Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

W przypadku Denonów pierwsza cyfra oznacza "moc" dwie pozostałe cyfry oznaczają wysokość mdoelu/jakość brzmienia, im niższe tym lepsze, literka R na końcu pochodzi od skrótu remote, polecam te bez remote gdyż często ulegają awarii silniczki selektorów wejśc.

Skad ty masz takie smieszne info. Wedlug twojego toku rozumowania PMA-1315R jest gorszy od np PMA-525R, bo dwie ostatnie cyfry sa wieksze. Moc zawsze idzie w parze z zajmowana półką danego modelu. Z tymi awariami to chyba lekka przesada. Jak widac wzmacniacze chodza po 20lat i nikt na to sie nie skarzy.

to ja jeszcze Was troche pomecze :) co bedzie lepsze PMA-510AE czy wspomniany przeze mnie PMA-725R? :)

a jesli chodzi o CD? jak rozumiec symbole?

PMA-725R bedzie lepszy. Z CD jest podobnie. Im wieksza cyfra tym lepszy model. Ale jak wspominalem nalezy pamietac ze wyzszy nie zawsze oznacza lepszy i trzeba brac nadal poprawke na wiek urzadzenia. Bo kiedys oznaczenia byly inne.

?👈

W przypadku CD pierwsza liczba to okres produkcji (im większa tym starszy model) a kolejne cyfry to wysokość modelu (im niżej tym lepiej), 725 jest modelem starszym ale dużo lepszym od np. 345.

@rafal735r według mojego toku rozumowania PMA1315R jest lepszy od PMA525R.

Moc nie zawsze idzie w parze z jakością co pokazuje np przykład mocowo słabego wzmacniacza Denon PMA-260 który brzmieniowo wypada lepiej niż PMA680R, podobnie z innymi modelami PMA-320 to już inna liga niż wzmacniacze z końcówkami x80.

Znalazlem na allegro Denon PMA-725R w cenie 399 plus koszty wysylki. Zapytalem czy byl otwierany/naprawiany. Dostalem odpowiedze ze byly czyszczone potencjometry bo trzeszczaly. I teraz moje pytanie: czy przeczyszczenie na dluzsza mete cos da? Jesli sie wytarly sciezki to nadal beda trzeszczaly. Moze warto wymienic te potencjometry? Czy sa one do dostania czy to jakis nietypowy model? Czy warto sie w to w ogole bawic?

poza tym owy sprzet robiony jest w Chinach. NIe wiem jak inne, czy to ma znaczenie, czy nie lepiej poszukac czegos z Japonii?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam,

posiadam kolumny Jamo S606. Kompletuje moje pierwsze stereo. Szukam do nich wzmacniacza badz amplitunera a do tego wszystkiego CD.

Ze wzmacniaczy:

Yamaha:

Ukryta Zawartość

Denon:

Ukryta Zawartość

Amplitunery:

Ukryta Zawartość

Z CD :

Yamaha :

Ukryta Zawartość

Denon:

Ukryta Zawartość

Co bedzie najlepszym wyborem? Yamaha czy denon?

Pokoj ma 20m2. Słucham rocka lubie tez muzyke dance,electro.

Interesuje mnie tylko nowy sprzet.

Z gory dziekuje za odpowiedz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do Twoich kolumn zwróć uwagę na elektronikę Cambridge Audio Topaz (masz wzmacniacz i amplituner oraz dobre cd) lub przy trochę większym budżecie zdecydowanie NAD lub MARANTZ.

Proponuję jednak w miarę możliwości odsłuchy, które pozwolą Ci na dokonanie optymalnego wyboru,

w przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Też kompletuje coś podobnego dla brata.

Na razie wstępny wybór padł na pylon perl i yamaha r-s500.

Dzisiaj i jutro się wybieram na odsłuchy.

Jeżeli ktoś ma doświadczenie z podobnej klasy sprzętem prosze o propozycję.

Edytowane przez dankam

.

Polecam zdecydowanie pioneer A-A6MK2, miałem okazje gościć go u siebie w domu. Za niecałe 1500 zł wart jest każdej złotówki. Świetna przestrzeń, nisko schodzący acz nie dudniący i nie dominujący nad resztą pasma bas i te dzwonki i wybrzmienia blach naprawdę super.

A tu recenzja:

Ukryta Zawartość

Oraz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam forumowiczów i proszę o poradę ( sugestie). Niedawno stałem się nabywcą ww monitorów. I teraz pytanie . jaki wzmacniacz do ok 500zł ( taki budżet niestety) będzie najbardziej optymalny do tych kolumn? mają grac w pokoju o wym, 5x3m, niestety na dłuższej ścianie. Muzyka wszechstronna : rock, reagge, jazz, trochę pop, piosenki dla dzieci :).Tak,że zależy mi na jak najbardziej uniwersalnym wzmaku ale takim który napedzi te kolumienki. Myślałem o Rotelu lub NAD-dzie, tylko który model ? A może inne sugestie ? No i może jakies niedrogie kabelki do nich. Obecnie ( procab 2,5 mm).Żródło DVD Panasonic RA-71 ( wiem ,że to trochę profanacja podłaczać do słuchania muzyki dvd, ale narazie tak musi być).

Dokładnie.

Za 500 zł można kupić rotela 930, 931. Też będą dobrym zakupem.

A co do CD, to nie od razu Kraków zbudowano i moim zdaniem lepiej trochę poodkładać niż kupować jakiś zajeżdżony odtwarzacz w tej chwili.

Witam serdecznie,

To mój pierwszy wpis na forum, w temacie audio należę raczej do grupy laików.

Podjąlem decyzję o zmianie mojego amplitunera NAD (starość - traci formę) na wzmacniacz stereo, lub ewentualnie inny amplituner.

Posiadam male kolumienki Dali Ikon 1, gramofon technics 1210, pokój mierzy okolo 15 m kw.

Koniecznie muszę do nowego wzmacniacza dolożyć tuner zewnętrzny lub zintegrowany, gdyż jestem uzależniony od 2 kanalu PR;)

Mile widziany również zintegrowany preamp do gramofonu.

Budżet na nowy wzmacniacz / amplituner do 1500 PLN

Muzyka: jazz, world, industrial, elektronika, barok, eksperyment, itd..

Będę bardzo wdzieczny za wszelkie podpowiedzi, sugestie.

Pozdrawiam

Mateusz

Witaj,

masz bardzo dobre kolumny, szkoda ograniczać brzmienie kiepskiej klasy wzmacniaczem. Dlatego polecam cały budżet przeznaczyć na możliwie najlepszy wzmacniacz. Zdecydowanie proponowałbym Ci jeden z modeli wzmacniaczy NAD - przynajmniej NAD C316BEE, chociaż jeśli trochę zwiększyłbyś budżet, to model C326BEE były idealny.

Jeśli jednak koniecznie decyzja zapadnie na amplituner stereofoniczny, Marantz SR5023 będzie najlepszym wyborem.

Zapraszam w miarę możliwości na odsłuchy, które pozwolą Ci na wybór optymalnej konfiguracji. W przypadku pytań służe pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

staruszek, twój wybór ale moim zdaniem lepiej kupić coś sprawdzonego niz pchać się w wielki znam zapytania

A może jeszcze jakieś propozycje piecyka budzetowego do Dynek 42? ( do 500max 600 zł)

• Użytkownicy+

Rotel z serii 9. 971mkII jak wyrwiesz za te pieniądze. 930 lub 931 jak taniej.

Popieram, dołożę do tego jeszcze Rotela 01.

A co powiecie na temat marantz-a pm-66se? Obecnie posiadam sony ta-f500se ale ze względu na mała usterkę muszę go sprzedać. Dźwięk podoba mi się ale zauważyłem ze jest on znacznie lepszy przy podkręceniu gałki volume. Ja jednak nie lubię słychać głośno. Mam jamo s 606 i słucham spokojnej muzyki, dużo damskich wokali, rock progresywny, jazz. O pm-66se słyszałem na forum ze nie nadaje się do głośnego rocka, brak mu szybkiego uderzenia, dynamiki za to ma piękna przestrzeń, ciepłe wokale. Czy nie będzie za słaby do jamo? A może pm-63? Nic o nim nie piszą A moc ma większą. Dobre opinie krążą o pm-68,a jest tylko ciut droższy od pm-66se.

Wysłano z HTC Desire z użyciem Tapatalk

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Teraz jest na allegro 2szt PM68 w dobrych cenach. Do Jamo S606 to i tak za dobry wzmacniacz. Mozesz tez sie rozejrzec za PM7000 jesli duzy nacisk kladziesz na wyglad, to jest to samo co PM68 z tym ze ladniejszy i troche mlodszy tym samym. To uniwersalne wzmacniacze, garaj rowno i dosc dynamicznie.

?👈

Tani wzmacniacz do.. to może i ja zadam pytanie. :)

Mój budżet to: 1500 zł (1700 zł jeśli naprawdę zrobi to różnicę)

Mój pokój to: 14m2

Preferowany kolor: czarny

Gust muzyczny: wszystko poza disco/techno więc dobrze by było coś w miarę uniwersalnego

Kluczowe wymagania: sprzęt musi być nowy (z kilku względów)

Żródło dźwięku: telewizor z PlayStation 3 (chyba że odtwarzacz za 500-700 zł zrobi dużą różnicę, wtedy jakoś powiększę budżet do 2000-2200 zł) oraz laptop.

Szukam naprawdopodobniej wzmacniacza + kolumienek które spełnią moje oczekiwania. Oczekiwań nie mam dużych, bo jestem kompletnym laikiem, który wczoraj się dowiedział co to jest amplituner. Do tej pory słuchałem muzyki na głośnikach z telewizora i takich za 20zł podpiętych pod komputer, więc wszystko co da znaczną, zauważalną poprawę jakości i nie zepsuje się zaraz po okresie gwarancji oraz da się rozbudować w późniejszym czasie o wyżej wspomniany odtwarzacz CD czy tuner, spełni moje oczekiwania. Sprzęt będzie głównie używany do filmów, odtwarzania muzyki z płyt Audio CD oraz sporadycznie jako wsparcie dla mp3 z laptopa. :)

Jak wspomniałem wyżej, ważne by sprzęt był nowy. Zupełnie się nie znam na sprzetach stereo, więc nie będę wstanie sprawdzić, czy zakupiony na Allegro używany sprzęt gra tak jak powinien, czy nie jest starym rupieciem. Przede wszystkim jednak, jak się zepsuje, to nie będę go w stanie naprawić, nawet jak to będzie coś błachego. Proszę więc bardzo o nie proponowanie mi kupienia czegoś używanego, nawet jak będzie to lepsze od obecnie dostępnych na rynku nówek.

Jest też kwestia Pianocrafta MCR-640. Wchodzi on w grę tylko i wyłącznie wtedy, jeśli naprawdę nie da się w podanym przeze mnie budżecie zbudować czegoś, co będzie grało równie dobrze. Naczytałem się kilku negatywnych opinii na jego temat i wolałbym coś innego. :) Na razie znalazłem tylko Denona PMA-510AE za trochę ponad 800 zł. Czy to byłby dobry wobór? Póki co sugeruję się tylko popularnością, wyglądem i ceną.

Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie podpowiedzi!

Witam

To ja też bardzo prosze o poradę.

Mój posiadany sprzęt do odtwarzania muzyki to:

-CD Technics SL-PG480a (jest już ze mną ponad 10 lat)

-Amplituner Denon AVR 1610 (kupiony jako urządzenie uniwersalne do słuchania muzyki jak i KD)

-głośniki podłogowe Monitor Audio MR6

Jak pisałem amplituner był niezbędny jako urządzenie uniwersalne, ale zdecydowałem sie na zakup osobnego wzmacniacza stereo maksymalnie do 1500 (nowy) i głownie myśle o wzmacniaczu NAD C316BEE. Pan z obsługi sklepu internetowego zaproponował właśnie tą firmę dla odmiany dla "japończyka". Mogę go kupić u mnie w mieście ale nie mam mozliwości odsłuchu (malutki sklepik)

Moje pytanie do Was jest takie: czy faktycznie będzie to duża odmiana w odsłuchu w porównaniu z ampli Denona? Jak byscie wytłumaczyli tą odmiane. Czy warto przekonywać żone że właśnie tego NAD-a mi brakuje w szafce ze sprzętem :) ?

z góry dziekuje

Poza wbudowanym tunerem to jest to samo. Oczywiście Q21 woli osobno sprzedać wzmacniacz i tuner.

Najprawdopodobniej nie . Trzeba by pogoglować w grafice i sprawdzić jak wyglądają w środku .

Na 99 % bez wbudowanego tunera jest lepszy , a poza tym oddzielny tuner ( pudełko )jest na pewno lepszy .

Zdecydowanie potwierdzam - rozdzielenie tunera i wzmacniacza daje dużo więcej możliwości. Polecam w szczególności rozejrzeć się za ofertą używanego sprzętu. Yamahy o których piszesz to towar dość popularny, co nie znaczy że bardzo dobry - główną rolę pełni tu marketing i skuteczne dotarcie do klienta. W podobnej cenie znajdziesz dużo lepsze "używki" np. osobiście bardzo polecam serię zintegrowanych wzmacniaczy Rotel RA (sam posiadam 06 - świetny sprzęt). Oczywiście najważniejsze jest żeby brzmienie podobało się właśnie Tobie. Większość tu obecnych (wliczając mnie) nakieruje Cię na własny sprzęt. Czasem pomaga to zawęzić grupę szukanych urządzeń, ale też może być mylące. Generalną zasadą, od której mogą oczywiście być wyjątki to to, że takie rozdzielenie tunera i wzmacniacza skutkuje zwykle ich wyższą jakością w poruszając się w tej samej półce cenowej co ampli. Rozejrzyj się za mniej popularnymi markami, starszymi modelami z wyższych półek - na pewno coś znajdziesz interesującego.

• Pokaż nowe odpowiedzi