Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Nie stawiajcie krzyżyka na kilkunastoletnim sprzęcie - np. wzmacniacze z tamtego okresu przeżyją nie jeden produkowany obecnie. Kiedyś zupełnie inaczej budowano (nie oszczędzano na podzespołach). Dzisiaj mamy duże i ładne obudowy i przeciąg w środku. Nie tyczy się to oczywiście każdego współczesnego sprzętu.

Nie stać mnie aktualnie na to aby wydać kilka (kilkanaście?) tysięcy na nowy sprzęt.

Chciałbym abyśmy się zrozumieli. Nie chodzi mi o negowanie kupowania używanego sprzętu; sam to robiłem i pewnie będę robił dalej, gdyż nie każdego stać na nowe. Jednakże w przypadku zakupu kilkunastoletniego sprzętu audio nie nastawiajmy się z góry, że będzie nam służył następne kilkanaście lat. Są zadbane modele i pewne marki które pociągną jeszcze kilka lat. Jeśli nam się poszczęści.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Witam

Tak jak w temacie: Jaki wzmacniacz do kolumn STX F-180 Myślałem nad Yamaha AX-730 lub Pioneer A656, i tu odnosze się do was jaki wzmacniacz mi możecie zaoferować.Pozdrawiam

Witam

Proszę o pomoc przy doborze wzmacniacza do kolumn Dali Zensor 5. Kolumny w 80% wykorzystuję do kina, ale chce podpiąć wzmacniacz poprzez pre-out, gdyz czasem słucham muzyki na tym zestawie. Cena do 1 tys za używke. Muzyka to: jazz,rock,hip-hop.

Mam możliwosc odsłuchania kilka modeli Rotela, ale prosze o jakies podpowiedzi co do innych marek.

pozdrawiam

Witam

Tak jak w temacie: Jaki wzmacniacz do kolumn STX F-180 Myślałem nad Yamaha AX-730 lub Pioneer A656, i tu odnosze się do was jaki wzmacniacz mi możecie zaoferować.Pozdrawiam

Zacznij od wymieny kolumn bo lepszy wzmacniacz tylko ukaże całą mase słabych punktów tych kolumn, pomysl np. nad Denonem PMA 920 cenowo zbliżony do Pioneera a 656 do tego kolumny względem Twoich preferencji muzycznych i wielkości pomieszczenia.

Witam was wszystkich mam do was wielka prosbe a mianowicie sprzedalem swoja diore 704 i zamierzam kupic nowy wzmacniacz dla moich altusow 200 budzet max 500zl prosze podajcie swoje propozycje

Co powiecie o kenwood ka 3020??

-pokoj 15m2

-muzyka rock rnb

Witam. Zakupiłem kolumny Monitor audio m2..które chce podpiać do tv..i cd.. Nie jestem audiofilem..szukałem kompromisu Do KD z media markt,,teraz szukam odpowiedniego wzmacniacza do 700zł.. Pokój ma 13m.. Słucham muzyki PoP..Trance czasami muzyki Klasycznej..szukam czegoś uniwersalnego,, chociaż bardziej zależy mi na niskich tonach. Kumpel ofruje Mi Harman Kardon HK970 za 750zł albo Cambridge Audio Azur 640 A za 700zł..a może macie jakieś inne propozycje.. proszę o pomoc

Cambridge Audio Azur 640 A za 700zł

Dobry wzmacniacz i fajnie zagra z Twoimi kolumnami.

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Jest sens żebym szukał dalej,,czy kupic ten Audio Azur 640 A/??????

Cambridge Audio Azur 640 A za 700zł

Dobry wzmacniacz i fajnie zagra z Twoimi kolumnami.

Jest sens żebym szukał dalej,,czy kupic ten Audio Azur 640 A/??????

nx e800 można podłączyć do wyjscia słuchawkowego

Witam, wydaje mi się że raczej każda Yamaha da sobie radę z kolumnami 6 Ohm. U mnie Yamaha AX-10 pracuje z 6 Ohm'owymi nx-e800, podłączałem je również do Yamahy RX-10 która również radziła sobie bez problemu (nie grzeje się ani nic z tych rzeczy), do obu podłączałem jakieś 4 Ohm'owe Jamo i też problemu nie było. Tym bardziej starsze mocne konstrukcje Yamahy powinny grać z takimi bez żadnego problemu. Też nie jestem bardzo doświadczonym audiomaniakiem, więc jeśli się mylę niech ktoś mnie poprawi.

nx e800 można podłączyć do wyjsica słuchawkowego

nie mam mozliwości..poniewaz znajomy siedzi w Norwegi.. czytałem że CA azur 640..gra dobrze jak sie go odkręcić ,,a ja nie bedę gło0śńo słuchał,,ponieważ mieszkam w blokuu,,czytałem ze słuchając go cicho jakoś jest porównywalna,,z tanim kinem z media markt

szukam wzmaka pod monitory JBL-TLX 25. mogę mieć za 400 zł taki o to projekt DIY:

Schemat końcówki mocy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I foty:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wszystko opakowane w ładną obudowę Onkyo

Ukryta Zawartość

+ opis

W wzmacniaczu została wymieniona końcówka mocy na Uniamp v2 według projektu Irka. Wcześniej siedział tam stopień mocy projektu Zbiga, zdjęcie ze starymi końcówkami zamieściłem, bo innego nie posiadałem z widocznym całym środkiem. Na zdjęciu o nazwie "panel" czerwonymi kółkami są oznaczone przełączniki i potencjometry, które zostały odłączone, ponieważ powodowały uciążliwe brumienie w jednym z kanałów, a że ich nie używałem to postanowiłem je usunąć(wszelkiego rodzaju podbicia tonów psują oryginalną ścieżkę audio). Na zdjęciu nr 2 widać kondensatory na przewodach, w obecnym stanie sa normalnie wlutowane w płytkę, ponieważ kupiłem o zbyt wielkiej średnicy, a chciałem odpalić wzmacniacz więc wiadomo :). Przy obecnym transformatorze o mocy 160W wzmacniacz bez problemu wyciąga moc 60W przy 8 omach więc do głośnego słuchania wystarcza :) Na tylnim panelu głośniki podpinać prawidłowo należy pod dolne gniazda.

Co do odsłuchu to gra bardzo dobrze, bas jest dynamiczny, na średnich tonach słychać wszystko wyraźnie, a wysokich też nie brakuje (oczywiście jeśli dysponuje się odpowiednimi kolumnami)

Planuję wydać na wzmacniacz maksymalnie 600 zł z przesyłką. Dotychczas myślałem o Sony TA 550ES, ale na allegro jest tylko zestaw i sprzedawca nie chce go puścić osobno. Myślałem też o Pionkach z serii a6xx. Chcę na tym zestawie słuchać głównie szybkiej muzyki elektronicznej (psy trance, drum and bass, acid techno, czasem minimal czy dubstep).

Warto wziąć ten wzmak DIY, czy może polować na allegro na coś innego, konkretniejszego?

Bardzo proszę o porady

Pozdrawiam, Michał

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Posiadam kolumny Mordaunt-Short Avant 906i

Pomieszczenie ok. 20mkw.

Slucham roznej muzyki: Pink Floyd, Celine Dion, Simple Minds, Massive Attack.

Lubie dosc nisko schodzacy kontrolowany bas ale tez dobrze slyszalna gore.

Prosze doradzcie jakis wzacniacz do w/w kolumn w cenie do 1000 zl.

Pozdrawiam fluffy

domel3795 zdecydowanie w tej cenie poszukiwałbym Audiolaba 8000A albo 8000S. Do Twoich kolumn i spektrum muzyki, którym jesteś zainteresowany będzie pasować idealnie.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Posiadam w tej chwili zestaw kina domowego oparty o amplituner Denon AVR-3805, Denon DVD-3910 oraz zestaw kolumn Jamo z frontowymi Jamo C-407. Od jakiegoś czasu marginalną sprawą stało się oglądanie czegokolwiek z płyt DVD, używam tylko stereo słuchając płyt CD. Zastanawiam się nad zamianą amplitunera na wzmacniacz zintegrowany w cenie do 1tys. PLN (raczej używany w kolorze srebrnym). Pomieszczenie odsłuchowe ma około 25mkw. Słucham głównie muzyki pop z tat 80-tych. Lubię analityczne brzmienie, bas pod kontrolą, nie dudniący. Proszę o jakieś propozycje.

Luxman L-507uxII+CD D-05; Sonus Faber Olympica II

Witam, to mój pierwszy posta na forum, więc proszę o wyrozumiałość.

Poszukuję używanego wzmacniacza do głośników Canton gle 420. Mój budżet to ok. 800 zł. Pomieszczenie w którym będzie stał sprzęt ma wymiary 4x3 m. Czy któryś z forumowiczów posiada wiedzę na temat jaki wzmacniacz byłby najlepszy do w/w kolumn.

z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Posiadam Kolumny Monitor audio M2..słucham muzyki pop,,szukam odpowiedniego wzmacniacza do tych głośników..kolumny będą podłączone do tv i cd ..zastanawiam sie Który bedzię lepiej pasował Rotel R-O2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) może macie jakis inny model godny uwagi w cenie max 700zł.. z góry dziękuje za odp

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam, to mój pierwszy posta na forum, więc proszę o wyrozumiałość.

Poszukuję używanego wzmacniacza do głośników Canton gle 420. Mój budżet to ok. 800 zł. Pomieszczenie w którym będzie stał sprzęt ma wymiary 4x3 m. Czy któryś z forumowiczów posiada wiedzę na temat jaki wzmacniacz byłby najlepszy do w/w kolumn.

z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Szukal bym czegos z ciepla barwa, ze stonowana srednica i silnym basem, bo pod tym wzgledem GLE nie zachwycaja.

?👈

Posiadam Kolumny Monitor audio M2..słucham muzyki pop,,szukam odpowiedniego wzmacniacza do tych głośników..kolumny będą podłączone do tv i cd ..zastanawiam sie Który bedzię lepiej pasował Rotel R-O2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) może macie jakis inny model godny uwagi w cenie max 700zł.. z góry dziękuje za odp

a może nad 350c czytałem o nim wiele dobrych recenzji

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam mój budżet wzrósł do 1tyś za wzmacniacz co polecacie w tej cenie??

Kolumny Altus200 niedługo wymiana na inne

Muzyka: Rock Pop Dance

Witam ponownie

Ponawiam pytanie o wzmacniacz do Jamo C 407.

Czy któryś z poniższych się nada?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Waldek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Luxman L-507uxII+CD D-05; Sonus Faber Olympica II

Jak w tytule czyli jaki wzmacniacz do 1000zł max (używany jak najbardziej może być) będzie pasował do tego CD i maestro ii180???

Obecnie gra to z ampli ONKYO HT-R538 w pokoju 20mk a muzyka wszelaka:)

Czy może taki wzmacniacz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) będzie odpowiedni i lepszy w muzyce od ONKYO??

Ukryta Zawartość

Witaj,

z mojej strony mogę zaproponować Ci urządzenia fabrycznie nowe. W kwocie niewiele ponad 1000 zł. masz do dyspozycji przyzwoity Denon PMA-710AE. Proponowałbym jednak do Twojego systemu wzmacniacz NAD. Już model C316BEE w pełni powinien Cię zadowolić.

Podany przez Ciebie C350 to dobre urządzenie, jeśli jest w stanie idealnym i nie naprawiany, urządzenie warte zainteresowania.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Tanie denony oferują dość kiepski dźwiek, pusty, bez życia.

A ten NAD wygląda po prostu tandetnie.

Jeżeli lubisz jasny dźwiek (ale nie z ostrą góra), z obecnym, ale ciepłym basem, oferuję odsprzedaz swojego Cambridge Audio c550a. Srebrny, roczny, w stanie perfekcyjnym. Kwota niewiele większa od tego NADA.

• Pokaż nowe odpowiedzi