Skocz do zawartości
IGNORED

Rozmowy na luzie o audio.

piano

Rekomendowane odpowiedzi

Mam absolutne przekonanie, że Magico to obecnie najlepiej wypadające w pomiarach (na co zwrócił uwagę Stasiop, wnoszące najmniej zniekształceń, a przez to najbardziej transparentne kolumny dostępne na rynku.

Zaraz ktoś odbije piłeczkę, że "pomiary nie grają" :)

Widzę Lukasiq że w marketingu "nie siedziałeś" za mocno.

Ja za to już 25 lat. Wiesz że ok 80% ludzi deklaruje iż dokładnie wie co lubi i co się im podoba ale bliższe badania pokazywały iż aż 70% ludzi tak na prawdę nie wie co lubi i nie wie co chciałoby kupić.

Deklaracje dalece mijają się z faktami.

To daje ogromne pole do popisu dla marketingowców i sprzedawców.

Czyli potencjalny klient choć w 80% powie że wie czego szuka to tak naprawdę w 70% tego nie wie i można mu sprzedać wszystko.

Podobnie jest z audio. Wiem po sobie. Różne sprzęty czy kable przeszły przez moje ręce i na danym etapie byłem fanem różnych marek

a potem to się zmieniało.

Jak napisał Jarek i ty człowiek nie krowa, może zmienić zdanie.

Ja bynajmniej nie mam nic do Magico. Może sam sobie kupię jeśli mnie przekonają, ale jakoś tak dziwnie ze świata dostaję informacje w 90% negatywne o tej firmie i tych kolumnach a źródła mam godne zaufania. Nikt nie ma powodu mnie okłamywać bo i po co.

A do tego nagłe halo o Magico gdy dokładnie w tym czasie w dystrybucje bierze to audiosystem.

Wcześniej miał audiofast i wielkiego halo nie było bo i opinia poprzedniego dystrybutora chyba nie była aż tak entuzjastyczna i z tego co ja wiem to

oni zrezygnowali z dystrybucji Magico a nie odwrotnie.

Stefek to wiarygodny gość i być może to bardzo dobre kolumny.Nie może być jednak przypadkiem że aż tak wielu audiofili uważa Magico z nowej serii Q za bezduszne i technicznie grające. I są to ludzie których w większości stać jeśli nie na Q7 to na Q5.

Wzbudza to wszystko moją nieufność.

Sly, nie poznaję Cię!

Moje gratulacje, nareszcie znalazl się ktoś, kto odważyl się powiedzieć naszej pseudogwieździe parę słów prawdy!

Brawo, a ten tekst o dystrybutorach, po prostu miodzio!

Tak trzymać!

To jest ciekawe zagadnienie.

Alon Wolf fajnie się to tego odniósł. Powiedział, że jeżeli coś lepiej wypada w pomiarach, a mimo to gorzej brzmi, to znaczy że nie zmierzyliśmy tego co trzeba.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

A mi wręcz przeciwnie. Weź pomiary z niemieckiego Stereoplay, to zobaczysz, że ich budżetowe S5 mają niższe zniekształcenia w paśmie od 200Hz w górę niż topowe Focale Grand Utopia. O równomierności pasma przenoszenia czy podobnych 'banałach' nawet nie wspominając.

To nie marketing, to technika (chyba że Stereoplay też jest częścią spisku).

Być może właśnie to jest powodem że tak wielu osobom te kolumny się nie podobają.

Jak popatrzeć na wiele kolumn studyjnych też są bardziej liniowe a do domu nie bardzo się nadają

i wcale nie brzmią dobrze czy przyjemnie.

Może jest podobnie z Magico że udało się osiągnąć idealne parametry ale to się nie podoba.

Wcale bym się nie zdziwił gdy tak było.

Szkoda, że Rockport nie ma dystrybutora w Polsce. To by dopiero jaja powychodziły :)

Ale nie są z aluminium więc pewnie do dupy a prawie wszyscy uważają że świetnie grają.

Pewnie na złość Panu Wilkowi z Magico.... :-)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

A mi wręcz przeciwnie. Weź pomiary z niemieckiego Stereoplay, to zobaczysz, że ich budżetowe S5 mają niższe zniekształcenia w paśmie od 200Hz w górę niż topowe Focale Grand Utopia. O równomierności pasma przenoszenia czy podobnych 'banałach' nawet nie wspominając.

To nie marketing, to technika (chyba że Stereoplay też jest częścią spisku).

Już pisałem wcześniej, że jesteś w błędzie rozpatrując zagadnienie kolumn w sferze absolutnej.

Każdy producent ma swoją filozofię brzmienia i grono swoich wielbicieli.

Magico niczym się specjalnie nie wyróżnia i nie należy dorabiać do tej firmy jakiejś nadprzyrodzonej technologii.

Jak już wspomniałeś o Audio i Stereoplay to dziwnym trafem na 1 miejscu rankingu są Focal Grande Utopia z tymi koślawymi pomiarami.

Pewnie spisek jakiś czy co? ;)

Albo jeszcze gorzej "europejski marketing"! ;)

Wcześniej miał audiofast i wielkiego halo nie było bo i opinia poprzedniego dystrybutora chyba nie była aż tak entuzjastyczna i z tego co ja wiem to oni zrezygnowali z dystrybucji Magico a nie odwrotnie.

Powiedzmy sobie szczerze - 90% informacji bierzesz od jednej i tej samej osoby. Od naszego wspólnego znajomego - dealera z Polski. Ponieważ bardzo go lubię (bo to prywatnie świetny facet) nie będę dalej się rozwodził nad tematem czy są to informacje sprawdzone czy nie.

Poprzedni dystrybutor nie może mieć zdania na temat Magico serii S czy też modeli Q3 i Q7, bo ich po prostu nie słyszał. Z aktualnych modeli miał tylko u siebie Q5, których nie miał czym napędzić. I tyle w temacie.

Dla twojej informacji, z brandu zrezygnował z zupełnie innych powodów. Nawet teraz twierdzi (przynajmniej prywatnie - nie mam pojęcia co mówi klientom), że to świetny produkt.

Jak już wspomniałeś o Audio i Stereoplay to dziwnym trafem na 1 miejscu rankingu są Focal Grande Utopia z tymi koślawymi pomiarami.

Pewnie spisek jakiś czy co? ;)

Albo jeszcze gorzej "europejski marketing"! ;)

Większe kolumn, większy dźwięk, to i łączna ocena wyższa. Dodaj jeszcze, że przy cenie 5x wyższej mają tylko jeden punkt więcej niż S5 :p

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Jak popatrzeć na wiele kolumn studyjnych też są bardziej liniowe a do domu nie bardzo się nadają

i wcale nie brzmią dobrze czy przyjemnie.

Nie upraszczaj sprawy do liniowości na osi. To jest akurat bardzo proste. Jeżeli pod uwagę weźmiesz szersze spektru pomiarów, to zobaczysz gdzie leży różnica.

Poza tym Lukasiq miej świadomość, że jeśli mamy jakiś marketing danej marki na danym rynku, powiedzmy np Magico

to nie chodzi o twoje Q7 bo poza tobą pewnie nikt ich w Polsce nie kupi.

Chodzi o ogólny wizerunek marki żeby osiągnąć jak najlepszy a wtedy będą się sprzedawały tańsze modele, jakieś ich monitory, Q1, Q3, S5 i te inne które tam mają. Chętnych na kolumny za ponad 300 000zł jest niewielu.

Oczywiście taki okręt flagowy jak Q7 to tylko wzmaga pozytywny PR i wtedy działa to pozytywnie na klientów tańszych modeli.

Firma może zrobić super okręt flagowy i kiepskie niższe modele i nieźle te kiepskie sprzedawać jadąc na dobrym PR tego dobrego flagowego!!

Ja znam te wszystkie techniki i bajery. Oczywiście jako potencjalny klient też im nieco podlegam ale mniej bo je po prostu znam.

Ja za to już 25 lat. Wiesz że ok 80% ludzi deklaruje iż dokładnie wie co lubi i co się im podoba ale bliższe badania pokazywały iż aż 70% ludzi tak na prawdę nie wie co lubi i nie wie co chciałoby kupić.

Zgadzam się. Ale można o tym mówić w porównaniu np. Iphona do Samsunga, albo HTC. Ale audio jest bardzo specyficzne. To jak dyskusja o obrazach albo muzyce.

A do tego nagłe halo o Magico gdy dokładnie w tym czasie w dystrybucje bierze to audiosystem.

Powtórzę za Elbem - to ja też jestem w to uwikłany? :)

Wcześniej miał audiofast i wielkiego halo nie było bo i opinia poprzedniego dystrybutora chyba nie była aż tak entuzjastyczna i z tego co ja wiem to

oni zrezygnowali z dystrybucji Magico a nie odwrotnie.

Ale to były inne kolumny, seria S i Q są jeszcze świeże.

Nie może być jednak przypadkiem że aż tak wielu audiofili uważa Magico z nowej serii Q za bezduszne i technicznie grające. I są to ludzie których w większości stać jeśli nie na Q7 to na Q5.

Wzbudza to wszystko moją nieufność.

Nie słuchaj audiofili tylko Magico na ogarniętym systemie.

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Nie upraszczaj sprawy do liniowości na osi. To jest akurat bardzo proste. Jeżeli pod uwagę weźmiesz szersze spektru pomiarów, to zobaczysz gdzie leży różnica.

Chętnie bym się poddał uświadomieniu odnośnie szerszego spektrum pomiarów żeby zobaczyć gdzie leży różnica, no i odnośnie liniowości na osi jak też poza tą osią.

Jesteś w błędzie Elb bo więcej informacji mam z poza Polski niż od naszego wspólnego znajomego.

Poza tym w Polsce też rozmawiam z różnymi osobami.

Najwięcej znajomych w tym temacie mam u germanów i w USA.

A ja w Japonii. I na Marsie ;)

Nie, ty Lukasiq nie jesteś w nic uwikłany.Jesteś jak ja potencjalnym klientem i tyle.

Raz podobały ci się Aleksandrie, teraz Magico.

Gra nie toczy się o takich jak my bo my nie jesteśmy żadnym wyznacznikiem na tym rynku.

Jeśli już to segment tańszych kolumn a Magico jak i każda inna firma ma tańszą ofertę.

Tak jest w każdej branży.

Nie ważne ilu ludzi kupi VW Pheaton , ale ważne ile sprzeda się Golfów i Passatów.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Chętnie bym się poddał uświadomieniu odnośnie szerszego spektrum pomiarów żeby zobaczyć gdzie leży różnica, no i odnośnie liniowości na osi jak też poza tą osią.

No to ciebie uświadomię.

Liniowość na osi jest wtedy gdy po równi pochyłej stacza się przedmiot do złudzenia przypominający monetę na konto bankowe konkretnej osoby (czytaj Wolf chau,chau,chau...) ;)

Wtedy pomiary mają jak najbardziej sens i nie ważne ,czy coś gra czy nie.

Pomiary nie kłamią a jedyne wytłumaczenie jest takie ,że jak ich nie słyszysz to idż do laryngologa.

Niech poda tobie jitter na uzdrowienie ;)

Ok, tu masz rację. I porównanie na bazie VW jest w 100% trafne.

Chociaż nadal będę utrzymywał, że nikt z tego forum nie wyda sześciocyfrowej kwoty dlatego, że przeczytał na forum, ze Magico jest dobre.

Oj Jarku i Sylwku...

W sumie mam rękawie jeszcze jednego asa na Wasze zarzuty dotyczące Elberotha :)

Ale ten as jest tak samo niepoważny jak Wasz atak :)

To co piszesz to po części prawda prawda (jeżeli chodzi o to że produkt flagowy ma zachęcać do kupienia tańszych konstrukcji), tyle że ... najtańsza kolumna Magico kosztuje chyba 60tys zł.

Ile jest osób na forum która ma kolumny droższe niż 50tys zł w detalu ? 10 ? 20 ? Ile to stanowi % userów tego forum ? Promil ?

Znam ok 20 osób z systemami za ok 200-500tys zł. Żadna z nich, podkreślam to ŻADNA z nich, nie czyta tego forum. Zaryzykuję nawet stwierdzenie, że wpływ tego forum na sprzedaż klocków po 50tys jest ZEROWY.

hehehe....zresztą nie ważne.Cała ta dyskusja nie ma sensu.

Jakie mamy wiarygodne informacje?

Otóż:

- kolumny magico są zbudowane z aluminium i ponoć przez to nie mają zupełnie żadnych wibracji obudowy

i są też zupełnie liniowe.

- może okazać się że w przyszłości użycie nowoczesnych materiałów, np alu albo innych bo cóż nowoczesnego jest w aluminium,

może dać lepsze efekty niż materiały używane obecnie.

- Ceny wysokich modeli Magico są wyższe niż podobnej klasy czy też wielkości kolumn innych firm.

- wielu audiofili na świecie ma krytyczny stosunek do brzmienia serii Q z Magico

- mamy od teraz nowego dystrybutora w Polsce przez co będzie większy dostęp do produktów tej marki

i będzie można się samemu przekonać jak jest.

I tyle w temacie. Czas pokaże jak będzie się rozwijał rynek.

Może być tak że udział Magico w rynku audio wzrośnie.

I prawdą jest że tort nie jest coraz większy a nawet powiedziałbym że coraz mniejszy.

Tak więc jeśli udział Magico wzrośnie to kosztem innych firm i to jest pewne.

Pewne jest też że wtedy inne firmy też wprowadzą np aluminium do budowy kolumn bo Magico

nie ma patentu na użycie aluminium czy może jeszcze innych, lepszych kompozytów.

Jeśli Q7 uda mi się posłuchać i urzekną mnie to pomyślę co zrobić żeby też je mieć.

Póki co jestem sceptykiem i nieufnie podchodzę do tematu.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Oj Jarku i Sylwku...

W sumie mam rękawie jeszcze jednego asa na Wasze zarzuty dotyczące Elberotha :)

Ale ten as jest tak samo niepoważny jak Wasz atak :)

Lukasiq , nie zrozum mnie żle ale chyba nie skumałeś o co mi chodzi a o co stronie przeciwnej ;)

Ja nikogo nie atakuję.

Tak tylko jaja sobie robię.... w przeciwieństwie do poważnych rozważań innych osób.

Niczego nie chcę naukowo udowodnić ..... bo za głupi jestem ;)

Ja ciebie lubię w końcu ziomal (farbowany) jesteś ;)

Buziaki ;)

Co do poczytności forum mam inne zdanie.

Kolumny za 50-100tys.zł w Polsce ma wiele osób.

Każda z nich jest potencjalnym klientem na wymianę swoich kolumn

na inne, nowsze a tym bardziej jeśli okazałoby się że pojawiła się nowa super

technologia która ma dać wyraźną przewagę nad konkurencją.

Z tego co słyszałem to umowy z Magico nie są przyjazne i zmuszają dystrybutora

do sprzedaży pewnej ilości kolumn i kolejne zamówienia.

Tak jest na zachodzie i nie sądzę żeby u nas było inaczej.

Znając nasz rynek jak i kreatywność, operatywność pewnych dystrybutorów bywa z tym różnie

i niektóre firmy w ogóle nie mają u nas sprzedaży.Oczywiście przyczyn jest wtedy wiele i są złożone.

Ale ostro obwarowana umowa dystrybucyjna zmusza do podjęcia działań na różnych płaszczyznach po to

żeby wywiązać się z zobowiązań i żeby nie stracić tejże umowy na kolejne lata.

W takiej sytuacji każda forma reklamy i marketingu jest wskazana.

I zupełnie mnie to nie dziwi bo sam bym robił wszystko żeby sprzedać jak najwięcej szczególnie w takiej

sytuacji.

Często mamy do czynienia z klientem który waha się między 2 sprzętami podobnej klasy i ceny.

I wtedy pozytywny PR na forum i w prasie audio oraz pewne Halo na temat danego sprzętu może

zaważyć na decyzji zakupowej.

Ilości sprzętu sprzedawanego przez polskich dystrybutorów są znikome w porównaniu z innymi krajami UE.

Sam Berlin kupuje więcej sprzętu niż cała Polska a do tego połowa Polski kupuje z innych źródeł niż oficjalni

dystrybutorzy więc nie dziwi że oficjalna sprzedaż jest u nas tak mała.

A jest aż tak mała, że czasem 2 pary kolumn więcej sprzedane o wartości np 200 000zł w detalu może oznaczać

być albo nie być dystrybutorem danej marki w kolejny roku.

Rozumiejąc te mechanizmy tym bardziej jestem nieufny.Zresztą moja nieufność dotyczy w ogóle branży i wszystkich marek audio a czym

coś mocniej się nagłaśnia tym bardziej przyglądam się temu uważniej i sceptycznie.

Ale czas pokaże. Sam nigdzie nie napisałem że Magico są złe bo tych nowych jeszcze nie słuchałem a stare M5 mi się podobały o czym też pisałem.

Lukasiq , nie zrozum mnie żle ale chyba nie skumałeś o co mi chodzi a o co stronie przeciwnej ;)

Ja nikogo nie atakuję.

Tak tylko jaja sobie robię.... w przeciwieństwie do poważnych rozważań innych osób.

Niczego nie chcę naukowo udowodnić ..... bo za głupi jestem ;)

Ja ciebie lubię w końcu ziomal (farbowany) jesteś ;)

Buziaki ;)

Całuję gorąco również! :)

Rzekłbym raczej, że nie na Marsie ani w Japonii tylko w warszawskiej szkółce cwaniaków i kombinatorów. Z małą poprawką. Oni mają honor.

Idź stąd robalu, bo Cię ubiję!

Piano! Pomóż! Dam Ci narzędzie :)

60b190ab2a98ab864c4d220749a3201e.jpg

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.