Skocz do zawartości
IGNORED

Vincent SA-T1 - szum i lampy

czorny05

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem, zakupilem uzywany pre Vincenta SA-T1 do mojej koncowki vincenta sp-331mk. I mam slyszalny nawet z 2-3 metrow szum z kolumn. Szum na stalym poziomie, niezaleznie od glosnosci (mowie o stanie kiedy nic nie gra). Mam rowniez pre sa-31mk i tam juz takiego szumu nie ma, oczywiscie jak sie przystawi ucho 40-50 to jest delikatnie slyszalny z kolumn. Za to w sa-t1 szum jest wielokrotnie mocniejszy.

Czy moze to byc wina lamp?? W sa-t1 siedza 2 x 12AX7 i 1 x 12AU7. Jest jeszcze jedna jedna 12au7 na przednim panelu, ale chyba jest ona tylko dla ozdoby, ladnie swieci w okienku :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakie lampy polecilibyscie na wymiane? Chcialbym wymienic wszytskie 3 w pre sa-t1 i jedna 12au7 w koncowce sp-331mk. Czyli potrzebowal bede 2 x 12ax7 i 2 x 12au7.

Z gory dziekuje za odpowiedzi.

Pzdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/102832-vincent-sa-t1-szum-i-lampy/

Rozkrecilem przed chwila sa-t1.

i UWAGA, na przednim panelu powinna byc '12au7' a jest '12ax7b china'!!! czy ona moze byc powodem szumu?

Pozostale lampy to:

- 1 x 12au7a/ecc82 eh electro-harmonix made in russia 06 08

- 2 x takie lampy jak w linku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy to jest szum żażenia, szum złej filtracji anodowej, szum indukowany elektrostatycznie w źle ekranowanym stopniu pierwszym, czy raczej szum indukowany magnetycznie ?

Na początek zrób mały eksperyment; włóż zwarty na krótko wtyk do gniazda wejściowego - powiedz mi czy szum znika ? Zmnienisza się ? pozostaje bez zmian ?

Puknij w obudowę i sprawdź, czy mocno się przenosi to na głośniki. Szajsowate lampy mogą szumieć i mikrofonować, więc nawet odgłosy z pracującego nad/pod CD mogą być słyszalne w kolumnach. ECC83 zamiast ECC82 to także większe wzmocnienie, a za tym większy szum, szczególnie gdy układ był projektowany pod tą drugą.

Jest to jednostajny i na takim samym poziomie szum z kolumn. Dzwiekowo podobny do szumu np z tunera radiowego, kiedy nie lapie zadnej czestotliwosci, z tym ze duzo lzejszy.

Pukanie w obudowe czy lampy nie zmienia niczego, ani glosniej ani ciszej.

Dzisiaj wlozylem 12au7 w miejsce gdzie teraz jest 12ax7 i tez specjalnie to niczego nie zmienilo.

Ogolnie nie jest to az tak dokuczliwe, slychac tylko kiedy nie gra muzyka.

Jakie lampy polecacie z 12au7 i 12ax7? poza NOS znalazlem bardzo dobre opinie o psvane.

pzdr

Mam także Sa-t1 i też z kopułek słychać cichy szum, bez względu na poziom wzmocnienia. Pewnie to taka uroda lamp. Dla mnie to kompletnie nie przeszkadza w słuchaniu , z miejsca odsłuchu tego nie słychać praktycznie, W swoim wymieniłem 2 szt. 12ax7 na właśnie PSVANE Gold. Warto , bez dwóch zdań, wszystko ulega poprawie. Niestety koszty ok. 300 zł. Pozdr.

psvane.

W dużej mierze zależy to mocno od samej skuteczności kolumn i mocy końcówki (a raczej jej wzmocnienia napięciowego zazwyczaj rosnącego z mocą). Jeżeli taki lampowy pre ma SNR na poziomie 90dB to może to być słyszalne na wysoko skutecznych kolumnach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.