Skocz do zawartości
IGNORED

Chcę mieć High End np Accuphase

yogo

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście troche przewrotnie, ale chciałem w ten sposób zachęcić parę osób do zajrzenia do wątku.

A tak na poważnie...mam dylemat.

Zdecydowałem się na zakup wzmacniacza Accuphase. W pierwszej chwili myslałem o E-260 ale potem znalazłem parę wzmacniaczy z wyższych modeli ale starszych wiekowo. czy jest ktoś na forum kto ma doświadczenie z wzmacniaczami Accuphase starszymi niż E-560? Myślałem o E-530 który mozna kupić za ok. 3,5- 4 tys. euro na ebay.de? Serdecznie pozdrawiam. Dyletantów proszę o niezabieranie głosu.

Integry mają słabą sekcję pre. Lepiej kupić oddzielnie pre i końcówkę mocy. Np. od 530 dużo lepsze jest A-20V. Do tego C-275 i za 5 tys. Euro masz duuuużo lepsze granie.

Dobry tytuł to podstawa! :)

Sam się skusiłem i wlazłem... ale nic nie pomogę. Nie mam z tą firmą osobistych doświadczeń.

Fama jednakże głosi że to dobre i solidne klocki.

Patrząc na bebechy - ekstraklasa.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Przeglądając forum, nasuwa się jeden wniosek. Różnorodność opinii, oczekiwań, doświadczeń, co przekłada się na rozmaitość opinii. Dlatego trudno cokolwiek radzić. Czasami w poradach nie uwzględnia się możliwości finansowych zainteresowanego. No ale ad rem - miałem kontakt z 3 wzmacniaczami zintegrowanymi Accuphase: E-213, E-350, E-550. Każdy z nich to krok do przodu. Chyba największy to ten między E-213 a E-350. Wiem, że E-213 miał spore grono przeciwników ale ja kupiłem go po NAD S-300 i bardzo mi się podobał. Wydaje mi się zrozumiałe, że powinna być różnica po przejściu na wyższy model z katalogu, bo to sensowne. Ale na żadnym z modeli Accu się nie zawiodłem. Zdaję sobie sprawę, że modele dzielone powinny zapewniać jeszcze wyższy poziom zadowolenia, ale po prostu są poza moimi możliwościami finansowymi. Czytam też niejednokrotnie na forum posty z pytaniami o porady dotyczące usterek. Mając Accu nie zawracam sobie głowy faktem, że za miesiąc czy rok będę szukał serwisu. Nawet w kilkunastoletnim CD przy zwykłej konserwacji człowiek, który to robił był zaskoczony jakością wykonania sprzętu. Co do aspektów sonicznych, nie chcę się jakoś kwieciście wyrażać a tym bardziej porównywać, że Accu gra lepiej lub gorzej od konkurencji, bo o subiektywizmie ocen wspomniałem wcześniej. Jedno co mogę napisać, to to, że ten sprzęt może sprawić bardzo dużo przyjemności i jeśli ktoś nie jest audiofilskim maniakiem poszukującym absolutu a lubi posłuchać z przyjemnością ulubionych płyt to ja polecam sprzęt tej fiirmy.

Myszarabut, dziękuję za odpowiedź. Prawdę mówiąc zastanawiałem się nad tym czy wyższy model z serii 500 np E-530 będzie lepszy od nowego wzmacniacza e-260. Wydawało by się, że tak, ale...

Przykro mi, ale nie mogę wypowiedzieć się na temat E-530. Nie sądzę, żeby Accu.zszedł poniżej pewnego poziomu.Wydaje się, że znak firmowy jeśli chodzi o brzmienie jest podobny, ale ..... Jeśli to możliwe to proponuję szukać co najmniej E-350. Pojawiają się od czasu do czasu ogłoszenia w przewidywanym przez Ciebie budżecie, szczególnie w Polsce. Za granicą ceny używanych "klocków" Accu są wyższe. Ale to pewnie dlatego, że u nas jak zwykle nie brakuje krytyków, a to z kolei wpływa na ceny rynku wtórnego.

Przykro mi, ale nie mogę wypowiedzieć się na temat E-530. Nie sądzę, żeby Accu.zszedł poniżej pewnego poziomu.Wydaje się, że znak firmowy jeśli chodzi o brzmienie jest podobny, ale ..... Jeśli to możliwe to proponuję szukać co najmniej E-350. Pojawiają się od czasu do czasu ogłoszenia w przewidywanym przez Ciebie budżecie, szczególnie w Polsce. Za granicą ceny używanych "klocków" Accu są wyższe. Ale to pewnie dlatego, że u nas jak zwykle nie brakuje krytyków, a to z kolei wpływa na ceny rynku wtórnego.

Sugerujesz E-350 ale rozumiem, że E-530 to model wyższy tyle, że starszy...Nie bardzo rozumiem.

Sugeruję dlatego, że E-350 znam, a E-530 nie słuchałem. E-350 gra w klasie AB a nie wiem czy E-530 tak jak E-550 w klasie A. Jak już wspomniałem większy przeskok zauważyłem przechodząc z E-213 na E-350 niż potem na E-550. Stąd jeśli mam cokolwiek radzić, opieram się na wzmacniaczach, które miałem w domu i dobrze poznałem. W sumie został u mnie E-550 i jestem z niego bardzo zadowolony. Nie wiem czy używany E-550 mieści się w Twoim budżecie-jeśli tak, to polecam, jeśli nie, to w moim mniemaniu E-350 także daje dużo radości.

E-530 to bardzo dobry wzmacniacz. Zdecydowanie lepszy od modeli serii 305, 306V i 405 - o serii 2xx nie wspominając. Jeżeli więc masz możliwość go kupić - to brać, bo jeżeli znasz to brzmienie to na pewno się tym wzmacniaczem nie zawiedziesz.

ASR Emittera II oddam w dobre ręcę z powodu przeprowadzki.

+

0

Biorę !!!

Ja też.....czy Accuphase to Hi End ? Chyba raczej nie ...... na pewno nie.

Hi-End to pojęcie szerokie i Accu lepiej się w nim mieści, niż wiele droższych wynalazków podejrzanej proweniencji.

Patrząc na bebechy Accu - tak! To jest Hi-End.

Jest tradycja? Jest! Jest najwyższa jakość? Jest!

Jest legenda i uznanie na całym świecie? Jest!

Jest "firmowe brzmienie"? Jest!

Hi-End, Panie, pełną gębą.

Accuphase to marka.

A że komuś się nie spodoba? Jeszcze się taki nie urodził, co by wszystkim...

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

po 4tys EUR to juz spokojnie 550 mozna kupic. Jak na integre niezla (imo moze nawet lepsza niz A30), aczkolwiek zalezy z czym zestawiona - potrafi nie zagrac.Jakie masz kolumny?

350 bedzie brzmiala szybciej, 450 jeszcze szybciej, ale jakby mniej muzykalna?Niektorzy mieli tu na forum problem z doborem kolumn do niej, inni twierdza ze z Focalami grala dobrze.

Pamietam, ze 350 z Focalami grala dobrze na pewno, bo sam testowalem takie zestawienie.

W dawnych czasach 350 podobala mi sie najbardziej, ale trudno mi sie odniesc konkretnie w tej chwili do majaków sprzed jakichś 5 lat ;)

Arek67 Ci dobrze radzi - bo jak posluchasz tej dzielonki (a jeszcze lepiej z C275V) , to powrotu do integry nie bedzie. Delikatnie mówiąc:masakra.

Z tym, ze zmieszczenie sie w 5k EUR moze byc troche trudne - chyba, ze od tego samego sprzedajacego bedziesz brac.Niestety, na preampie oszczedzac nie warto.

Oczywiście troche przewrotnie, ale chciałem w ten sposób zachęcić parę osób do zajrzenia do wątku.

Zdecydowałem się na zakup wzmacniacza Accuphase. W pierwszej chwili myslałem o E-260 ale potem znalazłem parę wzmacniaczy z wyższych modeli ale starszych wiekowo. czy jest ktoś na forum kto ma doświadczenie z wzmacniaczami Accuphase starszymi niż E-560? Myślałem o E-530 który mozna kupić za ok. 3,5- 4 tys. euro na ebay.de? Serdecznie pozdrawiam. Dyletantów proszę o niezabieranie głosu.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

A tak z ciekawosci jaki masz cd i kolumny?W Lektorach Jarka Waszczyszyna masz naprawde niezle pre i dobrze one wspolpracuja z koncowkami Accu , Ayona tez chwala za pre i czesto lacza z Accu.Do 10 tysi cos na pewno sie znajdzie z drugiej reki, do tego a-20 lub a-30 i jest gitara.

A tak z ciekawosci jaki masz cd i kolumny?W Lektorach Jarka Waszczyszyna masz naprawde niezle pre i dobrze one wspolpracuja z koncowkami Accu , Ayona tez chwala za pre i czesto lacza z Accu.Do 10 tysi cos na pewno sie znajdzie z drugiej reki, do tego a-20 lub a-30 i jest gitara.

Nie wiem jak lektor ale ayon z accu sie nie sprawdza-sklejony nieciekawy sound.Bo nie sadze ze piszesz o osobnym pre ayona ktore przekracza budżet?

--

Jakiś czas temu miałem DP-500 i końcówkę A-20V. Grało to dużo lepiej niż DP-500 z E-530. Do małych pomieszczeń A-20V to wulkan.

miales jakis pre do tego zestawu? A-20 nie sluchalem ale slyszalem ze ma podobny charkter grania do a-30 ktora użytkuje, a to nie bardzo by sie zgralo z dp500 ktory sam w sobie jest gesty i cieply

A-20V to nie A-20. V są inne. Mają wysoką wydajność prądową. E-530 i A-30 mają tą samą sekcję wzmocnienia. A-20v jest inna i lepsza od A-30. Z DP-500 grało to bez pre rewelacyjnie. E-530 z DP-500 to była buła. DP-500 +pre Luxmana+ A-20V było już Hi-Endowo.

Dlatego w granicach 30.000 pln za DP-500+C-275+A-20V będzie rewelacyjnie w pokoju do 30 m.kw.

Nie wiem jak lektor ale ayon z accu sie nie sprawdza-sklejony nieciekawy sound.Bo nie sadze ze piszesz o osobnym pre ayona ktore przekracza budżet?

Lektor sie sprawdza jak najbardziej i to wiem z doswiadczenia, co do Ayona to wiem ze Nautilius i nie tylko ,lubi laczyc z Accu wiec pomyslalem ze tez moze byc ok.

A-20V to nie A-20. V są inne. Mają wysoką wydajność prądową. E-530 i A-30 mają tą samą sekcję wzmocnienia. A-20v jest inna i lepsza od A-30. Z DP-500 grało to bez pre rewelacyjnie. E-530 z DP-500 to była buła. DP-500 +pre Luxmana+ A-20V było już Hi-Endowo.

Dlatego w granicach 30.000 pln za DP-500+C-275+A-20V będzie rewelacyjnie w pokoju do 30 m.kw.

Nie doczytalem tego V , tak to bywa po szklaneczce;)

Co do kwestii wzmocnienia A-30 i e-530 to jestes pewny ze to ta sama?a-30 jest w pelni zbalansowana jak wszystkie koncowki Accu z kolei wszystkie integry (chyba z wyjatkiem 560) nie sa zbalansowane. Po za tym cenowo to tez nie pasuje

A-30 i E-530 to jest to samo. Pomimo tego, że końcówki mocy mają wyjścia XLR to nie są zbalansowane. Może wyższe modele tak, ale A-30 i A-20V na pewno nie są.

A-30 jest w pelni zbalansowana , a-20v nie wiem, trza by sprawdzic

Skad przypuszczenie ze a-30 i e-530 to to samo?

Jeśli już to e550 a nie e530-ma końcówkę z a30.

Ani a20v ani a30 zbalansowane nie sa ttlko co z tego skoro lepiej brzmią po xlr.

Co do ayona z accu obstaje prz swoim.testowalem i to nie jest to

--

Accuphase jest zetelna firma i nie zarzucił bym im przeklamania w podawaniu danych , a na stronie www.accuphase.com jest napisane ze A-30 jest wpelni zbalansowana.

Fakt. Masz racje, jest zbalansowana. I tak nie zmieni to mojego zdania o tej koncowce - powolny kluchowaty, gesty dzwiek, bez blasku, wigoru, rozdzielczosci. e550 ciekawsza! Pisal o tym nawet Pacuła.

--

Pan Wojtek to nie wyrocznia , chociaz bardzo cenie i szanuje jego wypowiedzi. Duzo mi pomogly.

Duzo tu zalezy od konfiguracji jak masz zywy i energiczny pre to jest git.jak dla mnie oczywiscie. Chodz 550 oczywiscie duzo bardziej rozdzielcza ale z kolei potrzebuje cieplego zrodla.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.