Skocz do zawartości
IGNORED

Śpieszmy się kochać plazmy... :(

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Ty chyba nie rozumiesz idei dopasowania produktu do klienta. Ja was nie kumam naprawde. Czy Wy wszyscy macie topowe modele i poza nimi nie widzicie nic wiecej? .....W kazdym badz razie jesli nie potraficie mi doradzic konstruktywnie i w oparciu o moje potrzeby to dziekuje za dyskusje.

Sam mam kilkuletni już model S20, więc do topowego modelu trochę mu brakuje. Co ciekawe jestem z niego bardzo zadowolony, choć wiadomo, człowiek próżna jest bestią i chciałoby się coś lepszego. Jednakże trzeba być trochę elastycznym i przede wszystkim znać realia tematu w którym się głos zabiera. Bez przygotowania to można iść do Biedronki, tutaj jest trochę trudniej. Doradzić potrafimy i nawet chcemy, jednakże jeśli ktoś nie trybi tematu, i jest przekonany co do swojej mądrości, mówi się trudno. Niech kupuje to co chce, tylko niech potem nie marudzi.

Sprawdź tylko ten przebieg (jak wejść do menu serwisowego znajdziesz w googlach).

Niestety to też można wyzerować. Podstawą jest zaplombowane oryginalne pudło. W przeciwnym razie mamy pewniaka z ekspozycji.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

@ Piteero

W takim przypadku przewagi G30 nad UT30 będą nieistotne, tylko zyskasz kupując niższy model.

:D:D:D:D:D:D pomyśl dokładnie OK?

Nie muszę, nie będę się też bawił w zgadywanki. Jak coś konkretnie masz na myśli to pisz.

Czy jedynym celem stosowania filtra jest polepszenie czerni w jasnym pomieszczeniu? Jeżeli dobrze zrozumiałem zasadę działania PDP - subpiksele nigdy nie są wygaszane do zera. Zawsze się ciutkę jarzą, aby w razie potrzeby natychmiast emitować światło. A skoro się jarzą to emitują szczątkowe ilości światła nawet tam, gdzie ma być czerń co w śladowym stopniu tę czerń pogarsza. Na moje rozumienie więc filtr jest przede wszystkim po to, aby to opisane pogarszanie czerni w maksymalnym stopniu zredukować, uczynić ją głębszą i szlachetniejszą. Również w absolutnie ciemnym pomieszczeniu, gdzie wspomniane słabiutkie jarzenie się będzie nawet bardziej widoczne niż w jasnym.

Jeżeli moje rozumowanie jest poprawne - brak filtra w konkretnym modelu należało by uważać za jego bardzo istotną ułomność.

Wspominał gdzieś o tym też bodajże Maciek, że dzięki filtrowi uzyskujemy lepsza czerń. Jeśli tak , tłumione są także kolory, więc jeśli w UT byłby taki sam panel co w ST,GT i VT to świeciłby on najjaśniej,bo nie byłby w żaden sposób ograniczany przez powłokę bo jej nie ma, a tak nie jest. Poza tym już w samym opisie Panasonica jak byk jest napisane że to nie ten sam panel.

Ale fakt, że tłumione są również kolory - nie jest chyba wadą, skoro nawet taki miłośnik jasnego ekranu jak (nie wskazując palcem) ja jest z tego zadowolony?

Jeśli ja bym produkował tv:) to do modeli z filtrem montowałbym panele które mocniej świecą i tyle, WYDAJE MI SIĘ że tak jest i w tym przypadku, bo gdyby tak nie było to mielibyśmy sytuacje że UT świeciłby najmocniej z całej serii Panasonica.

@ Bobcat / Tribul

Filtr ma za zadanie poprawić czerń absorbcyjną (światło z zewnątrz) W ciemnym pomieszczeniu nie ma ona znaczenia, liczy się tylko czerń emisyjna (światło z wewnątrz panelu).

Pomiary dotyczą czerni emisyjnej a ta jest taka sama w UT i ST, więc jaki z tego wniosek, chyba nie trzeba tłumaczyć :)

@ Don111

Ja Maćka zrozumiałem trochę inaczej (nie wiem czy dobrze).

Owszem, ma za zadanie poprawić czerń absorbcyjną. Ale to nie jest jego wyłączne zadanie. Równie ważne jest poprawienie czerni emisyjnej.

Może poprosimy Maćka aby rozstrzygnął jak jest?

Filtr ma za zadanie poprawić czerń absorbcyjną (światło z zewnątrz)

Cóż to za kosmiczna technologia w tym filtrze powoduje że działa on tylko w jedną stronę?

Pomiary dotyczą czerni emisyjnej a ta jest taka sama w UT i ST, więc jaki z tego wniosek, chyba nie trzeba tłumaczyć :)

Pomiary z tego testu to trzeba brać z ogromnym dystansem bo śmierdzi w nim reklamą, zarówno w UT jak i ST.

Nie sądzę, to są wyniki powtarzalne też w innych testach.

Tribul, a znasz się na filtrach cokolwiek, że wiesz, że nie może działać jednostronnie ? Ja też nie, stwierdzam jedynie fakt na podstawie testów.

Poprawa kontrastu w dzień i redukcja odbić jest oczywista, bo to widać gołym okiem. Na temat emisji światła mogą tylko powiedzieć pomiary, bo w sklepie tego nie zobaczysz, chyba że będziesz miał przygotowane specjalnie zaciemnioną salkę do porównania :)

Pomiary mówią o takiej samej czerni w modelu z filtrem i bez filtra, czyli widocznie specjalnie taki zrobili i chyba nie potrzeba do tego kosmicznej technologii (mój domysł).

Równie ważne jest poprawienie czerni emisyjnej.

Możliwe, filtry są różne, w tym przypadku filtr nic nie zmienił. Tak samo było w modelu S30 z tego co pamiętam, w stosunku do G30.

Zaraz pewnie przyjdzie Witek i powie że przecież S30 miał jaśniejszy ekran przy wyłączonym tv :)

Nie sądzę, to są wyniki powtarzalne też w innych testach.

No właśnie średnio, bo w większości testów input lag np wychodzi ok 50ms a nie 16, a na temat juddera to ściemniają aż miło, mam ten tv i przy wyłączonej kompensacji ruchu przy 24p mamy efekt kina, czyli lekkie klatkowanie przy ruchach kamery (dla mnie niemożliwe do oglądania), w innych testach potwierdzają ten efekt, tylko w tym wyszedł super, więc test śmierdzi, nie mówię że na temat czerni i reszty, ale śmierdzi więc nie wierzę.

Nie wiem co z tym input lagiem, może to zależy od pewnych włączonych/wyłączonych opcji dodatkowych, nie tylko od trybu gra ?

Generalnie piszemy o filtrze i jego wpływie na kontrast (mierzona wartość), a tutaj zgodne są też inne serwisy. Płynność to subiektywnie oceniane zjawisko, dla jednego dobra płynność oznacza np idealny teatrzyk bez zacięć, a dla drugiego pośredni efekt. Bez włączonego 24p na tv masz identyczne klatkowanie czy coś jednak to daje ? Masz uaktywnioną opcję 24p w odtwarzaczu ?

Płynność to subiektywnie oceniane zjawisko, dla jednego dobra płynność oznacza np idealny teatrzyk bez zacięć, a dla drugiego pośredni efekt. Bez włączonego 24p na tv masz identyczne klatkowanie czy coś jednak to daje ? Masz uaktywnioną opcję 24p w odtwarzaczu ?

Oczywiście że mam uaktywnioną opcję 24p w odtwarzaczu, i gdy w tv wyłączona jest kompensacja ruchu mamy charakterystyczne klatkowanie, zrywanie krawędzi itp, jak ktoś tego nie widzi to niech się nie bierze za testy sprzętu. pośredni efekt uzyskujemy przy włączeniu Inteligent Frame Creation na minimum bądź pośrednie, ja używam cały czas tego drugiego.

Nie wiem co z tym input lagiem, może to zależy od pewnych włączonych/wyłączonych opcji dodatkowych, nie tylko od trybu gra ?

W trybie GRA nie można nic włączyć ani wyłączyć, nie ma tam żadnych upłynniaczy itp, włączyć i wyłączyć można jedynie intensywne kolory i tryb eco. Może mają jakiś inny sposób mierzenia, ale moim zdaniem powinno być to jakoś znormalizowane.

Wyniki z różnych testów:

Panasonic ST50

hdtv.com.pl: model TX-P65ST50E, test relatywny, tryb gra - 50ms

hdtvtest.co.uk: TX-P42ST50B, test relatywny, tryb gra - 16ms

hdtvtest.co.uk: TX-P50ST50B, test relatywny, tryb gra - 16ms

digitalversus.com: TX-P50ST50B, test relatywny, tryb ? - 66ms

avforums.com: TX-P55ST50B, Leo Bodnar tester, tryb gra - 47,3ms

avforums.com: TX-P65ST50B, Leo Bodnar tester, tryb gra - 47,9ms

HDTV.com TX-P50ST50E, test relatywny, tryb gra - 40ms, choć na fotce widać, że 50ms.

Generalnie piszemy o filtrze i jego wpływie na kontrast (mierzona wartość), a tutaj zgodne są też inne serwisy.

Ok ale w przypadku UT nie ma to żadnego sensu bo on ma inny panel i słabszy kontrast już na starcie.

Don111,

wydaje mi mi się że na HDTV.pl też nie umiałeś pojąć zagadnienia.

Niech panel będzie koloru białego, jaką czerń bedzie wyswietlać taki ekran?

Napiszesz że to niemożliwe, no dobra, to w takim razie niech ekran bedzie jasno szary np. ral 7006

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jaka będzie czerń na takim ekranie przy działającym ekranie?

Ukryta Zawartość

Zielonego ?

Ok ale w przypadku UT nie ma to żadnego sensu bo on ma inny panel i słabszy kontrast już na starcie.

Inny, słabszy, a może inaczej nazwany przez Panasonica ? Tego też nie można wykluczyć :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A pamiętasz Don taki kolorowy telewizor jak Jowisz, w nim kineskop zgaszony był bardzo jasny i pewnie napiszesz że miał rewelacyjną czerń bo kineskop można wygasić całkowicie.

Zielonego ?

Inny, słabszy, a może inaczej nazwany przez Panasonica ? Tego też nie można wykluczyć :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Don111, zaczynasz chyba trochę błądzić:)Dlatego wstawię jeszcze raz dane ze strony Panasonica:

ST - Progresywny panel plazmowy Full-HD G15 NeoPlasma //////// UT - Progresywny panel plazmowy Full-HD G15 z Tough Panel / Nie wygląda mi to na ten sam panel

ST - kontrast 5,500,000:1 Statyczny /////// UT - kontrast 4,000,000:1 Statyczny

ST - 12,288 stopni gradacji ////// UT - Odpowiednik 6,144 stopni gradacji

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dane na papierze mnie nie interesują. Mówiliśmy o kontraście, wg pomiarów UT50 i ST60 = identyczna czerń, jakim cudem skoro jeden ma "jaśniejszy" ekran a drugi dużo ciemniejszy ? No wytłumacz że się mylę, że filtr poprawia nie tylko czerń absorbcyjną w tym przypadku. Jak to uzasadnisz ?

Każdy test jaki czytałem w skrócie, mówi to samo nt kontrastu UT w porównaniu do droższego ST. W dzień różnicę daje filtr, w zaciemnieniu - nie widać żadnej różnicy, co potwierdzają pomiary.

A pamiętasz Don taki kolorowy telewizor jak Jowisz, w nim kineskop zgaszony był bardzo jasny i pewnie napiszesz że miał rewelacyjną czerń bo kineskop można wygasić całkowicie.

Nie pamiętam, mnie interesuje tylko jaką czerń widać w ciemności na włączonym tv a nie jaki jest kolor szkła przy wyłączonym tv.

Dane na papierze mnie nie interesują. Mówiliśmy o kontraście, wg pomiarów UT50 i ST60 = identyczna czerń, jakim cudem skoro jeden ma "jaśniejszy" ekran a drugi dużo ciemniejszy ? No wytłumacz że się mylę, że filtr poprawia nie tylko czerń absorbcyjną w tym przypadku. Jak to uzasadnisz ?

Każdy test jaki czytałem w skrócie, mówi to samo nt kontrastu UT w porównaniu do droższego ST. W dzień różnicę daje filtr, w zaciemnieniu - nie widać żadnej różnicy, co potwierdzają pomiary

Nie wiem jak jest z czernią w UT, pisałem o tym już wyżej. Z tego co widziałem w sklepie to w porównaniu UT/ST ten pierwszy odbiegał dość znacznie, ale wiem że sporą rolę odgrywał filtr którego UT nie ma, a w nocy po skalibrowaniu obu czerń może być podobna nie zaprzeczam. Chodzi mi natomiast o to czy w UT/ST//VT są te same panele, bo jakoś nie wygląda mi na to samo. Przecież nie hamowaliby specjalnie programowo kontrastu w UT, stopni gradacji itp itd, bądź w ST w stosunku do VT ( bo też tam są jakieś różnice np w czerni). Ja rozumiem ściągnąć filtr, ale nie takie rzeczy.

Dobra idę film oglądać:)

@Don111

Według hdtvtest.co.uk czerń ST50 to 0.0083 cd/m2, ST60 - 0.0050 cd/m2. Jakim cudem gorszy od ST50 model UT50 może mieć poziom czerni równy lepszemu ST60?

Nie pamiętam, mnie interesuje tylko jaką czerń widać w ciemności na włączonym tv a nie jaki jest kolor szkła przy wyłączonym tv.

Ale to się jedno z drugim łączy

Ale to się jedno z drugim łączy

Jak by się łączyło wprost to w kinie nie dałoby się wyświetlić obrazu bo ekran jest biały lub prawie biały a jednak "czarny" a raczej prawie czarny da się wyświetlić (w pomieszczeniu musi być ciemno). W kinie jest to trudne bo mamy do czynienia z emisją zewnętrzną (projektor) w TV jest to prostsze. Mój LG (Don-a chyba też) ma ekran w dzień szary. W nocy (pełne zaciemnienie) czarne paski na górze (film panoramiczny) lub na bokach 4:3 są nie do odróżnienia od czarnej ramki obudowy (nie widać granicy) mimo szarego ekranu. Czarny pogłębia się ze spadkiem światła zewnętrznego. Co ciekawe czarny oglądany w dzień też wygląda naturalniej mimo, że nie jest całkiem czarny. Po prostu prawdziwy czarny kolor istnieje chyba tylko w czarnej dziurze (kosmos). Na ziemi w dzień nic (chyba) nie ma koloru czarnego.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

A kto Ci powiedział że ludzie będą oglądać telewizory tylko i wyłącznie w nocy

Taki jest generalny trend u kino-fanów. U mnie nie. Ja oglądam o różnych porach dnia i nocy.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

A Ty pamiętasz pierwszy polski telewizor kolorowy i jego kolor zgaszonego ekranu na tle telewizorów Panasonic z tamtych czasów?

Dążyli do jak najmocniejszej czerni stosując grafit i inne - ciekawe po co jeśli to nie istotne.

Bzdury opowiadacie z Donem "aż miło".

A Ty pamiętasz pierwszy polski telewizor kolorowy i jego kolor zgaszonego ekranu na tle telewizorów Panasonic z tamtych czasów?

Dążyli do jak najmocniejszej czerni stosując grafit i inne - ciekawe po co jeśli to nie istotne.

Bzdury opowiadacie z Donem "aż miło".

Pamiętam i ten polski TV Neptun i mojego późniejszego SONY-ego KVD2921, który miał zwykły kineskop Trinitron (później były Black Trinitrony).

Jak myślisz w jaki sposób statyczny filtr ekranowy może podnieść rozpiętość pomiędzy czarnym a białym (kontrast). To raczej niemożliwe. Czarniejszy filtr obniża czerń, ale też obniża biel. Dopiero dodanie dynamicznego rozszerzenia kontrastu (elektronicznie) może spowodować większą wartość kontrastu. No chyba, że ten filtr ma takie cechy jak filtr w okularach foto chromatycznych. Z tym że w okularach zawęża się zakres jasności (wyjście na słońce powoduje przyciemnienie szkieł), czy można w taki sposób ją rozszerzyć nie wiem (mocno w to wątpię). Ten filtr, tak jak powiedział Don powoduje tylko zmniejszenie refleksów zewnętrznych, ale to oczywiście tylko moje zdanie (wiadomo "Kowalskiego" :-) ).

<br />Bzdury opowiadacie z Donem "aż miło". <br />

Cieszę się, że jest Ci miło. Mnie również zwłaszcza jak siadam przed swoim telewizorem. :-)

Witek, kineskopy i współczesne ekrany mierzysz jedną miarką ?

Zresztą ten filtr, który widzisz to tylko od zewnętrznej strony ekranu, a nie od strony emisji światła. Skąd wiesz jakie właściwości ma filtr z drugiej strony ? Może jest przezroczysty ?

Filtr może wpływać pewnie i na czerń emisyjną, nie tylko absorbcyjną ale jak widać po pomiarach, Panasonic akurat zrobił taki filtr że poprawia tylko tą drugą. Wyniki pomiarów są jednoznaczne, skoro jasny ekran UT daje identyczną czerń jak te z filtrem, to znaczy że filtr nie ma żadnego wpływu na emisję światła od środka. No chyba że zrobili w UT taki panel, co daje dużo lepszą czerń od droższych modeli, ale z powodu braku filtra ma osiągi jak droższe modele. O to bym ich jednak nie podejrzewał.

Według hdtvtest.co.uk czerń ST50 to 0.0083 cd/m2, ST60 - 0.0050 cd/m2. Jakim cudem gorszy od ST50 model UT50 może mieć poziom czerni równy lepszemu ST60?

A jaką czerń ma UT50 w tym serwisie ? Jak podajemy wyniki to wszystkie z jednego serwisu, bo inaczej mogą być przekłamania, różny sprzęt pomiarowy i metoda pomiaru.

Nie interesują mnie cuda tylko fakty, a z tymi nie będę polemizował, bo wyniki są jednoznaczne.

UT50 - 0,0037, ST60 - 0,00373, ST50 - 0,005 (chyba mierzyli w FL, nie w cd/m2)

Może UT jest gorszy ale tylko w gradacji a podobny w czerni emisyjnej ? Zresztą co to jest gradacja i od czego zależy ?? Od panelu czy elektroniki ?? Przecież sam panel to tylko zbiór komórek do emisji światła a steruje tym procesor odpowiedzialny za sterowanie wyładowaniami, co przekłada się na te całe herze w plaźmie i liczbę gradacji :)

Może filtr zaciemnia najniższe stopnie szarości, dlatego UT udaje się ustawić minimalnie niżej w czerni ? To czerń zdaje się po kalibracji a nie najniższa tzw ON/OFF (różnie serwisy testują). Nie wiem, próbuję myśleć logicznie, nie zdziwiłoby mnie gdyby tak było.

Widziałeś link, który podrzucił Elberoth ? VT60 wypadł tak samo albo ciut lepiej w pewnych aspektach od ZT60, który jest dużo droższy. Więc Twoja teoria że wraz z dużą różnicą w cenie musi iść przyrost jakości nie musi pokrywać się z prawdą. Podobnie może być w niższych modelach. Ja podejrzewam, że ST i ZT a może i nawet UT to może być dokładnie ten sam panel, z różną elektroniką, wyposażeniem, filtrem, designem, opcjami obrazu. To by było dla nich najbardziej ekonomiczne rozwiązanie, zamiast pracować nad różnymi typami panelów, zostałby tylko hd ready serii X. Tak przy okazji widziałem ostatnio ST60 i nowego X-a obok siebie w zaciemnionej strefie - ST "dupe urywa" w skrócie, nie tylko czernią ale i jakością obrazu, ten X z kolei to lipa do kwadratu jeśli idzie o czerń, no i na sygnale full hd widać od razu że to niepełna rozdzielczość.

Don,

Gdy patrzysz na zgaszony ekran w plaźmie widzisz kolor samego panelu i kolor filtra.

Nie chodzi mi o filtr bo on jest przezroczysty, chodzi o sam panel.

Widać jak na dłoni w tych samych warunkach i podobnych nastawach moich wzrokowych a nie na OSD telewizora że te tańsze modele Panasonika mają gorszą czerń gdy działają i gdy nie działają od tych droższych modeli tego samego producenta.

Koniec kropka.

Witek, kineskopy i współczesne ekrany mierzysz jedną miarką ?

A dlaczego nie?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.