Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Szukam wzmacniacz i komplet głośników dla muzyki różnej. Preferuję różne style od Synthpop do Gary Moore. Dlatego myślę że wzmacniacz musi być «grającą». Budżet na wzmacniacz około 500 zł. Do takiej muzy Państwo może jeszcze polecić głośniki do wzmacniacza. Cena głośników taka sama około 500 zł. Dziękuję

Szukam wzmacniacza do kolumn Avance Dana 509, jako player gra Asus BD-700 podłączony do przetwornika Audionemesis dc-1. Słucham jazzu i klasyki. Pomieszczenie ma 18 metrów. Teraz grają na Sony TAFA-3ES. Wzmacniacz ma 17 lat, był kupiony w Sony Poland za 2.200zl. Po kilku latach przerobiła go firma z Gdańska Audiograde. Przez te 17 lat nawalił cztery razy. Jest już bardzo stary i myślę, że trzeba go zmienić. Może jakiś wzmacniacz advance acoustic? Sam nie wiem. Mogę wydać na niego 2.200. Tyle ile kiedyś na Sony. O paradoksie. Pewnie żeby jakoś zagrało, to uwzględniając dewaluację powinienem wydać jakieś 7-8 tysięcy. Ale tyle nie mam. Może jest obecnie coś na rynku, co jakoś przyzwoicie gra za dwa tysiące?

Witam, szukam czegoś, co zastąpi mi HK 970. Kolumny to AE Evo 3. Chcę uzyskać łagodniejsze, bardziej relaksacyjne brzmienie, bo w obecnym zestawieniu już po 30 min słuchania muzyki dźwięk zaczyna mnie męczyć. Wcześniej kolumny grały z Braun A301 lub Grundig Fine Arts V2 i w obu przypadkach granie było przyjemniejsze, niż z HK. Budżet do 1 tysiąca.

Luxman A-384, L-410 do 430. Musical Fidelity A1, X-A1, serii B z dwoma lub trzema cyframi...

Grundig Fine Arts A-9000, Nad C-320, 350, 370, 372.

nad do spokojnego brzmienia? z tego zestawienia tylko luxman i grundig, przy czym przy luxmanie musisz sie liczyc z jakims przegladem, a gundiga kupowac z pewnego zrodla bo to co lata po allegro to w wiekszosci ma nieoryginalne koncowki mocy

Witam jak w temacie szukam wzmacniacza do kolumn Jamo S 408 120/200 6 om, rodzaj muzyki jaki słucham rap/elektroniczna.

Na wzmacniacz planuję wydać do ok 500zł

-mój poprzedni Denon PMA 520 (za mało mocy do kolumn troszkę mało góry środek ładnie)

-pożyczyłem od kolegi Yamahę A520 (mocy wystarczająco bas fajny góra bardzo kłuje po uszach przy rapie treble skręcałem na minus takie moje odczucia że może męczyć słuch przy długim słuchaniu).

Polećcie jakieś modele z ciepłą nie kłójącą górą i ciekawym basem

Pozdrawiam i prosze o pomoc w doborze wzmacniacza.

Polećcie jakieś modele z ciepłą nie kłójącą górą i ciekawym basem

wzmacniacz za 500 złotych?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Poczekaj, jeszcze parę miesięcy, dozbieraj i kup coś grubo powyżej 1000PLN z dobrych używek.

Nie kupuj nowego - to złom który wciska się nieświadomym jeleniom.

Większość najtańszych wzmacniaczy, często pada w ręce tzw. "Kat-mistrzów", co mają parę stówek w kieszeni i grają "muzę" na cały regulator, a jak im się znudzi to sprzedają i kupują następny model za 100zł drożej.

Szukaj prospektów, ofert, dokumentacji, żeby mieć orientację "który od dołu" lub "góry" był wybrany przez Ciebie wzmacniacz - w ofercie danego producenta w danym roku produkcji.

Jeśli był blisko najniższych modeli w ofercie to cudów nie będzie na 300%.

Odwiedzaj wszystkich znajomych i słuchaj ile się da, zapisuj sobie co to był za sprzęt, model itd. potem sprawdzaj ceny i porównuj z kolejnymi.

Zwracaj uważną uwagę na sprzęt towarzyszący : kolumny, cd, "kable" itd.

W ten sposób szybciej poznasz "charakter" brzmienia wybranych producentów na których trafisz w trakcje odsłuchów i będziesz mógł sam zadecydować, czy to już jest to, czy jeszcze nie.

Jak będziesz już blisko wyboru, to pogadaj z wybranym właścicielem systemu czy możesz przywieźć do Niego swoje kolumny, przywieź "fanty" dla gospodarza, pięknie podziękuj i podłącz wszystko na miejscu.

W ten sposób oszczędzisz dużo pieniędzy i zdobędziesz doświadczenie, które zaprocentuje w przyszłości.

Pozdrawiam

Pygar

Poczekaj, jeszcze parę miesięcy, dozbieraj i kup coś grubo powyżej 1000PLN z dobrych używek.

Nie kupuj nowego - to złom który wciska się nieświadomym jeleniom.

W ten sposób oszczędzisz dużo pieniędzy i zdobędziesz doświadczenie, które zaprocentuje w przyszłości.

Dokładnie. W miarę dobry, używany sprzęt zaczyna się od 1000 złotych wzwyż, dużo ciekawszy jest w okolicach 2000 złotych i nie ma się co oszukiwać, że wyłowimy jakaś perełkę za 300- 500 złotych. To nieprawda. Będzie też dużo większa szansa, że ten droższy działał będzie dłużej niż ten tani. Ten sprzęt po prostu będzie grał, i będzie fajnie gdy posłuży nam w miarę długo.

Doświadczenie natomiast akurat zbiera się kupując co różne modele, czasami co popadnie. Niestety trzeba mieć na to mnóstwo pieniędzy :-P I co ciekawe, większość z nas zapomina, że tego kogo nie stać, powinien kupować markowe, droższe rzeczy. Jest wówczas szansa że nie trzeba będzie kupować nowego, innego.

Zaproponowałem "tańszą wersję" z odsłuchami u innych :-)

Kupowanie i słuchanie u siebie, czyli wiele cykli : zakup, odsłuch, sprzedaż i tak do póki słuch nie szwankuje , to trzeba "parę ładnych lat" i bardzo dużo "tysi" PLN.

Pozdrawiam

Pygar

Zaproponowałem "tańszą wersję" z odsłuchami u innych :-)

Rozumiem :-) Jest to bardzo dobry i zarazem dalece ekonomiczny sposób.

Cześć,

Kolego Kretox miałem Onkyo a-8850, za ok 600zł można kupić, godny polecenia, w Twoim budzecie. Dość spokojny, miło grający klocek z 95'-96'.

Wystarczy co pół roku psiknac selektor źródła kontaktem.

Jest to dość popularny wzmacniacz wiec jeżeli kupisz za niewygórowana cenę egzemplarz w dobrym stanie to zawsze jeżeli będziesz chciał zmienic nie będzie problemu ze sprzedażą.

Witam, próbuję połączyć ze sobą 6 różnych głośników,

1) 2 głośniki:

nominalne:

Impedance :6 ohm

max power: 50W

freq range: 70-20000Hz

S. P. L. 84db/W(I m)

2) 2 głośniki z zestawu o którym wiem tyle:

SONY MHC RXD5

Cechy sprzętu:

- radio

- 3 płytowy odtwarzacz CD

- dwukasetowy magnetofon

- RDS

- 20 FM/10 AM station presets,

- bass boost,

- dual auto reverse cassette deck with Dolby

- 3-way głośniki z 6-inch woofers

- karaoke

Dane techniczne:

Sekcja wzmacniacza:

Wyjście mocy (z namionowanej) NNP: 60+60W

Stałe wyjście mocy RMS (z odniesieniem): 80+80W

Wyjście mocy muzycznej (z odniesieniem): 140+140W

Głośniki:

system: 3 kanały, 3 urządzenia z odbiciem basów

głośniki:

niskotonowy - średnica 17 cm, typ stożkowy

środkowy wysokotonowy - średnica 5cm, typ stożkowy

boczny wysokotonowy - średnica 2cm, typ stożkowy delete

Impedancja znamionowa: 6 omów

Ogólne:

moc wymagana: 230V prądu zmiennego, 50/60Hz

pobór mocy: 130W

Waga: 9,5kg

3) 2 głośniki z oferty

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Próbowałem sam ogarnąć temat ale po 3 godzinach czytania jestem w punkcie wyjścia. Jakość dźwięku ma najmniejsze znaczenie, głośniki jak widać są stare. W głośnikach z 2) działają tylko niskotonowe.

Jak wyjdzie najlepiej cenowo, czy mostkować głośniki na 2-kanałowy wzacniaczu, czy szukać oddzielnie? Głośniki są naprawde w opłakanym stanie więc straty na jakosci nie odczuję. Sprzęt potrzebny do motywacji na siłownie, nie jestem audiofilem. Ma być tanio i ma działać :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Napisz jaśniej o co chodzi, bo z tego nikt nic nie rozumie ...

Chcesz podłączyć 6szt. głośników/kolumn tak, żeby grały razem ???

Podłącz jedne, najlepsze głośniki do wzmacniacza. Nie kombinuj z bezsensownym i absurdalnym podłączaniem kilku par bo spalisz sprzęt.

<br />do wzmacniacza<br />

Określenie trochę "na wyrost" do tej mini wieży Sony, model SONY MHC RXD5. Sprzęt ten byłby niewątpliwie ozdobą wiejskiej dyskoteki, w remizie strażackiej w latach 90-tych; a dziś ? Moim zdaniem niech chłopak podłącza wszystko co ma... Jak się coś "spali" to i tak żadna strata, a tak, jest zawsze nadzieja że będzie "lepsze" nagłośnienie. No i to wrażenie na osobach odwiedzających siłownię: o... aż sześć głośników, jaki bajer.

To da motywację, będzie tanio i może działać :)

Kiedyś też robiłem mnóstwo takich "kombinacji" - ta wieżyczka sony "pociągnie" góra dwie pary kolumn, o których piszesz. Na trzech parach malutki wzmacniacz wmontowany w wieżyczkę będzie zbyt przeciążony. Skutek: bardzo wyraźny spadek jakości dźwięku, szczególnie dynamiki - nie warto.

Edytowane przez runik2

Panowie co z używek do TANNOY MERCURY M3 ?

Grały z ONKYO-TX-DS474 ale onkyo zakończyło żywot ;(

Nie musi być amplituner - może być sam wzmacniacz.

Zasilać go będzie PC z BEHRINGER UCA 222 więc bez szału.

Witam,

aktualnie posiadam Canton Fonum 251 DC oraz Quadral Quintas QLX155, które grają z Technics'em SU-V5 podłączonym do Emu 0202.

Pytanie do Was czy jest sens zmiany tego Technics'a na coś innego do kwoty ok. 400 zł?

Muzyka której słucham jest strasznie różna ale głównie to rap, reggae, raggajungle, trip hop, downtempo, ambient itp.

• Pokaż nowe odpowiedzi