Skocz do zawartości
IGNORED

Rozmowy na luzie o audio.

piano

Rekomendowane odpowiedzi

A że jesteś postępowym dziadkiem to wszyscy wiedzą i inni dziadkowie powinni brać przykład z Ciebie, a nie tęsknić do czasów gromofonów i upierać, że to najlepsze źródło.

Tez sie zgodze, ale analog wydaje mi sie dalej tym zrodlem ktoro ciezko dosciganc pod pewnymi wzgledami

Nie było w moim wpisie nawet cienia złośliwości :)

Wpis

naprawdę zasługuje na pochwałę bo to 100procentowa prawda.

A że jesteś postępowym dziadkiem to wszyscy wiedzą i inni dziadkowie powinni brać przykład z Ciebie, a nie tęsknić do czasów gromofonów i upierać, że to najlepsze źródło.

No to nie wiem co powiedziec, bo myslalem , ze sie ze mnie nabijasz. Choc gramofonu nie sprzedam , ma swoj czar , no i inaczej nie odtworze calkiem niezlych winyli.

Czy gdy gra po USB to zegar jest potrzebny?

Po USB jitter miał być tak mały że Clock powinien być zbędny.

A jak jest w rzeczywistości?

No ja mysle tak - poprawcie mnie ,jesli sie myle.

Jesli transmisja bedzie usb to usb, to zegar jest niepotrzebny , bo usb jest asynchroniczne w serwerze i w Daku. Tylko u mnie usb/usb gra slabiej niz usb/konwerter z bateria/BNC.

Ale jesli damy np konwerter i pojdziemy to droga tj z usb serwera do BNC daka za posrednictwem konwertera ,to moze zegar wniesie nowa jakosc?

Moze sie myle, nie mam doswiadczenia w tym wzgledzie.

Konto w trakcie usuwania

Obecny asynchronizm malo co wnosi, zegary wszystkie slychac i tyle. Od strony teoretycznej tak byc nie powinno ale tak to jest. Generalnie mysle ze wiem gdzie lezy problem ale nie chce Was zanudzac.

Marslo nie zrozumialem Cie, jak dla mnie musisz to jasniej napisac, o jaki zegar Ci chodzi?

No tak, ale mimo wszystko masz nowoczesnego Aurendera i w dużej mierze grasz z plików :)

Prawda jest taka, ze prawie 90 % czasu gram z plikow , 5 % sacd z napedu , i - wstyd sie przyznac - od swieta wlaczam gramiaka, coraz bardziej mnie wkurza przekladanie plyt co 15 minut:)

Obecny asynchronizm malo co wnosi, zegary wszystkie slychac i tyle. Od strony teoretycznej tak byc nie powinno ale tak to jest. Generalnie mysle ze wiem gdzie lezy problem ale nie chce Was zanudzac.

Marslo nie zrozumialem Cie, jak dla mnie musisz to jasniej napisac, o jaki zegar Ci chodzi?

No to sie pokrywa z moimi doswiadczeniami, a jesli sa na to podstawy teoretyczne, to przyjmuje, ze trzeba sprawdzic nausznie, co bedzie lepiej gralo.

A zegar mialby dawac sygnal do Daka i do serwera, tak w zamysle.

Konto w trakcie usuwania

Najlepiej (to moja opinia) Zegar powinien byc jeden, najlepszy z wmozliwych a pozniej szybkie przesylanie przewodami mikrofalowymi do innych sprzetow. tak aby wszystko bylo taktowane jednym zegarem, tak jak to zrobili w JVC przy XRCD.

Ale to wszystko zalezy od konstrukcji bo kazdy producent robi to roznie i roznie tam mieszaja w tych sprzetach.

Ale marslo o tym mówi.

DAC Vivaldi, zegar Vivaldi i Aurender W20 z wejściem na zegar.

Tak , o takim zestawie wlasnie mysle. Sadze , ze paru kolegow tez bedzie zainteresowanych jego przetestowaniem w swoich systemach. To moze byc na dzisiaj najlepszy topowy zestaw transport/zrodlo z dobra relacja cena/jakosc, ktory trudno bedzie pobic w tym zakresie cenowym.

Konto w trakcie usuwania

Co do tej dobrej relacji ceny do jakości to okaże się jak taki zestaw uda się przetestować.

220 tys.zł za taki set to kosmos i za tą kasę to powinny buty spaść i szczęka wylecieć.

Wtedy będzie można mówić o dobrej relacji ceny do jakości.

Co do tej dobrej relacji ceny do jakości to okaże się jak taki zestaw uda się przetestować.

220 tys.zł za taki set to kosmos i za tą kasę to powinny buty spaść i szczęka wylecieć.

Wtedy będzie można mówić o dobrej relacji ceny do jakości.

Myslalem glownie o porownaniu z calym zestawem Vivaldiego, ktory z tego co wiem jest ok 2 razy drozszy. Mysle , ze ten stack Vivaldiego moze smialo walczyc o miano dzisiejszego topowego zrodla cyfrowego. Ja go slyszalem tylko raz na AS 2012 , ale i tak pamietam , jakie zrobil na mnie ogromne wrazenie.

za tą kasę to powinny buty spaść i szczęka wylecieć

Nie wiem jak Ty, ale ja mam jeszcze swoje zeby:)

Konto w trakcie usuwania

Ty sie tu mlodziaku ze mnie nie nasmiewaj:)

Jestem jednym z najbardziej postepowych dziadkow ( nie mylic z dziadami ) na tym forum:)

Natomiast jestem jednym z najbardziej konserwatywnych dziadków i na pewno aurender do winyla ani do cd nie podskoczy dżwiekowo i muzycznie.

Barwa.klimat,aura-jest bezdyskusyjna...............oczywiscie z winyla i cd..........potrzebne dobre sprawdzone kable-gwarantują granie muzyki Live.

Te sprawdzone kable to Transparenty i najlepiej zeby grały w tzw.secie-im to nie przeszkadza zupełnie-Ci co byli u mnie to słyszeli zapewne,a dziadkiem jeszcze nie jestem))

STASIOP

Aurender za mocny nie jest-to fakt....gdybym kiedyś chciał być dziadek modny to tylko devialet wchodzi w rachubę.......na razie to jest niemożliwe

z przyczyn czysto technicznych-które omijam i nie godze sie na nie celowo..........choć mówią ,ze do dżwieku można się przyzwyczaić bądż po

prostu przywyknąć...........dlatego cyfrze takiej ordynarnej i graniu z komputera mówie stanowcze nie-nikt mnie do tego nie zmusi.

Dla mnie jesli nie ma tego czegoś i czystych emocji w graniu to mówię systemowi bye.bye........i tego będę sie trzymał.

JAKOŚ TAK SIE POROBIŁO,ZE OSTATNIO DUŻO OSÓB NA FORUM ZACZĘŁO SŁUCHAC WYŁĄCZNIE PORTFELEM-TO ZŁY OBJAW JEST.

Panowie smiało moge porównać swój system nawet z systemem za ponad 500000 pln i wtedy będzie bardzo ciekawie i smiesznie zarazem.

Odwiedziłem sporo ludzi i wiem,że dobre klocki kosztuja,lecz audiofile robią kardynalne błędy w konfiguracji swoich systemów i to bardzo

mocno i słyszalnie rzutuje na jakość dżwieku

na pewno aurender do winyla ani do cd nie podskoczy dżwiekowo i muzycznie.

No i tu sie nie zgodze z Toba, moj drogi SA:)

A sprawdzilem to nausznie w moim systemie , porownujac do winyla i plyt granych z napedu, w koncu niezlego. A ocena wg wlasnych odsluchow - to przeciez Twoja ulubiona metoda oceny. Trzeba tylko mu dobrze dobrac reszte toru.

Nie podzielam tez Twojego entuzjazmu dla Devialeta, ja w nim nie slyszalem nic wciagajacego, w przeciwienstwie do mojego systemu z Aurenderem i La Fontaine. Ale sluchalem raz i krotko, wiec moge sie mylic, podobnie jak Ty w sprawie Aurendera.

Co do lampek , to jestes tu guru i nie bede dyskutowal.

Co do kasy i brzmienia , to calkiem sie zgadzam , ze gra caly system i sama kasa nie wystarczy, ale bez niej dobrych klockow sie nie kupi.

To , ze mamy grono kolegow , ktorzy mysla o najlepszych klockach ( no i b. drogich) mnie cieszy akurat; dotad to byli Niemcy, Amerykanie , czy inni Szwedzi, a TERAZ MY:)

Konto w trakcie usuwania

Stary audiofilu,

Ja bardzo Cię lubię, przede wszystkim za poczucie humoru, ale i konsekwencję w klockach :) Bo Twój konserwatyzm objawia się również w miłości do Transparenta i Maca.

Nie zrozum mnie źle, ale to przez niektórych może być odczytane w taki sposób, że masz dużo wspólnego z krakowskim HiFiclubem i że może powinieneś mieć piękny niebieski napis "branża" pod nickiem :)

Nie twierdzę, że Mac i Transparent to złe firmy, wręcz przeciwnie. Ale przez osoby szukające wszędzie spisku, Twoje porady mogą być odczytane w taki właśnie sposób.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

DAC Vivaldi, zegar Vivaldi i Aurender W20 z wejściem na zegar.

Sylwek ja słyszałem ,że b.dobry efekt dają już 3 klocki DCS -a (bez upsamplera).

Nie wiem ile jest w tym prawdy ale skoro już wypożyczyłeś DCS-a to czemu nie wziąłeś na próbę całego zestawu.

Zawsze można sobie swoją opinię wyrobić czy warto inwestować w cały zestaw czy nie.

Ponadto zastanawim się nad tym z czym najlepiej zagra DCS?

W zestawieniu z Vitusem, Boulderem czy może jeszcze z czymś innym?

D'Agostino jakoś tak średnio wzbudza we mnie zaufanie ;)

Ale posłuchać wypada.

Upsampler jest używany tylko przy plikach. Przy płytach jest używany inny upsampler, który jest w transporcie.

A co do wzmaka - Focale są bardzo częto pokazywane z Vitusem właśnie. I spróbuj też ... niespodzianka - z Soulution :)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Upsampler jest używany tylko przy plikach. Przy płytach jest używany inny upsampler, który jest w transporcie.

A co do wzmaka - Focale są bardzo częto pokazywane z Vitusem właśnie. I spróbuj też ... niespodzianka - z Soulution :)

Soulution można też posłuchać choć ja osobiście preferuję wzmaki w klasie A.

Ma to swoje zalety ;)

To ja teź nie będę gorszy.

Nie lubię hoteli, źle w nich sypiam.

Stąd poranny wpis.

Ale musiałem załatwić wczoraj pewien temat w Berlinie

więc hotel był konieczny bo dziś mamy odsłuch Sonus Faber Aida

i może MBL 101 E mkII.

Dwie zupełnie różne konstrukcje. Jestem bardzo ciekaw.

Ja tez zyje muza od najmlodszych lat - napierw nie bardzo to lubilem , jak mnie mama zmuszala do chodzenia na lekcje gry na pianinie.

Właśnie.Cenna uwaga!

Czasem żonka mówi do mnie;

- wiesz..,powinieneś edukować córcię(5 lat)Osłuchiwać, zapoznawać z gatunkami, artystami, prezentować różne dzieła muzyki klasycznej, rozrywkowej...

Odpowiadam, że nic na siłę, ze nie każdy czuje taką wewnętrzną potrzebę.

Sam nie wiem czy dobrze robię, ale staram się umiarkowanie osłuchiwać córcię z muzyką - nic na siłę i młotkiem, bo jest szansa na zrażenie dziecka, które zmuszane moze odwrócić się od tematu.

Raczej staram się obserwować jakie gatunki przypadają jej do gustu i dopiero wtedy "uderzać" z tematem.

Ostatnio sama zapytała;

- a kto to śpiewa?

odparłem;

- śpiewa poprzez trąbkę:))..,Tomasz Stańko, że to wielka jazzowa postać i coś tam jeszcze.

Lubi też dzieła rosyjskich kompozytorów i trudno się dziwić, bo b.często są one podkładem do bajek, więc ten fakt też staram się wykorzystać.

Ku mojemu zaskoczeniu, na ostatnich odsłuchach, znajomy zapodał Thrash Metal i ten łomot też się jej spodobał!:), że aż chciała więcej!!!

Jak to z kobitkami - nie znasz dnia, ani godziny.:))

Piano - No to i ja sie przywitam ; niezly plan dnia Sylwek:)

Nie powiem..,sam bym chciał mieć taki plan na dziś:))

Zamiast tego, żonka wyciąga mnie dziś na plenerowe spotkanie z ...Uwaga!!!

Anną Wyszkoni!

O zgrozo!

Po raz pierwszy modlę się o deszcz:))

Natomiast jestem jednym z najbardziej konserwatywnych dziadków i na pewno aurender do winyla ani do cd nie podskoczy dżwiekowo i muzycznie.

Barwa.klimat,aura-jest bezdyskusyjna...............oczywiscie z winyla i cd..........potrzebne dobre sprawdzone kable-gwarantują granie muzyki Live.

Te sprawdzone kable to Transparenty i najlepiej zeby grały w tzw.secie-im to nie przeszkadza zupełnie-Ci co byli u mnie to słyszeli zapewne,a dziadkiem jeszcze nie jestem))

STASIOP

Aurender za mocny nie jest-to fakt....gdybym kiedyś chciał być dziadek modny to tylko devialet wchodzi w rachubę.......na razie to jest niemożliwe

z przyczyn czysto technicznych-które omijam i nie godze sie na nie celowo..........choć mówią ,ze do dżwieku można się przyzwyczaić bądż po

prostu przywyknąć...........dlatego cyfrze takiej ordynarnej i graniu z komputera mówie stanowcze nie-nikt mnie do tego nie zmusi.

Dla mnie jesli nie ma tego czegoś i czystych emocji w graniu to mówię systemowi bye.bye........i tego będę sie trzymał.

JAKOŚ TAK SIE POROBIŁO,ZE OSTATNIO DUŻO OSÓB NA FORUM ZACZĘŁO SŁUCHAC WYŁĄCZNIE PORTFELEM-TO ZŁY OBJAW JEST.

Panowie smiało moge porównać swój system nawet z systemem za ponad 500000 pln i wtedy będzie bardzo ciekawie i smiesznie zarazem.

Odwiedziłem sporo ludzi i wiem,że dobre klocki kosztuja,lecz audiofile robią kardynalne błędy w konfiguracji swoich systemów i to bardzo

mocno i słyszalnie rzutuje na jakość dżwieku

Taki sprzet preferujesz???

Piano,

Kiedy bylem mlodym ojcem, tak w polowie lat osiemdziesiatych, zajmowalem sie drugim, wtedy rocznym synem , kiedy zona chodzila do pracy.

Usypialem go przy muzyce - jego ulubiony utwor to byl Walc Kwiatow z Dziadka do Orzechow Czajkowskiego. Dzis jak przyjezdza w odwiedziny , czesto sluchamy razem tego kawalka, chociaz teraz jego gust to AC/DC i te klimaty. Gralem tez mu na Danielu symfonie Bethovena, calkiem niezle przy nich zasypial:)

A to zmuszanie przez mame wyszlo mi raczej na dobre, chociaz naprawde zaczalem lubic granie jak sie zbuntowalem i przestalem chodzic na lekcje, a zaczalem grac dla przyjemnosci na jazzowa nute.

Konto w trakcie usuwania

Czasem żonka mówi do mnie;

- wiesz..,powinieneś edukować córcię(5 lat)Osłuchiwać, zapoznawać z gatunkami, artystami, prezentować różne dzieła muzyki klasycznej, rozrywkowej...

Odpowiadam, że nic na siłę, ze nie każdy czuje taką wewnętrzną potrzebę.

Sam nie wiem czy dobrze robię, ale staram się umiarkowanie osłuchiwać córcię z muzyką - nic na siłę i młotkiem, bo jest szansa na zrażenie dziecka, które zmuszane moze odwrócić się od tematu.

Raczej staram się obserwować jakie gatunki przypadają jej do gustu i dopiero wtedy "uderzać" z tematem.

Ostatnio sama zapytała;

- a kto to śpiewa?

odparłem;

- śpiewa poprzez trąbkę:))..,Tomasz Stańko, że to wielka jazzowa postać i coś tam jeszcze.

Lubi też dzieła rosyjskich kompozytorów i trudno się dziwić, bo b.często są one podkładem do bajek, więc ten fakt też staram się wykorzystać.

Ku mojemu zaskoczeniu, na ostatnich odsłuchach, znajomy zapodał Thrash Metal i ten łomot też się jej spodobał!:), że aż chciała więcej!!!

Jak to z kobitkami - nie znasz dnia, ani godziny.:))

Kiedy bylem mlodym ojcem, tak w polowie lat osiemdziesiatych, zajmowalem sie drugim, wtedy rocznym synem , kiedy zona chodzila do pracy.

Usypialem go przy muzyce - jego ulubiony utwor to byl Walc Kwiatow z Dziadka do Orzechow Czajkowskiego. Dzis jak przyjezdza w odwiedziny , czesto sluchamy razem tego kawalka, chociaz teraz jego gust to AC/DC i te klimaty. Gralem tez mu na Danielu symfonie Bethovena, calkiem niezle przy nich zasypial:)

A to zmuszanie przez mame wyszlo mi raczej na dobre, chociaz naprawde zaczalem lubic granie jak sie zbuntowalem i przestalem chodzic na lekcje, a zaczalem grac dla przyjemnosci na jazzowa nute.

Cieszę się, że są tacy ludzie na forum. Naprawdę Panowie.

Zaczynam dzień od Audiostereo!

Po rannej toalecie, śniadanko, kawka i co..,???

Oczywiście - Audiostereo!

Cholerka..,też tak macie, czy mnie już tak powaliło?!:)

Podobnie zaczynam dzień...tylko bez śniadania..... kawa i czytanie... wszyscy jeszcze śpią... jaka miła cisza:)

Trzy razy w tygodniu jeżdżę na salę poćwiczyć,pobudka 6,15... zajęcia .o 7 ale bez kawy i czytania się nie ruszam

Piano....jak widzisz też tak mam, czy to znaczy że mnie powaliło? :)

Usypialem go przy muzyce

Warto rozmawiać:))

Usypianie przy muzyce.- podoba mi się:)

To chyba naprawdę dobry pomysł!?

Dzięki za wskazówkę:)

Piano....jak widzisz też tak mam, czy to znaczy że mnie powaliło? :)

Nie, nie..,Chłopaki, sorki, jesli trochę źle to napisałe tj. o znamionach dwuznaczności.

Nie chciałem, aby tak to zabrzmiało:)

Bardziej miałem na mysli, powalenie, ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu:))

Cieszę się, że są tacy ludzie na forum. Naprawdę Panowie.

:)))

Ja tym bardziej, bo jak dotychczas, wątek wydaje się pozbawiony kłótni, jazgotu, chamstwa i ściganiu się o miano najdłuższego, mimo, że nie trudno zauważyć nawet spore dysproporcje w hm..,budżetach.

Jako autor, staram się też trzymać wątkowy zamordyzm, aby śmieci było jak najmniej i tych w sieci też:)))

wszyscy jeszcze śpią... jaka miła cisza:)

Też uwielbiam te chwile!:))

Jak tylko żonka się obudzi, to schodzi do mnie dać buziaka i patrzy co robię w lapku z komentarzem;

- no tak!Mój mąż oczywiście Audiostereo!!!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.