Skocz do zawartości
IGNORED

Polski gramofon Daniel G-1100 fs Fonica

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Dla zainteresowanych efekt końcowy, renowacja obudowy i pokrywy.

Dobra robota. Dbaj o niego co najmniej jak ja o swój :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Mam taki problem kupiłem nowy headshell technics i rami nie opuszcza się na płytę lewituje co zrobić? Jak można dociążyć bo już na odważniku mam maksimum?

oraz jak daleko powinna być wkładka od czoła headshella?

Headshell Technicsa jest za lekki do tego gramofonu, podobnie jak oryginalny.Ustawienie ok.2 g na Sumiko wypada w połowie skali.Na uchwycie Foniiki to był prawie koniec przy AT 95 E.

• Redaktorzy

Dlatego headshell Technicsa ma otwory pod ciezarki. Doda ciezarek i bedzie OK.

• Redaktorzy

Jakoś Technics nie pasuje mi wizualnie do tego gramofonu...

A ja wczoraj przymierzyłem go do Daniela i spodobał mi się. Ten unitrowski koszyczek jest ordynarny. Pamiętasz jak robiliśmy te podkładki, żeby wyprostować go? A Technics jest poprawnie odlany. Kupiłem ostatnio dwie sztuki. Jest lekki, to fakt, ale ciężarkiem kolega djoaza bez problemu go dociąży.

Headshell Sumiko jest cieższy, ale i dużo droższy. Ciężkie Ortofony też są drogie. A ja kupiłem oryginalnego nowego Technicsa za 95zł.

Edytowane przez kangie

Zauważyłem że jak z ciężarka zdejmiemy skalę to wtedy możemy bardziej go wkręcić i wtedy nie ma problemu z lewitującym ciężarem, ale nie mamy skali.

• Redaktorzy

Pisałeś, że masz wagę elektroniczną. Ta podziałka (skala) nie jest Ci potrzebna. Ustaw nacisk bez tej podziałki.

Czy używasz szablonów do kalibracji? Zwykły papierowy dwupunktowy (A i B) wg geometrii Baerwalda to zupełna podstawa i od niego wypadałoby ustawić tę wkładkę.

A ja wczoraj przymierzyłem go do Daniela i spodobał mi się. Ten unitrowski koszyczek jest ordynarny. Pamiętasz jak robiliśmy te podkładki, żeby wyprostować go? A Technics jest poprawnie odlany. Kupiłem ostatnio dwie sztuki. Jest lekki, to fakt, ale ciężarkiem kolega djoaza bez problemu go dociąży.

Headshell Sumiko jest cieższy, ale i dużo droższy. Ciężkie Ortofony też są drogie. A ja kupiłem oryginalnego nowego Technicsa za 95zł.

Pamiętam, co mam nie pamiętać:) Do dziś jednak się dziwie jak całe pokolenia słuchały płyt z tak krzywym headshellem:) Nie zwracało się po prostu uwagi na takie szczegóły, a muzyka i tak grała...

Do dziś jednak się dziwie jak całe pokolenia słuchały płyt z tak krzywym headshellem:) Nie zwracało się po prostu uwagi na takie szczegóły, a muzyka i tak grała...

Wtedy sie słuchało na jedynie słusznej wkładce MF100, a tej przy jej "wspaniałych" właściwościach było jej wszystko jedno, czy odtwarza nurkiem, czy heilhitlerem ze skrzywionym headshelem. A swoją drogą to na przykład ja w latach osiemdziesiatych miałem po prostu zerowe pojęcie o kalibracji i byłem szczęśliwy jak w ogóle udało się kupic igłę. A jak się udało kupić kilka na zapas to byłem pan. :-)

Ja ostatnio do Daniela zamontowałem bardzo lekki koszyk ADC ze stopu magnezu plus wkładkę Ortofonia FF15XE mkII

Moja przeciwwaga już dawno została pozbawiona skali, pomalowana na czarny mat została obrócona o 180 stopni. Sam gramofon po tym zabiegu wygląda znacznie lepiej. Dodam jeszcze że masa Ortofona to tylko 5g i daje się wyważyć do nacisku igły 1,8g a nawet więcej.

Ukryta Zawartość

post-5705-0-81833700-1414791990_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kiedyś, naście lat temu (albo już dziesiąt), kupiłem kilka igieł MF, aby mieć zapas i okazało się,że każda gra inaczej.Tak, więc z pięciu czy sześciu wybrałem jedną, a resztę wydałem znajomym ku ich wielkiej radości:) Jeśli chodzi o kalibrację to ucho było najlepszym doradcą.O szablonach nawet mi się nie śniło...

Edytowane przez paul_67

Moja przeciwwaga już dawno została pozbawiona skali,

Bo to nie jest DANIELOWA. Brakuje stożkowej części z kreskami skali.Przez co można ją nakręcić bliżej osi karana.

Ale ta część stożkowa to był tylko plastikowy kapsel. Mój był prawie od zawsze pękniety. Zdjąłem go kilka lat temu jak eksperymentowałem z lekkim koszyczkiem ortofona. Inaczej nie dało się ustawic wagi. Natomiast przy sumiko walec musił wisieć na samym końcu.

Też odwróciłem przeciwwagę i jest dobrze.

Tutaj zdjęcia dla zainteresowanych

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bo to nie jest DANIELOWA. Brakuje stożkowej części z kreskami skali.Przez co można ją nakręcić bliżej osi karana.

Oj, Ricon przeciwwaga jest od Daniela zdjąłem stożek ze skalą, pomalowałem, bo w miejscu gdzie była skala widać było gołą stal i obróciłem o 180 stopni, żeby kołnierz po którym ślizgała się skala był mniej widoczny. Edytowane przez 4321

Witam

Chciałbym odgrzać poruszany tu niejednokrotnie wątek odtwarzania maxisingli na Danielu. Bazowałem na pomyśle kolegi Radmrusia. Moje rozwiązanie różni się tylko tym, że to przekaźnik jest przełącznikiem między stykami 300 a 175. Umieszczony blisko tych styków i sterowany prostym przełącznikiem hebelkowym jednosekcyjnym. Rozwiązanie trochę droższe ale nie trzeba prowadzić 4 kabelków po gramofonie. Może się to komuś przyda.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-31341-0-44744900-1414929819_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i fajnie to wygląda. Ja w moim po prostu przelutowałem kabelek na stałe. Małych singli nie słucham już od conajmniej dwudziestu lat, więc poszedłem na łatwiznę.

• Redaktorzy

Moltos, dla mnie jest powazna wada. Nie mozna wrocic do stanu oryginalnego. Pozostanie otwor w plincie.

Moltos, dla mnie jest powazna wada. Nie mozna wrocic do stanu oryginalnego. Pozostanie otwor w plincie.

Mam go już ponad 30 lat i nie zamierzam się pozbywać. Trochę przeróbek i napraw w nim dokonałem. Co do maxisingli to spotyka się ich teraz dużo więcej niż przed laty a brzmienie ze względu na większą prędkość obrotową talerza jest lepsze niż na LP.

• Pokaż nowe odpowiedzi