Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

NAD C315BEE - za te pieniądze kupisz nowy. I będziesz miał duuuuużą radość z dobrej muzyki na swoich Tannoyach.

PS. A i tak zaraz odezwą się ujadacze jaki ten NAD jest BEE........ :=)i nawet ich nie przekona to, że ten wzmacniacz został wyróżniony tytułem EISA "Europejski wzmacniacz zintegrowany roku 2008".Bo przecie w/g tych ujadaczy EISA zrzesza imbecyli a nie fachowców dziennikarzy z branży audio.

Perkoz_1, 9 Lut 2009, 17:46

Mam NADa i podoba mi się jego brzemie, ale tytuły EISA to ostatnio naprawdę nie wiadomo za co przyznają. Ja bym się nagrodami ani recenzjami w prasie nie kierował. Ten 315 trochę za słaby będzie do M5 - bo jednak żeby dynamicznie poruszać 4 dwudziestocentymentrowe membrany potrzeba niestety trochę mocy włożyć. Jak się nie włoży to będzie grało, ale bez rewelki.

Sony robiło przede wszystkim dobre odtwarzacze CD - bardziej by te tannoye właśnie na sony muliły

NAd za mało Mocy...jakieś modele marantza poza osławionym P84 I? Jakiś technics? Denon Oynkyo, Pioneer? Chyba że jeszcze jakaś Yamaha jest dobra - tylko proszę nie z serii Ax....:)

>MoC 105W wystarczy...ale jak to zagra z tannoyami?

Onkyo jest specyficzne. Musisz posłuchać, czy Ci przypadnie do gustu. To nie jest spokojny wzmacniacz i nie każdemu podchodzi. Jego "niespokojność wyraża się na wyższej średnicy. Bas natomiast raczej delikatny.

Kiedyś u mnie Tannoy (tylko M2) grał z Denonem. Bardzo udane połączenie. Wzajemnie się uzupełniały. Z M5 powinno być też wporzo, bo to podobny rodzaj brzmienia.

zadam znowu to prozaiczne pytanie: jakiego modelu denona mam poszukiwać w tej cenie??

A co do Onkyo...te tannoye mają bardzo uwypuklone wysokie tony, a onkyo ta seria podobna ma dużo w sobie ciepła i środka - i właśnie podobno idealnie się dopasowują - chciałem to ew. potwierdzić....

zapodaj tego denona :))!!

Scythe, 10 Lut 2009, 00:32

>zadam znowu to prozaiczne pytanie: jakiego modelu denona mam poszukiwać w tej cenie??

PMA-1560

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Scythe, 10 Lut 2009, 00:32

>te tannoye mają bardzo uwypuklone wysokie tony,

Weź nie żartuj :-))))))

>i właśnie podobno idealnie się dopasowują

Moim zdaniem lepiej zagrają z Denonem.

No ten denon nawet fajny, tylko że o 400 zł za drogi...może się uda ustrzelić..

Uważasz że lepiej by to zagrało niż np: Yamaha A 1000? czy CA 1010? oczywiście w kontekście tych kolumn

A co do wysokich tonów..to one strasznie wyciągają wokal na powierzchnie i przy okazji jest wrażenie jakby to robiły z całym wysokim tonem...troszke syczy, a bas dudni...wiec nie są to na prawdę łatwe kolumny - i dlatego założyłem ten wątek...wzmak musi być bdb!

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Od tego Denona tansza i znacznie lepsza jest Yamaha AX 900. Nie gra tak sucho i ma znacznie lepsza scene. O wydajnosci pradowej nie wspomne.

Jeśli to prawda, to dyskusja była niepotrzebna, gdyż yamahę ax 900 bije na głowe A-1000 czy wyższe modele CA...i jedyną konkurencją dla nich były starsze modele technicsa. Bo seria AX to mocny spadek jakości yamahy...

Hmm to może ktoś zasugeruje coś starszego - jakieś kultowe modele? może właśnie technicsa jakiegoś?

JA tylko słyszałem o tym że te starsze modele są bdb...ale nie wiem którego atakować...

Pozdr

"Niestety jakoś mam pecha i nie udaje mi się takowego od kilku miesięcy dostać"

CA 1010 była w połowie grudnia na alle.

CA 810 z M5 powinna sobie dać radę. moją sprawdzałem z wielkimi 3 drożnymi Quadralami w lat 80.bardzo już pary miało to zestawienie, czytaj, CA 810 napędziła je jak trzeba.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

>Jeśli w Twojej ocenie Tannoy gra jasną górą, to lepiej może rzeczywiście poszukaj tej Yamahy o

>której pisze discomaniac71.

ax 900 to jasnych kolumn??ja bym powiedział,że ax 900 lepiej sprawdziłaby się jako rozjaśniacz.

Kopczas, 10 Lut 2009, 13:54

>ax 900 to jasnych kolumn??ja bym powiedział,że ax 900 lepiej sprawdziłaby się jako rozjaśniacz.

Yamahę odnosimy do Denona, nie chodzi o ogólne wrażenia.

>"Niestety jakoś mam pecha i nie udaje mi się takowego od kilku miesięcy dostać"

Po 1010 miałem dzisiaj jechać do Sieradza..niestety wczoraj się sprzedający z tego wycofał i to jest już któraś próba z kolei...wiec mam trochę dosyć

nie mówię że te tannoye grają tylko wysokimi...ale bardzo eksponują wokal i jest takie dziwne wrażenie, że brakuje reszty...prawdopodobnie przez słabą moc ax 392...ale tenedencje pewne są - a porównałem je z moimi pierwszymi kolumnami heco - i po prostu różnica kolosalna. Wiadomo że mocniejszy wzmak je bardziej rozrusza ale nie zmieni specyfiki całkowicie.

jak podłączysz np. CA 810 też będzie takie wrażenie. ona eksponuje pierwszorzędną linię (wokal, solo jakiegoś instrumentu)..ale reszta jest wypełniona. jak brzytwa na atłasowej poduszce.

Iceman, 10 Lut 2009, 14:03

Czy ja wiem? Dla mnie tannoy M5 zawsze były kolumnami nieco rozjaśnionymi szczególnie w wyższej srednicy i wysokich. Neutralne to one na pewno nie są, ale po cieplejszej stronie to mogą mieć jedynie bas.

>Neutralne to one na pewno nie są, ale po cieplejszej stronie to mogą mieć

>jedynie bas.

Dokładnie i do tego ten bas jest dudniący i trzeba kombinować ze skarpetkami i obciążeniami...

Potrzebuje wzmaka, który ma dużo ciapła i wypełniania..żeby to jakoś wyrównać...!

Te tannoye nie są na pewno high-endowe..ale to są porządne kolumny, tylko wymagające...trzeba się "narobić" ale efekt może być zaskakująco dobry - tylko właśnie...dobrze trzeba dopasować sprzęt...

opteron, 10 Lut 2009, 17:41

Hehe. To albo ja mam coś z uszami albo zupełnie inaczej postrzegamy dźwięk tych kolumn, albo mamy zupełnie inne punkty odniesienia. Dzisiaj to już trochę późno na słuchanie muzyki, ale jutro pójdę sobie do pokoju obok i aż z ciekawości zapuszczę jakąś muzę na moich M5, bo może ja po prostu zapomniałem jak one grają ;-)

Odnośnie wysokich to moim zdaniem ten wysokotonowy głośnik jest naprawdę bardzo dobrej jakości, jest delikatny i pod pewnymi względami przypomina scan speake z Vienna Bach. Mnie się zawsze góra spokojna wydawała, a powiem Wam, że chyba nie ma na tym forum drugiej osoby, która by miała takiego fioła na punkcie spokojnej góry jak obecnie ja.

Ja też do góry nie miałem zastrzeżeń w M5, mimo wszystko rozjaśnienia przełomu średnicy i wysokich nie można im odmówić. A nieprzyjemne rezonanse obudowy da się zminimalizować przez postawienie ich na kolcach i czymś stabilnym/ciężkim (ja miałem płyty chodnikowe) oraz po 10kg żeliwa na każdą (przynajmniej u mnie to zdało egzamin). Bardzo to pomagało mimo że tragicznie wyglądało, niestety odwrotu już nie było.

Pozdrawiam

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Scythe

10 Lut 2009, 12:54

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 54 / 12 / 0

Jeśli to prawda, to dyskusja była niepotrzebna, gdyż yamahę ax 900 bije na głowe A-1000 czy wyższe modele CA...i jedyną konkurencją dla nich były starsze modele technicsa. Bo seria AX to mocny spadek jakości yamahy..

Moglbys nie pisac bzdur i to na potege? Ani A 1000 ani A 1020 nie bija na glowe AX 900 i to w zadna strone i seria AX to nie jest zaden spadek jakosci Yamahy. Jesli masz na mysli modele z lat 90-tych typu 1050 1070 i 1090 to zgoda. Zaden z nich nie ma startu do AX 900. Mialem kolejno A 1020 A 1000 i AX 900. Owszem A 1000 rzeczywiscie jest lepsza od A 1020 i... To wszystko. AX 900 jest w kazdym calu lepsza od obu. Wybrzmienia smaczki scena kultura dzwieku - wszystko.

AX 900 to tylko bodaj trzeci model od gory. Nie widzialem AX 1000 ale podobno byla natomiast najwyzsza integra byla wowczas AX 2000 robiona takze w wersji 2000a 3 lata pozniej czyli w 1990 roku. Jej ceny 230 i 240.000 jenow odpowiadaly mniej wiecej 4.000-4.500 DM.

post-1457-100004213 1234302133_thumb.jpg

post-1457-100004214 1234302133_thumb.jpg

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Rok 1987 to bylo stulecie Yamahy. Firma chciala pokazac swoje mozliwosci i stworzyla przedwzmacniacz i koncowke CX 10000 i MX 10000. Cena kompletu to 1.600.000 jenow. Ow spadek o ktorym piszesz jest datowany mniej wiecej na rok 1990-91.

post-1457-100004211 1234302290_thumb.jpg

post-1457-100004212 1234302290_thumb.jpg

• Pokaż nowe odpowiedzi