Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  90 członków

MingDa Klub
IGNORED

Klub użytkowników wzmacniaczy lampowych MingDa

Rekomendowane odpowiedzi

Patryk a dlaczego pozbywasz sie mingda jesli mozna wiedziec?

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Panowie ! A zatem i ja stałem się właścicielem Mindzi :) Moja to MC88-PL i zdaje się że była to ostatnia sztuka w Układzie Warszawskim.

Sprzęt w zasadzie ledwie co odpalony więc nie napisze o wrażeniach bo w zasadzie jeszcze go nie osłuchałem. Pograłem może ze dwie godziny ale za to dziś od rana ćwiczy go moja żona. :)

Wzmacniacz odbierałem w jednym z warszawskich salonów i przy okazji postanowiłem sprawdzić w jak dalekiej i czarnej d... jestem z moim zabytkowym CD-kiem Pioneer PD-S701. Sprzęt iście leciwy bo zakupiłem go w 1992r. Po podłączeniu go w salonie do Atoll-a IN100 SE i bezpośredniej konfrontacji z odtwarzaczem Martantz CD 6005 w cenie jedyne 1995 zł :) nie mogłem uwierzyć ale PD-S701 idzie łeb w łeb z Marantz-em !! Drobne niuanse oczywiście były słyszalne ale w zależności od płyty a to na korzyść Marantza a to na korzyść Pioneera. Zachęcony tym porównaniem poprosiłem o podpięcie DAC-a w cenie ok. 1000-1500 zł. Powiem tak różnicy nie było, czy sygnał szedł przez DAC-a czy bezpośrednio z CD. I to ciekawe doświadczenie ucieszyło mnie nie mniej niż odbiór Mindzi z którą to po przewiezieniu do domu mój CD-emeryt świetnie się dogadał. :)

Zachęcony tym porównaniem poprosiłem o podpięcie DAC-a w cenie ok. 1000-1500 zł. Powiem tak różnicy nie było, czy sygnał szedł przez DAC-a czy bezpośrednio z CD.

A jakie to były DACe jeśli można spytać?

Powrót po dłuższej przerwie...

A jakie to były DACe jeśli można spytać?

Hmmm. nie jestem pewien co przyniósł sprzedawca, poprosiłem to DAC w cenie 1000 do 1500 zł. i skupiłem się na dźwięku ale wyglądało to mniej więcej tak USB-DACs,irDAC

W sumie sprzedawca też był zaskoczony że nie słychać różnicy.Oczywiście nie mogę gwarantować że to był ten przetwornik ale coś takiego mają w swojej ofercie a jedynie ten z ich oferty odpowiada wyglądowi tego który użyliśmy do testów.

Co do wzmacniacza to dziś jeszcze pograłem jakieś 3h i na razie słucham płyt które mam od 20 lat i zastanawiam się czy to aby na pewno te same. Pojawiło się tyle szczegółów i przestrzeń. Kurczeczka jeszcze mnie trzyma i nie mogę się pozbierać :)

• 3 tygodnie później...

Moja Mingda MC88-PL już wygrzana. Jak gra chyba nie trzeba pisać, bo każdy, kto ją słuchał wie, że to chyba niedościgniony poziom w cenie, za którą można było kupić ten wzmacniacz. Myślę, że łatwiej będzie wyrobić sobie opinie, gdy napiszę, że Mingda zastąpiła u mnie końcówkę mocy Hafler 9130. W początku lat 90-tych, z których pochodzi, Hafler był to sprzęt z poziomu cenowego, który na dzisiejsze realia można by określić w granicach 5000-6000zł. W porównaniu z Haflerem dźwięk jest soczysty i barwny. Scena muzyczna zrobiła się naprawdę szeroka. Lokalizacja instrumentów w porównaniu to jak dzień do nocy. Ponadto Mingda spowodowała to, że znów chętnie słucham nagrań gdzie jest obecna ostro atakująca trąbka. Hafler zupełnie nie radził sobie z tym instrumentem i w ogóle z takimi dźwiękami. Prezentacje tego pasma można było skwitować popularnym „krew z uszu”. W zakresie basu jest nisko i mięsiście. Z ogromną chęcią przesłuchuje swoje płyty i za każdym razem słyszę coś, czego wcześniej wydawało mi się ze tam nie było. No, ale i wiele krążków wylądowało na półeczce z napisem „nie nadają się do słuchania”. Niestety, ale Mingda w bezlitosny sposób obnażyła kiepską, jakość realizacji wielu płyt, których do tej pory nie podejrzewałem o ten feler. Szkoda, ale niestety wiele nagrań szczególnie rokowych wypada jak ściana dźwięku gdzie wszystko wali środkiem sceny a po bokach słychać w lewym głośniku hi-hat a w prawym taktowy. To taki ukłon od realizatora żeby było Stereo ;)

Jako potwierdzenie moich wrażeń może posłużyć głupia mina kolegi i komentarz „Hegel 80 idzie do Żyda” :)

W między czasie poprawiłem resztę toru muzycznego i oprócz najbardziej istotnej zmiany, czyli źródła z Pioneera PD-S701 na Audiolaba 8200CD wyminie uległy też przewody IC i głośnikowe. Interkonektory to teraz produkowane przez mało znanego w Polsce (chyba hobbista sprzedaje tylko na alegrogo) Stines Silver, rewelacja !!! Drut za 150zł gra tak, że po prostu wymiata. Głośniki podpiąłem Chordami Odyssey 2.

No, ale żeby nie było tak pięknie to mam z Mingdą pewien problem techniczny i to już od wyjęcia z kartonu. Nie będę na razie pisał, co jest nie tak, bo temat zgłosiłem Elektropunktowi. Na razie cierpliwie czekam na reakcję. Temat opiszę jak zakończy się cała sprawa.

Edytowane przez dlmtb

Ja jak miałem problem to napisałem na forum, co ciekawe dostałem częściowo odpowiedź i to m.in. od elektoropunktu. U mnie panikę powodowało grzania trafa zas. Przyznam, że elektropunkt u mnie stanął na wysokości zadania i nie było żadnego problemu. Co do grzania to ten typ tak ma.

Pewnie u ciebie też nie będzie problemu napisz na forum i w klubie co się dzieje bo wiele osób ma tu duże doświadczenie i czasami na prawdę ludzie tu potrafią pomóc.

Przyznam, że elektropunkt u mnie stanął na wysokości zadania i nie było żadnego problemu.

Dziś umówiłem się z Panami z Elektropunktu na przejażdżkę do Bydgoszczy. Liczę że i w moim przypadku sprawa zostanie załatwiona. Tak jak wspomniałem na razie nic nie komentuję do czasu rozwiązanie problemu.
  • 2 tygodnie później...

Dołączam do klubu ze wzmacniaczem MC368-BSE.

Od kilku dni gra u mnie najnowsza wersja z lampami 6N9 zamiast 12AX7.

( na razie jest dosyć słabo, ale wygrzany egzemplarz "demo" grał u mnie tak dobrze, że od razu sprzedałem Vincenta SV-226MKII.

Wzmacniacz napędza nowiuteńkie kolumny Proxima Pana Piotra Gałkowskiego (Divine Acoustics) Wersja ze zmodyfikowaną zwrotnicą - wykonana na zamówienie w fornirze klonowym.

Proszę o pomoc w doborze CD. (Podobny przedział cenowy 3 - 5 k zł).

Raczej nowy. (sprzedałem w komplecie Vincenta CD-S1.1)

Obecnie testuję Audiolaba 8200CD V12e. (Jest moim faworytem ze względu na dobry DAC i możliwość grania hi res z komputera).

Niestety podobno wymaga sporo wygrzewania (1700 elementów)

Będę wdzięczny za sugestie

Dołączam do klubu ze wzmacniaczem MC368-BSE.

Od kilku dni gra u mnie najnowsza wersja z lampami 6N9 zamiast 12AX7.

( na razie jest dosyć słabo, ale wygrzany egzemplarz "demo" grał u mnie tak dobrze, że od razu sprzedałem Vincenta SV-226MKII.

Wzmacniacz napędza nowiuteńkie kolumny Proxima Pana Piotra Gałkowskiego (Divine Acoustics) Wersja ze zmodyfikowaną zwrotnicą - wykonana na zamówienie w fornirze klonowym.

Proszę o pomoc w doborze CD. (Podobny przedział cenowy 3 - 5 k zł).

Raczej nowy. (sprzedałem w komplecie Vincenta CD-S1.1)

Obecnie testuję Audiolaba 8200CD V12e. (Jest moim faworytem ze względu na dobry DAC i możliwość grania hi res z komputera).

Niestety podobno wymaga sporo wygrzewania (1700 elementów)

Będę wdzięczny za sugestie

Ja mam właśnie taki sam zestaw (MC368-BSE + Audiolab 8200CD) i wzmacniacz też na wygrzaniu. Audiolab faktycznie dopiero po 60h nadawał się słuchania. Jeżeli wyjmiesz go z pudła i podłączysz przeżyjesz małą konsternacją. Odtwarzacz po wyjęciu z pudełka gra jak CD-k kupiony na hiperrmarketowym stoisku ze sprzętem RTV :). Ja swój podłączyłem do prądu i zapiąłem płytę w pętlę. Chodził tak jakieś trzy dni i się wygrzał.

Edytowane przez dlmtb

AudioShow 2014 będziemy w Sobieskim i zapraszamy do zapoznania się:

Wzmacniacze MingDa

Kolumny Dali Rubicon

Źródła Marantz

Kable AntiCables

Jak by ktoś ( producent - dystrybutor ) zasilania lub paneli akustycznych chciał do nas dołączyć proszę pisać na PW

post-30438-0-15811200-1412973296_thumb.jpg

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Po AudioShow modele demo z MingDa będzie można zakupić z dodatkowym atrakcyjnym rabatem. Szczegóły na wystawie.

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Dziś umówiłem się z Panami z Elektropunktu na przejażdżkę do Bydgoszczy. Liczę że i w moim przypadku sprawa zostanie załatwiona. Tak jak wspomniałem na razie nic nie komentuję do czasu rozwiązanie problemu.

Problem techniczny mojej, Mingdy MC88-PL, którym było głośne trafo został rozwiązany. Tak jaj pisałem wcześniej osobiście odwiedziłem Elektropunk. Wzmacniacz został zdiagnozowany na miejscu. Nie było gadania, że ten typ tak ma albo, że przecież tu nic nie buczy. Od razu zaproponowano mi dwa rozwiązania, zwrot kasy, bo nie ma już w magazynie MC88-PL lub inny wzmacniacz. Po rozważaniu propozycji wybrałem tę drugą opcję i przytuliłem MC368-BSE. Oczywiście Panowie z Elektropunktu zachowali się po gentelmeńsku i zaproponowali solidny upust.

Co tu dużo mówić jestem zadowolony z załatwienia sprawy. Można by sobie jedynie życzyć, aby każdy dystrybutor tak traktował klienta. Ktoś zapewne powie, że to standard no cóż, ale jeszcze chyba nie w naszym kraju.

W zasadzie wzmacniacz mam już wygrzany i miałem okazję skonfrontowania oryginalnych lamp 6SN7 z ruskimi NOS-ami z lat 70-tych. Oczywiście nie były to lampy na metalowej podstawie ale takie ogólnodostępne z produkcji cywilnej. Co ciekawe ale i logiczne chińskie lampy grają lepiej. Różnice są na prawdę znaczące. Na samym początku użytkowania wzmacniacza zasugerowałem się testami w których testerzy psioczyli na oryginalne cebule 6SN7 że mikrofonują i że ogólnie nie są najlepsze. Swoją drogą to wcale nie są tanie lampy. U chińczyka trzeba za dwie położyć 177 dolków !!! http://www.aliexpress.com/item/Meixing-Mingda-Special-Made-Vacuum-Tubes-6SN7-Pair-New/566257941.html

W to miejsce montowali różne zamienniki i twierdzili że jest lepiej. Nie wiele myśląc i ja sięgnąłem po takie rozwiązanie. Grałem, grałem, wygrzewałem, wygrzewałem i wciąż nie było dobrze. Cały czas miałem w pamięci jak grał mój MC88-PL na oryginalnych lampach a przecież to teoretycznie gorszy wzmacniacz.

Wreszcie nadszedł ten dzień gdy moja cierpliwość wyczerpała się i postanowiłem działać radykalnie, czyli powrócić do konfiguracji fabrycznej. I to był strzał w 10-tkę. Fabryczne cebule po prostu zdeklasowały rukie lampy. Różnica jest kolosalna. Pojawił się niski bas, średnica się ociepliła, wokale stałe się ciepłe i przyjemne. Góra wreszcie jest otwarta i szczegółowa. Pojawiła się przestrzeń i powietrze. Jedynie czego można żałować to dynamiki która lekko spadła. Tu rosyjskie lamy miały przewagę.

Po takiej lekcji zacząłem się zastanawiać co by było gdyby faktycznie założyć coś lepszego niż jak mi się wydaje nie złe oryginalne lampy montowane fabrycznie w MC368-BSE. Moją uwagę zwrócił pochlebnie oceniane CV 181-Z http://www.aliexpress.com/item/Matched-Pair-Shuguang-Treasure-Series-CV181-Z/517360729.html Ciekawe jest to że są tańsze niż oryginale cebule 6SN7? Czyżby ta oryginalna lampa z Mingdy była aż tak dobra? Na koniec zostają jeszcze 6N9 ale na te nie mam pomysłu może te Tung-Sole ? http://sklep.lampyelektronowe.pl/?209,6sl7gt-tung-sol jak myślicie?

Dlmtb, ruskie lampy 6SN7( przepraszam, odpowiednik tych lamp ) to delikatnie mówiąc kupa, poszukaj starych lamp, zobaczysz co wniosą do systemu, nie będzie powrotu do cebulek

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

Dlmtb, ruskie lampy 6SN7( przepraszam, odpowiednik tych lamp ) to delikatnie mówiąc kupa, poszukaj starych lamp, zobaczysz co wniosą do systemu, nie będzie powrotu do cebulek

A możesz coś zasugerować? Jakiś link :)

Ja zbyt skromny jestem by cokolwiek sugerować, później będzie na mnie ;) ale takie choćby RCA szaraki czy Ken-rad jak najbardziej godne polecenia

W Polsce raczej nie kupuję, niestety wiele osób chce sprzedać szrot za dużą kasę, taka tam nasza przywara narodowa, więc tak ebay.

Ja mam właśnie taki sam zestaw (MC368-BSE + Audiolab 8200CD) i wzmacniacz też na wygrzaniu. Audiolab faktycznie dopiero po 60h nadawał się słuchania. Jeżeli wyjmiesz go z pudła i podłączysz przeżyjesz małą konsternacją. Odtwarzacz po wyjęciu z pudełka gra jak CD-k kupiony na hiperrmarketowym stoisku ze sprzętem RTV :). Ja swój podłączyłem do prądu i zapiąłem płytę w pętlę. Chodził tak jakieś trzy dni i się wygrzał.

.

Dzięki za pomoc.

Rozumiem, że warto zostawić Audiolaba ? Czy może szukać dalej?

Ja mam jeszcze problem z wycofaniem góry i prawie brakiem basu przy cichym słuchaniu.

Czy MC368-BSE tak grał na początku. A może ten typ tak ma - jeśli tak to dramat.

Zamiast stopy perkusyjnej lekkie pukania, a blach perkusji prawie nie słychać.

Zaczynam zastawiać się czy pomysł z wymianą systemu był aby na pewno trafiony.

Czy masz może doświadczenie z wpływem sieciówki na MingDę ?

Ok. Rozumiem :) A co byś polecił z 6n9? Czy te lampy mają podobny wpływ na dźwięk jak 6sn7? Pytam bo w zasadzie nikt o nich nic nie pisze

Dzięki za pomoc.

Rozumiem, że warto zostawić Audiolaba ? Czy może szukać dalej?

Ja mam jeszcze problem z wycofaniem góry i prawie brakiem basu przy cichym słuchaniu.

Czy MC368-BSE tak grał na początku. A może ten typ tak ma - jeśli tak to dramat.

Zamiast stopy perkusyjnej lekkie pukania, a blach perkusji prawie nie słychać.

Zaczynam zastawiać się czy pomysł z wymianą systemu był aby na pewno trafiony.

Czy masz może doświadczenie z wpływem sieciówki na MingDę ?

Tak Audiolab będzie grał daj mu minimum 60h.

Co do wzmacniacza to przede wszystkim ile masz nalotu? Jeżeli mniej niż 50h to nie masz co narzekać. Dopiero po tym czasie to co reprodukuje MC368-BSE zaczyna się podobać a to nie znaczy że wzmacniacz już gra pełnią możliwości. Brak czystej i czytelnej góry u mnie był objaw niewygrzania ale również złych lamp które użyłem na początku.

Wracając do dynamiki i cichego słuchania to w zasadzie jeżeli mamy gałkę na godzinie 7-ej to nawet tranzystor łba nie urwie. Mingda gra już sensownie przy położeniu gałki na godz. 9-tej. Nie mam dużego doświadczenia w lampach (to mój 2-gi wzmacniacz) ale wydaje mi się że nie są to sprzęty do cichego i energetycznego grania. Moim zdaniem żeby usłyszeć możliwości lampowca trzeba go odrobinę pogłośnić.

Z zagadnień sieciowych jedyne co zrobiłem to zastosowałem DC Blocker od Tomanka.

W Polsce raczej nie kupuję, niestety wiele osób chce sprzedać szrot za dużą kasę, taka tam nasza przywara narodowa, więc tak ebay.

Elmero A co powiesz o tych http://www.ebay.com/...=item2341e29365 Warto je brać?

Edytowane przez dlmtb

Hmm, z racji sprzedaży mojej Mingdy, niestety z ciężkim bólem serca klub opuszczam, jako ojciec - założyciel klubu ;P będę go jednak zawsze odwiedzał. Niech muzyka będzie z wami ;)

mm, z racji sprzedaży mojej Mingdy, niestety z ciężkim bólem serca klub opuszczam, jako ojciec - założyciel klubu ;P będę go jednak zawsze odwiedzał. Niech muzyka będzie z wami ;)

Szkoda ojca założyciela ale rozumiem że to nie koniec lampy w domu ;)

Nie to nie koniec lampy, do tranzystorów jeszcze daleka droga i mentalna i finansowa ;) na chwilę obecną nie mam 40k zł do wydania na wzmaka żeby zagrał jak lampka

Nie to nie koniec lampy, do tranzystorów jeszcze daleka droga i mentalna i finansowa ;) na chwilę obecną nie mam 40k zł do wydania na wzmaka żeby zagrał jak lampka

Musisz mieć niezłe ucho by dopiero za takie pieniądze poczuć różnice.

Każdy człowiek może zbłądzić , uparcie w błędzie tkwi tylko głupi.... Cyceron

Musisz mieć niezłe ucho by dopiero za takie pieniądze poczuć różnice.

Na tak wiele wnoszący post jaśnie wielmożnego " znafcy " odpowiedzi nie mam żadnej.

Z wyrazami szacunku.

Nie do zobaczenia.

BTW. rozumiem, że ten Hegelek 100 ma mi urwać dupsko, uhhh strach się bać tej mocy, tego wypełnienia dźwiękiem, i perlistej otwartej góry, upss chyba dobrą triodę opisałem, a nie HEBELKA 100

Edytowane przez Elmero

Elmero nie denerwuj się :) , myślę że kolega newadec jeszcze nie słyszał lampy o połowę a nawet trzy razy tańszej od swojego H100 więc stąd takie podejście do tematu :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.