Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  90 członków

MingDa Klub
IGNORED

Klub użytkowników wzmacniaczy lampowych MingDa

Rekomendowane odpowiedzi

Kazuki, to trzeba usłyszeć, jak będziesz gdzieś w wawie to zapraszam, włożę stockowe lampy chińskie, bądź ruskie i stare lampy, porównasz i posłuchasz.

Elmero, dziękuje za zaproszenie,chętnie skorzystam będąc w stolicy.Boję się porównać,bo wiem ,które zagrają lepiej,tym bardziej że jestem może nie pasjonatem ale lubię grzebać w starociach i ma to dodatkowy urok gdy coś leciwego daje radę a tu w tym wypadku pewnie łoi skórę..Otóż jestem zdecydowany na zakupy eBay-owe lecz kompletnie nie mam rozeznania w tych starociach i zamiast tracić czas porównując u Ciebie chińczyzne to poprosiłbym Cię o mały wykładzik nt.starych lamp.Co warto, co omijać, na co zwrócić uwagę przy zakupie..a propos tej mojej małej lampki 6sl7 to raz szumi, raz nie, jak poruszam nią to albo mocniej szumi albo mniej, wręcz nie raz przestaje..? Jakiś niestyk czy po prostu się kończy?..ale dziwne bo KT120 są od nowości i dają radę ,cebulki tego samego a to małe g.... robi problemy..

Edytowane przez Kazuki

Klub Mingda... 10 000 postów o żonglowaniu lampami i ani jednego o głośnikach które dobrze zgrywają się z tymi wzmacniaczami. Poradźcie mi proszę jakieś przejściowe monitory, w przyszłości planuję kupić podłogowe Minas Anor albo Dali Ikon 7 ale na razie mnie na nie nie stać. Czy jest coś sensownego z używek do 1200 zł? Około 27m2. Na czym słuchacie Waszych cudownych lampek? Mam Mingda mc34a (Cd Arcam 73)

Edytowane przez moonlit

Klub Mingda... 10 000 postów o żonglowaniu lampami i ani jednego o głośnikach które dobrze zgrywają się z tymi wzmacniaczami. Poradźcie mi proszę jakieś przejściowe monitory, w przyszłości planuję kupić podłogowe Minas Anor albo Dali Ikon 7 ale na razie mnie na nie nie stać. Czy jest coś sensownego z używek do 1200 zł? Około 27m2. Na czym słuchacie Waszych cudownych lampek? Mam Mingda mc34a (Cd Arcam 73)

Spokojnie..gdybyś przeczytał 1/10 spośród tych 10 000 postów to znalazł byś co najmniej 100 odpowiedzi na swoje pytanie..

Przeczyść piny lamp, wielokrotnie pomaga

Elmero..pomogło,trochę spanikowałem..ale..ale..zaproszenie aktualne?...

Ja rozumiem że jak przyznał jeden z klubowiczów -Lampa to trochę taka "religia", ale wybacz, nie ma tu innych informacji. Przeczytałem prawie całe klubowe forum i nie ma prawie nic poza boskim wpływem wymiany lamp. Ja wiem że one mają wpływ, ale litości (za to bluźnierstwo) - mniejszy niż głośniki, akustyka pomieszczenia, itp... Obawiam się że nie ma tu 100, 10 a nawet 5 postów które mówią o głośnikach i ich wpływie na brzmienie. Szkoda.

Edytowane przez moonlit

Ja rozumiem że jak przyznał jeden z klubowiczów -Lampa to trochę taka "religia", ale wybacz, nie ma tu innych informacji. Przeczytałem prawie całe klubowe forum i nie ma prawie nic poza boskim wpływem wymiany lamp. Ja wiem że one mają wpływ, ale litości (za to bluźnierstwo) - mniejszy niż głośniki, akustyka pomieszczenia, itp... Obawiam się że nie ma tu 100, 10 a nawet 5 postów które mówią o głośnikach i ich wpływie na brzmienie. Szkoda.

Dokladnie-wzmacniacz to tylko trybik w maszynie.

To że nie ma w tym wątku wielu informacji o kolumnach to chyba jasne. O nich szukajcie na klubach Dali, Studia 16 Hz czy Kef-a. W tym wątku możecie doczytac że najlepiej do Mingdy szukać kolumn o wysokiej skuteczności i z grubsza kilka wzmianek kto na czym gra.

Edytowane przez dlmtb

dlmtb

W klubach wzmacniaczy tranzystorowych jest zazwyczaj dużo takich informacji.

szy_a

Masz rację, tanie monitory nie dadzą rady. Wiem że moja MC34-A to świetny wzmacniacz, najlepszy jaki miałem, wart dobrych podłogówek i może faktycznie wstrzymam się, dozbieram kasę. Myślałem że monitory tak czy inaczej sobie zostawię i wepnę w alternatywny zestaw z moim Audiolabem i będę w przyszłości na nim słuchał audiobooków i radia (idealnie się do tego nadaje) a lampa będzie w przyszłości osobnym zestawem stereo. Dlatego nie chciałem zawracać głowy pytaniami, myślę poczytam forum, coś znajdę...no i trochę się poirytowałem, wybaczcie ;)

Edytowane przez moonlit

moonlit, jeśli podłogówki to skuteczne, MC34 - A to żaden demon mocy ;) tak dobieraj by dół pasma był w pełni wysterowany bo inaczej może być problem z kontrolą basu.

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

Elmero

A czy MC34 napędzi Dali Ikon 7 albo Minas Anor? A jeśli nie to jakie byś polecił z tej półki?

Dali nie słuchałem, do Minasów troszkę za słaba, u mnie miała delikatny problem z kontrolą basu niestety, prądowo troszkę za słaba. Fajnie grało z Tannoy'ami, źle się zgrywało z focalami ( Defola zapytaj jaki to był model, ja nie pamiętam niestety ) Nie polecę żadnych kolumn, sam musisz posłuchać i wybrać.

Czy za słaba hm... nie zauważyłem.

Ja słuchałem MC34A z Minas Anor i było to świetne granie. Świat gładkości, przestrzeni, przyjemności z słuchania!

Po tym odsłuchu zakochałem się w lampie wtedy :)

pzdr.

"Lampa nie umiera nigdy"

Ze mnie żaden znawca, ale jak wybierałam kolumny, to absolutnie nie podobały mnie się z Pylonami i Focalami. Klipscha pokochalam od razu ( dla mnie wazny był też wygląd kolumn), ale ja mam dużą przestrzeń. W małej, byłyby zbyt "potęzne"

Tak przy okazji teraz słuchałam kolumny, które wizualnie i dzwiękiem powaliły mnie na kolana. Ozywiona przepytałam właściciela, skromne 70.000 za nie chcieli;-)

Patryk..jakiś czas temu szukałem wzmaka,polecałeś mi Cayina.Dziś widzę że sprzedajesz swego,ale nie o tym.Kupiłem mingde 368 B-5 na KT120 a teraz szukam pod nią paczek.Jak myślisz zagra to z Minasami?.. w skromnych 20-tu mkw..czy będzie za dużo dźwięku?..

Patryk..jakiś czas temu szukałem wzmaka,polecałeś mi Cayina.Dziś widzę że sprzedajesz swego,ale nie o tym.Kupiłem mingde 368 B-5 na KT120 a teraz szukam pod nią paczek.Jak myślisz zagra to z Minasami?.. w skromnych 20-tu mkw..czy będzie za dużo dźwięku?..

Tak polecałem i polecam Ci Cayina cały czas, to znakomite wzamki lampowe ,ciche i bezszelestne, nic nie brumi, nie szumi z głośnika.

Miałem Mingda MC88-C wiec wiem o czym mówię. Nie wiem jak Twój 368 gra, gdyż nie słuchałem.

Mingda MC88-C grała inaczej pomimo także lamp KT88, nie miała takiej dynamiki i potęgi jak Cayin CS55A.

Chciałbym z Cayinem zostać ale z wyższej półki czas pokaże co i jak ;)

pzdr.

Edytowane przez Patryk-1980

"Lampa nie umiera nigdy"

Czy za słaba hm... nie zauważyłem.

Ja słuchałem MC34A z Minas Anor i było to świetne granie. Świat gładkości, przestrzeni, przyjemności z słuchania!

Po tym odsłuchu zakochałem się w lampie wtedy :)

pzdr.

A jednak zmieniłeś na inną lampę, tak samo jak i ja ;) Troszkę za słaba do minasów, nie mówię, że bardzo, ale troszeczkę, wkradał się nieporządek na dole pasma przy szybkich i dynamicznych kawałkach. Ogólnie dźwięk świetny, dlatego żeś się w nim zakochał ( podobnie jak i ja ), ale później przychodzi rozsądek ;P i mówi, KOLEGO można lepiej ;)

Ale ja sluchalem w salonie Elektropunkt ten setup (MingDa/S16Hz) i wtedy nastala generalnie do lamp ❤

Nastepnie u kolegi takze ale MC34A z MIMO.

Osobiscie mialem MC88-C, bo taki do ARIES Classic SE byl dobry (KT88)

pzdr.

"Lampa nie umiera nigdy"

• 3 tygodnie później...

Jakie lampki sterujące do Mindzi w miejsce 6sl7 ? TeTungSol GT to to samo? Czy szukać jakiś starych?.. znalazłem sklep http://www.hornet9.com/lampy.htm i są tam RCA co to warte jest?

• 2 tygodnie później...

Helou, dostałam lampy do testów:-)! i...diabeł mnie chyba podkusił. Wczoraj otworzyłam paczkę, zwabiłam znajomych i zaleciłam wymianę lamp. Z lamp które przyjechały kojarzyłam tylko Psvane, TungSol. Patrzę, o wszystkie tej samej firmy, dajemy...Dumam dalej, rosjanie pewnie drodzy nie są;-) . W między czasie żartowałam jak kolega pytał, a ktoś w ogóle zauwazy roznicę? że ja raczej nie. Włączyłam testowy kawałek, wczesniej włączyłam z obecnymi. Muzyka którą usłyszeliśmy zatkała nas. Nie potrafię posługiwać się bas, tony itd, całość była niesamowita. Ok, mówię, zobaczymy co to za lampy Gold Lion, Genalex, z przodu i z tyłu. Cena, ponad 200 zł za lampę:-( Myslę, TungSol chwalą, luz, pewnie też będa dobre...Guzik, nie były tak samo jak Psvane. Mialam wrażenie, że mi odebrali połowę muzyki, ktorą usłyszałam. Dzisiaj reszta testów, ale mam złe przeczucia, że pierwszej wersji nic nie zastąpi. Pytanie następujące, czy są lampy w stylu Genalex, Gold Lion, ale tańsze:-)?

Ensa...tu poza nami chyba już nikt nie zagląda...też szukam podpowiedzi w/s lampek...i jak tu nie zaśmiecać nowymi tematami?...

To nie tak, że nikt nie zagląda, kwestie o których mówicie były tak często poruszane, że już po prostu nie ma o czym pisać. O wymianie lamp nawet w tym wątku jest dużo, sam pisałem ;), a takich wątków jest kilka, szukać Panowie

To nie tak, że nikt nie zagląda, kwestie o których mówicie były tak często poruszane, że już po prostu nie ma o czym pisać. O wymianie lamp nawet w tym wątku jest dużo, sam pisałem ;), a takich wątków jest kilka, szukać Panowie

Hm, poszukałam:-P widziałam co pisałeś o Pslvane i innych. Mnie osobiście chodzi o podpowiedz, że jak podoba Ci sie Gold Lion, to kup, to i to bo jest podobne, a tansze.

P.S Biust mam naturalny i to od urodzenia, operacji nie przechodziłam:D

Edytowane przez Ensa

Gold Lion najbliżej ma do Tung Sol i to koniec możliwości. Reszta bedzie droższa. Są jeszcze JJ czy też inne mniej znane ale tu bym raczej nie szukał dobrego grania.

Mam jeszcze Full Music? i inne, ale z oznaczeniem cyframi, bede musiała poszukać w necie nazw firm. Za chwilę reszta testów. Niestety między Tung Sol-em, widzę ogromną różnicę na minus.

Dziękuję pięknie za odpowiedz:-)

Jakie lampki sterujące do Mindzi w miejsce 6sl7 ? TeTungSol GT to to samo? Czy szukać jakiś starych?.. znalazłem sklep http://www.hornet9.com/lampy.htm i są tam RCA co to warte jest?

Widziałeś sklep Lampyelektronowe.pl? Ja mam właśnie od nich lampy do testów, Umów się na przysłanie

P.S Biust mam naturalny i to od urodzenia, operacji nie przechodziłam:D

Ensa... kusisz

"Lampa nie umiera nigdy"

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.