Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

W weekend odsłucham NAD'a, możliwe że to trochę rozjaśni sytuacje. Najbardziej podoba mi się Onkyo integra A-9911, jednak wzmacniacz ciężko dostępny i nie najtańszy, udało mi się poczytać nieco o słabszych modelach Onkyo i je odrzucam, jednak model Integra A-8870 mnie nieco kusi ;)

JANKES_2014, 23 Mar 2010, 15:51

>Nie zaczynaj zabawy w stereo od Onkyo,zdeprawujesz swój aparat słuchowy.Kazdy Nad oraz Rotel zagra

>lepiej niż.A jeżeli upierasz sie przy Onkyo to tylko seria Integra.

Nieprawda. NADy poniżej C350 nie nadają się do niczego, lepiej gra nawet Onkyo 9211. A takie modele jak 8850 i 8870 śmiało mogą rywalizować również i z NAD C372.

Twój pokój to 30m2. Nie ma wzmacniacza który w tej kubaturze z tymi komumnami zagra dla ciebie rock.

Arcam może jest i trudno dostępny ale np model alfa 9 można wyciągnąć z jebaya za max 130 funtów.

No i zgadzam się z McGywerem co do relacji pomiędzy NADem a Onkyo chodziasz to drugie na ustawieniu direct gra jakby z lekko załączonym filtrem loudness.

Pozdrawiam.

Yamaha sprzedana, także kupuje wzmacniacz.

Tylko teraz pytanie czy warto dopłacać do modelu 8870? Czy 8850 jest równie dobry tylko, że z mniejszą mocą?

Nie jestem audiofilem, oczekuję po prostu czystego, dynamicznego, nie skrajnie przebarwionego brzmienia. Słuchając Yamahy rx-v757 dla mnie osobiście było w porządku, ale nie potrzebny mi był amplituner i do tego 7.1.

Aktualnie interesuje mnie jedynie różnica pomiędzy A-8850 a A-8870, różnica w cenie jest spora, za 8870 trzeba w tym samym stanie zapłacić prawie 2x więcej, tylko czy jest tego wart.

• 1 miesiąc później...

Witam potrzebuje wzmacniacza do 500zł chciałbym żeby nie miał dźwięku naturalnego :) lepiej jakby rządziły w nim tony niskie :) Moje wymagania żeby był choć trochę dobry dźwięk i miał ponad 100 wat rms na kanał dla 8 omh. Wcześniej miałem yamahe ax-700 wszyscy pisali że taka basowa itd okazło się co innego. Nie piszcię jakie mam kolumny itd ja już sobie sam dobiore kolumny :)

za 500zł coś lepszego od Yamahy ax700 Hmm naprawdę nie wiem czego oczekujesz? Równie dobrze możesz zakupić ax570, który jest nowszy i prawdopodobnie troszkę lepszy i co najważniejsze tańszy.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

>za 500zł coś lepszego od Yamahy ax700 Hmm naprawdę nie wiem czego oczekujesz? Równie dobrze możesz zakupić ax570, który jest nowszy i prawdopodobnie troszkę lepszy i co najważniejsze tańszy.

Lepszy? Miałeś oba te wzmacniacze?

Sharp SX8800 miałem i to jest totalny niewypał. AX700 nie miałem bezpośrednio obok siebie, ale moim zdaniem AX570 grał ciekawiej.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

W tej chwili jest na alledrogo końcówka mocy kenwood basic m2 dołożysz 100 i masz naprawdę mocarnego klocka i lepszy pod każdym względem od tej yamahy - sprawdzone mam ją również:)

Miałem różne preampy do niego podłączone, ale niestety nie grało jak bym chciał.

Kolego DjPawSsio a może twojej AX-700 coś dolega?

Sprawdzałeś czy masz równo i poprawnie ustawione spadki napięć na rezystorach emiterowych, może jakieś kondensatory puściły elektrolit? Bo dziwne żeby w AX-700 basu brakowało.

Jeżeli dalej tolerujesz starsze (bez pilota) wzmacniacze Yamaha to za 500zł spokojnie kupisz A-700, która swoją budową nawiązuje do legendarnych końcówek mocy z radiatorami ułożonymi w "C".

Jednak przed zakupem bardzo polecam (wiem że nie zawsze to możliwe) posłuchać jak sprzęt gra.

DjPawSsio, 10 Maj 2010, 23:27

>Witam potrzebuje wzmacniacza do 500zł chciałbym żeby nie miał dźwięku naturalnego :) lepiej jakby

>rządziły w nim tony niskie :)