Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 2- 2,5 tys zł

peter

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jak w temacie, planuję zakup kolumn głośnikowych do ok. 2500 zł. Czytalem wiele pochlebnych opini o Rothach Oli 40. Lecz mam też możliwość kupić w cenie 2000 zł używane w stanie idealnym ELACi Fs 68 z kablami. Jak wygląda porównanie tych kolumn? Jaki jest bas, średnica, wysokie tony? Muzyki słucham każdej po trochu, lubię wyraźną górę i miękki , nisko schodzący bas. Mój pokój to 16 m2. Jeśli chodzi o wzmacniacz to myślałem o HK 680, bo 690 ciężko dostać na Polskim rynku.

Bardzo proszę o wasze opinie i z góry dziękuję.

dayer41 powinieneś zdecydowanie również wziąć pod uwagę Acoustic Energy Aegis Neo 3.Odkąd cena poszła w dół jest to niezwykle kusząca propozycja, która nota bene, w pełni spełnia zakładane przez Ciebie wymagania.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Mieliśmy niedawno okazję (przez przypadek) odsłuchu kolumn Jamo C 607 i opinia była zgodna - Przeprosiliśmy się z firma Jamo, bo zawsze kojarzyła mi się z tanim kinem domowym i przebasowionym, pozbawionym charakteru brzmieniem. Kolumny zagrały naprawdę z klasą a były podłączane do różnych wzmaków -takich jak HK980, denon , czy Creek Evo. Za każdym razem było fajnie.

Na dzień dzisiejszy kolumny kosztują ok 2400, ale jest to końcówka serii, która jeszcze niedawno kosztowała 3400.

co wobec tego można za te pieniądze kupić

Zależy czego się szuka... :)

Za 2400 używane wysokoskuteczne, grające piekielnie dynamicznie i czysto PMC TB2.

Wada: nie nadają się do słabych systemów, ale z dobrym (=muzykalnym) wzmakiem stanowią punkt odniesienia. Zaleta: wysoka skuteczność daje "koncertowe" poziomy natężenia dźwięku już se słabymi mocowo wzmacniaczami. Genialnie łatwe do napędzenia.

Jest też ich wersja podłogowa ale ja wolę monitory.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Witam.

Wczoraj miałem przyjemność słuchać kolumn Chario Silverette 200tower w Nautiliusie w Krakowie. Kolumny zrobiły na mnie duże wrażenie, wygrały w bezspośredniej konfrontacji z Kef iq70. Grają ciepło z bardzo delikatną górą a bas jest plastyczny. Sprzedawca (bardzo miły człowiek) mówił mi że są to najlepsze kolumny w klasie cenowej do ok 3500zł-4000zł. Posiadają jeszcze ciekawą właściwość- głośnik basowy gra w podstawie a bass reflex promieniuje w dół, co nie przeszkadza w ustawieniu kolumny blisko tylnej ściany. Proszę o opinię kogoś, kto słuchał te kolumny, bo mogę mieć zafałszowane odczucie opinią i agitacją sprzedawcy. Przesiadał bym się z Klipsch F2. Szukam większej kultury w dźwięku i bardziej uspokojonej góry i wyrafinowania.

Sprzedawca (bardzo miły człowiek) mówił mi że są to najlepsze kolumny w klasie cenowej do ok 3500zł-4000zł.

To bardzo odważne i niestety głupie stwierdzenie. Najlepsze w czym?

Mogą być najwyżej najlepiej wpisujące się w Twój system z tych co słyszał, w jego subiektywnej opinii.

Nie przeczę, że to nie są dobre kolumny, ale takie podejście sprzedawcy mnie od razu odrzuca.

Grają ciepło z bardzo delikatną górą a bas jest plastyczny

Weź więc też pod uwagę (używane):

- Studio 16Herz Minas Anor

- Vienna Acoustic Mozart

To właśnie taka szkoła brzmienia i bardzo dobre kolumny.

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br />Grają ciepło z bardzo delikatną górą a bas jest plastyczny.<br />

Poza tym dżwięk oderwany od skrzynek niczym z rasowego monitora.

Gram na bliżniaczej wersji Chario Silhouette-200-T.

Proszę powiedzcie mi jeszcze czy Chario dobrze zgra się z AUDIOLABEM 8000s. W sklepie słuchałem z music hallem i była rewelacja (tylko że sklep ma wypasioną salę odsłuchową).

Kolumny miał bym ustawione blisko tylnej ściany (ok 5-10 cm od niej), ale podobno w przypadku tych kolumn to nie jest jakiś duży problem.

Lubię grać głośno (godz 10, czasem nawet 11), czy Chario nie będą wydawać już z siebie zniekształceń na takim poziomie?

Najpiękniejsza w tych kolumnach była przestrzenność dźwięku i jego wręcz namacalna obecność. Po podłączeniu IQ70, wydawało mi się że kefy owinięte są kocem i znikła przestrzenność.

Mam okazję kupić nową parkę za 2100zł (ekspozycja w sklepie). Czy warto?

(tylko że sklep ma wypasioną salę odsłuchową).

Podłączyli ci też pewnie źródło z górnej półki i wszystko spięli hi-endowi kablami.

Kolumny miał bym ustawione blisko tylnej ściany (ok 5-10 cm od niej), ale podobno w przypadku tych kolumn to nie jest jakiś duży problem.

W przypadku każdych kolumn nie jest to dobry pomysł, ponieważ....

Najpiękniejsza w tych kolumnach była przestrzenność dźwięku i jego wręcz namacalna obecność.

...nie pozwala uzyskać właśnie tego efektu.

Źródło i wzmacniacz to były MUSIC HALL A25.2 + CD25.2 (płytka była wypalana w nagrywarce - jakaś składanka).

Kable były jednak za grube $$$.

Boję się sytuacji, że kolumny przyjadą do domu i dźwięk będzie dużo gorszy niż w salonie, mało tego najgorsze by było gdybym stwierdził że w stosunku do Klipów F2 nie widzę jakiejś sensownej poprawy, a 2100zł ubyło... :(

Klipów F2 nie widzę jakiejś sensownej poprawy, a 2100zł ubyło... :(

Tak źle nie będzie, ale z pewnością musisz pomyśleć o ustawieniu i akustyce. To ma kolosalne znaczenie dla przestrzenności i lokacji źródeł.

Z akustyką tragedii nie ma, jest duży gruby dywan na parkiecie, styropian i kasetony na suficie, kolumny na granitowych standach, kanapa, fotele, jakiś kwiatek i zasłona na okno też się znajdzie. Pokój 18m jest prostokątem, otwartym z jednej strony (na szerokość drzwi) na drugie pomieszczenie. Nie ma pogłosu.

Kusi mnie atrakcyjna cena tych Chario... 2100 z wysyłką

Panowie, proszę o jeszcze jedną radę:

Wczoraj trafiła mi się okazja i zarezerwowałem sobie kolumny B&W 603 s3 stan gabinetowy, jak nowe za 1800zł.

Chario słuchałem i bardzo mi się podobały (choć było to w wypasionym pokoju odsłuchowym na wypasionych kablach i kondycjonerze), ale B&W sroce spod ogona także nie uciekły... Kładę nacisk na ładne, delikatne wokale i dobry nie zamulający bas.

W Chario zauważyłem 1 wadę: Na kawałku z niskim i bardzo intensywnym basem (membrana pracowała bardzo szybko i nisko schodziła), jak się porządnie przyłożyło do pieca, to wsłuchując się w podstawę kolumny słyszałem pocharkiwanie (zrobiłem to samo w Klipschach i tego nie było).

Mam czas do piątku, aby się namyśleć czy wziąć Chraio Silverette T200 czy B&W 603S3?

Kolumny grały by z AUDIOLABEM 8000S w stereo, oraz w kinie domowym z DENONEM 3805. Priorytet to stereo.

Chario słuchałem i bardzo mi się podobały (choć było to w wypasionym pokoju odsłuchowym na wypasionych kablach i kondycjonerze), ale B&W sroce spod ogona także nie uciekły...

A skąd wiesz jak nie słuchałeś ? :)

Kładę nacisk na ładne, delikatne wokale i dobry nie zamulający bas.

Delikatne wokale na niskich B&W ? Wg mnie tylko stracisz klimat i ciepło Chario. Nie zamulający bas będzie, tutaj OK, ale z kolei z jego wypełnieniem może być słabiej.

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Witam.

Pozwolę se podczepić tutaj z moim pytaniem chociaż budżet nie ten. Planuję i poszukuję kolumn do swojego stereo które składa się z firmy Sony tz. Wzmacniacz Ta-F808ES oraz CompaktDisc CDP-X779ES Cena jąką chciałbym przeznaczyć to max 5tys zł. Mogą być nowe ale wolałbym używki z racji z tego ze można kupić znacznie wyższy model niż nówki. Pokój to 10mk2 w prostokącie. Muzyki jakiej słucham to wszystko z naciskiem na lata 70-80-90. Typu Pink Floyd Dire Straits A-ha Pet Shop Boys Sade OMD ELO George Michael Andreas Volenweider. Sprzęt narazie gra z kolumnami B&W DM601 I jest zbyt osto jak i zbyt mało basu. zamieściłbym tutaj foty ale mam zbyt dużych rozmiarów a nie posiadam programu do przerabiania. Co polecacie???

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Dzięki za info na temat programu.Przydatny. Tak to wygląda u mnie. Na foto jest jeszcze cd Sony X202ES zamiast 779es. Nie jestem teraz u siebie by zrobić foto aktualnego zestawienia mieszkam teraz za granica.

Jakie kolumny polecacie do 5 tys. zł lub 1200euro

Znalazłem jeszcze trzy foto więc dodaję

post-25069-0-88944700-1362684683_thumb.jpg

post-25069-0-36973300-1362684704_thumb.jpg

Do 5 tysiecy posluchaj

Kef LS 50 Atc 11 ELAC 244 wszytskie graja inaczej i mysle ze cos wybierzesz jak dla mnie one graly bardzo fajnie oczywiscie w roznym zestawieniu , oczywiscie pisze tutaj o nowych bo w 5 tysiecy uzywanych to znalazlo by sie duzo wiecej

:)

Witam!

Też się wożę trochę z nowymi kolumnami. Słyszałem BW, Yamahy - odpadły. Usłyszałem RLS i padło na DEIMOS II. W zasadzie, to jestem zdecydowany na nie, bo grają naprawdę przyjemnie... ale wiecie, jak się siedzi, "paczy i czyta" to przychodzą do głowy i takie pomysły

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Słucham różnej muzyki, od starego rocka, poprzez różne odmiany metalu, skończywszy na vocalach jak Adele, Mela czy Norah Jones. Jeszcze dynki mi wpadły w ucho, choć słyszałem tylko X16, to stwierdzam, że Callisto IV miały więcej do powiedzenia. Więc, tak skromnie zapytam - czy ten pomysł z linka na kolejny odsłuch to dobry pomysł czy tylko stracę czas i pieniądz? ;-)

Witam.

Wczoraj miałem przyjemność słuchać kolumn Chario Silverette 200tower w Nautiliusie w Krakowie. Kolumny zrobiły na mnie duże wrażenie, wygrały w bezspośredniej konfrontacji z Kef iq70. Grają ciepło z bardzo delikatną górą a bas jest plastyczny. Sprzedawca (bardzo miły człowiek) mówił mi że są to najlepsze kolumny w klasie cenowej do ok 3500zł-4000zł. Posiadają jeszcze ciekawą właściwość- głośnik basowy gra w podstawie a bass reflex promieniuje w dół, co nie przeszkadza w ustawieniu kolumny blisko tylnej ściany. Proszę o opinię kogoś, kto słuchał te kolumny, bo mogę mieć zafałszowane odczucie opinią i agitacją sprzedawcy. Przesiadał bym się z Klipsch F2. Szukam większej kultury w dźwięku i bardziej uspokojonej góry i wyrafinowania.

Nie jestem ekspertem ale nawet małe monitory z wentylacją przednią dobrze jest odstawić od ściany aby grały dobrze, a przynajmniej lepiej. Wylot basu w dół, zwłaszcza jak mieszkasz w blokach może być przykry dla sąsiadów... to nic przyjemnego słyszeć dudnienie przez pół dnia. Może kopniesz się do Wawy lub poszukasz bliżej głośników RLS do odsłuchu.

Chario słuchałem i bardzo mi się podobały (choć było to w wypasionym pokoju odsłuchowym na wypasionych kablach i kondycjonerze), ale B&W sroce spod ogona także nie uciekły... Kładę nacisk na ładne, delikatne wokale i dobry nie zamulający bas.

Mam takie same wymagania, a do tego nie chcę męczyć sąsiadów. Ci, którzy męczyli mnie już spotkali się z niebieskimi ludkami i nie odpuszczam. BW z serii 6 dudnią... potrafią załomotać tak, że ma się ochotę je wyłączyć. To głośniki do kina domowego a wiec odpowiednio zrealizowanej fonii. Włącz na nich stare płyty AC/DC a stracą wykop, scena zleje się do środka. Aluminiowa kopuła raz gra, raz trzeszczy... dla mnie odpada.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam, bardzo proszę o kolumnach

Ukryta Zawartość

Mam możliwość kupić je za 1450 nówki. Wcześniej myślałem o rothach oli 40. Pokój 16m2. Słucham każdej muzyki po trochu, bardziej pop.

Ukryta Zawartość

Witam.

Chciałem tylko się pochwalić że moja droga w poszukiwaniu kolumn dobiegła końca. Audiolaba 8000s zabrałem do salonu hifi gdzie podłączyłem Chario silverette 200tower i się rozczarowałem. Dżwięk bardzo stracił na przestrzenności i już mnie tak nie poruszał, pojawiły się wkurzające sybilanty. Potem były phonary ethos i było chyba jeszcze gorzej. Zacząłem się zbierać do domu i dostrzegłem B&W 603s3. I TO BYŁO TO!

Powróciła przestrzenność, drażniących sybilantów nie stwierdzilem, za to świetna muzykalność, bas i piękna, delikatna, detaliczna góra (pomimo aluminiowej kopułki). Z Audiolabem zgrały się dużo lepiej niż faworyzowane wcześniej Chario. Teraz sprzęt gra jak tylko jestem w domu i sprawia mi niesamowicie dużo radości. Spięte jest to kablem Klotz LY225.

Pozdrawiam i życzę udanych wyborów.

Audiolab 8000s i B&W 603s3 - ten opis mi zupełnie nie pasuje. Przestrzenność tak, detaliczna góra również tak, ale czy delikatna? Hm, męczące sybilanty w Chario?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Sam byłem zdziwiony, bo Chario były moim faworytem. Ale B&W oczarowały mnie. Sam do siebie powiedziałem pod nosem po minucie odsłuchu: "wow, super". Dźwięk raczej chłodnej barwy, pełen życia, dynamiczny, basu trochę za dużo, ale będę eksperymentować z gąbkami do tunelów bass reflex (niestety kolumny 10cm od ściany). Dobrze się sprawują w dynamicznej muzyce i w tej spokojniejszej.

Witam!

Też się wożę trochę z nowymi kolumnami. Słyszałem BW, Yamahy - odpadły. Usłyszałem RLS i padło na DEIMOS II. W zasadzie, to jestem zdecydowany na nie, bo grają naprawdę przyjemnie... ale wiecie, jak się siedzi, "paczy i czyta" to przychodzą do głowy i takie pomysły

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Słucham różnej muzyki, od starego rocka, poprzez różne odmiany metalu, skończywszy na vocalach jak Adele, Mela czy Norah Jones. Jeszcze dynki mi wpadły w ucho, choć słyszałem tylko X16, to stwierdzam, że Callisto IV miały więcej do powiedzenia. Więc, tak skromnie zapytam - czy ten pomysł z linka na kolejny odsłuch to dobry pomysł czy tylko stracę czas i pieniądz? ;-)

Jeśli chodzi o Dynaudio to akurat miałem u siebie i przepinałem na zmianę - Audience 60 ze wspomnianymi Tesi 560, te drugie nie miały się czego wstydzić, dźwięk raczej inny niż odczuwalnie gorszy, choć ogólnie nieco lepiej dla mojego ucha zagrały Audience. Bardziej nasycony, cięższy. Deimosy II słuchałem kilka lat temu i z tego co pamiętam określiłbym je podobnie. Indiana zagra kulturalnie, ale bardziej lekko, zwiewnie, bez aż takiego nasycenia, również w niemęczącym stylu i łagodnie na górze. Jak nie lubisz brzmienia B&W czy Focal to możesz przesłuchać, tym bardziej że bas w niewielkim pomieszczeniu (ok 18m) jest naprawdę wyjątkowo dobry z tych Tesi 560.

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

Hm, męczące sybilanty w Chario?

Widzisz sittek jakie cuda, u mnie nawet w połączeniu z Rotelem tych sybilantów nie było:)

Widocznie ten Audiolab strasznie nimi sypie,ale żeby z B&W mniej? :)

Widocznie ten Audiolab strasznie nimi sypie,ale żeby z B&W mniej? :)

Może przyczyną było porządne dorzucenie do pieca. Grałem na godz 11 (mocno głośno) i przy takiej głośności B&W mniej "syczało". Przy normalnym słuchaniu (godz 9) Chario też nie sypały sybilantami.

W takim razie byłbym podejrzliwy co do tego Audiolaba. Podobne syczące doświadczenia miałem z Rotelem RA-972. Grał bardzo przestrzennie i dynamicznie, ale na przykład z Paradigmami trochę mnie zamordował.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Ale B&W oczarowały mnie

Drzymek napisz w klubie audiolaba jak się te B&W zgrywają z 8000 i jaką muzykę słuchasz sam jestem ciekaw.

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.