Skocz do zawartości
IGNORED

Rozmowy na luzie o audio.

piano

Rekomendowane odpowiedzi

Ale bzdury! Ten sam slogan 15 lat temu głosił Lyngdorf prezentując cyfrowy wzmacniacz w klasie D.

Miał zwojować świat. Pisał że kiedyś wszystkie wzmacniacze będą cyfrowe.

Jak na razie mylił się.

Od postępu technologii nie ma odwrotu.

Ależ jest, wystarczy ze baryłka ropy sobie skoczy z 500% a okaże się na dodatek że tak na prawdę mamy ochłodzenie klimatu.

Ale bzdury! Ten sam slogan 15 lat temu głosił Lyngdorf prezentując cyfrowy wzmacniacz w klasie D.

Jak na razie mylił się.

Może myślał o kinie domowym; mocno i tanio :)

W sumie w audio to różnie bywa i każdy słyszy inaczej. Jedni słuchają plików albo zmieniają kolumny na aluminiowe, inni pozostaną przy winylu, lampach i tubach.

I całe szczęście, świat jest wielobarwny,ciekawy; w sumie dobrze ze czegoś w ogóle słuchają.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ten sam slogan 15 lat temu głosił Lyngdorf prezentując cyfrowy wzmacniacz w klasie D.

Jak na razie mylił się.

Devialet? Z tego co wiem, to sprzedaje się bardzo dobrze.

Devialet? Z tego co wiem, to sprzedaje się bardzo dobrze.

Kino domowe ze wzmacniaczami w klasie D też.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

W sumie w audio to różnie bywa i każdy słyszy inaczej. Jedni słuchają plików albo zmieniają kolumny na aluminiowe, inni pozostaną przy winylu, lampach i tubach.

Gdyby to było takie proste ,że wystarczy ot tak kupić w leasingu obrabiarkę cnc i z kilku płyt aluminiowych zrobić perfekcyjną kolumnę o idealnym brzmieniu to zapewne wszyscy inni producenci dawno by tym tropem poszli.

Gościu z Magico nic nowatorskiego nie wymyślił bo gdyby tak było to wszyscy kupowli by tylko jego kolumny. Ale tak nie jest i jakoś sprzedaż w innych fabrykach nie spada a producenci wprowadzają nowe (nie aluminiowe ) kolumny.

Każdy ma inną filozofię brzmienia i inny gust.

Oczywiście nie chcę tym dać do zrozumienia ,że Magico to dno i badziewie. Pewnie mają grono swoich zagorzałych wielbicieli , którzy takie produkty kupują. Widocznie muszą być na tyle dobre aby przyciągnąć do siebie klientów.

Natomiast pisanie ,że wszystkie inne kolumny innych producentów to 2 liga jest po prostu zabawne.

Ci sami ludzie co twierdzą,że Magico to Best Product piszą to samo o np.Focalu czy B&W.

I tyle na temat postrzegania co jest bezapelacyjnie najlepsze.

Kino domowe ze wzmacniaczami w klasie D też.

to przede wszystkim.

Jarek,

Jest dokładnie tak jak piszesz. A moje czy Elberotha przekonanie do kolumn z żywicy (Wilson) czy aluminium wynika z tego, że jakieś tam doświadczenie z nimi mieliśmy. Z Wisonami na codzień, z Magico chwilowo :) I właśnie przynajmniej wg mojej klasyfikacji/upodobań/gustu kolumny zbudowane w tej technologii są lepsze.

Porównywanie wprowadzenia lepszych materiałów do budowy kolumn do CD i vinylu to jednak złe porównanie. To są przede wszystkim zupełnie inne formaty. To jak rower i samochód.

Trzymając się jednak dalej porównań motoryzacyjnych, wejście w żywice fenolowe i aluminium, jest jak przejście z normalnych świateł na xenony (czy teraz LED), jak zastąpienie żeliwnych części zawieszenia aluminiowymi, czy zastąpienie tradycyjnych diesli silnikami TDI. Postępu nie da się zatrzymać.

MDF jako materiał do budowy kolumn jest nie do obrony, bo (poza ceną) nie ma żadnych zalet w stosunku do w/w. Wspomniane nowoczesne materiały są bardziej stabilne, trwałe i jednorodne, a przede wszystkim - są sztywniejsze i mają lepsze tłumienie wewnętrzne, co bezpośrednio przekłada się na niższy poziom zniekształceń.

Sly będzie krzyczał i się unosił bo skonstatował że jego kolumny sa MDFu - ba nawet może pojedzie do Monachium tylko po to aby móc powiedzieć że Q7 są do dupy - ale nawet on kiedyś zmieni zdanie. Wszystko kwestia czasu. Pewnie nawet jak za 10 lat przeczyta co tu wypisywał to złapie się za głowę :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Magico to także aluminiowe profile ciagnione cięte z metra, robiąc w tej technologi jesteśmy skazani na pewien typ wykończenia. Obrabiając na CNC jest drożej ale można z akustyka i designem zaszaleć.

Kiedyś chwalili się że mają największej srednicy ciągniony profil (jedna huta producent w USA) Obecnie D 600mm też jest do uzyskania w naszym kraju.

Jarek,

Jest dokładnie tak jak piszesz. A moje czy Elberotha przekonanie do kolumn z żywicy (Wilson) czy aluminium wynika z tego, że jakieś tam doświadczenie z nimi mieliśmy. Z Wisonami na codzień, z Magico chwilowo :) I właśnie przynajmniej wg mojej klasyfikacji/upodobań/gustu kolumny zbudowane w tej technologii są lepsze.

No dobra poczytajmy dokładniej' żywica jest tylko lepiszczem a wypełniaczem jest dalej nasza ulubiona celuloza :)

U Wilsona pod gruba warstwą lakieru samochodowego kryje się niepozorny HPL dostępny także u nas w kraju.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

I właśnie przynajmniej wg mojej klasyfikacji/upodobań/gustu kolumny zbudowane w tej technologii są lepsze.

Myślę ,że są inne powody ale nie ważne....... ;)

Ważne jest ,że kupisz to co subiektywnie uważasz za najlepsze i resztę toru dobierzesz tak abyś mógł z ciągłym uśmiechem na twarzy słuchać muzyki:)

"Tylko krowa zdania nie zmienia" ;)

Ależ nigdzie nie stwierdziłem że kolumny z aluminium są gorsze czy z MDF-u lepsze.

Posłucham to się przekonam.

O mnie się Elb nie martw. Jeśli Q7 mi się spodobają to będę je miał i nie muszę wciskać tu na

forum nikomu kitu.

Wielu moich znajomych do których mam zaufanie śmieją się z Magico bo twierdzą że fajnie wyglądają

ale to bieganie za nowinkami z których nic nie wynika bo kolumny grają bezdusznie i technicznie.

Co nie znaczy iź przejście na aluminium nie będzie lepsze.

Może tak się stanie i w wykonaniu innych firm będzie lepsze niż Magico.

Czas pokaże.

Co do Elba to tak samo mogę powiedzieć że pewnie już sobie kupił Magico na odpowiednich warunkach a teraz

napędza klientelę i udaje nieświadomkę że jeszcze waha się co kupić.

Za 2 lata znudzą mu się i znów sprzeda bez straty bo reklama teraz nakręcona będzie jeszcze działać.

Zauważyłem że niestety tu na forum tak to działa i rożne małe interesiki działają w tle.

Stwierdzenie źe może pojadę do Monachium żeby obsmarować Q7 jest o tyle głupie iż wiadomo źe nie może tylko na pewno tam pojadę a Q7 w tym roku nie będzie wiec teza chybiona.

Gościu z Magico nic nowatorskiego nie wymyślił ...

Zgadza się. Pierwszy był Goldmund w latach 80-tych. Nie słyszałem aby ktoś twierdził, że było inaczej.

.. bo gdyby tak było to wszyscy kupowli by tylko jego kolumny.

Nawet nie wiesz (bo nie jesteś w branży) jaki impact ma Magico na rynek hifi. Ale każdy może zobaczyć, że w ciągu 8 lat istnienia stali się jednym z najważniejszych graczy na rynku ultra-hi-end. To nie przypadek, że najlepsi dystrybutorzy Wilsona (i najwięksi dystrybutorzy w swoich krajach, a pewnie też w Europie) jak Absolute Sounds w UK czy Audio Components w Niemczech weszli w Magico. To nie przypadek że właściciel AS, Ricardo Franassovici, facet który sprzedał więcej hi-endu niż chyba ktokolwiek na świecie i ma pojęcie większe o hi-endzie niż ktokolwiek na tym form, ma w domu ... Magico Q7. I to nie przypadek, że Magico jest jedyną firmą, której nie mogą w US posiadać dealerzy Wilsona (traci się za to dystrybucję Wilsona w US, co spotkało m.in. Goodwins HiEnd; będąc dealerem Wilsona możesz sprzedawać wszystko - Tidala, Rockporta, Martena itd - poza Magico).

Ale tak nie jest i jakoś sprzedaż w innych fabrykach nie spada a producenci wprowadzają nowe (nie aluminiowe ) kolumny.

A tego po prostu nie wiesz. A musisz mi uwierzyć na słowo, że tort nie staje się większy. Magico wycina z niego coraz większy kawałek kosztem innych producentów. Myślisz że dlaczego firmy wypuszczają coraz droższe modele, w coraz bardziej absurdalnych cenach (czy ktoś powiedział $400k za parę kolumn ?) - aby się utrzymać przy życiu przy spadającej sprzedaży.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Myślę ,że są inne powody ale nie ważne....... ;)

"Tylko krowa zdania nie zmienia" ;)

Cofnij się na forum o jakieś 2 miesiące. Za Wilsony dałbym się pociąć, Magico uważałem za ostre (bo takie były jak ich słuchałem pierwszy raz) a z zestawienia ich z Soulution śmiałem się, że pewnie żyletki i uszy bolą. Posłuchałem drugi raz i jednak zmieniłem zdanie.

A co do innych powodów, to się domyślam co chodzi po Twojej głowie, ale też nieważne :) Nie masz racji.

Myślisz że dlaczego firmy wypuszczają coraz droższe modele, w coraz bardziej absurdalnych cenach (czy ktoś powiedział $400k za parę kolumn ?) - aby się utrzymać przy życiu przy spadającej sprzedaży.

Avalon vel White Power? :)

Za 2 lata znudzą mu się i znów sprzeda bez straty bo reklama teraz nakręcona będzie jeszcze działać.

Łatwo się rzuca takie oskarżenia. Kosztuje to zero wysiłku intelektualnego, a na sercu od razu lżej ...

Pokaż mi jednak z łaski swojej, który z posiadanych przeze mnie klocków, tak 'reklamowanych' w moim wątku, sprzedałem komuś z tego forum ?

Jeżeli nie potrafisz, to może pomyśl najpierw zanim coś napiszesz. Myślenie nie boli.

Równie dobrze mogę napisać, że ty trąbiąc ciągle o Esotericu czy AA robisz im reklamę, bo kiedyś będziesz chciał je sprzedać...

Co do Elba to tak samo mogę powiedzieć że pewnie już sobie kupił Magico na odpowiednich warunkach a teraz napędza klientelę i udaje nieświadomkę że jeszcze waha się co kupić.

Skoro tak, to dlaczego ich jeszcze nie mam ? Po raz pierwszy słyszałem te historie z (nie) pewnego żródła jakieś półtora miesiąca temu. I co ? Audio System ma już kolumny, które w tamtym czasie właśnie zamówił, a u mnie dalej stoją ESY i łaskawie czekam na parę demo z AS.

Kolejne półprawdy. Wiadomo od lat że Wlson jest opozycją do Magico a właściciele tych firm nie przepadają za sobą.

Nie dziwi więc fakt źe nie chcą być razem u tych samych dystrybutorów,

Ma to też znaczenie w kwestii ewentualnego przepływu informacji i marketingu.

Skoro dystrybutor na danym rynku stosuje przekaz że jego Wilsony są lepsze a wtedy w zamyśle Magico gorsze to ten sam dystrybutor

nie może oferować Magico gdyż byłby niewiarygodny i pośrednio działałby na szkodę Magico.

To są Elb oczywiste sprawy w buisnessie i nie mają nic wspólnego z faktem który produkt jest lepszy i kto sprzedaje wiecej!!

Tak samo dealerzy MIT-a w USA nie mogą mieć Transparenta i odwrotnie. Powody są te same i wcale nie znaczy to że jedno jest lesze od drugiego.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Nawet nie wiesz (bo nie jesteś w branży) jaki impact ma Magico na rynek hifi. Ale każdy może zobaczyć, że w ciągu 8 lat istnienia stali się jednym z najważniejszych graczy na rynku ultra-hi-end.

Oczywiście nie pracuję w branży audio i traktuję to zagadnienie jako "umilacz czasu".

Nie znaczy to jednak ,że nie znam kilku ludzi ,którzy w tej branży pracują (również w Ameryce Północnej) i uwierz mi na słowo nie są to sprzedawcy w Wal Markt-cie ;)

Co do kolumn Magico to nie twierdzę ,że są one złe wbrew temu co ty twierdzisz o innych producentach.

Ale czas pokaże czy Magico zmiecie z rynku innych graczy i samemu skonsumuje cały tort ;)

Szczerze w to wątpię.

Kolejne półprawdy.

Napisz mi co konkretnie jest półprawdą i dlaczego jedynie Magico dostąpiło tego zaszczytu ?

Zapewne dlatego, że - jak twierdzi jarek&ania - Magico się nie sprzedaje ...

[A nie od dziś wiadomo, że konkurencja przejmuje się tym, co się NIE sprzedaje :) ]

Ale czas pokaże czy Magico zmiecie z rynku innych graczy i samemu skonsumuje cały tort ;)

Szczerze w to wątpię.

To jest oczywiście niemożliwe, nie tylko na tym rynku.

Szczerze w to wątpię.

Masz rację firma jest za mała jak i wiele innych; wystarczy obejrzeć filmiki którymi się te wszystkie firmy chwalą!

Nie ma takiej opcji.

Różni ludzie czytają to forum a większość w ogóle nie zabiera głosu i nie wpisuje się a faktem jest że opinie z tego forum mają pewien wpływ na postrzeganie produktów audio na polskim rynku.

Łatwo można zrobić pozytywny jak i negatywny PR danej marce.

Wiadomo że kazdy z nas będzie kiedyś sprzedawał swój sprzęt ale jednak z Magico jakoś dziwnie się to nakłada

i zbiega z datą pojawienia się dystrybucji tej firmy u zaprzyjaźnionego dystrybutora.

A akurat teraz Elb sprzedałeś swoje kolumny i jesteś w trakcie kupowania nowych!

Oczywiście to jest też ten sam dystrybutor któremu regularnie pomagasz wyprzedawać

nietrafione zakupy o czym sam kiedyś pisałeś a pewnie wielu nie pamięta.

Nie wzbudza to podejrzeń o układzik? U mnie wzbudza.

Co ty nie powiesz?

Podam przykład : Microsoft .

To jest jeden z absolutnie wyjątkowych przykładów w całej historii, i nawet tej firmie nie udało się nigdy zgarnąć CAŁEGO tortu.

I to nie przypadek, że Magico jest jedyną firmą, której nie mogą w US posiadać dealerzy Wilsona (traci się za to dystrybucję Wilsona w US, co spotkało m.in. Goodwins HiEnd; będąc dealerem Wilsona możesz sprzedawać wszystko - Tidala, Rockporta, Martena itd - poza Magico).

...a może dlatego, że Wilson nie boi się konkurencji, a Magico tak? to tylko taki żarcik :))

Sly,

Co raz bardziej odlatujesz z wpisami.

Uważasz, że ktoś wyda kupę kasy, bo Elberoth tak napisał? Chyba logiczne, że kazdy kupi to co mu się podoba.

Jarek pisał, że tak samo moje uwielbienie Magico wynika również z innych powodów, o których nie chce pisać. A więc:

Albo jestem snobem i idę z aktualnym hypem na Magico,

albo dostałem dobrą ofertę od AS na Magico i teraz będę wciskał, że są najlepsze,

albo Elb to mój kolega i mi załatwił mega rabat i j.w. - teraz będę wciskał, że są najlepsze :)

No, Panowie! Bądźmy poważni. Przeceniacie jednak możliwości Elberotha i ogólnie siłę pisanego słowa :)

A innym kolegom z forum prawie że ubliżacie, że nie mają własnego słuchu i temu ulegną :)

Wiadomo że kazdy z nas będzie kiedyś sprzedawał swój sprzęt ale jednak z Magico jakoś dziwnie się to nakłada

i zbiega z datą pojawienia się dystrybucji tej firmy u zaprzyjaźnionego dystrybutora.

A akurat teraz Elb sprzedałeś swoje kolumny i jesteś w trakcie kupowania nowych!

Ileż to ja razy słyszałem już te opinie o 'zaprzyjaźnionych dystrybutorach'. Już chyba tych zaprzyjaźnionych na przestrzeni lat bym nawet nie był w stanie wymienić... Do niedawna to podobno Fast Audio był tym 'zaprzyjaźnionym' ... a tu proszę - wspieram konkurencję !

A może Lukasiq, który całą dyskusję na temat Magico nota bene zaczął, albo Stefek, któremu S1 śmiały się spodobać, też są częścią tego układu ?

Nie przyszło ci nigdy przez myśl, że może po prostu kupuję rzeczy, które mi się podobają i które dobrze u mnie grają ? Przecież nie dostaję nic w prezencie, wydaję na to własną kasę, a rabaty mam U KAŻDEGO dystrybutora w Polsce takie same.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

To jest jeden z absolutnie wyjątkowych przykładów w całej historii, i nawet tej firmie nie udało się nigdy zgarnąć CAŁEGO tortu.

Nie będziemy spierać się o promile bo to nie apteka.

Nie chcę też polemizować z wami co jest absolutnie jedyne i najlepsze na rynku bo nie ma tyle piasku w piaskownicy ,żeby dla wszystkich starczyło.

Ale nie mam już 12 lat i blond kręconych włosów a w nadprzyrodzone siły nie wierzę.

Jesteś w branży i znasz rynek pewnie lepiej ode mnie ale akurat ta Marka kojarzy mnie się z typowym "amerykańskim marketingiem". ;)

A mi wręcz przeciwnie. Weź pomiary z niemieckiego Stereoplay, to zobaczysz, że ich budżetowe S5 mają niższe zniekształcenia w paśmie od 200Hz w górę niż topowe Focale Grand Utopia. O równomierności pasma przenoszenia czy podobnych 'banałach' nawet nie wspominając.

To nie marketing, to technika (chyba że Stereoplay też jest częścią spisku).

Mam absolutne przekonanie, że Magico to obecnie najlepiej wypadające w pomiarach (na co zwrócił uwagę Stasiop, wnoszące najmniej zniekształceń, a przez to najbardziej transparentne kolumny dostępne na rynku.

Szkoda, że Rockport nie ma dystrybutora w Polsce. To by dopiero jaja powychodziły :)

Ma. Dostawa w drodze. I także zamierzam ich posłuchać. W AudioQueście słuchałem modelu Aquila, i bardzo mi się podobały. A to jeszcze model ze starszej serii, ze szmacianym Scanem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.