Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 2- 2,5 tys zł

peter

Rekomendowane odpowiedzi

maksymalnie mogę przeznaczyć 2,5tys zł.

I tak jak pisałem wcześniej - byłem, słuchałem i podoba mi się wszystko ponieważ nigdy nie miałem żadnego sprzętu grającego. Wszystko robi na mnie wrażenie. Także zapewne dopiero po kilku miesiącach/latach słuchania jakichś kolumn będę mógł stwierdzić "następnym razem muszę zwrócić uwagę na to i na to"... Dlatego też proszę o rady za jakimi kolumnami warto w tym przedziale cenowym się rozejrzeć a ja w miarę możliwości postaram się ich posłuchać (mieszkam w Katowicach także na około mam kilka sklepów z możliwością odsłuchu).

Mając za sobą zakup 5 par kolumn zrobiłbym następująco. Rozważyłbym używki, skorzystałbym z doświadczenia ludzi, którzy temat przerabiali kilka lat temu i od razu celował w sprzęt z wysokiej półki, a nie zaczynał od kolumn, które wypłynęły rok, czy dwa lata temu (roth, indiana). Być może czynię im niesprawiedliwość, bo nie słuchałem więc weź poprawkę na to co piszę, ale znacznie większe zaufanie budzą u mnie wyroby firm o uznanej w audio tradycji, prowadzące własne badania i na tym budujące swoją pozycję, a czasem legendę. Dlatego polecałbym wejść sobie na ebay.co.uk i rozejrzeć się jaki sprzęt można mieć za te 400-500 funtów. I zdziwisz się porównując co można za to dostać tam w porównaniu do owych roth czy indiana. Szukaj Tannoy'a, Kef reference

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (5h do końca a cena 50 funtów.. pójdą za 200 może mniej, Castle Harlech lub Howard.

Tutaj masz np. za 350 Kefy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i zapewniam Cię, że to zagra. Zostaje 150 funtów na załatwienie transportu. Jeśli masz kogoś na wyspach poproś o pomoc (odbiór lub możliwość wyslania na jego adres; potem z Londynu do PL jeżdżą codziennie busy, w które za 50-70 funtów zapakujesz te paczki i będziesz miał w domu). Zapewniam Cię, że ten sprzęt bez problemu pokaże klasę w porównaniu z roth czy indiana.

Nie pisze banialuk - 4 pary kolumn kupiłem w UK, 1 w DE i nigdy nawet nie przeszłoby mi przez myśl szukać w tej kasie czegoś ze współczesnej produkcji.

Na koniec być może kontrowersyjna dla wielu propozycja, ale to przynajmniej do rozważenia, bo jest to skrót, który może zaoszczędzić Ci kilka lat poszukiwań i sprzęt raczej na lata, na którym nie stracisz: Infinity Kappa. Jeśli stopniowo będziesz w stanie dobrać dobry (w uproszczeniu mocny) wzmak od początku będziesz mógł cieszyć się dźwiękiem niedostępnym dla współczesnej budżetowej produkcji.

Nie piszę tego, by promować którąkolwiek markę, ale po prostu dzielę się swoim doświadczeniem. Owszem, droga powyższa wymaga trochę wysiłku logistyczno-organizacyjnego, ale ma 3 zalety: 1) kupujesz dobry dźwięk, 2) oszczędzasz sobie strat na odsprzedaży współczesnego badziewia za kilka lat, 3) kupujesz sprzęt, który sprzedasz bez problemu i raczej z b. niewielką stratą. I zaczynasz od poziomu, którego osiągnięcie wielu zajmuje kilka lat.

pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powrót po dłuższej przerwie...

słuchałeś może Tesi 560? Bo to jest bezpośredni konkurent OLi 40

Tak, miałem je przez tydzień na testach, razem z Nota 550. Zbieram się z napisaniem opinii o obu już miesiąc i jakoś nie mogę się zebrać...

Co z grubsza chcesz o nich wiedzieć ? :)

warto wziąsc pod uwage flagowe monitory indiana line diva cena 2000pln, ja ze swojej strony jutro dzwonie do dystrybutora bo mam zamiar wypozyczyc je i porownac z kef ls50 a wiec bedzie ciekawie kolumny beda napedzane przez roksan kandy k2

Tak, miałem je przez tydzień na testach, razem z Nota 550. Zbieram się z napisaniem opinii o obu już miesiąc i jakoś nie mogę się zebrać...

Co z grubsza chcesz o nich wiedzieć ? :)

wszystko najlepiej. do tej pory były tylko recenzje w prasie. od dystrybutora wiem, że to przeciwieństwo Roth Audio i mega neutralne kolumny, niespotykane w tej cenie.

Wszystko ? :) Tyle to dopiero napiszę w opinie jak się zbiorę w końcu, obiecałem wpis w dziale "opinie" w zamian za test... Ale tak z grubsza - kolumny bardzo dobre ale nie dla każdego. Są precyzyjne, porządek na scenie i kultura, dźwięk skupiony i kontrolowany w całym paśmie od basu po górę, separacja dźwięków na bardzo wysokim poziomie. Barwa ocieplona. Słabsze strony to braki "powietrza" i większej przestrzeni, nie jest źle ale dźwięk jest tak jakby to ująć prostymi słowami - "tłumiony" i kontrolowany zbyt mocno w kwestii dynamiki i wybrzmień, nie chce się przez zbyt mocno oderwać od kolumn. Dźwięk jest przez to odrobinę zbyt nudny jak dla mnie, kolumny nie są zbyt ekscytujące w odsłuchu jeśli idzie o pasmo średnio-wysokotonowe. Za to zaskakująco dobry bas - słabszy niż z Oli i nie schodzi tak bardzo nisko (nie jest źle, ale nawet mniejsze Nota 550 mają chyba pełniejszy odrobinę bas) za to kontrola naprawdę wzorcowa i zwłaszcza precyzja basu robi wrażenie, kolumny nie tracą jej nawet przy wyższych głośnościach, nic się nie zlewa. Wg mnie Tesi to super propozycja do pomieszczeń o słabszej akustyce, słabiej wytłumionych, o ile coś tam ma szansę zagrać - to na pewno Tesi zagrają znacznie lepiej od większości innych :)

Co do porównania do Roth 40, to te mimo ciut gorszej barwy średnicy (ciepła ale lekko nosowa) i nie tak dobrego zrównoważenia pasm jak w Tesi (w Roth więcej basu i góry), to Rothy jednak mają więcej tego powietrza i o wiele lepszą dynamikę w całym zakresie, choć dźwięk jest mniej precyzyjny a scena jest mniej budowana w głąb, dźwięk jest bardziej bezpośredni to i tak grają szerzej i przestrzenniej od Tesi moim zdaniem, żywiej ale nie agresywnie. Ktoś gdzieś wcześniej zarzucał że Roth grają ostro i agresywnie a Tesi ciepło i łagodnie - ja mam inne zdanie zupełnie tutaj, sama barwa i łagodność dźwięku jest podobna, góra brzmi kremowo w obydwu, jest inny balans tonalny jednak, Tesi są po prostu zrównoważone a Roth mają więcej basu i góry bez korekcji.

warto wziąsc pod uwage flagowe monitory indiana line diva cena 2000pln, ja ze swojej strony jutro dzwonie do dystrybutora bo mam zamiar wypozyczyc je i porownac z kef ls50 a wiec bedzie ciekawie kolumny beda napedzane przez roksan kandy k2

nie wiem czy coś zostanie, bo już mamy kolejkę chętnych i trzeba domówić

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

W sprowadzanie z zagranicy nie chcę się pakować - nigdy niczego nie sprowadzałem i za bardzo boję się wtopy. Ale za to przyuważyłem taki sprzęt jak B&W CDM7 - co o nim sądzicie? teraz wisi aukcja za 2,5tys. Warte?

W sprowadzanie z zagranicy nie chcę się pakować - nigdy niczego nie sprowadzałem i za bardzo boję się wtopy. Ale za to przyuważyłem taki sprzęt jak B&W CDM7 - co o nim sądzicie? teraz wisi aukcja za 2,5tys. Warte?

Ja tam do niczego nie namawiam, ale wtopy kupując w UK od Anglika raczej nie zaliczysz, co jest z kolei bardziej prawdopodobne na Allegro. Ale spoko, Twój wybór.

Powrót po dłuższej przerwie...

Wszedłem ostatnio w posiadanie urządzenia jak w tytule tematu. Ma grac w salonie o wymiarach ok. 4 x 5 m, otwartego z jednej strony przejściem o szerokości ok. 2 m na drugie pomieszczenie o nieco tylko mniejszej powierzchni.

Szukam odpowiednich kolumn (mogą być używane). Wiem, że nic nie zastąpi odsłuchu, ale proszę o rady co do tego, czego powinienem posłuchać. Budżet 2000-2500zł. Muzyka: głównie rock, blues i jazz.

A może to urządzenie powinno trafić do sypialni, bo ma zbyt małą moc, do nagłośnienia pomieszczenia, o którym piszę na na początku?

Będę wdzięczny za pomoc! W sprawach audio jestem zupełnym dyletantem (do tej pory średnia wieża Technics).

Witam!

Proszę o opinie na temat kolumn które wymieniłem poniżej. Które mają ciepły, zbalansowany ale zarazem wyrazisty bass? Do jazzu i rocka czasami do ostrej "grzałki". NA razie będą grały w pokoju 10 m docelowo 20 m.

Monitor Audio M6

Monitor Audio MR6 - jakie są między nimi różnice

Indiana Line Tesi 560 (czytałem o nich wiele dobrego ale są najdroższe)

Quadral Quintas 505

Klipsch RF 52 lub 62

Taga Azure F 80

Taba Blue F 80 (pytanie jak przy Monitorach Audio)

Dzięki z góry z Wasze opinie

dopisz quad 22l2 rewelacja w tej cenie i napewno najbardziej neutralne granie od tych kolumn co wymieniles

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Witaj,

jeśli szukasz kolumn o równej charakterystyce, idealnie współpracujących z Twoją elektroniką, zdecydowanie polecam polską konstrukcję Audio Academy Phoebe III. Będzie to moim zdaniem zdecydowanie najlepsze brzmienie wśród wymienionych przez Ciebie kolumn. Ewentualnie proponuję posłuchać Tannoy Mercury V4.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy, w przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Nie wiem o które CA chodzi, ale o wszystkich z serii 5, 6, 7 które słyszałem, ostatnią rzecz jaką można było o nich powiedzieć, to kluchowatość.

Można było im zarzucić suchość, brak barwy.

Można było docenić analityczność, detaliczność i rzetelność.

Ja akurat należę do pierwszej grupy i nie przepadam za CA.

Niemniej uważam, że trzeba do niego dobrać muzykalne kolumny, mogą być ocieplone, przyciemnione. Z pewnością nie rozjaśnione i zbyt ostre.

łagodnie grające kolumny do kluchowatego wzmaka. widzę, że dyrektorstwo przygotowało nowego faworyta w rozpisce "co pisać w tematach do 2.500zł"

Cambridge SR10 + Cambridge CD5. A jaki aplituner w tej cene zagra lepiej?

Nie wiem o które CA chodzi, ale o wszystkich z serii 5, 6, 7 które słyszałem, ostatnią rzecz jaką można było o nich powiedzieć, to kluchowatość.

Można było im zarzucić suchość, brak barwy.

Można było docenić analityczność, detaliczność i rzetelność.

Ja akurat należę do pierwszej grupy i nie przepadam za CA.

Niemniej uważam, że trzeba do niego dobrać muzykalne kolumny, mogą być ocieplone, przyciemnione. Z pewnością nie rozjaśnione i zbyt ostre.

Mam identyczne odczucia jeśli chodzi o wzm. CA to dobry sprzęt tylko potrzbuje odpowiedznio dobranych kolumn, takich jak proponuje smog.

Czyli jakie by Twoim (Waszym) zdaniem pasowały?

świetnie z cambridge zgrywa się

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tannoy Mercury V4

Czy nie są raczej to kolumny do kina domowego?

Prosiłbym raczej (choć wiem że nie jest to łatwe) o opisy dzięku jakie są charakterystyczne dla wymienionych przeze nie kolum.

Tannoy V4 to niezła kolumna. Można powiedzieć że gra w całym paśmie. Może z lekko uwypukloną średnicą i "sypką" górą. Jak podłączysz pod wydajny wzmacniacz bedziesz miał niezły bas. Mimo wszystko tannoye w połączeniu z CA mogą być trochę ostrawe i trochę płytkie. Na moje ucho do tannoya musi być wzm. z dobrym basem. Konkurencja w cenie tannoya to q acoustics 2050. Mają dzwięk nieco obniżony z lepszym basem niż tannoy, przez co wydają się głebokie, ale mniej dynamiczne. Teraz chyba wyszedł nowy model 2050i i jest mocno chwalony w what hifi. Niezły efekt myślę że osiagnał byś z ca na Audio Academy Phoebe III, one mają spory bas i są raczej nasycone i pełne z analitycznie grającym ca grają dobrze. Słyszałem takie połacznie tylko z wydajniejszym a 651.

To tylko teoria i subiektywne uwagi konieczny jest odsłuch i twoja opinia, na twojej muzyce.

Monitor Audio M6

Monitor Audio MR6 - jakie są między nimi różnice

M6 wyszła jeszcze za czasów starszych serii BR, M to była od nich niższa seria choć z wyglądu podobne. Mają 2 głośniki niskotonowe takie jak niskośredniotonowy w BR6/MR6. M były tylko w czarnym kolorze, możliwe że jeszcze czymś w środku się różniły. Teraz BR zastąpiły MR, choć oficjalnie seria Bronze to BX (to jednak bardziej taki pośredni model między MR a RX niż dawne BR)

Czy nie są raczej to kolumny do kina domowego?

Tannoye są bardziej zrównoważone, bardziej do muzyki niż kina, ale nie wiem czy "przygrzać" potrafią.

Klipsch, Quadral - typowe pod kino, wyostrzona góra, mocny bas i niewiele oprócz tego mają do zaoferowania.

Tannoye są bardziej zrównoważone, bardziej do muzyki niż kina, ale nie wiem czy "przygrzać" potrafią.

Klipsch, Quadral - typowe pod kino, wyostrzona góra, mocny bas i niewiele oprócz tego mają do zaoferowania.

Dzieki za konkret.

Tannoy V4 to niezła kolumna. Można powiedzieć że gra w całym paśmie. Może z lekko uwypukloną średnicą i "sypką" górą. Jak podłączysz pod wydajny wzmacniacz bedziesz miał niezły bas. Mimo wszystko tannoye w połączeniu z CA mogą być trochę ostrawe i trochę płytkie. Na moje ucho do tannoya musi być wzm. z dobrym basem. Konkurencja w cenie tannoya to q acoustics 2050. Mają dzwięk nieco obniżony z lepszym basem niż tannoy, przez co wydają się głebokie, ale mniej dynamiczne. Teraz chyba wyszedł nowy model 2050i i jest mocno chwalony w what hifi. Niezły efekt myślę że osiagnał byś z ca na Audio Academy Phoebe III, one mają spory bas i są raczej nasycone i pełne z analitycznie grającym ca grają dobrze. Słyszałem takie połacznie tylko z wydajniejszym a 651.

To tylko teoria i subiektywne uwagi konieczny jest odsłuch i twoja opinia, na twojej muzyce.

Dzięki za pomoc!

Odświeżam temat gdyż nie chce zakładać nowego watku.

Szukam kolumn chyba najlepiej podstawkowych do pokoju ok 13mkw pod wzmacniacz marantz pm 7000.

Obecnie posiadam Paradigm monitor 3 jestem do nich bardzo przywiązany jednak po 2 latach chciałbym coś innego.

Muzyka jakiej słucham to raczej wszystkiego z naciskiem na jazz itp. mniejsze składy instrumentów.

Poszukuje kolumn o podobnej podstawie basowej co w paradigmach lecz z lepszą średnicą no i czystą górą.

Raczej używane do 1500zł

Myślałem właśnie o MAbx2 polecanych w tym wątku pod marantza.

Zbytnio nie mam czasu na jeżdzenie i odsłuchiwanie gdyz najblizej mam do Katowic.

Może macie jakieś inne typy prócz wspomnianych Monitor audio no chyba że to jedyna alternatywa pod ten wzmak.

Tylko nie MA BX2 nie kupuj tego, płaskie brzmienie pozbawione basu i wypełnienia, a nie myślałeś o np.usher s-520? też to nie jest rewelacja, ale i tak lepiej od tego BX2.Jeszcze lepiej z używanych jakieś Dynaudio czy inne monitory.

usher s-520 swietny głosnik.Z marantzem nieźle zgrywa się Boston Aqustics strojony przez konstruktora tej firmy. Słyszałem podlogówki BA a360 z marantzem 6004 było dużo basu a jednocześnie dobrze poukladane były wysokie tony. Boston ma chwalony podstawkowy model a26, może spróbuj posłuchać takiej konfiguracji. Z używanych niesamowite głosniki ma rls calisto nówki to 3tyś, ale może ktoś sprzedaje używki taniej?

Zbytnio nie mam czasu na jeżdzenie i odsłuchiwanie gdyz najblizej mam do Katowic.

A można wiedzieć co robiłeś przez ponad rok czasu, który już minął od kiedy założyłeś ten wątek?

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.