Skocz do zawartości
IGNORED

Polski gramofon Daniel G-1100 fs Fonica

Rekomendowane odpowiedzi

Powrócę do tematu windy.

vn92_DSC03350.JPG

kx176_DSC03351.JPG

Zdemontowałem, wyczyściłem i nasmarowałem. Muszę dodać, że nic nie zepsułem przy okazji.

;)

Pozdrawiam.

Pewnie już zamontowałeś i nie zmierzyłeś odległości od podstawy windy do czubka nakrętki:( Trudno....Jak teraz działa? Z jaką prędkością opada?

Nie opada jakoś bardzo wolno ale na tyle delikatnie bym nie musiał się tym martwić. Odnośnie tego jak bardzo wkręcona jest "nakrętka" to przyznam,że nie mierzyłem. Zamontowałem plus/minus jak było wcześniej czyli około 0,5 cm wystawała końcówka jak na zdjęciu.

Edytowane przez qqrydza

Jesli podoba sie, to szklaneczki poprosze. Moj cel: zdobyc do konca przyszlego roku tyle szklaneczek co ma discomaniak71

Szklanka za ciężką pracę, zawsze to jedna szklanka więcej i bliżej do discomaniak71

Widać na zdjęciach poprawę jest dużo, dużo lepiej, teraz headshell wraz z ramieniem wygląda ok. Patrząc na zdjęcie nr.5 z postu #432 to te kabelki w tym koszyku wyglądają mało ciekawie, osobiście proponował bym ich wymianę na coś co zapewni dobry styk połączeń.

Też zwróciłem uwagę na te nadgryzione zębem czasu styki, ale nie chciałem krytykować:)

Kangie, mam takie kabelki i mogę Ci wysłać:)

Może kogoś zainteresuje instrukcja serwisowa:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Kabelki wymienione. Stare odlutowane, nowe założone. Konektory weszły z oporem.

Dzięki - Sławku i Pawle :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kangie

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Zdjęcie dałeś jeszcze przed wymianą kabelków? Chyba tam luty widzę:)

Pierścień korygujący ustawienie headshella założony.Wszystko gra i wygląda jak należy!

Dzięki Łukasz!

• Redaktorzy

Zdjęcie po wymianie kabelków. Słaba fotka. Świeci się lut na pinie. Teraz wygląda to świetnie. Oby tak grało. Nie montowalem jeszcze do ramienia.

Nosze się z zamiarem wyprucia Daniela i zrobienia z niego manuala. W końcu to tylko cztery luty oraz wykręcenie dwóch śrub. Cel sprawdzenie jak pozbycie się zbędnego balastu wpłynie w tym gramofonie na rozdzielczość sceny i nie tylko. Czy waszym zdaniem będzie różnica w dźwięku oraz jego poprawa?

Edytowane przez 4321

Automatyka w Danielu to historia przynajmniej u mnie.

Daniel został wypruty, wymontowałem element odpowiadający za przesuw ramienia nad płytę i jego powrót po zakończeniu odtwarzania na widełki. Sama operacja jest prosta wiadomo trzeba odlutować okablowanie ramienia oraz wykręcić płaskim wkrętakiem dwie śruby ogranicznika jego przesuw i dwie śruby mocujące cały mechanizm. Mechanizm jest dość pokaźnych rozmiarów i jest dość ciężki. Wszystko widać na fotkach przed i po zmianach. Widoczny jest też kołnierz z dwoma śrubami które trzymają ramię, mam teraz swobodny dostęp do regulacji VTA , ale tym zajmę się później trzeba te śruby wymienić na imbusy. Jedyną rzeczą po takiej zmianie którą trzeba koniecznie zrobić to uchwyt widełek aby ramię można było zatrzasnąć i zabezpieczyć. A teraz sam sobie odpowiem na moje pytanie które zadałem w poście#467 Przesłuchałem dopiero trzy płyty,to całkiem inny Daniel. Daniel pokazał pazury i włos się jeży. Pierwsza słyszalna zmiana to pogłębiony bas na pewno zmieniła się dynamika przekazu zwłaszcza na płytach które uważam za gorzej wydane słychać wyraźnie poprawę. Słychać więcej detali na scenie jest soczyście więcej się dzieje to na prawdę inny gramofon. Mówiąc krótko jestem bardzo zdziwiony i zaskoczony tą zmianą.

Na razie pożyczyłem koledze płytę testową, ale jak do mnie wróci to zapuszczę i sprawdzę co jeszcze się zmieniło. To słucham dalej i pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

post-5705-0-39759300-1386503899_thumb.jpg

post-5705-0-48160300-1386503940_thumb.jpg

post-5705-0-87769500-1386504007_thumb.jpg

post-5705-0-53786500-1386504036_thumb.jpg

post-5705-0-74988300-1386504059_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez 4321

Czy ktoś z was próbował coś zrobić z głośnym silnikiem ?

To jest w zasadzie jedyna rzecz, która w tym gramofonie czasami trochę przeszkadza.

Z hałasującym silnikiem już się uporałem. Wystarczyło powyklejać wszystkie możliwe, wolne przestrzenie matą bitumiczną. Hałas stał się prawie niezauważalny, a ogólne brzmienie gramofonu zyskało lekko na precyzji - tak przynajmniej mi się wydaje.

Przy okazji odkryłem jedna ciekawą zależność. Od jakiegoś czasu używałem paska nie oryginalnego (czytaj jego następcy - dostawca Wamat), tylko paska o mniej więcej 0,5 cm na średnicy mniejszego. Dźwięk był super. Chcąc ulżyć trochę staremu silnikowi założyłem pasek "niby oryginalny". Silnik pracował jakby trochę lżej (na ucho), ale nie trzymał prawidłowo obrotów. Po ustawieniu suwakiem optimum zawsze "bujał" się trochę do przodu i w tył. Tak po 5 mm widoczne na lampie. Nałożyłem płytę i szok. Precyzyjna przestrzenność zniknęła. Brzmi niby OK, ale lekko stłumione. Już myślałem, że coś popsułem przy oklejaniu. Ale zdjąłem pasek, założyłem poprzedni i wszystko gra. Dźwięk klasa, a obroty stoją jak słup. Prędzej nawet nie sądziłem, że dokładna stabilność obrotów ma aż taki wpływ na jakość dźwięku. Dostawca mojego paska to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Polecam tam można sobie dobrać pasek prawie co do milimetra.

Ukryta Zawartość

No i stało się. Potrzebuję silnik napedu talerza do Daniela. Czy ktoś wie, czy istnieje na rynku jakiś zamiennik. Oryginału juz raczej nie dostanę.

Tak poza tym Wesołych Świąt.

• 2 tygodnie później...

mam zamiar nabyć Daniela, zastanawia mnie tylko jeden szczegół - tu i ówdzie pojawia się temat dorabiania przełącznika do odtwarzania maxisingli na 45obr/min; pytanie - czy "fabryczny" nie może ich odtwarzać? (byłoby to co najmniej dziwne) czy to tylko wymyślony problem? czy ja czegoś nie doczytałem czy też źle interpretuję?

zastanawia mnie tylko jeden szczegół - tu i ówdzie pojawia się temat dorabiania przełącznika do odtwarzania maxisingli na 45obr/min

Daniel ma sensor włączający obroty na 45 z jednoczesnym podjazdem ramienia na średnicę zwykłych singli (fabrycznie). Nie koniecznie musisz dorabiać przełącznik. Wystarczy przelutować kabelek w sterowaniu serwo. Popatrz na fotki w poście 66. Jak tak zrobisz to Daniel wystartuje z 45obr. i podjedzie na średnicę LP. Masz wtedy spokój.

Takie serwisy mogą mieć bardzo drogi cennik...Może jest tu ktoś ze stolicy, kto mógłby Ci pomóc. Ja niestety mam daleko.

pzdr

• Redaktorzy

Kubek, zawieź lub wyślij Daniela do speca z Bydgoszczy. Jeśli sam nie chcesz / nie potrafisz, to zleć to komuś, kto się na tym zna. Ten człowiek poprawiał dziesiątki Danieli po tak zwanych "serwisach".

• Pokaż nowe odpowiedzi