Skocz do zawartości
IGNORED

Rozmowy na luzie o audio.

piano

Rekomendowane odpowiedzi

W sumie to jedne i drugie takie garbate grubasy :) Dla mnie i tak piękne.

Ale to jak grają rekompensuje dziwne kształty.

W normalniejszych kwotach Alexia jest niemal identyczna a przy okazji ładniejsza.Tak w ogóle uważam, że Alexia jest najlepiej wycenioną i przedstawiającą najlepszy stosunek cena/jakość kolumną high end.

W sumie to jedne i drugie takie garbate grubasy :) Dla mnie i tak piękne.

Ale to jak grają rekompensuje dziwne kształty.

W normalniejszych kwotach Alexia jest niemal identyczna a przy okazji ładniejsza.Tak w ogóle uważam, że Alexia jest najlepiej wycenioną i przedstawiającą najlepszy stosunek cena/jakość kolumną high end.

Te Wilsony w stylu Lorda Vadera z Gwiezdnych Wojen :)

A najlepszy stosunek cena / jakość w hiend maja AA Duo Omega G2 imho:)

Konto w trakcie usuwania

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

To nie ma zadnego znaczenia gdzie to jest mierzone i jak bo to sa pomiary impulsowe.

Stasiu ja ciebie lubię ......ale nie przeginaj .

Ja generalnie pomiary mam w d.......

Ważna jak gra a nie jak wypada na papierze.

Ale jeżeli twoją ( i powoli chyba wszystkich na AS ) obsesją jest pomiar to wybacz ale nie wiem jak skomentować to co wcześniej napisałeś.

Rozumiem ,że firmy , które podchodzą na poważnie do tematu (a są takie i to nawet w innych branżach) i testują sprzęty w komorze bezechowej to idioci , którzy marnotrawią pieniądze?

Równie dobrze mogliby zrobić pomiary na środku autostrady , i też by wyszły?

Podziwiam twoje przemyślenia ;)

A tak btw jakie masz "wzorcowane" kolumny w domu ?

Gdyby Q5 były 'łatwiejsze' to bym się nie zastanawiał.

Ale nie ma najmniejszego problemu.

Jest masa wzmacniaczy, które bez najmniejszego problemu poradzą sobie z Q5 skoro taki Spectral jest do nich rekomendowany.

Spectral to żaden mocarz , raczej przeciętniak więc ........

Dla mnie YG Acoustic to największa ściema w świecie audio.

Kosmiczne podzespoły z NASA , dużo marketingu a'la Zeta Zero i ...... zawsze jakiś łoś się znajdzie , który w to uwierzy.

Wystarczy pomyśleć ,że sprzedadzą 5 szt takich kolumn w roku na całym świecie i przy kosztach produkcji ( o badaniach nie wspomnę) to złoty interes.

To nie ma zadnego znaczenia gdzie to jest mierzone i jak bo to sa pomiary impulsowe. Zreszta porownuje pomiary ze Stereophila oni zreszta tez mierza impulsowo ;) i chyba nawet w gorszych warunkach (tak mi sie zdaje)

Taak, nie mają wózka widłowego z podnośnikiem ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Sylwek, Filip Kulpa to redaktor naczelny miesięcznika Audio Video, obok Macieja Stryjeckiego i Wojtka Paculy czolowka polskich recenzentow audio, sorry ale na tym forum to chyba abecadlo?

...jeśli chodzi o czołówkę recenzentów, przynajmniej jeśli chodzi o kolumny to zabrakło kogoś kto ma faktyczny autorytet - Pan Kisiel z Audio...

To nie ma nic do tego.

Wyszła kolumna idealna, ale bezduszna. I uważam, że moje spostrzeżenie jest trafne i każdy użytkownik Magico zgodzi się ze mną za jakiś czas.

Idealnie i muzykalnie - Wilson XLF. Idealnie, muzykalnie i taniej - Alexia :) Taki mam typ.

Mam na odsłuchach,fakt,że najtańszy model Magico,ale

z tak gładkim systemem jak jest Reimyo gra to zniewalająco,cholernie muzykalnie,i nie można oderwać się od słuchania.

Każdy kto u mnie słuchał tych kolumn miał te same odczucia:

genialne wysokie tony,gładkość i nasycenie średnicy,świetne wokale i akustyka sali,znakomicie zróżnicowany bas,to wszystko składa się na fantastyczne słuchanie muzyki na tych głośnikach.

Na tyle fantastycznie,że zaczynam myśleć o Q3 ;).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

To ja dodam swoje ostatnie przemyślenia...

Gdyby Q5 były 'łatwiejsze' to bym się nie zastanawiał. Jakby mi się znudziły za parę miesięcy to bym sprzedał i jakoś bym przełknął różnicę. Ale z Q7 już się trochę obawiam. Słuchałem ich łącznie niedługo... ze 3h pierwszym razem i calutki (ale jeden) dzień przy drugim podejściu. Dźwięk bajka, opad szczeny za każdym razem, trójwymiar, realizm itd.

Aleeee.....

Wydaje mi się, że jest to taka kolumna recenzencka, która pokaże każde, najmniejsze nawet niedociągnięcie systemu. Po drugie wydaje mi się, że nie jest to taki dźwięk, że zarzuci się płytę i sobie fajnie gra muzyka nawet cały dzień i nas to nie męczy. Q7 owszem, nie ma nic lepszego, ale dla bardzo zajętego człowieka, słuchającego muzyki niewiele, który włączy system raz dziennie albo co drugi dzień na 2-3 godziny, zrobi sobie koncert dowolnego wykonawcy na świecie i pełen wrażeń wypije piwo i pójdzie spać. Od czasu do czasu ktoś wpadnie do niego posłuchać, wyjdzie z japą na podłodze i będzie uważał, że to najlepsze kolumny na świecie. I słusznie, bo... takie są.

Uważam jednak, że po kilku miesiącach ten dźwięk może być nudny, albo jeszcze gorzej - może nas zmęczyć. Jeśli słuchamy naprawdę dużo muzyki, to wydaje mi się, że lepszym wyborem będą inne kolumny. Takie wiecie... bardziej enjoyable :)

Moje dzieci takie byłe moje kolumny mają. Nic nie męczy; hulały ponad 30 lat po 8 i więcej godzin dziennie, jak chcesz to mogę dać kontakt tylko nie wiem czy będą chciały się zamienić bo nawet na moje obecne już kręcą nosem. No ale walcz! ;)

Dla mnie YG Acoustic to największa ściema w świecie audio.

Kosmiczne podzespoły z NASA , dużo marketingu a'la Zeta Zero i ...... zawsze jakiś łoś się znajdzie , który w to uwierzy.

Wystarczy pomyśleć ,że sprzedadzą 5 szt takich kolumn w roku na całym świecie i przy kosztach produkcji ( o badaniach nie wspomnę) to złoty interes.

Oj uważaj co piszesz bo trafisz na czarną listę za szerzenie paszkwili...to nie jest żadna ściema to jest GESZEFT

z tak gładkim systemem jak jest Reimyo gra to zniewalająco,cholernie muzykalnie,i nie można oderwać się od słuchania.

genialne wysokie tony,gładkość i nasycenie średnicy,świetne wokale i akustyka sali,znakomicie zróżnicowany bas,to wszystko składa się na fantastyczne słuchanie muzyki na tych głośnikach.

Ojej...zapowiada się szaleństwo...dla mnie Twoje MBL są super;-)

Extra dwa dobre suby do tego i fantastiko! :)

stefek,

Tak jak pisałem - wszystko zależy od systemu, a ja słuchałem na szybkim transparentnym Soulution. Poza tym chodzą słuchy, że seria S jest bardziej muzykalna od Q. Ja z S niestety nie miałem przyjemności.

Nie za duże?W sumie, to OZ, więc może się nada.:)

A jak scena?

Q3 są mniejsze niż S5 więc kto wie :).

Budowanie sceny i przestrzeń w Magico jest nie gorsze niż w MBLach,a te uważam za wzorzec :).

W tygodniu jadę do W-wy posłuchać ponownie S5.

Stefek,

Jesli miałbyś chwilę, to chętnie bym wpadł do Cię na kawę przy Q1:)

Oczywiście avizo na kom.

Dzwoń jakby coś,mam nadzieję,że jeszcze będą stały S1 :).

Jest masa wzmacniaczy, które bez najmniejszego problemu poradzą sobie z Q5 skoro taki Spectral jest do nich rekomendowany.

No właśnie w tym rzecz, że niekoniecznie. Potrzebują nie tyle mocnego, co bardzo wydajnego prądowo wzmaka.

Jestem ciekaw na jakim metrażu poradziłyby sobie S5.

Cały ambaras w tym, że doszedłem do wniosku, że niezależnie od sytuacji finansowej wydawanie tak ogromnych pieniędzy na kolumny jest sprawą... przynajmniej dyskusyjną i wymagającą głębszego przemyślenia.

Pamiętam jak parę lat temu zaczynałem odkrywać rynek high end, to właśnie jak zobaczyłem Wilsony i AA to mi się oczy świeciły :)

Zeby byl wilk syty i owca cala to zaproponuje umowna granice dla ultra hiendu, niech bedzie 30 k euro wzwyz. Wtedy Alexie maja zapewne najlepsze relacje cena/jakosc w ultra hiendzie , ok ?:)

...jeśli chodzi o czołówkę recenzentów, przynajmniej jeśli chodzi o kolumny to zabrakło kogoś kto ma faktyczny autorytet - Pan Kisiel z Audio...

zgoda, jest jeszcze Darek Klos i paru innych wiarygodncyh recenzentow, chocby na tym forum:)

Konto w trakcie usuwania

Bo Reimyo to doskonale zrodlo ;)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Poza tym chodzą słuchy, że seria S jest bardziej muzykalna od Q. Ja z S niestety nie miałem przyjemności.

Lukasiq jak chcesz posłuchać Q5 od zaraz , bez łaski w miłym , kompetentnym towarzystwie to wystarczy polecieć/pojechać do Hamburga.

Jak chcesz to podam namiary do mojego znajomego dealera.

Facet przemiły i zawsze uczynny.

Daj znać na pw.

Zeby byl wilk syty i owca cala to zaproponuje umowna granice dla ultra hiendu, niech bedzie 30 k euro wzwyz. Wtedy Alexie maja zapewne najlepsze relacje cena/jakosc w ultra hiendzie , ok ?:)

Stoi! I się zgadzam, co do takiej granicy high end / ultra high end.

Najprawdopodbniej wynika to z tego ze nie masz dobrego DAC-a, powinna byc REWOLUCJA i to duza bardzo DUZA!!!

Stasiop używam programu Marcina od poczatku jego powstawania , kiedy nikt jeszcze nie wiedział, że coś takiego wypłynie.. równocześnie używająz XXHighEnd którego sam Marcin uzywał i chwalił zanim nie zabrał sie ze wspólnikiem za swoje dzieło. Program Marcina w powijakach juz z miejsca pokazał lepszość wzgledem XXHE.

Kolejne wersje programu pokazywały róznicę i to, jak twórcy tego programu się rozwijają. Ale nigdy o żadnej rewolucji nie było mowy. Fak, ostatnia wersja jest najdoskonalsza, pewnie kolejne bedę o włos lepsze.

Swietny program, choć czasami upierdliwy . Elberoth aż tak duzo nie traci jak Ci sie wydaje korzystając z wersji 4.2

Choć nie wiem na ile mogę być obiektywny według Ciebie korzystając przez długi czas z przetworników c/a dcs, berkeley, meitner, zegar antelope i serwer złożony i skonfigurowany przez Marcina?

Cały ambaras w tym, że doszedłem do wniosku, że niezależnie od sytuacji finansowej wydawanie tak ogromnych pieniędzy na kolumny jest sprawą... przynajmniej dyskusyjną i wymagającą głębszego przemyślenia.

+

0

He,he Lukasiq , zaczynasz mądrze gadać . Ale się porobiło po dniu Dziecka -takich dni powinno być więcej w roku, nieprawdaż ?

Stasiop używam programu Marcina od poczatku jego powstawania , kiedy nikt jeszcze nie wiedział, że coś takiego wypłynie.. równocześnie używająz XXHighEnd którego sam Marcin uzywał i chwalił zanim nie zabrał sie ze wspólnikiem za swoje dzieło. Program Marcina w powijakach juz z miejsca pokazał lepszość wzgledem XXHE.

Kolejne wersje programu pokazywały róznicę i to, jak twórcy tego programu się rozwijają. Ale nigdy o żadnej rewolucji nie było mowy. Fak, ostatnia wersja jest najdoskonalsza, pewnie kolejne bedę o włos lepsze.

Swietny program, choć czasami upierdliwy . Elberoth aż tak duzo nie traci jak Ci sie wydaje kozystając z wersji 4.2

Choć nie wiem na ile mogę być obiektywny według Ciebie korzystając przez długi czas z przetworników c/a dcs, berkeley, meitner, zegar antelope i serwer złożony i skonfigurowany przez Marcina?

Nie wiem co Ci odpowiedziec :) Nie mam zamiaru nikogo wprowadzac w blad ani robic jakiejs akcji reklamowej Jplay-owi o co mnie na forum czesto gesto posadzano zreszta. Nawet zamknieto watek Jplay-owy na High-Endzie. Ale dla mnie 4.2 a 5.1 to prawdziwa rewolucja glownie w przestrzeni i barwach no i co najwazniejsze pierwszy raz uslyszalem taki dzwiek jaki slyszalem na zywo na koncertach muzyki klasycznej wlasnie na komputerze. Dzwiek stal sie bardzo wierny temu co mozna uslyszec na zywo, zadno CD tego nie ma ktore slyszalem, a troche slyszalem. Dlatego uwazam ze Elberoth robi duzy blad ze slucha na starej wersji. Ale to juz jego sprawa...

Dodatkowo jak bardzo slychac na plus zmiane systemu operacujnego z WIN7 na Win8 to co dopiero przesiadka z Jplay 4.2 na Jplay 5.1 :)

W zwrotnicy też oszczędności (jak na głośnik za $100k+) :

Istne robienie z ludzi bałwanów. 100k$ z głośniki i zwrotka za kilkaset zł tanimi mundorfami. To nie może grać dobrze!!!

Istne robienie z ludzi bałwanów. 100k$ z głośniki i zwrotka za kilkaset zł tanimi mundorfami. To nie może grać dobrze!!!

Z tylu jest drogi Mundorf...;)

Na czesciach wszyscy oszczedzaja to jest ogolnoswiatowy juz trend :/

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Nie wiem co Ci odpowiedziec :)

A ja sobie właśnie siedzę i popijam Whisky z nowej dostawy , muzyczka sączy się z głośników i mam wszystko w .........

Napinajcie się dalej tylko na zwieracze uważajcie ;)

A ja sobie właśnie siedzę i popijam Whisky z nowej dostawy , muzyczka sączy się z głośników i mam wszystko w .........

Napinajcie się dalej tylko na zwieracze uważajcie ;)

luz :-)

He,he Lukasiq , zaczynasz mądrze gadać . Ale się porobiło po dniu Dziecka -takich dni powinno być więcej w roku, nieprawdaż ?

Dostałem na Dzień Dziecka parę razy pasem po dupie to i zacząłem myśleć rozsądniej :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.