Skocz do zawartości
IGNORED

Śpieszmy się kochać plazmy... :(

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

A na żywo na prawdę robi wrażenie wysokim kontrastem, wyraźnym obrazem i ładnymi kolorami jak by był to niedawno kupiony Sony. Małe LCD się chowają

Wystaw go na alledrogo,albo na ebay-u ,konto masz :) wstaw ten opis i pójdzie jak świeża bułeczka. ;)

Ktoś tu nie zrozumiał. To napisze jeszcze raz. Twierdzenie kalibratorów o potrzebie regularnego powtarzania tej czynności jak i twierdzenie handlowców o potrzebie wymiany sprzetu co pare lat to czysty marketing. A mówiąc po ludzku wciskanie ciemnoty. Czy coś tu jeszcze jest nie zrozumiałego?

Zadaj sobie trochę trudu i sam sprawdź czy jarzeniówka ma biel D65? Jakie mogą być odchyłki i czy warto bić pianę?

No to powiedz arton jakie ma odchyłki? Bo nie mam pojęcia ile szajs z castoramy może mieć, ale sądzę, że odchyłki są luźne jak guma od gaci i dryft w czasie również, bo nawet producent ich nie określił.

Powiem Ci ile ma świetlówka Ideal-Lume Pro, która kosztuje 380$ ma certyfikowane x, y 0.005.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . 380$, a biel z takim odchyłem nadal ma widoczny inny odcień niż D65 przy bezpośrednim porównaniu do idealnego źródła D65.

Do tego odchył się powiększy bo trochę koloru odbije ci się od ścian przy ustawianiu... blablabla.... co tam, Ty i tak wiesz najlepiej ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość Gosc

(Konto usunięte)

"Zawodowcy" od kalibrowania mówią nam o potrzebie kalibrowania co 1,5 roku. "Zawodowcy" od handlu o potrzebie wymiany sprzętu co kilka lat. Przed chwilą wróciłem od matki i zrobiłem na szybkiego kilka zdjęć soniakowi z lat 80-tych. Obraz z niego jest lepszy od niejednego LCD by nie powiedzieć od wszystkich z tej grupy rozmiarowej.

Zamiast polewania i osobistych wycieczek konkrety panowie.

Bez sensu takie porównanie. Kto kupuje i użytkuje TV z ,, tej grupy rozmiarowej''?

Za chwilę ktoś wklei foty TV czarnobiałego i napisze, że w tej grupie kolorystycznej to jest kosmos i to bez kalibrowania.

Skoro już porównujecie LCD do Sony CRT, to pamiętam jak za czasów ostatniego (tuż potem skończono produkcję CRT) najlepszego modelu Sony na Trinitronie o zwiększonej gęstości luminoformu (ostatni najnowszy i najlepszy trinitron), model chyba HQ150 porównywałem go z plazmą kuro, na sygnale z satelity astra z tunera analogowego (chyba na eurosporcie), to bardziej mi się podobał wtedy ten Soniak, miał bardziej płynny ruch, czerń też była jakby nieco lepsza i nasycenie i odcienie kolorów. Potem czytałem że ten Japończyk co opracował ten tv został wywalony z firmy za bardzo wysokie nakłady na opracowanie tego tv.

Potem miałem okazję kupić ten tv ale w domu się nie zgodzili ze względu na dużą głębokość.

To był chyba ten model:

http://www.top-audio.pl/sony_telewizory_100hz_kv_36hq100k.html

Cały czas u mnie można go pooglądać i porównać z plazmą Panasa.

Mam KV32HQ150. 70kg żywej wagi. Raz już padł. Nie chciał się włączać. Na szczęście dzień na niego poświęcił miejscowy magik i TV już ma chyba 9lat pracy za sobą. Teraz naprawdę okazjonalnie ale cały czas cieszy oko w jadalni. Ale uwierzcie mi, że poza dźwiękiem nie ma żadnego startu do VT Panasonica.

...poza dźwiękiem nie ma żadnego startu do VT Panasonica.

A czy w takim razie uważasz że od żadnego nowego TV LCD nie jest lepszy (poza HD oczywiście) ?.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Jest na rynku sporo TV LCD full HD, które mają obraz dużo gorszy od tego starego Sony. Mimo że są HD to nie da się ich oglądać. Ja pisałem porównanie do dobrego jakościowo TV a nie szmelcu. Poszukiwania czy można jeszcze gorzej są bez sensu.

W niedzielę byłem na obiedzie u znajomych. Kupili jakiegoś Sharpa 46''. Wieczorem włączyliśmy olimpiadę. Nie wytrzymałem i poprosiłem o pilota. Niestety nie dało się ustawieniami nic z tym obrazem zrobić.

Wieczorem włączyliśmy olimpiadę. Nie wytrzymałem i poprosiłem o pilota. Niestety nie dało się ustawieniami nic z tym obrazem zrobić.

Jak włączyłem po raz pierwszy słonego to też miałem chwile zwątpienia. Trzeba po prostu krok po kroku doprowadzać to do normalności. Np. mi bardzo bruździł ciulnik oświetlenia (tak powinien się on nazywać) - jak wyłączyłem, od razu było lepiej.

Bez sensu takie porównanie. Kto kupuje i użytkuje TV z ,, tej grupy rozmiarowej''?

Ano. I nie daje ci to do myślenia? Jakie wnioski z tego płyną? Analogowy 30 letni Sony trzyma podstawowe parametry? Tak czy nie?

A ja wiem trzyma. I to nie ja robię porównania z TV 42" i więcej bo głupota. Sam ma plazmę i wiem co to za jakość. Niestety 95% społeczeństwa nie ma na ten temat zielonego pojęcia.

• 2 tygodnie później...
Gość Gosc

(Konto usunięte)

Do wczoraj żyłem w błogiej świadomości, że jak mi plazma padnie, to nie szkodzi. Wreszcie to będzie moment żeby kupić projektor.

Do wczoraj.

Bo coś mnie podkusiło i sprawdziłem ile mój 55VT 30 ma nalatane godzin przez prawie trzy lata użytkowania. Brakuje chyba trzech-czterech miesięcy.

No i wyszło mi że prawie 4900h! No to projektor to chyba słaba alternatywa, bo już bym co najmniej drugą lampę kończył!

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Nie, nie o to chodzi.

Tylko uświadomiłem sobie, że zakup projektora, w którym po 2000h lampa jest do kosza, jest średnim pomysłem przy tej ilości godzin na rok.

Co rok z kawałkiem trzeba by nową lampę kupować. A tanie nie są!

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Projektor się kupuje do lukania filmów,koncertów itd :) a nie do lukania teleexpresu,i Wiadomości dnia.

Można mieć tv i można mieć projektor-ale jakoś nie widzę tego-że jak moje maleństwo na bajkę chce popatrzeć przez 15 min to jej projektor odpalam,bo po 15 min i tak jej się oglądanie nudzi-więc taki wybór,nowy tv czy projektor to dziwne rozwiązanie. Moim zdaniem musi być to i to.

Ewent-tylko tv.

Nie, nie o to chodzi.

Tylko uświadomiłem sobie, że zakup projektora, w którym po 2000h lampa jest do kosza...

Niektórym lampy "strzelały" po stu godzinach, innym służyły przez kilka tysięcy godzin, nie ma więc co histeryzować. Moje 3,5 letnie Mitsu nastukało właśnie około 2200 godzin, ale służy do oglądania filmów, nie TV. ;) Jeśli zestaw projektor - ekran ma na początku eksploatacji zapas jasności, to lampa może długo służyć.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Pospieszyłem się kochać plazmy :) I kupiłem 50 ST 60 mimo że nie ma gdzie stac :)

Czy ktoś mógł by podać najlepsze ustawienia kalibracyjne dla niego. Bylbym bardzo wdzieczny.

Przecież dyskutowaliśmy na ten temat. Poszukaj w sieci, znajdziesz co najmniej kilkanaście różnych zalecanych ustawień, różniących się pomiędzy sobą diametralnie. Tak jest w przypadku każdego modelu. To dowód bezsensowności stosowania jakichkolwiek "gotowców" gdyż każdy egzemplarz wymaga indywidualnego podejścia.

Pospieszyłem się kochać plazmy :) I kupiłem 50 ST 60 mimo że nie ma gdzie stac :)

Czy ktoś mógł by podać najlepsze ustawienia kalibracyjne dla niego.

Chcesz kalibrować coś co jeszcze nie widziałeś? :-)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Co do gotowcow, ja tam wrzucilem u siebie ustawienia kolegi Maniekn i nie zauwazylem zadnego nalotu czerwonego,zielonego czy zoltego.Jest sporo lepiej. niz na "prawdziwe kino".

A do kalibracji i tak nic niemam.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Co do gotowcow, ja tam wrzucilem u siebie ustawienia kolegi Maniekn i nie zauwazylem zadnego nalotu czerwonego,zielonego czy zoltego.Jest sporo lepiej. niz na "prawdziwe kino".

A do kalibracji i tak nic niemam.

No to fajnie że u ciebie się poprawiło-(widocznie nasze panele leżały koło siebie,albo jeden na drugim w fabryce) ;) i pasują im te same ustawienia. ;)

Panie, Panowie,

Dzisiaj rozmawialem z pewnymi osobami. wyglada na to że technologia plazm nie znikła. Kultowy najwyższy obecnie model Samsunga będzie produkowany raz sprzedawany w tym roku. dodatkowo w nowej ofercie Lg 2014 ma sie znaleźć 2 lub 3 modele plazm. podstawowe jednak plazmy. Więc będzie coś dla każdego przedziału. Może to ostatnie podrygi, powiedzcie znajomym że warto. Może technologia nie upadnie?

• 2 tygodnie później...

Witam milosnikow tv plasmowych .

Prosilbym Kolegow o opinie , mysle o zakupie LG 60ph670v , obecnie posiadam plasme Samsunga 50 , jednak chce ja przeniesc do sypialni i cos trzeba kupic w zamian ;)

Nie planuje tez wydac za wiele na tv , biorac pod uwage ze nie jest to zakup na dlugie lata, dlatego LG wydaje mi sie dosc fajna propozycja.

Niestety niewiele wiem o produktach LG wiec prosze o Wasza opinie , czy jest to produkt wmiare dobry i godny polecenia czy poprostu od razu go sobie odpuscic.

Zaznaczam ze jego funkcje typu 3D czy smart tv niema wiekszego znaczenia ,bardziej zalazy mi na jakosci obrazu .

Z gory dziekuje za pomoc .

Niestety niewiele wiem o produktach LG wiec prosze o Wasza opinie , czy jest to produkt wmiare dobry i godny polecenia czy poprostu od razu go sobie odpuscic.

proponowałbym kupować plazmy Panasa ( model ST), dopóki jeszcze są.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.