Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Nie chcecie pomóc to trudno tylko proszę darujcie sobie komentarze nie na temat. Topic do usunięcia bądź zamknięcia.

Wiekszosc wzmacnaiczy pracuje w kalsie AB, czy B wieć przy małych głośnościach pobierają mało prądu.

Nieco powyzej 300zl:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

?👈

Posiadam kolumny New Mildtony 150 Tonsila i wzmacniacz Sony F319R - co do tego ostatniego sprzętu mam dużo zastrzeżeń. Chcę wymienić go na jakiś lepszy wzmacniacz, cenowo do 1100zł, najlepiej używany. Zależy mi na szczegółowości i szerokiej scenie, ale chciałbym też, żeby dźwięk miał odpowiedniego 'kopa'. Muzyki słucham przez Nuforce uDAC2, głównie post-rock, ale też trochę twardszej elektroniki, jak glitchcore, potrzebuję więc też sporego pasma przenoszenia. Wstępnie myślałem o Yamaszce RX-797, ale dostępność tego wzmacniacza jest raczej niska.

Zacznij od zmiany kolumn bo to one sa najslabszym ogniwem

Napewno wzmacniacz mniejszej mocy bedzie zuzywal mniej pradu na biegu jalowym, czyli przy cichym sluchaniu, napewno powinien byc klasy B, napewno nie klasy A ktory pobiera zawsze stala ( duza ) moc, jezeli jakosc dzwieku nie musi byc HIENDowa to oszczedniejsze beda wzmacniacze popularnycej klasy, takze na hybrydowych koncowkach mocy,

Nowy kosztował niecałe 800zł.

Wiem, ale z reguły pojawiają się w okolicach 400, i to w średnim stanie - a ten jest całkiem zadbany

Gość rydz

(Konto usunięte)

Zadbany jest,jak ktoś nie szuka dużej mocy,może być okey.

Ciekawe jak gra,jego budowa jest tak skromna,trafo,radiatorek 20cm,dwa kondziołki i kilka sztuk drobnicy.

Jeżeli chodzi o ceny używek tak ogólnie,to często przeglądam licytacje,

to co widzę normalnie śmiać się albo płakać.

Ceny końcowe niekiedy są jak za nowe? :))

No dokładnie tak jest, ludzie chyba przed wystawieniem aukcji patrzą na paragon sprzed kilku lat, stąd te śmieszne ceny. Ostatnio widziałem kolumny Eposa, za które ktoś chciał 100 zł mniej, niż kosztowały w 1999 (modelu nie pamiętam, ale bądź co bądź przeciętne - według recenzji z hifi.pl), do tego z odbarwieniami od maskownic - jak babka która przez pół dnia opalała się w stroju kąpielowym :)

Dzięki serdeczne teraz rozumiem. Jak sprawdzić w jakiej klasie pracuje wzmacniacz? Myślałem o harmanie hk610 choć nie wiem jaka to klasa. Ma pobór 150W (przynajmniej tak pisze z tylu na obudowie). Ten denon ciekawy ale wydaje się zbyt monstrualny na biurko.

Ja mam coś takiego. Wysterowuje u mnie Podłogowe RTL3 i nawet się to maleństwo nie nagrzeje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Operujecie poborami prądu a nikt z was nie wie wedlug jakich norm byly mierzone, stare pioneery z gigantycznymi poborami siegajacymi do 1kW a w rzeczywistosci taki A-777 pobieral przy srednim wysterowaniu zaledwie 1.4A

Edytowane przez Bumpalump

Najmniej prądu biorą wzmacnianie cyfrowej klasy "d"

W cenie do 300zł ??

Masz jakieś propozycje?

Rozumiem przejście z jakiegoś potwora (pre+end)na wzmacniacz 2x20W ale z jednej budżetówki na inną ??

Wyżej była propozycja aktywnych monitorów ale w tej cenie nie ma nic rozsądnego.

Z ciekawości będę sledził ten temat.

Operujecie poborami prądu a nikt z was nie wie wedlug jakich norm byly mierzone, stare pioneery z gigantycznymi poborami siegajacymi do 1kW a w rzeczywistosci taki A-777 pobieral przy srednim wysterowaniu zaledwie 1.4A

1.4A = 322W

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Niech kolega pożyczy watomierz i sprawdzi ile bierze jego wzmacniacz Sony. Jestem pewny że przy cichym słuchaniu nie więcej niż 20-30W.

może coś w tym stylu kolega poszukuje ,małe i pobór mocy mały ,na biurku też się miejsce znajdzie dla niego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Tomasz

Temat jest bezsensowny, jesli autor liczy kazda zlotówke na rachunku za prad to niech zrezygnuje ze sluchania muzyki, ogladania telewizora i komputera.

Wybaczcie, że odświeżam kotleta :)

Ostatnim razem miałem niespodziewany wydatek i nie mogłem sobie pozwolić na kupno wzmacniacza. Teraz powracam do tego pomysłu. Potrzebuję czegoś, co zagra dobrze z muzyką elektroniczną, rock, czasem jakiś pop. Zależy mi na fajnym basie, ale nie takim, który będzie dudnił i zagłuszał resztę dźwięków. Budżet zwiększył się do 400 zł. Jestem studentem, więc póki co muszę się zadowolić tym, co mam :) W przyszłości planuję złożyć jakiś fajny zestaw z tymi Criterionami na pokładzie. Jednak póki co w tym przedziale cenowym wyszukałem:

- Denon PMA 560 / 860 (w przypadku Denona obawiam się, czy dźwięk nie będzie zbyt ostry)

- Pioneer A-616 / A-656

Może jest coś jeszcze warte zainteresowania? :>

Nie polecam ani AX500, ani tymbardziej AX550. Polecam za to A700/1000, A960 mark I (mam taki teraz - super), A720 też daje radę.

A500, A760, A520 - to też mocne wzmacniacze, z naciskiem na dwa pierwsze.

Im nowsze, tym większe dziadostwo :D

W Yamahach (i chyba tylko) jest płynnie regulowany loudness. Słuchając przy różnych poziomach głośności (dzień/noc) bardzo się to przydaje.

Edytowane przez pifkoo

Zadbany jest,jak ktoś nie szuka dużej mocy,może być okey.

Ciekawe jak gra,jego budowa jest tak skromna,trafo,radiatorek 20cm,dwa kondziołki i kilka sztuk drobnicy.

Jeżeli chodzi o ceny używek tak ogólnie,to często przeglądam licytacje,

to co widzę normalnie śmiać się albo płakać.

Ceny końcowe niekiedy są jak za nowe? :))

Fakt, ale jaki z niego wychodzi dźwięk! Wzmacniacze w podobnych cenach, mające około 60-80 watt, nieraz klękają przy jego wydajności. Wystarczy posłuchać i porównać.

Co do cen to faktycznie, u nas są jak z kosmosu, dlatego sprzedawców którzy średnio zawyżają ceny o około 50% należy męczyć lub omijać.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Niech kolega pożyczy watomierz i sprawdzi ile bierze jego wzmacniacz Sony. Jestem pewny że przy cichym słuchaniu nie więcej niż 20-30W.

Dokładnie !!!!!

Na przykład mierzyłem pobór mocy wzmacniaczy Rotela, np. RA-06SE, RB/RC-06 czy RA-1520 i pomiar wynosił właśnie gdzieś tyle. Przy zwiększaniu głośności z 9 na 11 zwiększało się raptem o kilka, może kilkanaście W.

A plazma np 42 calowy Panasonic pobiera średnio 100 W !!

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Gość rydz

(Konto usunięte)

No temat jest beznadziejny,ale druga strona już leci.

Żeby było oszczędnie,ba "hajent" nawet pełną gębą :)

Proszę bardzo.

http://allegro.pl/radio-retro-model-mr-7020-i2912746733.html

W cenie do 300zł ??

Masz jakieś propozycje?

Rozumiem przejście z jakiegoś potwora (pre+end)na wzmacniacz 2x20W ale z jednej budżetówki na inną ??

Wyżej była propozycja aktywnych monitorów ale w tej cenie nie ma nic rozsądnego.

Z ciekawości będę sledził ten temat.

1.4A = 322W

Dostałem propozycje S.M.S.L - SA-98 T-AMP SA98 2x100W który pracuje w klasie D. Nie znam tego producenta ale chyba Chińczyk. Kojarzze go jedynie z tematu tanich DAC'ów które podobno całkiem nieźle grały.

Temat jest bezsensowny, jesli autor liczy kazda zlotówke na rachunku za prad to niech zrezygnuje ze sluchania muzyki, ogladania telewizora i komputera.

To naprawdę nie jest tak. Nie miałem pojęcia na temat poboru prądu przez wzmacniacze i źle podszedłem do sprawy.

Niestety sony sprzedałem bo nadarzyła się okazja. Kolumn nie chce zmieniać na aktywne gdyż wtedy musiał bym sprzedać obecne, a bardzo mi pasują. Do tego nabyłem je bardzo okazyjnie. Boję się trochę jak to będzie z odsłuchem z bliskiej odległości kiedy będą ustawione przy komputerze. Od czasu do czasu pewnie zagram w jakąś grę i może przydał by się do tego jakiś sub, ale o tym będę myślał później.

Na pewno na tą chwilę muszę zdecydować się na jakiś wzmacniacz może nawet zwiększę budżet do 500zł aby kupić coś trochę nowszego niż piec z lat 80. Dzięki wszystkim za rozwianie moich wątpliwości.

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br />Co do cen to faktycznie, u nas są jak z kosmosu, dlatego sprzedawców którzy średnio zawyżają ceny o około 50% należy męczyć lub omijać. <br />

Normalka.

Mnie chodzi jeszcze o to,że ci licytujący,nie mają pojęcia iż dobijają do ceny kiedy ten grat kosztował tyle jak był nowy:))

Ciemnogród jakiś,czy co?:)

A wystarczy niekiedy poszperać w sieci co do ceny danego produktu.

Edytowane przez rydz

Witam,

nie wiem czy trafiłem na dobry dział ponieważ na tym forum piszę swój pierwszy temat, jeżeli nie to proszę mnie poprawić. Mam mały problem otóż nie wiem jaki amplituner i o jakiej mocy kupić. Posiadam subwoofer pasywny firmy Tonsil o mocy muzycznej 2 x 200W i mocy znamionowej 2 x 120W przy 8Ω i kolumny Unitra Tonsil Alton 75 o mocy muzycznej około 100W i znamionowej około 65W również przy 8Ω. Chciałbym kupić do tego zestawu jakiś amplituner ewentualnie sam wzmacniacz i tutaj jest właśnie moje pytanie, jaki i o jakiej mocy kupić oraz ilu kanałowy ponieważ w subwooferze mam wyjścia na dwie kolumny przy czym słyszałem że ponoć kolumny przypięte do subwoofera grają o niższej jakości niż podłączone do wzmacniacza osobno. Jeszcze chciałbym aby ktoś mi doradził jakie kupić kable to podłączenia całości, ich długość będzie wynosiła od 3 do 5 metrów. Proszę o pomoc i pozdrawiam.

Witam,

nie wiem czy trafiłem na dobry dział ponieważ na tym forum piszę swój pierwszy temat, jeżeli nie to proszę mnie poprawić. Mam mały problem otóż nie wiem jaki amplituner i o jakiej mocy kupić. Posiadam subwoofer pasywny firmy Tonsil o mocy muzycznej 2 x 200W i mocy znamionowej 2 x 120W przy 8Ω i kolumny Unitra Tonsil Alton 75 o mocy muzycznej około 100W i znamionowej około 65W również przy 8Ω. Chciałbym kupić do tego zestawu jakiś amplituner ewentualnie sam wzmacniacz i tutaj jest właśnie moje pytanie, jaki i o jakiej mocy kupić oraz ilu kanałowy ponieważ w subwooferze mam wyjścia na dwie kolumny przy czym słyszałem że ponoć kolumny przypięte do subwoofera grają o niższej jakości niż podłączone do wzmacniacza osobno. Jeszcze chciałbym aby ktoś mi doradził jakie kupić kable to podłączenia całości, ich długość będzie wynosiła od 3 do 5 metrów. Proszę o pomoc i pozdrawiam.

Polecam odwiedzić forum Elektroda.pl tam na pewno dostaniesz więcej informacji o twoim zestawie i o tym co kupić .

W dwóch zdaniach napiszę ze jeśli masz zamiar używać tych kolumn Alton 75 to nie podłączaj ich przez ten subwoofer ,podłącz je bezpośrednio do wzmacniacza .

Osobiście radzę pogoń ten subwoofer a pieniądze przeznacz na jakiś wzmacniacz stereo, to na pewno będzie dobry start w dziedzinie audio :)

(PS. Dbaj o słuch kiedyś się może przydać )

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Polecam odwiedzić forum Elektroda.pl tam na pewno dostaniesz więcej informacji o twoim zestawie i o tym co kupić .

W dwóch zdaniach napiszę ze jeśli masz zamiar używać tych kolumn Alton 75 to nie podłączaj ich przez ten subwoofer ,podłącz je bezpośrednio do wzmacniacza .

Osobiście radzę pogoń ten subwoofer a pieniądze przeznacz na jakiś wzmacniacz stereo, to na pewno będzie dobry start w dziedzinie audio :)

(PS. Dbaj o słuch kiedyś się może przydać )

Na elektrodzie już pisałem ale na razie nikt nie odpowiedział więc postanowiłem napisać tutaj. Co mam rozumieć przez dbanie o słuch? Bo nie rozumiem, więc sprecyzuj. Czyli twoim zdaniem dwie takie kolumny bez subwoofera będą lepszym rozwiązaniem ? Wiem że takie zestawienie może mieć za dużo basu.

Czyli twoim zdaniem dwie takie kolumny bez subwoofera będą lepszym rozwiązaniem ? Wiem że takie zestawienie może mieć za dużo basu.

Nie.... ten subwoofer nie prezentuje żadnej klasy niskich częstotliwości ,tylko samo buczenie , rozumiesz co mam na myśli.

Te kolumny też nic sobą nie prezentują ,ale jeśli na czymś masz zacząć słuchać muzyki ,to z dwojga złego wybrałem dla Ciebie takie rozwiązanie ,abyś słuchał na samych kolumnach i nie dokładał do tego tego suba ,po co zaczynać od masakrowania sobie uszów

Pozdrawiam

Tomasz

No dobra, wiem o co chodzi. A poleciłbyś mi jakiś amplituner lub wzmacniacz do tych dwóch kolumn ? Albo chociaż powiedz mi jaka byłaby idealna moc amplitunera.

• Pokaż nowe odpowiedzi