Skocz do zawartości
IGNORED

Rozmowy na luzie o audio.

piano

Rekomendowane odpowiedzi

Może robią to budową skrzynki. Też nie sądzę że psują coś w charakterystyce przetworników ale jednak finalnie kolumna

nie gra idealnie równo, więc coś musi być tego przyczyną.

Wyraźnie piszę o wyrównywaniu charakterystyki.

Jeśli głośnik jest równy to nikt nie będzie go "krzywił" aby dostosować go do nieznanych warunków.

Chodzilo mi o calosci piszac glosnik

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Przyczyna jest oczywista.

Właściwie już o tym napisałem.

Kolumny projektuje się zaczynając od wyboru przetworników.

W dobrym projekcie chodzi o to aby jak najmniej wyrównywać.

Jeśli dochodzimy naturalnymi metodami do zakresu +/- 3dB to lepiej już w tym nie grzebać.

Nikt nie "wygina" charakterystyki do nieznanych warunków. No może trochę na basie.

Cały czas mam na myśli normalne , to znaczy bardzo dobre kolumny.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Praktyczne znaczenie charakterystyki jak stół jest....żadne.

To najmniej istotny parametr pomiarów.

Inne są o wiele istotniejsze.

n.p. odpowiedź impulsowa Magico jest delikatnie mówiąc taka sobie:)

odpowiedź impulsowa Magico jest delikatnie mówiąc taka sobie:)

Tak bo sa 3 zwrotnice i zero kompensacji fazy, za to YG ma to super porownywales?

Ampliuda rowna rowniez ma tez duze znaczenie bo to oznacza male rozonanse glosnika

Bardzo mnie to cieszy. To jak z tą odpowiedzią impulsową?

A co Pan powie o Magico i YG.

Wiele osób uważa że grają bezdusznie albo nieco technicznie.

A parametry mają ponoć takie dobre.

Co Pan o tym myśli?

Ale właściwie czemu na priv? wreszcie jest ktoś kto ma rzeczywista wiedzę i praktykę w konstruowaniu kolumn, wiec byłaby ciekawa odmiana w stosunku do postów opartych glownie na lekturze recenzji w gazetach...

To chyba nieprędko - bo ich liczba i napor narasta - pewnie maja gniazdo gdzieś w okolicy :-)

To ja poproszę na priv pare komentarzy odnośnie magico tylko chyba bardziej S5 i dla porównania Wilson Sophia 3 i B&W 802 Diamond :-)

A co do XLF - ok, pomiary nie grają, o czym sam się przekonałem, bo mi XLF akurat się podobał. Ale TAKI pomiar jest naprawdę... interesujący :)

I tez moze zagrac bardzo dobrze, ale jesli szuka sie czegos wyjatkowego to patrzylbym na pomiary rowniez ;)

Już nieraz było o tym że własnie drive daje po drodze w kość, pomyśl mając sprzęt za wiele kzł powierzasz najcenniejszą muzykę elektromechanicznemu urządzeniu za niecałe 100 złotych!

Wlasnie to mi często chodzi po glowie i niepokoi. Jedyny argument, który przemawia za tym ,aby ripowac na tanim napedzie z kompa jest fakt, ze mimo wszystko - przynajmniej u mnie - pliki z Daka brzmia lepiej, niż ta sama plyta grana z napedu.

Pytanie - czy dedykowane audiofilskie urządzenie do ripowania istnieje i czy poprawiałoby dźwięk z ripow?

Konto w trakcie usuwania

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Dobre pomiary w oderwaniu od głębszej wiedzy prawie nic nie gwarantują.

Raczej nikogo na AS kolego nie przekonasz bo tutaj teoria z gazetek i youtube królują niepodzielnie.

Jeszcze kilka postów i dowiesz się ,że twoje kolumny to 2 albo 3 liga bo nie są z aluminium (a to podstawa dobrego dżwięku) a ich chrakterystyka (nie liniowa) wskazuje ewidentnie na brak możliwości uzyskania "wybitnego" dżwięku z nich. Pójdę dalej - żadnego dżwięku nie da się z nich wydobyć poza sapaniem.

Merytoryczne wpisy to raczej nie tutaj.

Może pudelek.pl ;)

pozdrawiam

Twoja wiedze i uwazam Cie za niekwestionowanego eksperta w sprawach audio ale to Ty masz czasami taki sobie stosunek do ludzi ktorzy nie maja banki na system ;)

Dorośnij. To że niektórym nie chce się z Tobą po pewnym czasie dyskutować, nie wynika z tego, ile masz (lub nie masz) pieniędzy. Pomyśl o tym.

Dobre pomiary w oderwaniu od głębszej wiedzy prawie nic nie gwarantują.

Dość znaczne uproszczenie, ale faktem jest, że można zrobić głośnik z aktywną zwrotnica i DSP, który na osi będzie gładki jak stół, a będzie grał jak kupa.

Do właściwej interpretacji pomiarów potrzeba przede wszystkim bardzo dużego doświadczenia.

I na koniec taka ciekawostka (niezwiązana z toczącą się dyskusją):

Wilson oficjalnie ogłosił na swoim profilu na FB, że Sasha jest dead.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

In loving memory of David and Sheryl Wilson's beloved Sasha. You will be sorely missed by all of us! Oct. 1999 - June 5, 2013

;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.