Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  527 członków

Marantz Klub
IGNORED

KLUB MIŁOŚNIKÓW MARANTZA

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z miłośników firmy Marantz zna wzmacniacz zintegrowany PM KI PEARL ( nie mylić z wersją LITE ). Jak on gra, czy pociągnie kolumny Swans RM600F, ogólne opinie na jego temat e.t.c. W sieci tylko dane techniczne, żadnych opinii czy testów. Waży 20 kg, a pobór prądu tylko 220 W-- zastanawiające ????!!!!!! Wzmacniacz z wysokiej półki???

Denon AVP-A1 HDCI, Denon POA-A1 HDCI, Marantz UD-7007 Dac Master , kolumny YB 

Tyle Panie Rafale to i ja znalazłem, ale mimo to dzięki wielkie za zainteresowanie. Może inni bywalcy tego forum wiedzą coś więcej??? Pozdrawiam.

PIGMENT33, Ten wzmacniacz w sieci ma chyba około 10 recenzji i wszystkie bez wyjątku określają go jako sprzęt wybitny. Szkoda tylko, że nie był w ogóle opisywany w polskiej prasie branżowej. Wydaje mi się, że powininen uciągnąć wspomniane kolumny, tym bardziej, że np: wersja Lite spokojnie wysterowuje Xaviany 250-tki o skuteczności 86 db.

Pytasz może w związku z pojawienien się PM Ki Pearl na Allegro? Cena jest naprawdę niska, przez to zastanawiająca...

Gość DORAMAT

(Konto usunięte)

Nie znam akurat tego wzmacniacza, ale wiem jedno, obecne wzmacniacze marantza w stosunku do lat 80-93 są bardzo skromne w środku. I o ile kiedyś (5,6 lat temu) byłem jeszcze fanem tej marki jeśli chodzi o wzmaki i poza pm-99se miałem albo słuchałem prawie wszystkie, to obecne konstrukcje omijam z daleka. Posypia się bardzo szybko.

jak ktoś chce w miare nowego, dobrego marantza - to tylko pm-14 mk2. Ostatni dobry ich piec jeśli chodzi stosunek cena/jakość

Kiedy półtora roku temu stałem przed decyzją zakupu zestawu CD+amp - ten zestaw (nie Lite) był na mojej krótkiej liście. Nie ukrywam, że chciałem go mieć "oczami" (bardzo mi się podobał wizualnie).

Wybrałem się na odsłuch do Top HiFi i przesłuchałem z dwoma zestawami kolumn (chyba VA Mozart i B&W 804) i z bólem uznałem, że to co słyszę nie jest warte swojej ceny (kosztował coś koło 17.000 za dwa klocki). Na moje uszy dźwięk nie był lepszy niż zestaw, który ostatecznie wybrałem za nieco ponad połowę tej ceny.

Teraz jak patrzę na zdjęcie z allegro to znów przypominają mi się czasy jak bardzo chciałem mieć ten perłowy wzmacniacz i cedek.

Co do ceny to raczej cena standardowa (50% nowego) jeżeli został kupiony w tej samej promocji na którą i ja miałem szansę. Atrakcyjne jest raczej pojawienie się go na rynku wtórnym bo była to "krótka seria" aczkolwiek z tymi 500 sztukami to chwyt reklamowy. Ciekawi mnie co innego - dlaczego gość sprzedaje tylko wzmacniacz ? Jak się nie mylę Top HiFi nie sprzedawał samego wzmacniacza bez CD.

PIGMENT33, Ten wzmacniacz w sieci ma chyba około 10 recenzji i wszystkie bez wyjątku określają go jako sprzęt wybitny. Szkoda tylko, że nie był w ogóle opisywany w polskiej prasie branżowej. Wydaje mi się, że powininen uciągnąć wspomniane kolumny, tym bardziej, że np: wersja Lite spokojnie wysterowuje Xaviany 250-tki o skuteczności 86 db.

Pytasz może w związku z pojawienien się PM Ki Pearl na Allegro? Cena jest naprawdę niska, przez to zastanawiająca...

Tak . Pytam w związku z pojawieniem się go na Allle...... Dam spokój chyba z tym wzmakiem i spróbuję z CA Dac Magic plus .

Jarula, to pokazuje, że ilu słuchaczy, tyle gustów. Ja właśnie wybrałem zestaw Ki Pearl Lite (z którego jestem zadowolony) kosztem Yamahy 2000, którą też odsłuchiwałem. Najważniejsze, by znaleźć "swoje" brzmienie. Pozdrawiam.

Gra cały system łącznie z akustyką pokoju, a oprócz tego wiele czynników pozadźwiękowych jak np. wygląd sprzętu, opinie w prasie, w necie, żony czy sprzedawcy, grają też pieniądze. Innymi słowy grają rolę czynniki uświadamiane i nieuświadamiane ale do tych drugich nikt się nie chce przyznać.

Innymi słowy grają rolę czynniki uświadamiane i nieuświadamiane ale do tych drugich nikt się nie chce przyznać.

Bo one, powiem Ci w sekrecie, tak naprawdę nie grają:)

• 2 tygodnie później...

witam. posiadam 4240 i nurtuje mnie ostatnio problem zanikającego dźwięku na lewym kanale - przesmarowanie potencjometrów średnio pomogło - objaw jest taki, że włączając sprzęt trzeba podbić głośność trochę ponad 1/4 mocy aby kolumna załapała, potem już gra. zatem pytam, czy jest tu gdzieś ukryty fachowiec od serwisowania starych marantz-ów, coby mi zrobił przegląd i ew. odświeżył bebechy (wyczytałem gdzieś, że po tych 30-tu latach dobrze jest wymienić wszystkie kondensatory małej pojemności aby przywrócić jakość dźwięku). proszę o pomoc bo jestem związany z tym sprzętem, a wymieniać go np. na SR7007 jest ponoć bezsensu (głównie słucham Trójki). pozdrawiam

Witajcie panowie i panie! Stalem sie ostatnio nowym posiadaczem Marantza Cd-63 mkII KI. Jeszcze nie do konca fizycznie, ale idzie do mnie po wygranej aukcji. Kompletuje drugi system i zastanawiam sie teraz nad wzmacniaczem. Biore pod uwage pm7200 i pm80. Czym one sie roznia wedlug Was? Ktory zagra lepiej? Pokoj odsluchowy to jakies 30m2 z roznego rodzaju naturalnymi wytlumieniami typu dywan, sofa, grube zaslony. Nie lubie sluchac muzyki glosno, totez myslelem o czyms w klasie A. Przekroj muzyczny rozny: jazz (klasyczny, acid, nu jazz, soul jazz itp), troche muzyki fortepianowej, instrumentalnej, innych gatunkow tez po trochu. Jeszcze jakie kolumny do tego? Myslalem o jakis KEFach vintage.

Bede wdzieczny za kazda opinie!

Z tanich, godnych uwagi Marantzow nie mialem tylko PM80. Podobno cieple granie. PM7200 jest dynamiczny i ogolnie OK. Z ta klasa A to sie nie rozpedzaj. Ja tam rzadko kiedy slyszalem roznice. Za to u kumpla na wiele tanszych kolumnach po włączeniu klasy A bylo więcej basu. Ile dales z 63 K.I?

?👈

Witam.

Jako, że stałem się szczęśliwym posiadaczem złotego kompletu Marantz: SA-11S1, PM-11S2 i ST-15S1 chciałbym zapisać się do klubu. Od razu mam pytanko. Jako, że ówczesny amplituner nie za bardzo pasuje wzorniczo do reszty, czy Marantz robił (sprzęt używany mnie interesuje) amplitunery, które stylistycznie pasują do reszty? Znalazłem tylko jeden model, który mi odpowiada - SR7005. Czy on występuje w kolorze złotym? Bo w opisie występuje kolor złoto-srebrny. Nie musi to być najwyższy model gdyż bardziej zależy mi na stereo.

PS. Piękniejszego tunera nie widziałem na oczy :-)

post-42516-0-74153600-1376846743_thumb.jpg

post-42516-0-12800900-1376846744_thumb.jpg

post-42516-0-63158400-1376846744_thumb.jpg

post-42516-0-00908400-1376846745_thumb.jpg

post-42516-0-55152600-1376846745_thumb.jpg

post-42516-0-91575400-1376846745_thumb.jpg

post-42516-0-32153500-1376846746_thumb.jpg

A do czego ma być ten amplituner?

Bo nie czaje, masz wzmacniacz i tuner to na co Ci amplituner?

Chcesz po prostu czymś zapełnić 4 wnękę?

Wysyłane z mojego Z10 za pomocą Tapatalk 2

A do czego ma być ten amplituner?

Bo nie czaje, masz wzmacniacz i tuner to na co Ci amplituner?

Chcesz po prostu czymś zapełnić 4 wnękę?

Widząc na zdjęciu głośniki systemu surround chyba nie trudno się domyślić...

To kupuje się procesor a nie amplituner.

Z tego co wiem, to procesor nie ma końcówek mocy więc nie podłaczę do niego głośników 5.1. Mam dwa systemy, stereo i 5.1. Sony obsługuje Tannoy Arena a Marantz Chario. Szukam zamiennika dla Sony. Nie musi być amplituner, może być wzmacniacz AV.

Odnośnie porównania z Sonym. Lepsza kontrola basu, wyraźniejsze średnie tony. Mam go fwa dni więc na chwilę obrcną tyle mogę napisać.

Witam,

przepraszam za lamerskie pytanie. Chciałbym kupić srebrny odtwarzacz Marantza, ale oprócz nowych przeważają czarne i pytanie moje, czy da się jakoś określić ogólnie, które serie były dostępne jako srebrne. Tzn. mam wrażenie, że nie licząc bardzo wiekowych urządzeń z lat 80. srebro zaczyna się od modeli czterocyfrowych, powiedzmy od 5001. Mam rację? Nie natknąłem się np. na srebrny CD63, CD67 - może takich w ogóle nie było? Teraz na allegro jest złoty cd6000. Czy w tym samym czasie, gdy były wersje złote, produkowano także srebrne?

Odtwarzacz w 80% będzie głównie transportem, stąd nie rozpisuję się o potrzebach brzmieniowych.

Z góry dzięki za pomoc.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

CD 5400 OSE był srebrny i metalowy ( wiem bo miałem ) CD 6002 był srebrny i metalowy ( wiem bo miałem ) ponaddto 5001

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

oraz 7001 .

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Dziękuję za odpowiedzi. Czyli trochę tak jak przypuszczałem. A propos 7001. Piękny odtwarzacz, zresztą jak większość Marantzów, ale czy może wiecie, jak to jest z laserem, dostępnością i kosztami. Siedzi tam ponoć: SACD HOP-1200R

Oczywiście najbezpieczniej byłoby kupić coś na KSS-213 albo CDM12.1 i takich marantzów też jest trochę. :)

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

CD 5400 OSE był srebrny i metalowy ( wiem bo miałem ) CD 6002 był srebrny i metalowy ( wiem bo miałem ) ponaddto 5001

Tez mialem zlote 5400 i nie wygladal na metalowy w porownaniu do wzmaka z tej samej serii. To na 90% plastik.

?👈

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.