Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilacz liniowy stabilizowany do daca/konwertera

rayfe

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Udalo mi sie pozyskac 2 takie plytki pod TPS. Kolega z Kanady sprzedaje tez gotowca za ok. 100zl?

Ukryta Zawartość

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

No faktycznie obudowa przechlapana. Dobrze widzę że to lutowane od spodu?

Laminat jest tu wykorzystywany jako radiator.

Powszechna praktyka w tego typu układach.

To co nazywasz "lutowaniem od spodu" to metalizowane przelotki łączące obie strony laminatu. Robi się to zazwyczaj pod kostką (kostki "radiator" może się do tej płaszczyzny przylutować).

Ta płytka ewaluacyjna rozprasza ponad 2W mocy.

dzięki! No fajne te kostki raczej :) Czyli co? Że spory prąd, niskie szumy, bez potencjometru do ustawiania napięć i niskie straty mocy? Czy jeszcze jakieś zalety/wady? Bardzo chętnie bym kupił kilka takich płyteczek, najlepiej w wersji symetrycznej.

Obciążyłem dzisiaj Eval ustawiony na 3.3V rezystorem 2.7R (prad ok. 1.2A) przy dropout rzędu 1.2V - straty ok. 1.5W.

Płytka robi się ciepła, ale spokojnie to pracuje. Stabilizator przy takim prądzie potrzebuje ok. 1V zapasu.

Coś namalowałem:

Ukryta Zawartość

post-20270-0-78154900-1367584985_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Obciążyłem dzisiaj Eval ustawiony na 3.3V rezystorem 2.7R (prad ok. 1.2A) przy dropout rzędu 1.2V - straty ok. 1.5W.

Płytka robi się ciepła, ale spokojnie to pracuje. Stabilizator przy takim prądzie potrzebuje ok. 1V zapasu.

Coś namalowałem:

Ukryta Zawartość

Jest piknie. Masz obydwie połówki? Jak tak to zamawiaj po 100 szt :-) Ja zamówię stabilizatory :-)

Ukryta Zawartość

Jak przejrzałem wideo z yt jak się to lutuje to raczej nie łatwo będzie samemu zwykłą transformatorówką tego polutować... Czy w razie podjęcia akcji planujesz sprzedawać gotowce? Jak z napięciami na wyjściu?

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Płytkę starałem się rysować tak, aby pasowała pod dodatni i ujemny (w DFN-20). Ujemnega wersja (TPS7A3301) nie posiada regulacji napięcia zworkami, a jedynie klasycznie doborem dzielnika w NFB. Na PCB jest miejsce na jedno i drugie. PCB jeszcze trochę poddałem liftingowi, także wygląda lepiej. Te staby są małe, projektowane tak aby wlazły wszędzie za 7805, lub regulatory Trident od TPA. Jak małe są - zobaczcie na zdjęciu.

Na razie nie planowałem zamawiać PCB, jeszcze mam płytek na 1200zł z poprzedniego zamówienia. Myślę, że mógłbym to polutować, dla mnie to nie ma większego problemu - gorsze rzeczy się lutowało. Kostki można zamówić z Digikey.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jaki będzie przybliżony koszt 1szt polutowanej?

To silnie zależy od ilości wykonanych sztuk. Przy 100 szt jest o połowę mniejszy. Sprawdz sobie ceny TPS7A dodatniego i ujemnego i wszystko stanie się jasne.

• 1 rok później...

Chwilę minęło, ale dzisiaj uruchomiłem pierwszą sztukę stabilizatora wykorzystującego układ TPS7A4700. PCB według projektu, który pokazałem wyżej. PCB jest zaprojektowana tak, że nie potrzeba gorącego powietrza do przylutowania układu.

(coś mi zdjęcia nie wyszły)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Robiliście zasilacze wg przepisów Walta Junga (tego z Analog Devices)?

Ja nie zamienię się na nic innego.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

• 2 tygodnie później...

Chwilę minęło, ale dzisiaj uruchomiłem pierwszą sztukę stabilizatora wykorzystującego układ TPS7A4700.

Jestem zainteresowany ( + / - ) ale PW nie działa :D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.