Skocz do zawartości
IGNORED

Pro-Ject RPM 5.1 plus wkładka Ortofon 2M Blue

morse

Rekomendowane odpowiedzi

Co sądzicie o takim połączeniu: Pro-Ject RPM 5.1 plus wkładka Ortofon 2M Blue? Jakie są wady tego gramofonu? Czy można znaleźć inne, lepiej brzmiące połączenie gramofonu z wkładką do 3500/3800zł?

Co sądzicie o takim połączeniu: Pro-Ject RPM 5.1 plus wkładka Ortofon 2M Blue? Jakie są wady tego gramofonu? Czy można znaleźć inne, lepiej brzmiące połączenie gramofonu z wkładką do 3500/3800zł?

Ja mam taki zestaw. Bardzo mi sie podoba. Z dobrym pre i reszta toru da wiele przyjemnosci ze sluchania plyt. Wad nie znalazlem. Czy mozna lepiej? Pewnie, ze mozna, ale to beda uzywki.

Witaj,

bardzo dobra konfiguracja, nie mam żadnych uwag, propozycji. Ewentualnie można zastanowić się nad gramofonem REGA RP3 także z wkładką Ortofon lub Rega. Są to dwa moim zdaniem najlepsze rozwiązania w podanym budżecie.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy do naszego salonu, w przypadku pytań lub oferty finansowej jestem do dyspozycji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• 5 miesięcy później...
Gość vasa

(Konto usunięte)

Napisano dziś, 06:05

Użytkownik Thorogood dnia 03.05.2013 - 20:21 napisał

A Ad Fontes+2M Bronze ?

Ano właśnie. Może ktoś ma taki zestaw i napisze dwa słowa?

Taki zestaw miał malywojt.

Zrezygnował na rzecz AT OC9.

• 4 tygodnie później...

Spotkałem się dwoma wersjami talerzy do tych pro-jectów tzn. jedne bez tego czarnego podkładu na talerzu a drugie właśnie z takim czarnym podkładem (i wcale nie chodzi mi o akryl). To są jakieś wersje tych talerzy? czy też różne wersje tych modeli gramofonów?

Pytam bo przymierzam się do zakupu takiego Pro+Jecta. Ma to jakieś znaczenie?

To czarne na wierzchu talerza to warstwa vinylu, trwale zgrzana z talerzem. Takie talerze występowały w wersji SP (Super Pack), gdzie do gramofonu dodawano Ortofna MC Salsę. Znaczenie ma, bo w warstwie vinylu zrobiono płytkie zagłębienie w którym idealnie mieści się zgrubienie płyty gramofonowej pod labelem. Płyta dzięki temu lepiej przylega do talerza i, że tak powiem, współpraca talerza i płyty jest idealna. Powierzchnia talerza dzięki warstwie vinylu jest gładsza niż talerza zwykłego, malowanego na kolor srebrny. Poza tym ten talerz z vinylem jest nieco cięższy i otwór na szpindel jest wykonany elegancko - w tulei z brązu.

Pozdro,

Yul

Powierzchnia talerza dzięki warstwie vinylu jest gładsza niż talerza zwykłego, malowanego na kolor srebrny.

Wracając do tego tematu to czy taka mata jak pokazana tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jest w stanie zastąpić warstwę winylu. Ma to sens zakup takiej maty w przypadku gdzie tej warstwy winylu nie ma.?

Wydaje mi się iż cena jest w miarę przyzwoita.!

Znalazłem też posty gdzie prawicie o talerzu akrylowym do tego gramiaka i nawet padła propozycja zrobienia takiego talerza hurtem gdzieś tam w jakiejś firmie dla paru osób czy w/w mata przynajmniej w niewielkim stopniu zmieni coś?

Obserwuje też inne tematy gdzie pojawiają się Pro-Jety RPM 5 czy też 5.1 ale być może nie wszystko jeszcze wyłapałem.

Ukryta Zawartość

Spotkałem się też z taką opinią:

"Plexi to akryl chociaż uważam nazwę akryl w tym wypadku za nieprawidłową. Plexi to skrót nazwy handlowej pleksiglas. Nazwa związku to polimetakrylan metylu. To nie to samo co poliwęglan. Problemem jest to, że plexi występuje w dwóch odmianach : wylewana i wytłaczana. Ludzie próbują nadać im jakieś dziwne nazwy i stąd problemy".

Wszystko jasne, kumam.

Mija 2 lata jak kupiłem Pro - Ject 1-Xpression dokupiłem w promocji Ortofona 2M-blue oraz pre-ampa też Pro-jecta coś za 600zł i dorzucili mi nakładkę na talerz z korka ,ustawiłem i gramofon gra super ( no może nie sam ,ale w zestawie). Jestem bardzo zadowolony jak na tą klasę i w tej cenie.

Ukryta Zawartość

Tyle kasy za kawałek plexi? Możesz w każdym zakładzie robiącym reklamy z plexi za grosze z odpadów wyciąć sobie takie kółko, ja tak zrobiłem. Fakt, nie mam wcięcia na label, ale jakoś to mi nie przeszkadza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jest w stanie zastąpić warstwę winylu. Ma to sens zakup takiej maty w przypadku gdzie tej warstwy winylu nie ma.?

Wydaje mi się iż cena jest w miarę przyzwoita.!

Znalazłem też posty gdzie prawicie o talerzu akrylowym do tego gramiaka i nawet padła propozycja zrobienia takiego talerza hurtem gdzieś tam w jakiejś firmie dla paru osób czy w/w mata przynajmniej w niewielkim stopniu zmieni coś?

Obserwuje też inne tematy gdzie pojawiają się Pro-Jety RPM 5 czy też 5.1 ale być może nie wszystko jeszcze wyłapałem.

Hmm, ta mata może być dobra, ale kto wie czy rzecz nie polega na trwałym zespoleniu warstwy vinylu z talerzem. Jestem ciekaw czy zdecydujesz się na ewentualne sklejenie tej maty akrylowej z talerzem. Bo jak mata będzie tylko leżeć luzem na talerzu, to moim zdaniem nie będzie dobrze, bo dodasz do talerza dodatkowy rezonans tej maty. Będziesz miał rezonans talerza, rezonans maty i rezonans płyty - trochę "za dużo grzybków w barszcz". Cena maty jest dość wysoka, ale zaletą jest to wgłębienie pod label płyty. Kto nie miał zakręcanego record clamp'a i specjalnie przygotowanego do tego talerza (z tym wgłębieniem właśnie), nie wie o czym mówi. Za pomocą tego record clamp'a i specjalnie przystosowanego talerza (z zagłębieniem pod label) oraz małej podkładki pod płytę z miękkiej gumy neoprenowej, rozprostujesz każdą pofalowaną płytę, także płytę-misę. Żadne fałdowania alpejskie ani karpatki będą niestraszne:)

Z tym elektryzowaniem się akrylu i talerzy wykładanych vinylem to znaczna przesada - w jednym gramofonie mam talerz akrylowy, a w drugim właśnie ten z warstwą vinylu i problemu elektryczności statycznej właściwie nie znam. Płyty muszą być porządnie umyte, a mieszkanie wietrzone. Zbyt suche powietrze pobudza elektryczność statyczną, należy zatem wietrzyć chałupę i ewentualnie kupić sobie nawilżacz powietrza.

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

Z myjką nie ma problemu bo mam, rzeczywiście pozbywa się wszelkich ładunków elektrostatycznych z płyty nawet jeśli taki akryl też nam się naelektryzuje to w ostateczności też można chyba ją przepuścić przez myjkę - ale widziałem jeszcze inną matę korkową z wgłębieniem ponoć jakaś nowa wersja:

Ukryta Zawartość

czy to rzeczywiście jakaś nowa wersja czy tylko nowa cena?

Grzesiek

Ukryta Zawartość

czy to rzeczywiście jakaś nowa wersja czy tylko nowa cena?

Nie wiem, ale myślę że tej korkowej nie warto. Trudno to utrzymać w czystości, bo powierzchnia korka jest nierówna z natury i stanowi doskonałe siedlisko dla wszelkich paprochów, pyłków i kurzu. Taką akrylową przejedziesz przed odsłuchem raz ścierką z mikrofibry i masz czyste jak łza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.