (zazdroszczę, mnie na to szkoda czasu), więc odszukaj proszę i przeczytaj uważnie co pisałem o nabytym drogą kupna tunerze radia internetowego i odtwarzaczu plików Blaupunkt. Nie pozostawiłem na nim suchej nitki. Totalna chała, knot i dno, co otwartym tekstem napisałem, przestrzegając innych. Na szczęście udało się go zwrócić i odzyskać kasę.

Sam zrzesztą pisałem co mi się w G30 nie podoba:

* Niechlujnie ustawione fabryczne tryby obrazu, wymagające znacznych korekt dla uzyskania pięknego obrazu;

* W szczególności żółto-zielona dominanta na THX. Co jak co, ale THX powienien być fabrycznie dopieszczony na tip-top.

* Za ciemny tryb Kinowy, oraz (zwłaszcza) tryby dające największe możliwości regulacji, czyli obydwa Profesjonalne.

* Fakt, że na DVB-T wskakuje ścieżka dźwiękowa którą nadawca emituje na pozycji 1. W TVP DD 5.1 jest na pozycji drugiej, więc za każdym razem trzeba ją włączać ręcznie. Nie ma możliwości "powiedzenia telewizorowi", że jeśli jest DD - ma on zawsze priorytet. Każdy tuner satelitarny tak ma.

* Wielokrotnie też podkreślałem fakt, iż LG ma nieporównanie bogatsze menu, a więc (dla tych, którym - bardzo w LG dobre - tryby fabryczne nie wystarczają i chcą się dalej pobawić) znacznie większe możliwości regulacji obrazu (w tym 10-punktowe ustawienia kolorów i niezależną regulację YCM).

Odnoszę wrażenie, że Twój sprzęt przestał Ci odpowiadać i zaczynasz być z niego niezadowolony. Dlatego sytuacja, gdy ktoś jest ze swojego stanu posiadania zadowolony - sprawia Ci ewidentny dyskomfort wewnętrzny i działa niczym przysłowiowa czerwona płachta na byka. Nie potrafię sobie inaczej wytłumaczyć Twoich ataków z pianą na ustach gdy tylko ośmielę się coś dobrego napisać o swoich klockach. Tak było w przypadku:

* samych głośników MA BX2;

* ich ustawienia i kątów rozstawienia;

* odtwarzacza CA 650BD;

* ulubionej wielkości ekranu w telewizorze;

* obecnie G30.

Powtarzam: biorąc pod uwagę moje preferencje i wymogi, stopień doświadczenia jako słuchacza i widza, a także budżet jaki mam ochotę przeznaczyć na sprzęt - to co posiadam w chwili obecnej jest dla mnie konfiguracją optymalną. Wogóle nie istnieje w chwili obecnej u mnie na porządku dnia temat jakiejkolwiek wymiany któregoś z klocków.

S jest co najwyżej gorzej wyregulowany fabrycznie od G, nie ma co dorabiać do tego żadnych ideologii.

To nie wina gorszej jakości panelu czy cokolwiek z tych rzeczy, panel jest dokładnie ten sam. inne jest oprogramowanie i ustawienia fabryczne.

Zielone kropy to dithering - a jego widoczność zależy od jasności ekranu. GAMMA i poziom jasności - tu tkwi problem, wszystko do regulacji, jeśli tylko są takie opcje dostępne. Tylko nikomu nie chce się bawić w kalibrację takich spartolonych trybów - bo po co, skoro kalibruje się jeden - dwa najlepsze, czyli THX, kinowy lub profesjonalny.

BOBCAT TY W OGÓLE NIE MASZ POJĘCIA O CO SIĘ KŁÓCISZ CAŁY CZAS OD ROKU I PRZESTAŃ CIĄGNĄC JUŻ TEN TEMAT W KAŻDYM WĄTKU!

Po pierwsze: nie ma sensu podnosić głos. Patrz Netykieta.

Po drugie: nieprawdą jest jakobym ciągnął ten temat w każdym wątku.

Po trzecie: ułomności ST dostrzega wiele osób, w tym roku temat wznowił Witek.

Po czwarte: rozumiem, że czasem prawda w oczy kole.

Po piąte: pozdrawiam.

panel jest dokładnie ten sam. inne jest oprogramowanie i ustawienia fabryczne.

Oraz inny procesor.

kalibruje się jeden - dwa najlepsze, czyli THX, kinowy lub profesjonalny.

Napisałem powyżej: THX powinien być fabrycznie ustawiony na tip-top. Po jego włączeniu użytkownik ma dostać obraz taki, jak zapewni Profesjonalny po najbardziej starannej kalibracji. Zgoda: każdy panel jest inny. Więc niech to będzie 95% Profesjonalnego po kalibracji. THX jest dla tych, którym nie chce się kalibrować (lub nie widzą zasadności), a chcą ieć perfekcyjny obraz (no, powiedzmy: na 95% perfekcyjny). Sytuacja, że z fabryki wychodzi z (wprawdzie tylko jedną, ale za to poważną) przypadłością, której na dodatek pozbyć się można dopiero z poziomu menu serwisowego - jest nieakceptowalna.

Zaraz zaraz, a ułomności innych modeli nie dostrzega wiele osób? Podałem 2 tematy z G25, jeden z GT50 a jest ich o wiele więcej, jeden z VT50 a jest ich więcej, dwa z GT30 a także jest ich więcej. Ułomność ST widzisz tylko ty pomimo że nie widziałeś nigdy efektu który tak ciągle opisujesz, a przepraszam, widział go Witek który jest dla ciebie wyrocznią. Bobcat, nie możesz znieść że seria ST50 przewyższyła serie G którą posiadasz.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.