Skocz do zawartości
IGNORED

system stereo do 2500 zł +- 500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

zgodze sie ale narazie mam ograniczony budzet i chyba lepiej w moim przypadku wymienic wzmcniacz zeby poczuc roznice na plus. pytanie czy te komponenty ktore zproponowlem sa w miare rozwojowe jak za rok bede zmienial koumny

• 2 tygodnie później...

Witam może tu się uda :)

A więc - budżet 2500zł max 3000zł w tym kolumny podstawkowe i wzmacniacz koniecznie z przedwzmacniaczem gramofonowym bo muzyka będzie tylko z gramofonu. Pokój 20m2 muzyka jazz, funk, elektronika, hiphop. Sprzęt najlepiej używany :)

pozdrawiam i z góry dzięki

Witajcie

Chcę złożyć zestaw stereo do swojego pokoju.

Słucham takiej muzyki:Hip-Hop,Rock,Rap,House,Electro.

Mam do wydania 2000zł (lepiej byłoby siię zmieści w kwocie 1500zł)

Zestaw ma się składać z 2 Kolumn Podłogowych + Wzmak

Wszystko używane, tylko żeby fajnie i dobrze grało.

Zależy mi na dobry bassie.Oraz żeby sprzęt grał ciepło i przyjemnie.

Witajcie, chciałbym sprawić sobie swój pierwszy zestaw stereo. Początkowo myślałem o zakupie nowego Pianocrafta 640 ale kolega wybił mi to z głowy i zaproponował poszukanie sprzętu używanego. Finansowo mam do dyspozycji ok 2500 na całość(im mniej tym lepiej). Muzyka jakiej słucham to klasyka, a głównie muzyka organowa. Pomieszczenie koło 16m2. Odtwarzacz już w sumie znalazłem (Denon DCD710AE lub DCD700AE choć jeszcze nie kupiłem) i teraz chciałbym do tego dobrać wzmacniacz. Zastanawiam się nad

-Denonem PMA710AE

-Denonem PMA500AE bądz 510AE

-Denon PMA-770

-Yamaha A520

Czy lepiej jest dobrać lepszy odtwatwarzacz i "gorszy" wzmacniacz czyli np. DCD710AE+PMA510AE czy odwrotnie?

Jak spisują się połączenia DENON + Yamaha np. ( DCD710AE + Yamaha A520)?

Oczywiście inne propozycje są mile widziane, ale bardziej zależy mi tych wymienionych pozycjach.

Co do głośników zupełnie nie wiem co i jak. Bardziej myślałem nad kolumnami podstawkowymi, ale tak jak wspomniałem w tym temacie jestem zupełnie zielony.

Dzięki za opinie i porady.

Pozdrawiam serdecznie.

Jesli chodzi o sprzez uzywany w tej cenie to jest to slaba propozycja. Modele 5 i 7 Denona to przecietna sprawa. Zaraz pewnie posypią sie od kolegow lepsze propozycje. uwazam że to nie jest godny zestaw za takie pniadze z rynku wtornego.

• 2 tygodnie później...

Składam nowy zestaw do mieszkania, chciałbym nagłośnić salon.

Dotychczas miałem Pianocrafta e-150 i chciałbym czegoś więcej.

Salon z aneksem ma 25m.

Lubie słuchać Jazzu, muzyki filmowej, RNB, ale tez rocka.

Lubie słuchać radia, muzyka tez będzie leciała z komputera, no i oczywiście CD.

Myślałem o budżecie 1500zł ale jeżeli była by mega różnica to jestem w stanie dopłacić do porządnych kolumn tak żeby się zmieścić w 2000zł za całość

Chętnie wezmę używany sprzęt wysokiej klasy z lat 90.

co powiecie o DALI 400 - są za 900 na allegro.

Wzmacniacz musi mieć obsługę 2 zestawów głośników A i B bop będę podłączał do tego głośniki w łazience 4 Ohm.

Jakie CD do tego byście polecili? dało by radę zmieniarkę?

• 3 tygodnie później...

Cześć,

czy moglibyście doradzić jaki amplituner stereo/wzmacniacz oraz kolumny podłogowe wybrać w cenie do 2000 zł. Tak się składa, że chciałbym złożyć sobie nieźle grający zestaw.

Pokój który chce nagłośnić ma ok 22 metrów kwadratowych. Muzyki słucham bardzo różnej. Skłaniam się ku amplitunerowi ze względu na radio.

Co myślicie o używanym amplitunerze Yamaha RX 797. Czy warto wydać na nią 1000 zł.? Czy może lepiej zabrzmi nowa Yamaha R-S500? Może macie jakieś inne sugestie?

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy naprawdę różnica pomiędzy amplitunerami stereo a osobnymi wzmacniaczami w danej cenie jest znaczna? Jeżeli tak, to wezmę pod uwagę zakup osobnego wzmacniacza.

Dodam, że lubię brzmienie z dobrym basem, ale też nie chciałbym, żeby tony średnie bądź wysokie były schowane. Słucham sporo jazzu, więc chciałbym, żeby dobrze brzmiały żywe instrumenty.

Z góry dziękuję za sugestie.

Przeglądając ogłoszenia natchnąłem się na rotela ra-02. Czy ten wzmacniacz będzie w stanie napędzić spore podłogowe kolumny? Może moglibyście zasugerować jakiś model kolumn do tego wzmacniacza w cenie do 1500 zł?

czyli Kamilu masz srednio te 2k na "wszystko"

nie mozesz kupic wzmacniacza za połowe albo 3/4 a reszte na kolumny

mozesz odwrotnie 3/4 na kolumny a reszte na wzmacniacz

na poczatek zajmujesz sie zakupem kolumn i szukasz dobrej oferty

- wydasz ile sie da najwiecej

pozniej kombinujesz ze wzmacniaczem

zakladamy tez ze potrzeba bedzie napedu czy daca jakiegos

na poczatek

szukasz np w dziale infinity kappa 7

wydaje sie to dziwne ale masz duzą sznase zakupic takowe w cenie 1599;)

szukasz az znajdziesz dobre kolumny

o wzmacniacz o wiele łatwiej

czyli zostało mało :)

i za to mało

bedziesz szukał jak dojada kolumny ;)

zmieniasz preferencje i szukasz kolumny podstawkowe -taniej

znajdziesz predzej

niczego nie robisz odwrotnie to cos zbudujesz

Tobie nie potrzebne spore kolumny podłogowe Tobie potrzebne dobre kolumny przede wszystkim

Edytowane przez erazm2

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Rozumiem co chcesz powiedzieć, ale jednak najpierw chciałbym kupić wzmacniacz. Padł mi amplituner, który posiadam, więc dla mnie wyjściem będzie początkowy zakup wzmacniacza. Dopiero za jakiś czas będę mógł zgromadzić kolejne środki finansowe na lepsze kolumny. Pytam w tym wątku o wzmacniacz oraz kolumny, bo dobrze by było zakupić wzmacniacz pod kątem konkretnych kolumnach. Będę wdzięczny za wszelkie propozycje.

rotela ra-02

O wile lepszy starszy ra-980

Przemyśl dobrze zakup.

MOżesz kupić najpierw wzmak ale juz pod niego kupić kolumny.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

O wile lepszy starszy ra-980

Przemyśl dobrze zakup.

MOżesz kupić najpierw wzmak ale juz pod niego kupić kolumny.

A jeszcze jakieś inne modele warte rozważenia?

owszem jakies jeszcze do 300 zł

po co komu rotel 980 jak nie ma ani

v daca

ani kolumn

a ma na wszystko jakies 2k

bez sensu te rotele - zacznij inaczej myslec albo zmien pytanio załozenia

i powiedz wprost ze szukasz jebutniecia

chcesz sluchac jazzu?

na czym na kodach z rotelem 980 podłaczonym do telefonu? ;)

daj pokój

upoluj sony scenario s7 za "200zł" i to bedzie ok na poczatek

uniwersalne dobre pudełko od wszystkiego

masz w ogole jakies sensowne zródło?

co to ma byc budzet 2k a klocki po up 1k - to jakis zart?

na moje to jedyny sens

kupno trymczasowego sensownego klocka- jakis czas zabawi

szukanie kolumn

kupno kolumn

sprzedanie tego co masz tam niby o ile da sie to wycenic

kupno zródła

szukanie lepszego wzmacniacza o ile cokolwiek zostanie z pieniedzy

sprzedanie tego tymczasowego

ide bo głowa boli ;)

Edytowane przez erazm2

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

luxmana proponuje

jesli koniecznie chcesz wydac 500

kazdy wydatek w gore to choroba - ktora bedzie miala grozne konsekwencje :p

Edytowane przez erazm2

co to ma byc budzet 2k a klocki po up 1k - to jakis zart?

Kup unitrę, jak poszukasz to wydasz 50zł a może nawet ktoś za piwo odda:)

2 tyś na audio?? zwariowałeś do końca!!

Za 300pln mozna cały system złożyć o którym kilka lat temu wiele osób marzyło.

resztę wydaj na wódkę, żeby zapić smutek wywalonej kasy w błoto.

upoluj sony scenario s7 za "200zł" i to bedzie ok na poczatek

A za tydzień będziesz go sprzedawał chyba, że wystarczy aby cos tam grało.

Kup lepiej radio z budzikiem a MM.

Takie coś to nawet ma wyświetlacz z zegarkiem .

by sie podobało

wzmacniacz jaki "ja" chce miec niech kosztuje a co tam

jedziemy z telefonem alias cd ktore do niczego sie nie nadaje

do tego super tannoy M

byle na rotelu za 1200 - dupnym do jazzu dla uscislenia , to nie jest najlepsze co mozna aby sie komu nie wydawało ze jak wyda 1200 na rotela to ma super jazz

naprawde wysmienity zestaw

juz zaczynam wspołczuc wysmienitego zestawienia

..... przyszyszłych postów pod tytułem jakie kolumny do rotela za 800 czy tannoy m2 beda dobre ? czy fiio sie nadaje do jazzu?

a porady jak zawsze

tannoy swietny sprzet na poczatek -czytaj koszmar

fio bardzo dobre

razem - straszna kupa łacznie z rotelem w tym komplecie bedzie

tak to sie skonczy - jak znam zycie a je znam w przeciwienstwie co do niektórych ktorzy znaja tylko rotela a zycia juz absolutnie nie

ps

radio z budzikiem .?

ten sarkazm jest bez poziomu

tak samo jak całosciowy dobór oparty o własne chciejstwo

radio z budzikiem to wlasnie ty proponujesz co opisałem powyzej

lub udopwodnij ze nie proponujesz w swojej poradzie tego "budzika" i pokaz dobry zestaw na rotelu jaki proponujesz do załózmy nawet niech tam 2 plus dozbieramy te 500

Edytowane przez erazm2

Według mnie jak ma się "tylko" 2000zł to trzeba kupić wzmacniacz za 200-300zł i resztę przeznaczyć na kolumny.

Stary wzmacniacz za 300zł bez pilota da radę przyzwoicie napędzić dobre kolumny i lepiej za źródło mieć telefon niż słuchać kiepskich kolumn. Większość ludzi i tak nie odróżni na słuch mp3 z telefonu od płyty z CD-playera.

dupnym do jazzu dla uscislenia

Tak, tu bardziej nada się nad i w niewielkich pieniądzach można wyrwać 317, jeden z ostatnich dobrych nadów.

Do tego B&W dm602.

Jak sie poszuka to zostanie jeszcze na dobre źródło, lub na daca.

tak samo jak całosciowy dobór oparty o własne chciejstwo

Czytaj ze zrowumieniem bo widzę, że masz problem.

A jesli nie rozumiesz to Ci jeszcze raz wytłumaczę.

KOlega pytał o rotela ra-02.

I wspomniany ra-980 jest zdecydowanie lepszy i to byłą moja odpowiedź a nie polecanie sprzętu do tej muzyki.

Ale Ty kolego znasz zycie i jesteś prawdziwym omnibusem. Powinieneś sam wszytkim doradzać, było by idealnie .

pozdrawiam

Edytowane przez Croowab

a ja Tobie tłumacze ze trzeba koledze odradzic jego wybór a nie utwierdzac i polecac idzmy dalej w las

nie jestem nieomylny a wrecz moze bardzo omylny za to stoje na ziemi

i biore wzglad na całosc - co zalecam wszystkim zapatrzonym w jeden element

Edytowane przez erazm2

To zacznijmy od nowa.

Wspomniany przeze mnnie nad 317. Uważam, że do jazzu jest idealny.

Przy odrobinie szczęścia można go tanio wyrwać, ew słabszy 314.

Będzie to wydatek ok 800pln.

Jakie kolumny ????

Podstawka sprawdzi się najlepiej.

Co polecacie?

Powiedźcie mi proszę, czy rotel ra-02 będzie miał problemy z poprawnym wysterowaniem takich kolumn jak tannoy m3 bądź tannoy m4? Rotel 980, o którym piszecie, ciężko znaleźć w dobrym stanie.

ratuj sie kto moze :)

nie rób takich rzeczy - o matko matko

ps

nie bedzie zadnego problemu - problem jest calkowicie gdzie indziej

Edytowane przez erazm2

• 3 tygodnie później...

Witam. Jestem tu nowy od dziś. Zarejestrowałem się, ponieważ planuje w niedalekiej przyszłości zakupić system stereo. Nie znam się na tym, nie jestem audiofilem chce po prostu najlepszy sprzęt. Kwota jaką mogę przeznaczyć to 3000zl +/-500 zl. Słucham dużo popu, dance, disco, disco-polo. Kolega mi podpowiedział żeby kupić kolumny tensil altus 300 i jakiś odpowiedni amplituner do tego. O altusach się już naczytałem i zdania są podzielone. W tej chwili nie wiem co kupić i jeśli nikt mi nie pomoże to nic nie kupie. A może to i dobrze, zaoszczędzę trochę :).

Witam. Jestem tu nowy od dziś. Zarejestrowałem się, ponieważ planuje w niedalekiej przyszłości zakupić system stereo. Nie znam się na tym, nie jestem audiofilem chce po prostu najlepszy sprzęt. Kwota jaką mogę przeznaczyć to 3000zl +/-500 zl. Słucham dużo popu, dance, disco, disco-polo. Kolega mi podpowiedział żeby kupić kolumny tensil altus 300 i jakiś odpowiedni amplituner do tego. O altusach się już naczytałem i zdania są podzielone. W tej chwili nie wiem co kupić i jeśli nikt mi nie pomoże to nic nie kupie. A może to i dobrze, zaoszczędzę trochę :).

Jak kolega radzi - kup sobie Yamahę Pianocraft za 2tys. A jak chcesz wydać więcej i przy okazji mieć lepszy dźwięk to wydaj 1000-1500zł na dobre słuchawki i jak ich posłuchasz to może usłyszysz czego nie słychać na tym Pianocrafcie ..... no i zostaniesz audiofilem ....

• Pokaż nowe odpowiedzi