Skocz do zawartości
IGNORED

system stereo do 2500 zł +- 500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Ciągle nurtuje mnie, jak to wszystko ogarnąć we wzmacniaczu stereo. W amplitunerze mam dużo hdmi, coaxial. A w takim wzmacniaczu stereo za ok. 1000zł same cinch :/

• Użytkownicy+

Są też amplitunery stereo, może to jest wyjście.

Połączyć kompa ze wzmacniaczem można właśnie ic. Nie potrzeba nic więcej.

Gość JacekMadera

(Konto usunięte)

Każdy odtwarzacz - DVD, Blu-ray, CD, dekoder mają wyjście cinch, więc nie ma żadnego problemu. Do XBox'a można dokupić Fiio D3 i po problemie..., możesz podłączyć tv do wzmacniacza, ale wtedy Fiio też będzie potrzebne... TV w takim przypadku musi być włączone, przy wyłączonym żadnego dźwięku nie "przepuści"...

Ja Ci polecę NAD C316... to nieco ponad 1tys., ale na pewno nie będziesz żałował... Wejść też nie powinno zabraknąć...

Pozdrawiam

Edytowane przez JacekMadera

Witam!

Jestem kolejnym nudnym "nowym" użytkownikiem, jak zwykle z "pierwszym postem" i oczywiście zwracam się do Was o pomoc xD

Sprawa wygląda następująco. Przyszła pora i w moim życiu na złożenie swojego pierwszego zestawu do ok 2500zł kolumny + wzmacniacz.

Mój przyszły sprzęt będzie stał w ok 23m2. Będzie starał mnie zadowolić POP'em głównie Beonce jak i reszta gromady typu MTV, HIP HOPEM, RAPEM jak i muzyką elektroniczną taka jak dubstep house dnb trance a żeby było ciekawiej to od czasu do czasu Enya lub jakis fortepian.

Sytuacja, przynajmniej tak mi sie wydaje, wygląda na trudna tym bardziej, że owe audio będzie tez obsługiwać TV tzn filmy w proporcji 70% muzyka 30% filmy.

Wiem że przy takim nakładzie niema co oczekiwać cudów tym bardziej do tak różnej muzyki,ale zależy mi na nowych skrzynkach podłogowych i używanym wzmaku, bo inaczej chyba nie da rady, prawda??

jak co do napędu nie mam w ogóle pojęcia na co patrzeć tak co do samych głośników mam parę typów jak:

Yamaha ns555

Taga Harmony platinum v2

Magnat Quantum 555

Mission m34i

Jakies wasze propozycje za czym jeździć i czego słuchac...

Z góry dzieki

Pozdrawiam

takimaly up, i kolejne pytanie cvzy ktos wie gdzie moge posluchac w/w kolukmn?? blisko tychów katowic? jakos niemogeznalesc:/

takimaly up, i kolejne pytanie cvzy ktos wie gdzie moge posluchac w/w kolukmn?? blisko tychów katowic? jakos niemogeznalesc:/

Oczywiście wchodzi w grę rynek wtórny?

Zwróć uwagę na Mission M66i, Roth Oli 40, Dali Blue 505, do tego HK 680, Marantz 7000, taka moja propozycja

no właśnie zależy minanowychkolumnach... i najlepiej takich co bym mógł osłuchać w Katowicach lub okolica a z tego co wiedze to żadne z w/w niestoją tam..:/ ldatego bede musiał sie zdać na wasze opinie lub inne propozycje

czy Waszym zdaniem wzmak Teac AH-01 ktory ma 2x20W przy 8ohm napędzi kolumny pylon pearl front? Male pomieszczenie 15m, raczej ciche słuchanie 2m od kolumn, źródło netbook. Czy raczej będzie mu brakowało dynamiki i mocy? Biorę też pod uwagę NuForce DDA-100 ten powinien sobie lepiej poradzić?

babeo - kolumny które poleca palton czyli indiana line tesi 260 - polecam i ja - mam je i właśnie słucham :-) co do tego - u mnie grają ze wzmacniaczem - onkyo a 5vl z wbudowanym DAC-iem więc możesz podłączać wszystko bezpośrednio do wzmacniacza ma wejście optyczne i coax - jak dla mnie gra to bardzo fajnie i mieścisz się w 2500 ( jak poszukasz to nawet ok 2200 ) zł

Edytowane przez przemo7

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

czy Waszym zdaniem wzmak Teac AH-01 ktory ma 2x20W przy 8ohm napędzi kolumny pylon pearl front? Male pomieszczenie 15m, raczej ciche słuchanie 2m od kolumn, źródło netbook. Czy raczej będzie mu brakowało dynamiki i mocy? Biorę też pod uwagę NuForce DDA-100 ten powinien sobie lepiej poradzić?

1. Napędzi.

2. Będzie mu brakowało dynamiki i mocy

3. j.w.

Panie i Panowie. Takie konfiguracje do wyboru.

1. Denon RCD-M39 + SC-M39

2.

Źródło: DVD Samsung C550 (docelowo wymiana na jakiś normalny CD)

Wzmacniacz:

- Denon PMA-520AE

- Pioneer A-20-K

- amplituner R-S300

Głośniki:

- KEF C1 / KEF C3

- Monitor Audio MR1 / M2 / MR2

- Boston Acoustic CS 23

- Rubicon NH-20S

- Indiana Line Nota 240C / 250 C

- Mission MX-1

Co zagra lepiej? 1 czy 2? Jak 2 to jaka konfiguracja?

Witam serdecznie,

pojawiły się możliwości finansowe, więc proszę Was o poradę, przed wyborem na odsłuchy pomóżcie zmniejszyć trochę ilość kandydatów. Założenie jest takie, by w budżecie do 3000zł zakupić nowy wzmacniacz, odtwarzacz cd i kolumny podłogowe. Pokój ok. 20m2, muzyka głównie poski oraz klasyka światowego rocka.

Wstępnie wyselekcjonowałem takie 3 pary:

Yamaha A-S300 + Yamaha CD-S300

Denon PMA-520AE + Denon DCD-520AE (nie ma USB i to jest bardzo duży minus, bo jakość jakością, a czasem jakieś mp3 się chętnie wrzuci)

Pioneer A-20-K + Pioneer PD-10-K

Kolumny Pylon Audio Pearl 20 lub JAMO S 506.

Skłaniam się ku zestawowi Pioneer + Pylon. Co Wy na to? Da się w tej cenie skompletować coś lepszego?

Teac A-R650 + Teac CD-P650

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Moim zdaniem wszystkie te zestawy są bardzo słabe. Mam propozycję - nie kieruj się własnym wyczuciem. Idź do 2-3 salonów ze sprzętem, powiedz że masz do wydania 3000 zł i niech ONI coś Ci zaproponują. Koniecznie weź swoje ulubione płyty. W każdym z salonów odsłuchaj 2 - 3 sprzętów żebyś miał porównanie. Wybierz ten którego granie najbardziej Ci się podoba.

Nie kupuj w ciemno tego co sam sobie wymyślisz !!!

Propozycja jednego z salonów to właśnie Pioneer. Jednak nie miałem płyt, więc go nie odsłuchiwałem.

Zdaję sobie sprawę z tego, że dla większości z Was, to i tak mierny sprzęt, ale biorąc pod uwagę, że aktualnie mam na 20m2 takie coś:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ... niczne#tab to postęp chyba będzie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam propozycję - nie kieruj się własnym wyczuciem. Idź do 2-3 salonów ze sprzętem, powiedz że masz do wydania 3000 zł i niech ONI coś Ci zaproponują.

Niestety to może być ślepy zaułek. Bo co ONI mogą polecić? Oczywiście tylko to co mają na zbyciu, bez opcji sprowadzania, no bo kto za to zapłaci jeśli klient nie weźmie? ONI? Oczywiście kwestie prowizji omijam, ponieważ liczyć na solidność to tak jakby grać w lotka. Dlatego idąc do sklepu z pewną gotówką trzeba mieć już jakieś pojęcie, inaczej będzie to zwykłe pole minowe. Uda się- nie uda. Niestety tak wygląda nasza szara rzeczywistość.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Dlatego właśnie zwróciłem sie do Was o pomoc, co by mnie w salonie nie porobili. Ogólnie wolę wyselekcjonować kandydatów w internecie, a na żywo w salonie wyłowić ten który będzie mi się bardziej podobał brzmieniem (bo wizualnie, to muszę z żoną skonsultować :P)

Jeżeli nie jesteś maniakiem audio i masz wysoki próg akceptacji, po nocach nie śnią ci się zapiaszczenia górnych rejestrów ani słabo widoczna scena w niskich pasażach, to wybierz to co najbardziej spodoba się małżonce :-) Będziesz zadowolony.

sittek, no nareszcie ktoś mówi do rzeczy :)

Tak jak pisałem wyżej (ale link nie zadziała) teraz mam mikro sony CMT GS-10. Więc taka zmiana chyba będzie słyszalna (oczywiście na poziomie normalnego człowieka - nie audofila).

PS żonie wpadły w oko Pylon Pearl :P

Prosta sprawa: 2000-2500 złotych, wzmacniacz stereo, para kolumn i okablowanie. Co proponujecie? Słucham rocka, hard rocka, sensownego metalu (nie łupanina, tylko tego podchodzącego pod coś ambitniejszego + progresywnego, np. Dream Theater), czasem również klasyki bądź jazzu. Kolumny "wysokie", nie monitorki, bo akurat tak być w moim przypadku musi. Jest jeszcze jedna kwestia - od ściany nie będzie kolumn dzieliła zbyt duża odległość, 25, najwyżej 30 cm. Boję się trochę bass-reflexu z tyłu - będą problemy z basem przy takiej odległości?

Niestety w hi-fi "dużym" mam niewielkie doświadczenie, mnóstwo ciekawych słuchawek średniej i wysokiej klasy, które miałem na uszach nauczyły mnie szacunku do wielu szkół grania. W większości jestem w stanie dostrzec plusy, zwracam uwagę i na analityczność, i na szczegółowość, i na scenę, i na bas (zarówno zejście, jak rozdzielczość, głębię, moc, szybkość, elastyczność), i na średnicę (boskie AKG K319 popisują się na tym polu), na górę mniej, ale też sprawę wysokich tonów kojarzę. Dlatego można powiedzieć, że ucho mam dość elastyczne. Jeśli miałbym jednak wybrać ukochaną szkołę grania, to byłaby to chyba neutralna, szczegółowa i przestrzenna, ale z lekkim ociepleniem w basie. Bardzo chłodne, mega-analityczne zestawy też mi "smakują", ale z racji, że dla wielu niedoświadczonych w słuchaniu osób taki dźwięk jest trudny w odbiorze i nieciekawy (a z zestawu będą też korzystać inni domownicy), nie jestem pewien, czy to dobry pomysł. Jedyny dźwięk, którego nie trawię, to dyskotekowy, z wielkim, rozmamłanym, tłumiącym resztę basem i rozkrzyczanym, niespecjalnym balansem tonalnym (w słuchawkach coś takiego prezentują dla mnie AKG K518DJ albo Sennhaisery HD202).

Cieszyłbym się jeszcze, jeśli wzmacniacz posiadałby przyzwoity wzmacniacz słuchawkowy - jestem właścicielem kilku par słuchawek, które bardzo ładnie odwdzięczają się po podłączeniu ich do przyzwoitego wzmacniacza.

Myślałem o:

Denonie 520AE

Harman/Kardonie HK980

Marantz'ie 5003/(?)6003

Pionieerach z serii A, ale mało opinii o nich

Yamaszkach AS300/(?)500

Tu pojawia się pytanie, ile wydać na wzmacniacz, ile na okablowanie, a ile na kolumny?

Z kolumn, szalenie zaciekawiły mnie Pylony Pearl. Nie jestem jednak pewien, czy podołają one cięższej muzyce (np. progresywny metal - Dream Theater - charakteryzuje się bardzo wieloma planami, czasem również natłokiem dźwięków). No i ten bass-reflex z tyłu...

O ile w wysokiej klasy sprzęcie audio typu słuchawki mam pewne doświadczenie, o tyle w "duże" hi-fi dopiero wkraczam. Bardzo proszę o pomoc!

Bylon wzmaki które wymieniłeś różnią się tak brzmieniem jak i słuchawki. Chciałbym coś o nich pozytywnego napisać, ale jak dla mnie ta cała nowa budżetówka to wyprane z emocji, bezpłciowe płaskie granie. Szukałbym czegoś używanego.

A co do kolumn to ile m2 ma pokój?

(nie ma USB i to jest bardzo duży minus, bo jakość jakością, a czasem jakieś mp3 się chętnie wrzuci)

Musi być USB? A na płytę CD-R nie możesz zgrać? Przecież przy tej klasie sprzętu po USB dźwięk będzie wyprany z emocji, nijaki.

Czy sprzęt obowiązkowo musi być nowy?

Witam i proszę o pomoc w decyzji.

Do nagłośnienia jest pokój 25 m2, a w tym pokoju do podłączenia TV + odtwarzacz Blu-Ray. Jednak, żeby nie było łatwo szukam czegoś do słuchania muzyki, a następnie czegoś co lepiej reprodukuje dźwięk niż 4W głośniki z telewizora.

Tak, żeby było jasne, do tej pory muzyki słuchałem tylko na budżetowych mini-stereo, więc sprzętu audiofilskiego nie szukam. Z resztą budżet jest ograniczony.

Co myślicie o takich propozycjach:

1.

Ukryta Zawartość

2.

Ukryta Zawartość

ewentualnie mikrowzmacniacze + głośniki (ale jakie???):

3.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) + głośniki ALE JAKIE?

4.

Ukryta Zawartość

opcja nr 4 jest najtrudniejsza bo będzie konieczny zakup tunera, a chcę ograniczyć ilość "pudełek" w domu do minimum.

Która opcja lepsza, a może jakiś królik z kapelusza (Pioneer, Yamaha)?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ahoj,

znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy da radę spiąć to w akceptowalnym dla lamera system:

TV + ampli + Blu-Ray + głośniki?

Z TV mam największy problem bo mam tylko wyjścia przez mini-jack lub SPDIF...... Blue-Ray się dopasuje....

Ukryta Zawartość

Pokój ma jakieś 20m2. Z niezależnych ode mnie względów sprzęt musi być nowy, a kolumny muszą być regałowe, nie podstawkowe. Wiem, że za 2500 zł nie dostanę audiofilskiego brzmienia, ale tego też nie oczekuję. Chcę mieć sensownej jakości stereo, które przyjemnie zagra, i ostrzejszą, i lżejszą muzykę, i koncerty rockowe, i filmy akcji. Coś uniwersalnego. No, na pewno da się coś takiego znaleźć! W rynku słuchawek za 80 złotych można mieć prawdziwe hi-fi, tylko trzeba znać kilka unikatów i być na bieżąco z nowościami. Naprawdę za 2,5 kzł nie można kupić żadnego zestawu nówek, który zaproponuje czysty, stosunkowo detaliczny i stosunkowo wysokiej klasy jak na najniższą półkę cenową, dźwięk?

Naprawdę za 2,5 kzł nie można kupić żadnego zestawu nówek, który zaproponuje czysty, stosunkowo detaliczny i stosunkowo wysokiej klasy jak na najniższą półkę cenową, dźwięk?

Wysokiej klasy na pewno nie, tym bardziej z najniższej półki cenowej.

Pokój ma jakieś 20m2. Z niezależnych ode mnie względów sprzęt musi być nowy, a kolumny muszą być regałowe, nie podstawkowe. Wiem, że za 2500 zł nie dostanę audiofilskiego brzmienia, ale tego też nie oczekuję. Chcę mieć sensownej jakości stereo, które przyjemnie zagra, i ostrzejszą, i lżejszą muzykę, i koncerty rockowe, i filmy akcji. Coś uniwersalnego. No, na pewno da się coś takiego znaleźć! W rynku słuchawek za 80 złotych można mieć prawdziwe hi-fi, tylko trzeba znać kilka unikatów i być na bieżąco z nowościami. Naprawdę za 2,5 kzł nie można kupić żadnego zestawu nówek, który zaproponuje czysty, stosunkowo detaliczny i stosunkowo wysokiej klasy jak na najniższą półkę cenową, dźwięk?

Monitory za tysiac, wzmak za tysiac i jakies CD za 800zl to niezbedne minimum. Oczywiscie nie bedzie to nic ekstra, ale na poczatek ci wystarczy jak sie upierasz na te nowe. Z czasem kupisz sobie jakies standy.

Edytowane przez rafal735r

?👈

@Sittek - proszę o czytanie ze zrozumieniem. "Wysokiej klasy jak na najniższą półkę cenową" - czyli coś, co w swojej cenie będzie miało sensowny dźwięk, nie będzie miało sensowny dźwięk jak na hi-fi w ogóle.

Okej, zatem się da.

Denona 520 widziałem za 800 złotych. Yamahę A-S 300 za 1000-1100 złotych, Marantza 5004 również za 1000-1100 złotych. Jak sądzę, klasa dźwięku będzie porównywalna, jedynie charakter będzie się różnił? Jeśli tak, to brać opcję najtańszą i stosunkowo pewną, tj. Denona? A może jednak Marantz albo Yamaszka proponują dźwięk na tyle lepszy, że dopłacić warto?

Jak ważne są kable? Czy nie-no-name, ale tanie, nie będą zaniżać jakości? Kolumnowe za 25 zł/metr to nie będzie jakaś tragedia?

Edit. Zawsze jest jeszcze ten Harman/Kardon HK980, można go znaleźć za 1350 złotych. Jakieś opinie?

Edytowane przez Bylon
  • Pokaż nowe odpowiedzi