Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo NR515 + Wharfedale Opus 2M1.. i co dalej ?

Ebastian

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Krótkie pytanie : czy zestawienie komponentów z tematu będzie się nadawało do :

- słuchania w 70% muzyki - stereo ( czy amplituner będzie dawał radę głośnikom)+ 30% kino domowe

- uzupełnienia zestawu o głośnik centralny + surround tak aby zbudować zestaw kina domowego 5.0(?) bez suba ? - czy może ktoś doradzić coś sensownego ? (pokój ma wymiary 4x4,5m)

Generalnie zależy mi na dobrym stereo a w obecnej koncepcji nie mam miejsca na kolumny przednie wyższe niż 60 cm. Te wharfedale wydają się być całkiem fajną propozycją, tylko pytanie czy amplituner kona domowego będzie w stanie dobrze zagrać muzykę w stereo... mam zerowe doświadczenie w ofercie rynkowej :)

Pozdr.

SeB!

Witaj,

Wharfedale Opus 2M1 to niezłe kolumny, potrafiące dobrze zagrać w stereo. Niestety amplituner kina domowego klasy Onkyo TX-NR515 to będzie strasznie wąskie gardło Twojego systemu. Aby w pełni wykorzystać potencjał kolumn, musisz zwrócić uwagę na amplitunery wielokanałowe klasy Marantz SR6007, NAD T748 lub przynajmniej Cambridge Audio Azur 351R.

Podałeś, że przede wszystkim system będzie wykorzystywany do odsłuchów muzyki, w takim przypadku zrezygnowałbym z rozbudowy do konfiguracji 5.0 i skupił się na dobrym stereo. Zapewniam, że będziesz z tego znacznie bardziej zadowolony.

Podaj proszę jakie gatunki muzyczne zazwyczaj słuchasz, jakie brzmienie preferujesz, co musisz dokupić (rozumiem że Opus 2M1 już posiadasz ?) oraz jaki chcesz przeznaczyć budżet na zakup nowych urządzeń.

Czekam na odpowiedź

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Właśnie wczoraj zakupiłem i jedno i drugie. Nastąpiła zmiana koncepcji i sprzęt znalazł się w pokoju 3x4 metra z czego głośniki są na ścianie 4m. Zmontowałem dzisiaj część szafek, min. te na których staną głośniki, powstawiałem wszystko na swoje miejsce i zagrało całkiem nieźle :) oczywiście totalnie brak mi porównania z czymkolwiek innym / lepszym więc zakładam, że amplituner będąc urządzeniem "do wszystkiego" nie potrafi w pełni wykorzystać głośników. Inna sprawa, że na chwilę obecną za źródło dźwięku służy mi muzyka w formacie FLAC (jakość w okolicach 800-1000 kbps) - nie wiem na ile można traktować to za podstawę do jakichkolwiek testów :)

Z rodzajem muzyki jest problem bo w zależności od nastroju słucham w zasadzie każdego gatunku :) Dzisiaj z braku laku na sam koniec "odpaliłem" album Eminem'a i byłem pod wrażeniem jak utwory, na które nie zwróciłbym uwagi zagrały na nowym audio :)

Lubię posłuchać sobie dobrych, ciepłych gitarowych riffów, dobrej trąbki, klimatów orkiestrowych, pianina ale idę w drugą stronę od chillout'u po krańce muzyki elektronicznej, czasami odrobina drumm&bass... No ciężko mi się określić czego słucham w przewadze :)

Kupiłem amplituner kina ponieważ nigdy nie miałem okazji oglądać filmów i rozkoszować się kinowym dźwiękiem, zmieniam mieszkanie więc dobry czas na planowanie :)

Budżet - generalnie gdyby nie "wyprz" w mediaM nie kupiłbym sobie chyba takich kolumn (dałem 2500 za 2szt) ;) ale po dzisiejszym dniu widzę, że była to dobra decyzja :)

Amplituner w zasadzie mogę jeszcze sprzedać - grał u mnie od wczoraj może z 10 godzin :) dałem za niego 1850 pln i w zasadzie mógłbym dodać drugie tyle na zakup lepszego klocka.

i tu pytanie czy faktycznie iść w stereo czyli kupić dobry fajny wzmacniacz ? czy tez jednak zabawić się w namiastkę kina domowego...

Pozdr.

SeB!

Witam ktoś gdzieś "tu" napisał , że można to połączyc i miec i jedno i drugie a mianowicie mamy amplituner z wyjściem pre out , mamy wzmacniacz i odtwarzacz blu-ray dvd czy cd , podpinamy odtwarzacz analogowym wyjściem stereo z wejściem stereo np.cd we wzmacniaczu, wyjście pre out w ampli z którymś z wejśc stereo we wzmacniaczu i jeszcze odtwarzacz cyfrowo z amplitunerem ( nie wiem czy może to byc np hdmi ale chyba tak bo to cyfrowe połącz.) no i kolumny przednie podłączamy do wzmacniacza i już jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi ( dzięki ) ,nie wiem czy to wyjście ( line out ) w 515 na drugą strefę jest pre out jeśli tak to zostanie kupienie dobrego wzmacniacza pozdrowionka

Witaj,

dzięki za odpowiedź i szczegóły,

jeśli przede wszystkim słuchasz muzyki, naprawdę namawiam na zakup wzmacniacza stereofonicznego. Za około 3-3.5 tys. zł. możesz mieć np. świetny wzmacniacz NAD C356BEE z wbudowanym bardzo dobrym przetwornikiem USB DAC (możesz wykorzystać komputer do wysokiej jakości odtwarzania plików muzycznych). Taka konfiguracja dopiero wyciągnie pełne możliwości Twoich kolumn. Bardzo dobrym rozwiązaniem do Wharfedale jest także Cambridge Audio 651A.

Jeśli możesz oddać amplituner, to zrób to (zresztą cena 1850 zł. to nie jest rewelacja) i spróbuj wzmacniacz stereofoniczny. Także, przynajmniej u nas, możesz go zwrócić. Najwyżej kupisz ponownie TX-NR515 albo już w niewiele wyższej cenie TX-NR616. Ryzykujesz koszt przesyłki lub parę litrów benzyny żeby do nas podjechać, a masz pewność, że zakupiony zestaw w pełni będzie Cię satysfakcjonował.

Przemyśl sprawę, w przypadku pytań jestem do dyspozycji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

popieram przedmówcę (Q21) ale tylko jeśli chodzi o propozycję wzmacniaczy bardzo fajne "klocki"ale nie popieram wymiany amplitunera no chyba , że to wyjście na strefę 2 nie jest pre out , skoro w przeważającym stopniu słuchasz muzy to ten ampli w w zupełności wystarczy Ci do kina a i tak nie jest taki "biedny" i w sumie niewiele różni go od 616 ( brak THX,trzeciej strefy,moc 130 w 616 160 , no i 515 jest lżejsza o prawie 2kg i mniej zużywa prądu 480 , a 616- 620) no jeśli to niewiele to certyfikat THX to przepraszam THX za to niewiele gdyż to jest dużo naprawdę dużo ale czy słuchając , oglądając od czasu do czasu jakiś film ( no chyba , że koncerty częściej ) będzie Ci potrzebny amplituner z THX-em na 18 metrach tym bardziej , że wiem , że THX włącza się dopiero przy prawie maxymalnej głośności bo kolega ma 609-kę też z THX-em i włącza sie on prawie pod koniec skali więc jest wtedy naprawdę głośno a on ma salon ponad 30-to metrowy a czy oglądasz filmy z prawie maxymalną głośnością na pewno nie a już na pewno nie w tak małym pokoiku wiec myślę , że teraz niech ktoś podpowie czy to wyjście line out jest pre out i jeśli tak to zostaw sobie go i zbieraj kasę na proponowane wzmaki pozdrowionka

Wielkość pokoju, tak jak pisałem zmniejszyła sie do 12 metrów :) tak, że siedzę jakieś 3 metry od frontowych kolumn.

Wzmacniacza nie chcą mi przyjąć więc albo sprzedam go samemu albo jak napisał kolega - dojdę o co chodzi z tą drugą strefą itd :)

kolejne trzy pytania :

1. czy coś się zmieni na lepsze z jakością dzwięku w przypadku podłączenia kolumn w bi-ampingu (skoro wzmacniacz pozwala a kolumny jak najbardziej dają taką możliwość)

2. czy zastosowanie klasycznego wzmacniacza stereo o wartości powiedzmy 3-3,5k zamiast ww. ampli Onkyo 515, z moimi OPSUSami da odczuwalną poprawę jakości dzwięku - zakładam, że dysponuję dobrym słuchem :) jednak jakośc muzyki oceniam bardzo prosto - nie rozkoszuję się rozkładaniem utworu na części pierwsze ale oceniam całość na podstawie szerokości uśmiechu na twarzy (w konretnych i powtarzalnych warunkach progowych - wygodny fotel, zamknięte oczy :) )

3. czy utwory w postaci cyfrowej - zapisane w formacie FLAC można traktować jako dobre jakościowo źródło dzwięku ( jeszcze kilka tygodni zajmie mi przygotowanie pokoju a nie chcę na siłę kupować czytnika B-ray i stosu płyt audio )?

SeB!

Amplituner w zasadzie mogę jeszcze sprzedać - grał u mnie od wczoraj może z 10 godzin :) dałem za niego 1850 pln i w zasadzie mógłbym dodać drugie tyle na zakup lepszego klocka.

Oddaj go i kup amplituner z wyjściem wielokanałowym analogowym pre-out 5.1 , lub 7.1

Post nr. 5 i 77

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

3. czy utwory w postaci cyfrowej - zapisane w formacie FLAC można traktować jako dobre jakościowo źródło dzwięku ( jeszcze kilka tygodni zajmie mi przygotowanie pokoju a nie chcę na siłę kupować czytnika B-ray i stosu płyt audio )?

Nie ma podobno dobrych flaków z sieci , a flaka trzeba puścić cyfrowo np . z komputera , żeby jakiś DAC zewnętrzny obrobił go do analogu , lub wbudowany DAC w np. w wzmacniaczu stereo zintegrowanym .

Post nr. 43

Ukryta Zawartość

Stara lista amatorska :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no comment

Oddaj go i kup amplituner z wyjściem wielokanałowym analogowym pre-out 5.1 , lub 7.1

czester15.30 a po co mu pre out 5.1 przecież nie dołoży sobie pięciu końcówek mocy do tak małego pokoju

Generalnie zależy mi na dobrym stereo a w obecnej koncepcji nie mam miejsca na kolumny przednie wyższe niż 60 cm. Te wharfedale wydają się być całkiem fajną propozycją, tylko pytanie czy amplituner kona domowego będzie w stanie dobrze zagrać muzykę w stereo... mam zerowe doświadczenie w ofercie rynkowej :)

Witaj,

dzięki za odpowiedź i szczegóły,

jeśli przede wszystkim słuchasz muzyki, naprawdę namawiam na zakup wzmacniacza stereofonicznego. Za około 3-3.5 tys. zł. możesz mieć np. świetny wzmacniacz NAD C356BEE z wbudowanym bardzo dobrym przetwornikiem USB DAC (możesz wykorzystać komputer do wysokiej jakości odtwarzania plików muzycznych). Taka konfiguracja dopiero wyciągnie pełne możliwości Twoich kolumn. Bardzo dobrym rozwiązaniem do Wharfedale jest także Cambridge Audio 651A.

Jeśli możesz oddać amplituner, to zrób to (zresztą cena 1850 zł. to nie jest rewelacja) i spróbuj wzmacniacz stereofoniczny.

Post nr. 5 i 77

Ukryta Zawartość

Post nr. 43

Ukryta Zawartość

Stara lista amatorska :

Ukryta Zawartość

To jest odpowiedź na twoje pytanie , a w skrócie po to żeby mógł podłączyć wzmacniacz zintegrowany stereo .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest odpowiedź na twoje pytanie , a w skrócie po to żeby mógł podłączyć wzmacniacz zintegrowany stereo .

Tu chodzi o poprawne działanie kina domowego , wyjście 5.1 jest wyjściem dedykowanym na każdy kanał , z tego wyjścia wykorzystuje się Front L R . Gdy wzmacniacz nie ma takich wyjść , a ma " zwykłe stereo " druga strefa , to na tym wyjściu sygnał wielokanałowy jest zmiksowany do postaci dwukanałowej .

Ok ok rozumiem , że chodzi o podłączenie wzmaka do wyjśc pre-out a nie ma tylko stereofonicznego pre-out , musi zaraz byc 5.1 lub więcej czy tylko takie są ? a wspomniana 515-tka Onkyo i jej druga strefa jest w końcu tym pre-out-em jeśli tak to myślę , że do słuchania muzy w stereo chyba styknie co ?

i te wzmaki zaproponowane przez Q21 są naprawde fajne

Widziałem przed chwilą Denona z nowej linii X , AVR-X 2000 i na jego tyle jest pole pre-out na którym umieszczone było wyjście dla suba i strefe 2 więc myślę , że w Onkyo 515 ta druga strefa jest pre-out więc myślę (znowu:)), że niepotrzebnie pozbywac sie tego ampli chyba , że kolega Ebastian chce go opylic i dołożyc na wzmaka z uwagi wiadomo jakiej , braku kasy w końcu nie wszystkim się przelewa

nkyo i jej druga strefa jest w końcu tym pre-out-em jeśli tak to myślę , że do słuchania muzy w stereo chyba styknie co ?

W chwili słuchania muzyki stereo te gniazdo jest wyłączone razem z amplitunerem KD wielokanałowym .

Kolega otworzy linki które podałem i zobaczy rysuneczki .

Mowa wciąć jest o podłączeniu do ampli wzmacniacza stereo zintegrowanego i puszczeniu źródła stereo bezpośrednio analogiem do tegoż wzmacniacza . Wtedy w trakcie słuchania muzyki pomijamy sekcję przedwzmacniacza amplitunera KD ryjącego dźwięk stereo .

Tak tak rozumiem tylko pewnie źle się wyraziłem chodziło mi po prostu o to , że do wyjścia w ampli Onkyo 515 na drugą strefę można podłączyc wzmaka (podejrzewam właśnie , że jest ono pre-out ) i nie trzeba było by się pozbywac ampli chyba , że kolega Ebastian chce go opchnąc żeby za dużo nie dokładac i zrobic sobie tylko stereo ,

kolego Ebastian zobacz tu po połowie obszernego artykułu zaczynając od bi-wiringu bardzo fajnie jest opisane o co biega w tym temacie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i odpowie na Twoje pierwsze pytanie a odnośnie trzeciego pytania

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) przecież nie można ustawiac parametrów konwertując Wav-y z płyt na FLAC-i idzie to automatycznie czyż tak nie jest więc myślę , że jakośc FLAC-ów w necie jest jedna .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za pomocne uwagi i linki :)

Aktualnie zastanawiam się nad następującym scenariuszem :

1. Onkyo 515 zostaje jako ampli dedykowany do kina domowego w pokoju 12m2, zabieram mu Opus'y a zamiast nich stawiam zestaw 5.1 chyba również Wharfedale ale budżetowy

(diamond 10? - same 2xpodstawkowe, 2xsuround,cantral + sub) - dochodzę do wniosku, że w tak małym pokoju moje Opus'y nie zagrają tak jak powinny (aktualnie denerwuje mnie echo, ale jutro zaczynam montować szafki, obrazy itp.)

2. Opus'y staną w zupełnie innym pokoju jako zestaw stereo (zasilane klasycznym wzmacniaczem stereo), podłączyłem w biampie i zaczęły grać mocniej, bardzo podoba mi się ich praca na Onky'o 515 więc mam nadzieję, że na dedykowanym wzmaku stereo będę kolejny raz mile zaskoczony :)

Pozdr.

SeB!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.