Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

No dobra, wiem o co chodzi. A poleciłbyś mi jakiś amplituner lub wzmacniacz do tych dwóch kolumn ? Albo chociaż powiedz mi jaka byłaby idealna moc amplitunera.

A ile kasy chcesz przeznaczyć?

Coś na szybko, to Yamahy bym szukał np. AX-590

Pozdrawiam

Tomasz

Nie musi być wcale na szybko, a cena jak na razie może wynosić do 350-400zł. Jeszcze chciałbym zapytać jaki kabel o jakim przekroju mi potrzebny do podłączenia jeżeli jedna kolumna będzie w odległości 2m a druga 5-6m od wzmacniacza , i czy różnica tych odległości będzie na coś wpływała ?

Jeszcze chciałbym zapytać jaki kabel o jakim przekroju mi potrzebny do podłączenia jeżeli jedna kolumna będzie w odległości 2m a druga 5-6m od wzmacniacza , i czy różnica tych odległości będzie na coś wpływała ?

Do tych kolumn takie kabelki wystarczą i nie ma znaczenia że do jednej będziesz miał odcinek 2m a do drugiej 6m ,nie poznasz różnicy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a cena jak na razie może wynosić do 350-400zł

poszukaj coś z Denon ,lub Yamahy na Allegro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Wzmacniacz do 250zł

Witam,to mój pierwszy temat tutaj więc prosze o odrobine tolerancji :) Na sprzęcie malo sie znam,bardziej na car audio :)

Więc prosze o pomoc w doborze wzmacniacza do pokoju 15m2. Kolumn jeszcze nie mam,nad tym pomyśle za niedługo,poprostu chce za te pieniądze dorwać najlepszy wzmacniacz jaki sie da :).

Polowałem z początku na Yamaha a-500 lecz jak narazie zniknela z alledrogo więc co proponujecie ??

Edytowane przez misiomor
połączenie tematów

sam bym kupił Cambridge Audio a500 za 250zł.

Przecież napisałem, że

Czasami parę złotych warto dołożyć.

Jeżeli jakiś wariat wystawia u nas go za 500 złotych nie znaczy to, że taka jest jego cena.

Przecież to Polska właśnie jest, gdzie sprzęt kosztuje średnio 50% więcej.

Nowy CA A 500 kosztował 450USD, u nas za to pewnie 900.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Przecież napisałem, że

Czasami parę złotych warto dołożyć.

Kolego sittek z całym szacunkiem ,ale ile to dla ciebie jest parę groszy ?

Jeżeli jakiś wariat wystawia u nas go za 500 złotych nie znaczy to, że taka jest jego cena.

to co powiesz na to

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Wszystkiego dobrego w Nowym 2013r

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

"Parę groszy" oznacza ni mniej ni więcej a tyle ile każdego z osobna stać na dołożenie odpowiedniej kwoty.

Dla jednego będzie to 10 złotych dla innego 200złotych.

Jeszcze raz wytłumaczyć, może rozrysować?

( jeśli nie musisz kolego to się głupio nie czepiaj, bo robisz tylko niepotrzebnie zamieszanie, ok?

z góry dziękuję)

A co do ebay.de to dopiero teraz zauważyłeś że tam ceny są przeważnie o 50% wyższe niż w całej Europie?

Tu dla porównania masz aukcję:

Ukryta Zawartość

podejrzewam, że jeśli to nie będzie ktoś z Polski aukcja pozostanie na tym samym poziomie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sittek

Tu dla porównania masz aukcję:

Ukryta Zawartość

Będę obserwował tą aukcję

Przecież to Polska właśnie jest, gdzie sprzęt kosztuje średnio 50% więcej.

A co do ebay.de to dopiero teraz zauważyłeś że tam ceny są przeważnie o 50% wyższe niż w całej Europie?

jakieś dziwne mi wychodzą obliczenia z tych twoich regułek

( jeśli nie musisz kolego to się głupio nie czepiaj, bo robisz tylko niepotrzebnie zamieszanie, ok?

z góry dziękuję)

Obiecuję się nie czepiać ,ale pozwól ze mogę pisać ....

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Tomasz

Będę obserwował tą aukcję

To wolny kraj

jakieś dziwne mi wychodzą obliczenia z tych twoich regułek

To nie są moje regułki.

Obiecuję się nie czepiać ,ale pozwól ze mogę pisać ....

To wolny kraj.

Jeszcze raz wytłumaczyć, może rozrysować?

Czy ty przypadkiem nie leczysz się na ciśnienie ?

to weż pigułkę i wyluzuj

Pozdrawiam

Tomasz

Nie interesuj się, lepiej sobie poczytaj o cenach aukcji w Europie i w US

znowu niepotrzebny wzrost ciśnienia ...

PS.szanuj zdrowie ,czy ty naprawdę nie czujesz "bluesa" :)?

Pozdrawiam

Tomasz

Witam. Planuję kupić wzmacniacz stereo do 500 zł. Zastanawiam się nad dwoma: denon pma 860 i nad 3020i. Który z tych dwóch będzie lepszym wyborem pod względem jakości dźwieku, dobrego bassu i troche głośniejszej muzyki :) Słucham wszystkiego z większym naciskiem na techno, pop, rock, hip hop, trance, trochę metalu :) Aktualnie mam już na stanie kolumny tonsil czat 130 :) Dziękuję

Miałem PMA 560 i 3020i, subiektywnie stwierdzam, że ten drugi jest zdecydowanie lepszym wzmacniaczem, dźwięk jest bardziej szlachetniejszy, że tak to krótko ujmę:)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Witam!

Mam kino domowe Harman Kardon AVR 255 + zestaw JBL (E80 frontowe). Filmy i koncerty chodzą świetnie, ale niestety w stereo nie jest dobrze. Słucham zarówno CD, jak i winyli, głównie rocka progresywnego. Preferuję ustawienia naturalne tzn. mam wyłączone DSP w amplitunerze. Przy Porcupine Tree przestrzeń i całe pasmo brzmi nieźle, ale np Dream Theater ma wyraźnie zamulony wokal i cały środek. Chciałbym poprawić odsłuch w stereo i dlatego pomyślałem o zastosowaniu wzmacniacza stereo podpiętego pod preout amplitunera. Interesuje mnie wzmacniacz używany w cenie, powiedzmy do 700-800 PLN. Proszę o pomoc, czego szukać?

Witaj,

myślę że większym problemem w Twoim systemie są kolumny a nie amplituner. Jbl Northridge mają podbite skraje pasma z ewidentnie cofniętym środkiem pasma co jest wyraźnie słyszalne w cofniętych wokalach. Umów się najpierw w dowolnym salonie i posłuchaj na amplitunerze Harman Kardon oraz na kolumnach Jbl a następnie na innych konstrukcjach.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Preferujesz naturalnie brzmienie i masz JBLe E80, no panie. Zacznij od normalnych kolumn i potem dobrego wzmacniacza.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Cekmar , a jednak zalecają najpierw wymianę kolumn , te moje E 90 były " skrzeczące , krzyczące " i były wstawione na maej powierzchni , temu je sprzedałem .

Na razie odsuń kolumny jak najdalej od ścian , skieruj lekko do środka .

Opisz mniej więcej czy twój pokój jest wytłumiony , tzn . zasłony dywan itd.

Tutaj gość przeprowadził odsłuchy z amplitunerami HK , a w znacznej części HK 255 monitorów . Możesz orientacyjnie poczytać .

Ukryta Zawartość

Post 70 -- 74

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez czester15.30

Jbl Northridge mają podbite skraje pasma z ewidentnie cofniętym środkiem pasma co jest wyraźnie słyszalne w cofniętych wokalach.

Oczywiście masz rację z tym podbiciem, ale mnie nie chodzi o to, że wokal jest cofnięty, lecz zamulony. Polega to na tym, że słychać go jakby zza grubej zasłony, jakby wokalista śpiewał w masce spidermana, albo siedział w konfesjonale :) W każdym razie podbicie skrajnych pasm nie powoduje takiego efektu.

Opisz mniej więcej czy twój pokój jest wytłumiony , tzn . zasłony dywan itd.

Pokój ma 18 m2. Kolumny stoją 30cm od ściany (tyły kolumn). Są firanki, ściany zawieszone są zegarami i zastawione meblami o nieregularnych frontach (stary kredens). Jest gruby dywan, a cała podłoga ma ocieplaną wykładzinę (taką jak dawniejszy lentex). Jest jeszcze komplet wypoczynkowy i stolik na linii toru dźwiękowego. Ogólnie akustyka absolutnie mnie zadowala.

Bardzo dziękuję Czester za te linki, jest tam wiele ciekawych informacji.

Edytowane przez cekmar

Witam,

Podłącze się pod topic bo mam taki sam temat.

Posiadam kolumny E80, są podłączone pod stary amplituner kina domowego HK 132, który de facto jest dość słaby - 40w na kanał w stereo. Ponieważ nie mam kina domowego, w sumie używam sprzętu tylko do słuchania muzyki, pomyślałem że możnaby wymieć obecny amplituner na stereo.

Czy ma sens wymiana Avr 132 na HK3390 lub HK3490 ?

Czy może w tej samej kwocie kupić jednak amplituner Kina z uwagi na dodatkowe funkcje (usb, airplay itp) - np. AVR70 AVR 165 itp

Co ewentualnie powinienem jeszcze rozwazyć- moge wydac około 1600 zl.

Dodam, że kolumn nie chce zmieniać, pasują mi, a do HK też mam sentyment.

Pokój ma 18 m2. Kolumny stoją 30cm

Odsuń na 70 centymetrów , odsuń nawet więcej jeśli da się , a musi dać się .

Domyślam się że kolumny nie stoją we wnękach między meblami . Jeżeli są regały z szybami , to możesz powyjmować szyby ( ja tak zrobiłem ) , jeśli Ci pozwolą .

Na tylnej ścianie dobrze byłoby zawiesić jakiś kilim , lub dywan .

Witam!

Mam do dyspozycji 400zł na zakup wzmacniacza do kolumn Tannoy M2,znalazłem na allegro Sony F222ES. Szukałem opinie na jego temat,ale niewiele ich znalazłem,jedynie taką,że jest to jeden z pierwszych i niższych modeli serii Esprit.

Czy znajdę za tą cenę(tutaj muszę twardo powiedzieć,do 400zł nie dołożę ani grosza!) inny wzmacniacz,który zadowoli te kolumny?

Odsuń na 70 centymetrów , odsuń nawet więcej jeśli da się , a musi dać się

Niestety nie da się odsunąć więcej, niż te 30 cm. Ale mam w planach "obrócenie" pokoju, to wtedy zaprojektuję sprawę od nowa.

Nie mam regałów z szybami, więc tu nie ma problemów. Z tym kilimem z tyłu będzie problem. Natomiast mam zamiar wyłożyć tylną ścianę takimi ozdobnymi kamieniami gipsowymi. Może ich nieregularna faktura wystarczy? A może zastosować jakąś włochatą tapetę?

Tutaj gość przeprowadził odsłuchy z amplitunerami HK , a w znacznej części HK 255 monitorów .

Wrócę Czester jeszcze do tych linków, bo od dawna jedna sprawa nie daje mi spokoju. Bardzo często dywagacje na temat sprzętu w zakresie wzmacniaczy i kolumn prowadzone są przez gości słuchających muzyki z komputera. Wiem, że można zastosować transport i DAC-a, ale żeby jako źródło używać plików mp3??? Przecież to ma się nijak do jakości CD, czy SACD, a nie wspominając już o winylach, bo tu jest już przepaść ogromna. O co chodzi?

[

Natomiast mam zamiar wyłożyć tylną ścianę takimi ozdobnymi kamieniami gipsowymi.

To nie bo materiał jest twardy .

A może zastosować jakąś włochatą tapetę?

To już lepiej , są nawet jakąś akustyczną tapetę , a gdy będziesz robił jakiś konkretny remont to można dać takie gotowe panele przyklejane akustyczne o różnych parametrach tłumiących i rozpraszających itd.

Niestety nie da się odsunąć więcej, niż te 30 cm

To wyciągnij na czas próby i spokojnie odsłuchaj , musisz posiądź doświadczenie jak jest ważne ustawienia kolumn .

Bardzo często dywagacje na temat sprzętu w zakresie wzmacniaczy i kolumn prowadzone są przez gości słuchających muzyki z komputera. Wiem, że można zastosować transport i DAC-a, ale żeby jako źródło używać plików mp3??? Przecież to ma się nijak do jakości CD, czy SACD, a nie wspominając już o winylach, bo tu jest już przepaść ogromna. O co chodzi?

Chodzi o inne formaty nowe bezstratne jakości CD , można to zamówić w zagranicznych sklepach i zapłacić taniej niż za płytę CD .

Wiem na pewno , że jednym z takich formatów jest FLAC .

Tylko uwaga flak może być zrobiony np . z Mp3 ,i jest takich wiele .

Jest możliwość samodzielnego zgrywania swojej płytoteki CD do FLAC i w tedy jest zachowana jakość CD , nawet gdy napęd przy zgrywaniu jest od komputera .

Powiem dla przykładu , że mam komputer podłączony poprzez USB do wzmacniacza stereo Pioneera A 9 J i sygnał leci cyfrowo do wzmaka , a w nim jest DAC . Ściągnąłem jakieś darmowe flaki z sieci i lipa .

Natomiast kumpel mój ( też ma HK 255 tylko z monitorami serii ES ) kupuje w sklepie zagranicznym internetowym flaki i dał mi jedną płytę nagraną na CD z tego flaka , no i dobra jakość . Nie mógł dać mi flaka na pendrawie bo tak zrobione , że nie dał rady przegrać i nie drążył problemu .

Wchodziłem na te strony i można było posłuchać na próbę FLAC , natomiast płatność to trzeba wykupić jakąś kartę z kwotą i płacić , kumpel kupował w Niemczech , gdyż częstą przebywał tam . Można chyba jeszcze podać im swój numer konta i oni sami ściągną ( nie zdecydowałem się ) . Nie ma możliwości dokonania jednorazowego przelewu bez podania im konta . Piszę o tym sklepie w którym kumpel kupował flaki .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

moim zdaniem e80 do muzy jakiej słuchasz są ok, myślę że to kwestia harmana, on nadaje brzmieniu przyciemniony charakter, spróbuj z jasnymi kablami podkreślającymi wokale np coś z chorda zanim wymienisz coś w zestawie

• Pokaż nowe odpowiedzi