Skocz do zawartości
IGNORED

Asio4all, czasem sie przytnie?

bmxmen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam troche dziwny problem. Komputer sluzy jako transport, jest polaczony poprzez usb do konwertera usb-spdif. Niestety czasem sluchajac muzyki na winampie utworek potraqfi sie na 2-5 sek przyciac, na godzine takei zjawisko wystepuje z 2 razy. Jest to nieco irytujace, specialnie zmienialem system z WIN7 na XP, wciaz to samo. Podczas przyciecia asio4all ktory podczas sluchania w dolnym prawym rogu pokazuje na zielono play, zamienia sie na czerwony kolor, a w opcjach asio4all moj konwerter zamiast gotowosci pokazuje zolty krzyzyk. Na pewno jest to wina winampa badz asio4all badz wtyczki asio do winampa. Odrazu po zacieciu jak dam play to dziala. Wszystko pracuje w bitperfect.

https://www.audiostereo.pl/topic/102300-asio4all-czasem-sie-przytnie/

Skąd pewność o zgodności bitperfect..?

Asio4All to nie jest prawdziwe ASIO.

Możesz spokojnie to wywalić i poszukać ASIO/Wasapi/Kernel Streaming, ale nie wiadomo czy to działa z Winampem.

Z Foobar działa napewno

Win7 jest lepszy pod kątem Audio niż XP. Nie resampluje dzwięków, i można regulować głośnością w playerze

Ustawialem wszystko i robilem zgodnie z opisem dzieki ktorym mam uzyskac bit perfect. Testem na zgodnosc bitperfect jest chociazby brak jaki kolwiek opcji regulacji, jedyna regulacja to w winampie i to tylko glosnosc. Gdzies czytalem ze foobar jako odtwarzacz jest kiepski,zreszta bardziej podchodzi mi winamp. Szukalem ale jedyna dzialajaca opcja to ta co teraz mam. Slyszalem o jeszcze jednym programie,platnym , bylbym gotowy zaplacic jesli to bylby program perfekcyjny. Systemy zmienialem kilku krotnie, nie ma roznicy w dzwieku, wiem co mowie;)

Wiem ze to nei jest prawdziwe Asio, skad prawidziwe asio wziac i za ile?

Prawdziwego ASIO chyba nigdzie nie znajdziesz odzielnie. Jest rozprowadzane zawsze przez producenta danego urządzenia (karta, konwerter, DAC) i instaluje się razem ze sterownikami do tego urządzenia.

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Wlasnie jestem w trakcie czytania i chyba neistety masz racje. Ten sam prog co mi rambo54 dales uzywam. Czyli asio4all, ten asio co mi dales, wlaczam winampa, preferencje, wtyczki wyjsciowe asio, konfiguracje. Tutaj jesli nie mam zainstalowanego asio4all to mam do wyboru tylko karte dzwiekowa z sterownikami kx, nie mam do wyboru drugiego interface uzywanego do muzyki czyli konwertera usb, dopiero po zainstalowaniu asio4all mam mozliwosc w konfigu asio4all a nastepnie widocznieje urzadzenie usb:)

Zrobilem tak jak jest opisane w tym linku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w opcjach output daje ds i swoej urzadzenie usb, ponize jest asio i do wyboru tylko kx asio( karta dzwiekowa z kompa) a jak chce dodac custom channel maping to nei ma mojego urzadzenia usb. Output ustawilem na 24 bit, gra .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A spróbuj tych ustawień:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Trochę zabawy, ale sprawdź efekt.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wlasnie robie bezposrednie porownanie winampa w powyzej konfiguracji i foobara w takim konfigu jak pisalem, nie ma roznicy, graja taksamo, moze ciul lepiej winamp, ale stawiam na autosugestie w tym wypadku.

ASIO4All to zamiennik i to bardzo kaleki. ASIO4All nie daje żadnej gwarancji poprawnego działania!!

Każdy producent karty dźwiękowej dostarcza wraz z ową kartą odpowiednie sterowniki.

Jeśli producent nie dostarcza sterownika ASIO dla danej karty to znaczy, że nasza karta dźwiękowa nie została przystosowana do współpracy w protokole ASIO.

Nic na to się wówczas nie poradzi. Można jedynie wspierać się kalekim ASIO

Stosowanie ASIO4All nie ma żadnego sensu. Ten sterownik to zwykła nakładka na systemowy sterownik.

ASIO4All jest całkowicie nieprzydatne przy odtwarzaniu muzyki - to sterownik przeznaczony do redukcji opóźnienia przy graniu na żywo. Chodzi przykładowo o jak najmniejsze opóźnienie pomiędzy nacisnięciem klawisza na muzycznym keybordzie a wyzwoleniem stosownego dźwięku w sekwencerze.

Takie ASIO4All możemy zastosować na szybko, kiedy nasz komp ogłupieje i zgubi sterowniki fabryczne. Nie mamy czasu na instalowanie pakietu fabrycznego, nie mamy dostępu do pakietu fabrycznego więc na szybko pakujemy ASIO4All i sekwencer będzie działał.

Win7 jest lepszy pod kątem Audio niż XP. Nie resampluje dzwięków, i można regulować głośnością w playerze

Win XP niczego nie resampluje. Nie mam pojęcia skąd się wziął ten mit. Wystarczy spojrzeć do specyfikacji Windows. Kiedy wszystkie suwaki są ustawione na 100% w mikserze Windows i odtwarzamy dźwięk tylko z jednego źródła oraz nasza karta dźwiekowa jest w stanie przyjąć dany format dźwiekowy to system NIC nie miesza. Dostaniemy sygnał bit perfect. Wystarczy jednak ruszyć w mikserze Windows suwakiem o milimetr by dźwięk na wyjściu nie był bit perfect.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Dobra malywojt sprawdze i porownam z winampem.

Chyba na xp tego nei zrobie, nie da sie wejsc wogole do opcji , daje panel sterowania, dzwieki u urzadzenia,urzadzenia domyslne daje usb, glosnosc jest nie aktywna

MałyWojt,

ten link to takie trochę AudioVodoo.

Bez tych zabiegów dźwięki bedzie dalej taki sam.

Zwykła kosmetyka, choć fakt, nie przeszkadza w niczym.

Dobry dźwięk z PC i Win to np Foo + Asio (KS/Wasapi)

Nie ma roznicy pomiedzy winamp +asio+asio for all pomiedzy foobarem. Wychodzi na to ze tu i tu to bitperfect. Musialbym miec sterowniki asio specialnie pod swoj konwerter diy.

Asio4all to proteza jak już ktoś tu powiedział. Jak nie nagrywasz i jednocześnie odtwarzasz, to to tylko robienie sobie problemów. Foobar + wasapi lub KS załatwia sprawę. I tu nie chodzi tak naprawdę o mikser windowsa itp tylko o przejęciu pełnej kontroli programu odtwarzającego nad sprzętem Wykorzystanie daje ci pewność ze np. inny program działający w tle nie przejmie kontroli na częstotliwością próbkowania czy rozdzielczością twojego DAC`a. w tym przypadku Windows będzie przeskalowywał do tej częstotliwości/rozdzielczości Jak wykorzystujesz KS,Wasapi czy prawdziwe ASIO sprzęt jest przypisany na wyłączność do jednego programu i dla innych jest niewidoczny (przynajmniej tak powinno być :) ) A program odtwarzający nie ma znaczenia, przecież przesyła tylko informacje z dysku do DAC. No chyba ze chcesz ją jeszcze jakoś obrobić (korektor, wzmocnienie itp). Mnie na tym nie zależy, więc każdy program pozbawiony wodotrysków jest dobry, byle by bez zmian wysłał mi informacje do DAC

+ wasapi lub KS załatwia sprawę.

Tylko, że Wasapi od Vista w górę. Na Xp tylko ASIO albo KS, ale niektóre sprzęty nie obsługują KS, nie tylko pod Xp, ale i pod wyższymi systemami, czyli czasami ASIO to jedyne rozwiązanie, czasami nawet Asio4All.

Narazie zainstalowalem Win7 gram jak zawsze czyli winamp, asio plugin i asio4all. Narazie sie nie przycina, ale tez zmienilem komputer. Gra to dobrze, watpie czy inne konfiuguracje zagraja lepiej, bo niby dlaczego? Nie wiem dlaczego kazdy uznaje ze asio4all jest jakies ulomne? Mi to dziala prawidlowo, moze jedyny minus to ze wolno sie budzi jesli np dam pauze na winampie i chce zalaczyc youtuba. Jak juz leci z jednego to wszystkie inne programy sa zablokowane, wiec tak jak w zasadzie powinno byc.

Tak odnośnie różnicy pomiędzy Foobarem a innymi playerami to chciałbym wrzucić swoje trzy grosze;) FOOBAR TO NAJLEPSZY ODTWARZACZ NA ŚWIECIE !!! :D (hahahahhaha) jaki znam :D a teraz tłumaczę why ;) bigos :D ma takie cus jak RESAMPLER ;) osobiscie ustawiam go na 96kzh i SŁYSZĘ !!! Tak słyszę róznicę - w ślepym tescie 10/10 razy odgadłem prawidłowo kiedy leci z włączonym resamplerem a kiedy z wyłączonym ... no właśnie ,.... z wyłączonym :) hehhhehe z wyłączonym to taki sam player jak kazdy inny ;) gra tak samo jak winampy media playery windosowskie i różne inne ustrojstwa ;)

Slyszlame o jRiver, zdania sa podzielone. Szkoda ze kosztuje az 400zl, w tej cenie bez problemu zloze transport cd ktoremu komputer raczej nie dorowna. Swoja droga jakby kosztowal z 50-100zl to jeszcze szlo by wydac, jesli roznice oczywiscie sa.

Narazie zainstalowalem Win7 gram jak zawsze czyli winamp, asio plugin i asio4all.

Na win7 najlepiej WASAPI (jeżeli przetwornik nie obsługuje KS).

z wyłączonym :) hehhhehe z wyłączonym to taki sam player jak kazdy inny ;) gra tak samo jak winampy media playery windosowskie i różne inne ustrojstwa ;)

Każdy komputerowy odtwarzacz, jeżeli zapewnia bit-perfect musi brzmieć tak samo. Jeżeli brzmi inaczej to nie ma bit-perfect.

ma takie cus jak RESAMPLER ;)

Każdy plik powinien być odtwarzany z natywną częstotliwością próbkowania. Wyjątkiem może być sytuacja, kiedy nasz przetwornik nie obsługuje np. 192 kHz a tylko 96 kHz, a mamy plik 192 kHz albo 176,4 kHz. Wtedy trzeba resamplować.

Każdy resampler to potencjale źródło pogorszenia jakości. Już o tym, że tracimy bit-perfect nawet nie wspominam, bo to chyba logiczne :) . Na dodatek każdy resampler działa inaczej, tzn. jeżeli w jednym programie użyjemy rasmaplingu do 96 kHz i w innym programie też do 96 kHz to najprawdopodobniej będzie to inaczej brzmiało.

az 400zl, w tej cenie bez problemu zloze transport cd ktoremu komputer raczej nie dorowna.

Komputer komputerowi nie równy ;) :)

nie wiem jak to robi foobar (szczerze powiedziawszy guzik mnie to obchodzi ;) ) ale jego resampler działa !!!moje uszy oraz AVANTI kolumny nie kłamią ;) dodam na marginesie ,ze przerobiłem jeszcze cały tor audio w karcie SB na własną modłę włączając w to zasilanie ;) i efekt jest - ba! znajomi przychodza ,którzy również mają bzika jak ja na punkcie jakosci i są pod ogromnym wrazeniem,ze moze tak "zagrać" komputer ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.